Udvalget for Videnskab og Teknologi 2009-10
UVT Alm.del Bilag 125
Offentligt
808984_0001.png
808984_0002.png
808984_0003.png
808984_0004.png
808984_0005.png
Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling
Udvalget for Videnskab og TeknologiFolketingetChristiansborg1240 København K
4. marts 2010
Til udvalgets orientering fremsendes hermed mit talepapir fra samrådet i Viden-skabsudvalget torsdag den 25. februar 2010 vedr. de aktuelle fyringer på landetsuniversiteter.
Ministeriet for VidenskabTeknologi og UdviklingBredgade 431260 København KTelefonTelefax3392 97003332 3501[email protected]www.vtu.dk1680 5408
Med venlig hilsen
E-postNetstedCVR-nr.
Charlotte Sahl-MadsenSagsnr.Dok nr.Side10-07668912370351/1

Samråd (åbent) i Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi torsdag

den 25. februar 2010 vedr. de aktuelle fyringer på landets universiteter –

UVT – alm. del – spørgsmål J, K og L.

DET TALTE ORD GÆLDER

Spørgsmål J:

Ministeren bedes i et åbent samråd redegøre for omfanget af og årsagerne til deaktuelle fyringer på landets universiteter.

Svar:

Jeg vil gerne indlede mit første samråd her i udvalgetmed at sige, at jeg glæder mig til det fremtidigesamarbejde, og jeg ser frem til at få en god dialog ogdiskussion om uddannelse, forskning og innovation.Og så til spørgsmålet om afskedigelserne påuniversiteterne.Det er fuldstændigt rigtigt, at der i øjeblikket bliver af-skediget medarbejdere på universiteterne.På baggrund af de oplysninger vi har fået frauniversiteterne, er det samtidig min opfattelse, at der ertale om et ret sammensat billede.På den ene side er de statslige bevillinger tiluniversiteterne stigende.Og ser vi på udviklingen i antallet af medarbejdere, såviser statistikken, at universiteterne udvider faktiskstaben af medarbejdere.Fra 2008 til 2009 er universiteternes antal af ansatte igennemsnit steget med ca. 7 pct.På den anden side ser vi ganske korrekt afskedigelsernogle steder.
Ministeriet for VidenskabTeknologi og Udvikling
Side
2/2
På grundlag af en rundspørge blandt universiteterne,som Videnskabsministeriet foretog i sidste uge, kan jegfortælle, at der sker afskedigelser på KøbenhavnsUniversitet, Aarhus Universitet og Danmarks TekniskeUniversitet.Og konkret afskediger KU 98, DTU afskediger 104, ogAU afskediger 61 personer.Derudover er der samlet på de tre universiteter, lavetfrivillige aftaler om fratrædelser for 87 personer.Ministeriet for Videnskab
Antallet af afskedigelser på universiteterne skal ligesættes i forhold til, at der i dag er ca. 26.200 ansatte påuniversiteterne (og det er målt i årsværk), og de pågæl-dende afskedigelser udgør derfor ca. 1 pct. af de ansattepå universiteterneVi har haft en dialog med universiteterne, og ifølge demhænger afskedigelserne bl.a. sammen med, at de vækst-scenarier for bevillingerne, som universiteterne tidligereforventede, har ændret sig til at være mere afdæmpede.Og vi har også fra universiteterne fået det indtryk, at deaktuelle afskedigelser er et led i den løbendetilpasning af organisationens aktivitetsniveau rundt om-kring på universiteterne.
Teknologi og Udvikling
Side
3/3

Spørgsmål K:

Giver de mange fyringer på landets universiteter ministeren anledning til atgenoverveje balancen mellem basismidler og konkurrenceudsatteforskningsmidler?

Svar:

Og der vil jeg, i forlængelse af det foregående svar, gen-tage, at det er min opfattelse, at der er tale om et sam-mensat billede.Jeg synes derfor, at vi skal være forsigtige med atsammenkoble spørgsmålet om afskedigelser medforholdet mellem basismidler og konkurrenceudsattemidler.Om fordelingen af basismidler og konkurrencemidler, såvil jeg blot bemærke, at den jo følger af finanslovsafta-len for 2010.
Ministeriet for VidenskabTeknologi og Udvikling
Side
4/4

Spørgsmål L:

Ministeren bedes uddybe, hvilke initiativer ministeren vil tage for at hjælpe deområder, som er særligt hårdt ramt af fyringer, bl.a. på grund af faldendestudentersøgning, jf. besvarelsen af spm. 1025 og 1026 i folketingssalen den 3.februar 2010.

Svar:

Her vil jeg svare, at regeringen er opmærksom på, at viskal have stærke uddannelsesmiljøer.Som det fremgår af det nye regeringsprogram, så er detvigtigt, at de danske uddannelsesmiljøer kan tilpasse sigsamfundets skiftende behov for højtuddannede inden foren lang række områder.Derfor lægger regeringen også op til, at vi vilundersøge, hvordan vi kan forbedre de videregåendeuddannelsers muligheder for at tilpasse aktiviteten pådet enkelte studium til det aktuelle antal studerende - også samtidigt fastholde et bæredygtigt miljø af kvalifice-rede undervisere og forskere.Og jeg vil meget gerne på et senere tidspunkt vende til-bage til udvalget om hvordan, vi vil gennemføre denneundersøgelse helt konkret.
Ministeriet for VidenskabTeknologi og Udvikling
Side
5/5