Udvalget for Videnskab og Teknologi 2009-10
UVT Alm.del Bilag 30
Offentligt
753807_0001.png
753807_0002.png
Til:Videnskabsudvalget
Rosenørns Allé 9DK 1970 Frederiksberg CTlf: 35 300 400Fax: 35 300 401E-mail: [email protected]www.danskenergi.dkDok. ansvarlig: TWO
05-11-2009
Analyse af potentielle samfundsøkonomiske effekter ved digital ældreplejeog omsorgFlere og flere ældre medborgere i det danske samfund vil øge presset på pleje- og omsorgssek-toren i fremtiden. Men nye digitale kommunikationsmidler som interaktivt tv kan ændre markantpå vilkårene for de ældre, plejerne og de pårørende samt give mulighed for at prioritere og fo-kusere de økonomiske midler på området.Det viser en ny analyse foretaget af Teknologisk Institut for Dansk Energi.Sociale gevinsterNy interaktiv kommunikation kan forbedre den ældres mulighed for løbende at kommunikeremed venner, familie, andre ældre og plejere. Den forbedrede kommunikationsmulighed kan føretil øget livskvalitet for de mange ældre. Samtidig vil to-vejskommunikation via tv’et i stuen kunnemedføre en øget tryghed for de ældre, eftersom de altid vil kunne komme i visuel kontakt medplejepersonalet, samt løbende få ansigt-til-ansigt beskeder, eksempelvis om hvornår plejeper-sonalet kommer hos den ældre.Tv-kommunikationen kan måske også medføre, at flere ældre ønsker at blive boende længere iegen bolig, og for plejerne kan interaktiv kommunikation betyde et bedre og mindre stressetarbejdsmiljø, der kan spare transporttid og få mulighed for at udvikle og effektivisere de dagligerutiner.Positive erfaringer fra Sverige, projekt Syster Gudrun, kan med fordel udnyttes i Danmark:http://systergudrun.dreampark.se/50.htmlØkonomiske gevinsterUd over de sociale gevinster for de ældre, er der markante økonomiske gevinster - selv ved etforsigtigt skøn. Det er blandt andet muligt at spare væsentlige beløb på plejeomkostningerne,på antallet af plejepladser og give mulighed for at nedsætte sygefraværet hos plejepersonalet.En analyse viser, at der kan spares henholdsvis 156 mio. DKK, 206 mio. DKK og 271 mio. DKKpr. år i 2009, 2020 og 2040 på omkostningerne til pleje – alene som følge af indførelsen af digi-tale kommunikationsmidler i ældreplejen.
2
Derudover er der mulighed for, at et antal ældre undgår at flytte på plejehjem som følge af digi-tale kommunikationsmidler i ældreplejen. Besparelserne løber op i henholdsvis 52 mio. DKK, 69mio. DKK og 90 mio. DKK i 2009, 2020 og 2040.Mere interessant er det imidlertid, at de Digitale kommunikationsmidler skønnes at kunne føre tilmindst 20 pct. færre sygedage i 2009.Alle besparelserne bør ses som en mulighed for at frigøre ressourcer, som kan føres tilbage tilområdet og styrke ældreplejen. Den ældre del af befolkningen bør således også kunne udnyttede muligheder, som en stigende digitalisering medfører.De digitale muligheder skal således i høj grad anses som et supplement til den ældrepleje somallerede foregår i Danmark. Mulighederne vil dermed i sidste ende kunne give mere pleje til deældre.Hvad angår kravene til videokommunikationen og billedkvaliteten, så vurderes det i analysen, atop imod 13 Mbit/s i downstream hastighed og 4-5 Mbit/s i upstream er nødvendigt for at sikretilstrækkelig og stabil billedkvalitet og sikre kapacitet til både tovejs, digital videokommunikationog TV-modtagelse.Ifølge IT- og Telestyrelsens seneste bredbåndsstatistik for Danmark, har over 30 % af danskehusstande og virksomheder ikke adgang til 10 Mbit/s downstream, svarende til over 800.000husstande.Ses der samtidig på upstream-forbindelser i dag, så er de helt utilstrækkelige til at udnytte demuligheder for højopløselig, videobaseret tovejs-kommunikation, som vil kunne høste de gevin-ster, som er estimeret i analysen fra Teknologisk Institut.Med udgangen af 2008 havde cirka 68 % af alle bredbåndsforbindelser blot en upstream-kapacitet på 1 Mbit/s eller derunder.Kun 12 % havde en upstream-kapacitet på 4 Mbit/s eller derover.Med analysen fra Teknologisk Institut ønsker Dansk Energi, at sætte fokus på de sociale ogsamfundsøkonomiske potentialer der er ved udbredelse af højhastighedsforbindelser i Dan-mark.
Med venlig hilsenDansk Energi
Thomas Woldiderich