Udvalget for Videnskab og Teknologi 2009-10
UVT Alm.del Bilag 14
Offentligt
743316_0001.png
743316_0002.png
Til Udvalget for Videnskab og Teknologi, ChristiansborgAtt: Marianne Jelved (formand) og Lars Christian Lilleholt(næstfomand).

Forslag om Dansk strategisk satsning på “syntesebiologi” – et nyt

tværfagligt forskningsområde med store perspektiver for grøn

vækst.

Kære Marianne Jelved og Lars Christian Lilleholt -Vedhæftet finder I nærmere beskrevet et forslag til en samletdansk satsning på “syntesebiologi” - på engelske kendt som“Synthetic Biology”.Synthetic Biology er et forskningsområde, der er i kraftig vækst iUSA. Den stigende interesse skyldes, at forskningsområdet via sinstærke tværfaglighed sandsynligvis vil kunne bidrage til at løsesamfundsmæssige udfordringer indenfor klima, sundhed og fødevarer.Således arbejdes der i Synthetic Biology bl.a. med at producerebæredygtig energi, udvikle personlig medicin og fremstillefremtidens fødevarer. Det er dermed også et forskningsområde, derindeholder store muligheder for innovation og samarbejde mellemuniversiteter og virksomheder.I Danmark er vi nu kommet så langt, at vi har gode forudsætningerfor at blive en af Europas spydspidser inden for syntesebiologi.Det skyldes spirende aktiviteter ved alle danske universitetersuppleret med den 120 mio. kr. store bevilling i 2009 fraVidenskabsministeriets UNIK-program til Københavns Universitet.Syntesebiologi er stadig kun et spirende felt i Europa. Kombineretmed de stærke danske forskningsmiljøer giver det muligheden for,at Danmark kan komme til at spille en betydelig rolle indenfor etfelt, der bliver et af fremtidens store forsknings- oginnovationsområder. Men det kræver, at vi handler nu. Vi anbefalerderfor, at syntesebiologi bliver et satsningsområde under DetStrategiske Forskningsråd.Forslaget er udarbejdet af prof. Birger Lindberg Møller, prof. OleG. Mouritsen & undertegnede. Vi har sendt det til høring i kredsenaf dekaner fra det naturvidenskabelige - (KU, SDU, RUC, AU, AAU)og tekniske-område (DTU). I løbet af næste uge eftersender vi enstøtteerklæring fra dekanerne fra de fakulteter, der støtterforslaget.
Vi håber I finder forslaget interessant og perspektivrigt.Med venlig hilsen,Thomas Bjørnholm-----------------------------------------------------------------Thomas BjørnholmProfessor of ChemistryTel: +45 35321835(office)Director of Nano-Science CenterTel: +45 35320403(sec.)University of CopenhagenFax: +45 35320460Universitetsparken 5Mail:[email protected]DK-2100 Copenhagen ØWeb: www.nano.ku.dk-----------------------------------------------------------------cc.Formand for det strategiske forskningsråd Peter OlesenMedforslagsstillere professor Ole G. Mouritsen (SDU) & BirgerLindberg Møller (KU)Forskningsdekan John Mundy (KU), kontakt til Nat-Tek dekankredsenUdvalgssekretær Signe Bruunsgaard (UVT)
Vedhæftet: “Syntesebiologi et nyt dansk satsningsområde?”udarbejdet af prof. Birge Lindberg Møller, prof. Ole G. Mouritsen& prof. Thomas Bjørnholm