Udvalget for Videnskab og Teknologi 2009-10
UVT Alm.del Bilag 151
Offentligt
821282_0001.png
821282_0002.png
Kære medlemmer af folketingets videnskabsudvalgJeg vil gerne takke for vores foretræde ved udvalgets møde d. 24. marts 2010. Jeg var meget gladfor den efterfølgende diskussion og de meget kvalificerede spørgsmål, der blev rejst fra udvalgetside. I forlængelse af disse finder jeg her lejligheden til at præcisere nogle enkelte punkter.

Tidligere og ny analyse af succesrater

Der blev spurgt til forholdet mellem den tidligere og nye analyse af succesrater.Inge Thygesen analysen og den nye succesrateanalyse har forskellig metode og behandler kundelvist samme spørgsmål. Overordnet set belyser begge analyser succesraterne for rådsmedlemmersammenlignet med øvrige ansøgere. Inge Thygesen analysen inddrager derudoverrådsmedlemmernes netværk i analysen. Det er vigtigt at pointere, at der hvor analyserne belyser detsamme felt, får de overensstemmende resultater. Begge analyser viser, at siddende rådsmedlemmerhar ca. dobbelt så høj succesrate som øvrige ansøgere.I forhold til Inge Thygesen analysen lægger den nye analyse et bredere perspektiv pårådsmedlemmernes succesrater. Den nye analyse belyser succesraterne for rådsmedlemmer bådefør, under og efter rådsmedlemskabet over en niårig periode og med et meget større datagrundlag(15.000 sager). Denne metode gør det muligt at afgøre, om der er sammenfald mellemrådsmedlemskabet og de høje succesrater for rådsmedlemmer, og dermed egentligt belysespørgsmålet om kammerateri. Dette er ikke muligt med den valgte metode Inge Thygesen analysen.Den nye analyse konkluderer, at det gennemsnitlige succesrateniveau for medlemmerne af det FrieForskningsråd ligger på samme høje niveau både før, under og efter rådsmedlemskab. Dermed viseranalysen, at det højere succesrateniveau for rådsmedlemmer generelt ikke er sammenfaldende medrådsmedlemskabet.Den nye analyse kommer således med en dybere viden om succesraterne for rådsmedlemmer, somgår ud over, men ikke er i modstrid med, hvad den tidligere analyse er kommet frem til.Forklaringen på den høje succesrate ligger således ikke i rådsmedlemskabet, men snarere irådsmedlemmernes kompetenceniveau.

Seneste succesrater for det faglige råd for sundhed og sygdom

Der blev også spurgt specifikt til succesraten for rådsmedlemmer ved den seneste uddeling i et af defaglige råd: Det Frie Forskningsråd | Sundhed og Sygdom (FSS).Efterårsuddelingen 2009, som er den seneste uddeling, indgår ikke i analysen. Der indkom femansøgninger fra siddende rådsmedlemmer. Disse ansøgninger blev alle bedømt af eksternebedømmere efter normal praksis for ansøgninger fra rådsmedlemmer. Der er givet tilsagn til to afansøgningerne, hvilket har givet en succesrate på beløb på 33 pct..

Kønsfordelingen på Sapere Aude

Der blev videre spurgt til den nærmere kønsfordeling for ansøgningerne til det nyoprettedeforskerkarriereprogram Sapere Aude.Den samlede fordeling for første ansøgningsrunde i 2010 er 29 procent kvinder i forhold til 71procent mænd. Andelen af kvinder er lidt højere på trin 2 og lidet laverer på trin 1. Bestyrelsen vil
gennem intensiv oplysning sikre, at kønsfordelingen udvikler i mere ligelig retning i takt med atinitiativet bliver mere kendt.
Med venlig hilsen
Jens Christian Djurhuus