Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2009-10
UUI Alm.del Spørgsmål 55
Offentligt
dhfdfhghgfhhhhUDLÆNDINGEAFDELINGEN
Statuspå arbejdet med udsendelse af afvisteasylansøgere
April 2009
UDLÆNDINGEAFDELINGEN
Den 17. april 2009J. nr.: 2007-5141-27+ bilag
Redegørelsefor status på arbejdet med udsendelse af afviste asylansøgere
1. Denne redegørelse indeholder en status på arbejdet med udsendelse af afvisteasylansøgere pr. 1. april 2009. Ved redegørelsen opdateres oplysningerne iRigspolitiets handlingsplan af 25. februar 2004 for udsendelse af afviste asyl-ansøgere og i de tidligere halvårlige statusredegørelser, senest redegørelserneaf 11. april 2008 og 9. oktober 2008, for arbejdet med udsendelse af afvisteasylansøgere.
Denne redegørelse er – ligesom handlingsplanen af 25. februar 2004 og de tid-ligere statusredegørelser – tilgængelig på Integrationsministeriets hjemmesidewww.nyidanmark.dkog på politiets hjemmesidewww.politi.dk.
2. Formålet med denne redegørelse for status er at beskrive, dels den aktuelleudsendelsessituation i forhold til afviste asylansøgere, herunder det retligegrundlag for udsendelsesarbejdet og anvendelsen heraf, dels de initiativer, derer iværksat siden den 1. oktober 2008, eller som påtænkes iværksat med hen-blik på en yderligere styrkelse af indsatsen. Der henvises i den forbindelse tilregeringsgrundlaget fra november 2007 (Mulighedernessamfund)punkt 13.
3. Den danske udlændingelovgivning bygger på det grundlæggende princip, aten udlænding, der modtager et endeligt afslag på en ansøgning om asyl – ogeventuelt tillige afslag på en ansøgning om opholdstilladelse af humanitære
grunde – har pligt til at udrejse af landet. Udrejser udlændingen ikke frivilligt,drager politiet omsorg for udrejsen. Det retlige grundlag for politiets udsen-delsesarbejde i asylsager og politiets praktiske udsendelsesarbejde er udførligtbeskrevet i bilag 1.
Side 2
4. Den 1. maj 2003 indførtes en ny, konsekvent procedure for udsendelse af afvi-ste asylansøgere. Proceduren er nærmere beskrevet i bilag 1.
Med virkning fra den 1. oktober 2004 blev der indført en række yderligeremotivationsfremmende foranstaltninger, der navnlig retter sig imod udlændin-ge, der har indgivet ansøgning om asyl under et visumophold. Foranstaltnin-gerne er nærmere omtalt i bilag 1.
Politiet og Udlændingeservice anvender systematisk og målrettet de forskelli-ge elementer, som indgår i den konsekvente udsendelsesprocedure. Politietindstiller således i overensstemmelse med forudsætningerne i den konsekventeprocedure til Udlændingeservice om iværksættelse af kostpengeordningenog/eller overflytning til et udsendelsescenter, og Udlændingeservice træfferløbende afgørelser om iværksættelse af sådanne foranstaltninger. Afviste asyl-ansøgere i udsendelsesfasen skifter ofte – en eller flere gange – mening medhensyn til medvirkensspørgsmålet. Dette indebærer, at der meget ofte træffesflere afgørelser i forhold til den samme udlænding.
Det er fortsat Rigspolitiets vurdering, at anvendelsen af de motivationsfrem-mende foranstaltninger i henhold til den konsekvente udsendelsesprocedure –eller ”truslen” herom – samlet set kan antages at have en vis effekt i forhold tilnogle afviste asylansøgere, der straks fra gennemførelsen af udrejsekontrolleneller efter at have været pålagt motivationsfremmende foranstaltninger i korte-re eller længere tid enten selv udrejser af landet uden politiets medvirken ellersamarbejder med politiet om at tilvejebringe forudsætningerne for udrejsen.Der kan i den forbindelse henvises til, at flere personer i udsendelsesposition
skønnes udrejst, efter at de har forladt deres indlogeringssted, hvilket kan ta-ges som udtryk for, at i hvert fald nogle af disse selv−bl.a. under indtryk afde motivationsfremmende foranstaltninger−har valgt at udrejse af landet ioverensstemmelse med den trufne afgørelse. Det er således erfaringsmæssigtkun en mindre del af de skønnede udrejste, som kommer til stede igen. En delaf disse personer tilbagetages i medfør af Dublin-forordningen, efter at de erudrejst til et andet EU-land.
Side 3
Samtidig må det konstateres, at kun en mindre del af de afviste asylansøgereønsker at medvirke til udsendelsen. Af de 620 afviste asylansøgere, som den28. marts 2009 var i aktuel udsendelsesposition, havde således kun 103 (heraf13 irakiske statsborgere omfattet af den særlige kontraktordning) tilkendegivetover for politiet, at de ønskede at medvirke til en udsendelse. Erfaringsmæs-sigt vil en del af disse udlændinge i øvrigt ændre holdning til spørgsmålet ommedvirken, når forudsætningerne for en (frivillig) udrejse er tilvejebragt.
Center Sandholm og Center Avnstrup anvendes fortsat begge som udsendel-sescentre.
Den 30. marts 2009 var 320 personer på meldepligt i et udsendelsescenter(121 i Center Sandholm og 199 i Center Avnstrup). Endvidere har 1.495 per-soner siden den 1. maj 2003 været på en meldepligt, der nu er ophørt, for langthovedpartens vedkommende fordi de er forsvundet/skønnet udrejst (615), på-set udrejst/ledsaget udsendt (74), har tilkendegivet, at de ønsker at medvirke(182), eller er meddelt opholdstilladelse (108).
Det er fortsat Rigspolitiets vurdering, at den målrettede anvendelse af melde-pligt i kombination med indlogeringen i et udsendelsescenter kan antages athave en vis, omend begrænset effekt med hensyn til at motivere visse grupperaf udlændinge til at udrejse/medvirke til udrejsen. Det drejer sig fortrinsvis omudlændinge, som, selv om de ikke medvirkede til en udsendelse, alligevel på
et tidspunkt ville blive tvangsmæssigt udsendt. Det er samtidig Rigspolitietserfaring, at anvendelsen af meldepligt reelt er uden effekt i forhold til afvisteasylansøgere, som ikke vil kunne udsendes tvangsmæssigt. Det drejer signavnlig om statsborgere fra Irak, Iran og Somalia (bortset fra Somaliland).Disse udlændinge udgør langt hovedparten af de afviste asylansøgere, som erpålagt meldepligt som motivationsfremmende foranstaltning.
Side 4
5. Vedlagte bilag 2 og 2a viser antallet af asylansøgere fordelt på måneder ognationaliteter, der i 2008 og i 2009 (januar - februar) er tilgået udsendelsespo-sition. Som det fremgår heraf, var den samlede tilgang til udsendelsespositioni 2008 451 personer, medens tilgangen i 2009 (januar - februar) har været 87personer. Vedlagte bilag 3 indeholder en oversigt over afviste asylansøgere iaktuel udsendelsesposition – fordelt på nationaliteter – pr. 28. marts 2009.Som det fremgår heraf, var der den 28. marts 2009 620 afviste asylansøgere iaktuel udsendelsesposition. De største nationaliteter (15 personer og derover)var: Irak 282, Iran 69, Somalia 47, Rusland 34, Afghanistan 17, Aserbajdsjan15 og statsløse palæstinensere (forskellige udsendelsesdestinationer) 15. Ved-lagte bilag 4 og 4a indeholder en oversigt over udviklingen i antallet af afvisteasylansøgere i udsendelsesposition i 2008 og 2009 (januar - marts) måned formåned (ultimo) fordelt på nationaliteter. Vedlagte bilag 5 og 5a indeholder enoversigt over afviste asylansøgere, der er udrejst fra udsendelsesposition i2008 og 2009 (januar - februar) måned for måned fordelt på nationaliteter ogudrejseform. Som det fremgår heraf, blev i alt 338 personer registreret ud-sendt/udrejst i 2008 fordelt på 70 ledsaget udsendte, 85 påset udrejste, 160skønnet udrejste og 23, der udrejste selv. I 2009 (januar - februar) er i alt 61personer registreret udsendt/udrejst fordelt på 11 ledsaget udsendte, 18 påsetudrejste, 25 skønnet udrejste og 7, der er udrejst selv. Som bilag 6 og 6a ved-lægges en oversigt over afviste asylansøgere, der er udrejst fra udsendelsespo-sition i 2008 og 2009 (januar - februar) måned for måned fordelt på nationali-teter. Som bilag 7 og 7a vedlægges til sammenligning en oversigt over detsamlede antal udlændinge, der efter at have ansøgt om asyl, er registreret ud-
sendt/udrejst af Danmark i 2008 og 2009 (januar - februar) fordelt på nationa-liteter og udrejseform. Denne oversigt omfatter alle udsendte/udrejste asylan-søgere, uanset på hvilket tidspunkt af asylsagsforløbet udsendelsen/udrejsen ersket. Vedlagte bilag 8 indeholder en forklaring på de enkelte udrejseformer.Opmærksomheden henledes på, at statistikkerne i bilagene 5, 5a, 6, 6a, 7 og7a bygger på de udrejste/udsendte asylansøgeres nationalitet. Den altoverve-jende del af de ledsagede og påsete udsendelser/udrejser sker til det land, hvorde udsendte/udrejste er statsborgere.
Side 5
Alle de ovenfor nævnte statistiske oplysninger bygger på udtræk fra Udlæn-dingeregistret, der primært er et sags- og journaliseringssystem, hvorfor op-lysningerne kan være behæftede med usikkerheder. De tal, der ovenfor er an-ført for 2008, kan ikke umiddelbart sammenlignes med de tal, der tidligere eranført for 2008 i status af 11. april 2008 og 9. oktober 2008. Dette skyldes, atstatistiske oplysninger, der bygger på udtræk fra Udlændingeregistret, vilkunne ændre sig indtil det tidspunkt, hvor Udlændingeservice fastlægger demsom endelige. De anførte tal for 2008 i denne status er endelige, medens deanførte tal for 2009 er foreløbige.
6. Vedlagte bilag 9 indeholder en udførlig beskrivelse af udsendelsessituationeni forhold til en række lande.
Der vil som udgangspunkt ikke være problemer forbundet med at udsende enafvist asylansøger, som – aktivt – samarbejder med politiet om at tilvejebringeforudsætningerne herfor i form af nødvendige rejsedokumenter og/eller ind-rejsetilladelser hos hjemlandets myndigheder. Sagsbehandlingstiden hoshjemlandets myndigheder kan dog også i disse sager være meget lang. Derhenvises i den forbindelse til landebeskrivelserne i bilag 9.
Langt hovedparten af de afviste asylansøgere vil imidlertid ikke medvirke tiludsendelsen. Af de 620 afviste asylansøgere, som den 28. marts 2009 var i ak-
tuel udsendelsesposition, havde 486 således tilkendegivet over for politiet, atde ikke ønskede at medvirke til udsendelsen.
Side 6
Der er ikke i perioden siden den 1. oktober 2008 konstateret udsendelsespro-blemer i forhold til Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Serbien, Montenegro, Af-ghanistan og Libanon (inklusiv statsløse palæstinensere). Som det fremgår afbilag 3, er antallet af afviste asylansøgere fra de nævnte lande begrænset, ogsamarbejdet med myndighederne i de enkelte lande om identifikation og prak-tisk udsendelse er velfungerende. Den positive udvikling i udsendelsessituati-onen i forhold til Libanon (inkl. statsløse palæstinensere) er således blevetfastholdt i perioden. Udsendelsesproblemer i forhold til lande, hvorfra der eret større antal personer i aktuel udsendelsesposition, har (fortsat) navnlig væ-ret koncentreret om Rusland, Irak, Iran og Somalia. Nedenfor gives en kortfat-tet redegørelse for udviklingen og status i forhold til nogle udvalgte lande. Foren mere udførlig beskrivelse henvises til landebeskrivelserne i bilag 9.
RuslandRussere udgjorde med 34 personer i udsendelsesposition den 28. marts 2009ca. 5 % af alle afviste asylansøgere i udsendelsesposition.
Antallet af russere i udsendelsesposition har været jævnt stigende i de senereår. Dette skyldes, at de russiske myndigheder stiller krav om, at egne statsbor-gere skal medvirke til udstedelse af hjemrejsedokumenter og dermed til ud-sendelsen. Der blev i maj 2008 underskrevet en tilbagetagelsesaftale mellemDanmark og Rusland. En ikrafttræden af aftalen har afventet afslutningen afratifikationsproceduren i Rusland. Det forventes nu, at dette vil ske inden forkortere tid, hvorefter Rigspolitiet vil kunne forelægge de aktuelle sager for derussiske myndigheder i overensstemmelse med proceduren i aftalen.
IrakIrakere udgjorde med 282 personer i udsendelsesposition den 28. marts 2009ca. 45 % af alle afviste asylansøgere i udsendelsesposition.
Side 7
Siden den 1. oktober 2008 er det gode samarbejde med myndighederne i detkurdiske selvstyreområde i Nordirak om udsendelser fortsat.
Rigspolitiet har således på baggrund af forelæggelsen af en række konkretesager for de regionale myndigheder i Nordirak modtaget accepter på tvangs-mæssig udsendelse af ikke-kriminelle afviste asylansøgere. Siden den 1. okto-ber 2008 er 5 afviste asylansøgere, som ikke var udvist ved dom på grund afkriminalitet, blevet udsendt til Erbil under ledsagelse. 5 andre accepterede ik-ke-kriminelle irakere, der var blevet frihedsberøvet med henblik på ledsagetudsendelse til Erbil, valgte at tilmelde sig den kontraktordning med mulighedfor et opkvalificeringsforløb her i landet, som blev indført ved lov nr. 507 af6. juni 2007 om ændring af udlændingeloven. De blev herefter løsladt, og ud-sendelsen udsat. Rigspolitiet vil følge op på, at disse udlændinge udrejser fri-villigt, når deres opkvalificeringsforløb afsluttes. Rigspolitiet vil endvidere viaambassaden i Bagdad fortsætte med at forelægge konkrete sager for de regio-nale myndigheder i Erbil med henblik på accept af tvangsmæssige udsendel-ser. Det må imidlertid forventes, at de forestående valg i Irak i maj 2009 i enperiode vil kunne få indflydelse på det praktiske samarbejde om udsendelsermed de regionale myndigheder i Nordirak.
Rigspolitiet har ikke siden den 1. oktober 2008 gennemført ledsagede(tvangsmæssige) udsendelser til andre dele af Irak (Bagdad). Rigspolitiet harvia ambassaden i Bagdad løbende arbejdet på at få bekræftet de irakiske myn-digheders tidligere meddelte accept på tilbagetagelse af et begrænset antal ira-kiske statsborgere, der alle er udvist ved dom på grund af kriminalitet.
Forelæggelsen af andre sager med afviste irakiske asylansøgere for myndig-hederne i Bagdad afventer fortsat en positiv afslutning på forhandlingernemellem de danske myndigheder og de irakiske myndigheder i Bagdad om enegentlig tilbagetagelsesaftale. Det tidsmæssige forløb af disse forhandlinger−og dermed udsigten til en (hurtig) forbedring af udsendelsesmulighederne−vil også kunne blive påvirket af de forestående valg i Irak i maj 2009.
Side 8
Som nævnt blev der ved lov nr. 507 af 6. juni 2007 om ændring af udlændin-geloven indført en kontraktordning for afviste asylansøgere, der samarbejderom udrejsen. Ordningen, der i første omgang tager sigte på afviste asylansøge-re fra Irak, er nærmere udmøntet i bekendtgørelse nr. 1001 af 13. august2007. Ordningen, der administreres af Udlændingeservice i et samarbejde medDansk Røde Kors og Care4You, ophørte, jf. regeringens aftale af 22. septem-ber 2008 med Dansk Folkeparti, den 28. november 2008 for nye tilmeldningeraf afviste irakiske asylansøgere, der kommer fra det kurdiske selvstyreområdei det nordlige Irak. Ifølge oplysninger fra Udlændingeservice er foreløbig 25personer udrejst med støtte efter ordningen. Heraf er 14 personer udrejst til detnordlige Irak, medens 11 personer er udrejst til det øvrige Irak. Pr. 31. marts2009 indgik 15 irakiske statsborgere i et opkvalificeringsforløb.
De motivationsfremmende foranstaltninger i form af kostpengeordning, over-flytning til et udsendelsescenter og meldepligt har reelt ingen effekt i forholdtil gruppen af afviste asylansøgere fra Irak.
Kun 14 af de 282 afviste irakiske asylansøgere, som den 28. marts 2009 var iaktuel udsendelsesposition, ønskede at medvirke til en udsendelse. 13 af disseudlændinge har indgået kontrakt med et opkvalificeringsforløb, jf. den overforbeskrevne ordning.
Iran
Side 9
Iranere udgjorde med 69 personer i udsendelsesposition den 28. marts 2009ca. 11 % af alle afviste asylansøgere i udsendelsesposition
Udsendelsessituationen i forhold til Iran er uændret fastlåst.
Tvangsmæssig udsendelse af iranske statsborgere til Iran er således kun mu-lig, hvis der allerede foreligger et ægte og gyldigt iransk pas i sagen, såledesat det ikke er nødvendigt at rette henvendelse til den iranske ambassade i Kø-benhavn om udstedelse/forlængelse af et rejsedokument/pas. Det er således etufravigeligt krav fra de iranske myndigheders side, at en iransk statsborgerselv skal ansøge om udstedelse/forlængelse af et rejsedokument/pas og i denforbindelse godtgøre sit iranske statsborgerskab. Dette gælder også i de ofteforekommende tilfælde, hvor der ikke er tvivl om udlændingens identitet ognationalitet, f.eks. fordi der foreligger et ægte, men udløbet iransk nationali-tetspas, som er anvendt i forbindelse med en indrejse i Danmark på et danskvisum til familiebesøg udstedt af den danske ambassade i Teheran. Vil ud-lændingen ikke medvirke til at ansøge om udstedelse/forlængelse af rejsedo-kument, vil en udsendelse ikke kunne gennemføres. Selv i de tilfælde, hvorudlændingen ønsker at medvirke, men ikke umiddelbart kan fremlægge denønskede originale dokumentation for identitet/nationalitet, er der problemermed samarbejdet med den iranske ambassade, idet ambassaden stiller kravom, at udlændingen selv – eventuelt ved henvendelse til familie i hjemlandet– tilvejebringer den nødvendige dokumentation.
Af de 69 afviste iranske asylansøgere, som den 28. marts 2009 var i aktueludsendelsesposition, ønskede kun 3 at medvirke til udsendelsen.
Libanon (inklusiv statsløse palæstinensere)
Side 10
Der var pr. 28. marts 2009 6 libanesiske statsborgere og 9 statsløse palæsti-nensere med Libanon som udsendelsesdestination i aktuel udsendelsespositi-on.
Den positive udvikling i udsendelsessituationen i forhold til Libanon er blevetfastholdt i perioden siden den 1. oktober 2008. De libanesiske myndighederssagsbehandlingstid i nye sager er således fortsat kun nogle få måneder fratidspunktet for forelæggelsen til modtagelsen af indrejsetilladelse og laissez-passer. Rigspolitiet har endvidere modtaget positive svar i en række ældre sa-ger.
Samarbejdet med de libanesiske myndigheder om udsendelse af statsløse pa-læstinensere – og libanesiske statsborgere – til Libanon vurderes som megettilfredsstillende.
Somalia
Somaliere udgjorde 47 personer i udsendelsesposition den 28. marts 2009 ca.8 % af alle afviste asylansøgere i udsendelsesposition.
Der har siden 1997 været en aftale med myndighederne i det nordvestlige So-malia (Somaliland) om tilbagetagelse af afviste asylansøgere fra Danmark.Aftalen er senest forlænget i sommeren 2006, således at den nu er gældendeindtil den 1. august 2009. Rigspolitiet har kun i et begrænset omfang (11 per-soner) haft behov for at udsende asylansøgere til Somaliland i henhold til denaftalte procedure. Den seneste ledsagede udsendelse i henhold til aftalen fandtsted i september 2004.
Under et delegationsbesøg i Somaliland i september 2008 fra Udlændingeser-vice og Rigspolitiet vedstod myndighederne i Somaliland aftalen om tilbage-tagelse. Rigspolitiet forelagde samtidig 2 sager vedrørende 2 udlændinge medSomaliland som udsendelsesdestination for myndighederne i Somaliland medhenblik på identitetsfastlæggelse og accept på tilbagetagelse. Sagerne er fort-sat under behandling.
Side 11
De øvrige 45 udlændinge fra Somalia, der aktuelt er i udsendelsesposition,kan ifølge afgørelsen fra udlændingemyndighederne tvangsmæssigt udsendestil ”Somalia”. På grund af borgerkrig og mangel på en regering (myndigheds-personer), som tilbagetagelsesspørgsmålet har kunnet drøftes med, har det ik-ke været muligt at gennemføre tvangsmæssige udsendelser til andre dele afSomalia end Somaliland.
Rigspolitiet har imidlertid fortsat mulighed for at bistå somaliere til frivilligudrejse til alle regioner i Somalia, og der sker af og til sådanne frivillige ud-rejser til Somalia. Kun èn af de 47 afviste asylansøgere, som den 28. marts2009 var i aktuel udsendelsespostion med Somalia som udsendelsesdestinati-on, ønskede dog at medvirke til udsendelsen.
Rigspolitiet vurderer løbende sammen med Udlændingeservice og Udenrigs-ministeriet mulighederne for at tilvejebringe forudsætningerne for at kunnegennemføre tvangsmæssige udsendelser til hele Somalia, med hensyntagen tilde sikkerhedsmæssige forhold i landet.
7. Sammenfattende er der efter Rigspolitiets vurdering fortsat gode mulighederfor at kunne udsende afviste asylansøgere af de fleste nationaliteter af Dan-mark. Dette afspejler sig dels i det store antal afviste asylansøgere, som lø-bende udsendes – ledsaget eller påset – eller som skønnes udrejst, dels i at detsamlede antal afviste asylansøgere i aktuel udsendelsesposition, der pr. 27.september 2008 var på 642, er faldet til 620 den 28. marts 2009. Dette fald er
sket på trods af de manglende/begrænsede muligheder i perioden for at kunnegennemføre tvangsmæssige udsendelser til Rusland, Irak, Iran og Somalia, dermed henholdsvis 34 personer, 282 personer, 69 personer og 47 personer til-sammen tegner sig for 432 – svarende til cirka 70 % – af det samlede antalpersoner i udsendelsesposition.
Side 12
Rigspolitiet forventer, at det helt problemfri samarbejde med myndighedernei Afghanistan, Serbien, Montenegro og Bosnien-Hercegovina om udsendelserpå grundlag af de indgåede tilbagetagelsesaftaler vil fortsætte.
Rigspolitiet forventer endvidere, at det gode samarbejde med myndighedernei Libanon og Kosovo om udsendelser vil kunne fastholdes.
De største udfordringer i den kommende periode vil – som det har været til-fældet i en længere periode – angå udsendelser til Rusland, Irak, Iran og So-malia. Som nævnt ovenfor udgør personer herfra cirka 70 % af alle afvisteasylansøgere i aktuel udsendelsesposition. Kun en meget begrænset del afdisse personer ønsker at samarbejde med politiet om udrejsen.
I forhold til Rusland forventes en snarlig ikrafttrædelse af den underskrevnetilbagetagelsesaftale at kunne bidrage til en løsning af udsendelsesproblemer-ne.
I forhold til Irak vil en yderligere nedbringelse af antallet af personer i udsen-delsesposition afhænge af, dels om der hurtigt vil kunne indgåes en aftalemed myndighederne i Irak om tvangsmæssige udsendelser, dels om et størreantal personer, som ikke er hjemmehørende i det kurdiske selvstyreområde iNordirak, vil kunne motiveres til at udrejse selv som led i den særlige kon-traktordning for afviste asylansøgere, der er indført ved lov nr. 507 af 6. juni2007.
Et gennembrud i forhold til en løsning af udsendelsesproblemerne i forholdtil Irak, Iran og Somalia vil ikke kunne tilvejebringes på det praktiske niveau,som er Rigspolitiets ansvarsområde. Løsningerne skal findes på det politiskeniveau med inddragelse af alle de handlemuligheder, som den danske rege-ring råder over såvel bilateralt over for myndighederne i de berørte lande,som via det internationale samarbejde, som Danmark deltager i, herunderEU-samarbejdet.
Side 13
8. Rigspolitiet vurderer løbende anvendelsen af personaleressourcer til arbejdetmed udsendelse af afviste asylansøgere og andre udlændinge. Skulle der visesig et behov for at justere de indsatte personaleressourcer på området, vil detske.
9. Med henblik på at fastholde fokus på behovet for en konstant og målrettetmyndighedsindsats på udsendelsesområdet vil denne status på arbejdet medudsendelse af afviste asylansøgere blive ajourført pr. 1. oktober 2009.
Bilagsfortegnelse
Bilag 1:
Det retlige grundlag for politiets udsendelsesarbejde i asylsager ogpolitiets praktiske udsendelsesarbejde.Asylansøgere tilgået udsendelsesposition i 2008 fordelt på månederog nationaliteter.Asylansøgere tilgået udsendelsesposition i 2009 (januar-februar)fordelt på måneder og nationaliteter.Asylansøgere i aktuel udsendelsesposition pr. 28. marts 2009 fordeltpå nationaliteter.Asylansøgere i aktuel udsendelsesposition i 2008 fordelt på måneder(ultimo) og nationaliteter.Asylansøgere i aktuel udsendelsesposition i 2009 (januar-marts)fordelt på måneder (ultimo) og nationaliteter.Asylansøgere registreret udrejst fra udsendelsesposition i 2008 må-ned for måned fordelt på udrejseform og nationaliteter.Asylansøgere registreret udrejst fra udsendelsesposition i 2009 (ja-nuar-februar) måned for måned fordelt på udrejseform og nationali-teter.Asylansøgere registreret udrejst fra udsendelsesposition i 2008 må-ned for måned fordelt på nationaliteter.Asylansøgere registreret udrejst fra udsendelsesposition i 2009 (ja-nuar-februar) måned for måned fordelt på nationaliteter.Antal asylansøgere, der er registreret udrejst/udsendt af Danmark i2008 fordelt på udrejseform og nationaliteter.Antal asylansøgere, der er registreret udrejst/udsendt af Danmark i2009 (januar-februar) fordelt på udrejseform og nationaliteter.Forklaring på de enkelte udrejseformer.Beskrivelse af udsendelsessituationen i forhold til en række lande.
Bilag 2:
Bilag 2a:
Bilag 3:
Bilag 4:
Bilag 4a:
Bilag 5:
Bilag 5a:
Bilag 6:
Bilag 6a:
Bilag 7:
Bilag 7a:
Bilag 8:Bilag 9:
UDLÆNDINGEAFDELINGENBilag 1Hj.nr.2007-5141-27Senest opdateret den 15. april 2009
Det retlige grundlag for politiets udsendelsesarbejde i asylsager ogpolitiets praktiske udsendelsesarbejdeEmnefortegnelse
A. Det retlige grundlag for politiets udsendelsesarbejde••IndledningUdlændingemyndighedernes fastsættelse af udrejsefrist og beslutning om ud-sendelse•••••Udlændingemyndighedernes fremsendelse af asylsagens akter til RigspolitietPolitiets udrejsekontrolPolitiets intensiverede rådgivning af udlændingen ved udrejsekontrollenUdlændingen vil medvirke til udsendelsen og underskriver erklæring heromUdlændingen vil ikke medvirke til udsendelsen – politiets indstilling til kost-pengeordningen/overflytning til et udsendelsescenter•••Politiets fornyede udrejsekontrolPolitiets indstilling om overflytning til et udsendelsescenterPolitiets anvendelse af meldepligt i et udsendelsescenter som led i udsendel-sesproceduren••Politiets anvendelse af frihedsberøvelse som led i udsendelsesprocedurenPolitiets adgang til med rettens godkendelse at fremstille udlændingen på am-bassader mv.•Politiets adgang til at videregive fingeraftryk og personfotografi til ambassa-der mv.•Politiets adgang til ved frihedsberøvelse at sikre udlændingens tilstedeværelsei udsendelsesfasen•Særlige motivationsfremmende foranstaltninger over for afviste asylansøgere,der er indrejst på et visum•Rigspolitiets forelæggelse af sager for Udlændingeservice med henblik påspørgsmålet om opholdstilladelse på grund af udsendelseshindringer
•••
Rigspolitiets forelæggelse af sager med 1. asyllandsafgørelserTilbagetagelsesaftaler mellem Danmark og andre landeTilbagetagelsesaftaler i EU-regi
Side 2
B. Politiets praktiske udsendelsesarbejde••••••IndledningForskellige udsendelsessituationerMyndighedssamarbejdet på udsendelsesområdetUdsendelse af mindreårige, uledsagede udlændingeUdsendelse af gravide kvinderPolitiets muligheder for at følge op på forhold vedrørende afviste asylansøgereog andre udlændinge i hjemlandet efter udsendelsen.•••••Anvendelse af EU laissez-passerDe forskellige udrejseformerUdlevering af medicin i forbindelse med udrejsePolitiets anvendelse af magt i forbindelse med ledsagede udsendelser med flyUddannelse af det ledsagende politipersonale
Bilag: Retningslinjer for den praktiske forberedelse og gennemførelse af ledsa-gede udsendelser med flyA. Det retlige grundlag for politiets udsendelsesarbejdeIndledning
Den danske udlændingelovgivning bygger på det grundlæggende princip, at enudlænding, der modtager et endeligt afslag på en ansøgning om asyl – og eventu-elt tillige afslag på en ansøgning om opholdstilladelse af humanitære grunde – harpligt til selv at udrejse af landet. Dette princip fremgår af udlændingeloven (§ 30,stk. 1). Pligten til at udrejse frivilligt gentages i de konkrete afgørelser, hvorvedudlændingemyndighedernemeddelerudlændingenendeligtafslagpå
asyl/humanitær opholdstilladelse.
Ved ikrafttrædelsen den 1. maj 2003 af lov nr. 291 af 30. april 2003 om ændringaf udlændingeloven (Skærpelse af udsendelsesforanstaltningerne, effektiviseringaf sagsbehandlingen vedrørende ansøgninger om humanitær opholdstilladelsem.v.) indførtes en ny, konsekvent procedure for udsendelse af afviste asylansøge-re. Den konsekvente procedure er senere justeret ved lov nr. 324 af 18. maj 2005,der trådte i kraft den 1. juli 2005. De enkelte elementer i proceduren er beskrevetnærmere nedenfor. Proceduren indebærer i øvrigt, at en udlænding, der ansøgerom asyl i Danmark, allerede i den Asylvejledning, som udlændingen får udlevereti forbindelse med indgivelsen af ansøgningen, orienteres om pligten til selv atudrejse i tilfælde af et afslag på asylansøgningen. Når Udlændingeservice medde-ler en udlænding afslag på asyl i en sag, som automatisk påklages til Flygtninge-nævnet, udleverer Udlændingeservice endvidere til udlændingen en kort og klartformuleret skriftlig vejledning om udsendelsesproceduren, herunder om udlæn-dingens pligt til selv at udrejse efter et endeligt afslag på asyl i Flygtningenævnet.Udlændingemyndighedernes fastsættelse af udrejsefrist og beslutning om udsen-delse
Side 3
Når Udlændingeservice – i en sag hvor ansøgningen anses for åbenbart grundløs –eller Flygtningenævnet meddeler endeligt afslag på en ansøgning om opholdstil-ladelse i medfør af udlændingelovens § 7 (asyl), fastsættes der i afgørelsen en fristfor udrejsen. Denne frist fastsættes til straks (udlændingelovens § 33, stk. 2, 1.pkt.). Afslaget indeholder tillige afgørelse om, hvorvidt udlændingen kan udsen-des tvangsmæssigt, hvis denne ikke udrejser frivilligt (lovens § 32a). I praksisindeholder afgørelsen tillige oplysning om, hvortil – dvs. et navngivet hjemland,et navngivet 1. asylland eller blot ”hjemlandet” – udlændingen kan udsendestvangsmæssigt af politiet, hvis udlændingen ikke udrejser frivilligt. En afgørelseom udsendelse vil i sager, der omfatter ægtefæller med forskellig nationalitet,endvidere indeholde nærmere retningslinjer for politiets udsendelse af de pågæl-dende sammen eller hver for sig. I tilfælde af en ansøgning om opholdstilladelseaf humanitære grunde efter udlændingelovens § 9b, stk. 1, i forbindelse med be-handlingen af en asylsag, fastsætter Integrationsministeriet, når ansøgningen har
haft opsættende virkning med hensyn til udrejsefristen, ved afslag en ny udrejse-frist til straks (lovens § 33, stk. 2, 2. pkt.).
Side 4
Udlændingemyndighedernes fremsendelse af asylsagens akter til Rigspolitiet
Samtidig med, at Udlændingeservice eller Flygtningenævnet træffer endelig afgø-relse om afslag på asyl, sender Udlændingeservice/nævnet – uden at udlændin-gens samtykke hertil er fornødent – alle akter, der er indgået i sagen, herundereventuelle originale identitetspapirer, til Rigspolitiet (lovens § 30, stk. 3). Hervedfår Rigspolitiet på et tidligt tidspunkt mulighed for på grundlag af oplysningerne iakterne om identitet, nationalitet og rejsedokumentforhold mv. at vurdere udsen-delsesmulighederne og at påbegynde planlægningen af udsendelsen.Politiets udrejsekontrol
En udlænding, der har fået endeligt afslag på en ansøgning om asyl – og eventuelttillige på en ansøgning om opholdstilladelse af humanitære grunde – har pligt tilselv (frivilligt) at udrejse af landet (lovens § 30, stk. 1). Med henblik på at sikre, atudlændingen opfylder denne pligt til selv at udrejse, har Integrationsministerietfastsat nærmere regler for politiets forkyndelser og udrejsekontrol i asylsager m.v.(cirkulære nr. 65 af 15. august 2006). I sager, hvor Udlændingeservice har med-delt endeligt afslag på en ansøgning om asyl, forkynder politiet afgørelsen forudlændingen. Denne forkyndelse skal så vidt muligt ske samme dag, som politietmodtager anmodningen herom fra Udlændingeservice, og ellers dagen efter. Nårudlændingen er pålagt at udrejse straks, skal udrejsekontrollen foretages i umid-delbar tilknytning til forkyndelsen. I sager, hvor Flygtningenævnet har meddeltafslag på en ansøgning om asyl, og hvor afgørelsen er forkyndt for udlændingen iforbindelse med nævnsmødet, skal politiet så vidt muligt foretage udrejsekontrolsamme dag, som nævnets afgørelse modtages, og ellers dagen efter. Skal politietforkynde Flygtningenævnets afslag på asyl for udlændingen, skal dette så vidtmuligt ske samme dag, som anmodningen herom modtages fra nævnet, og ellersdagen efter, og udrejsekontrollen foretages i umiddelbar tilknytning til forkyndel-
sen. Har udrejsefristen fastsat i forbindelse med et endeligt afslag på asyl væretudsat under Integrationsministeriets behandling af en ansøgning om opholdstilla-delse af humanitære grunde, anmoder Integrationsministeriet i tilfælde af afslagpå denne ansøgning politiet om at foretage udrejsekontrol samme dag, som an-modningen modtages, og ellers dagen efter. Udrejsekontrol forvarsles ikke, fordiøjemedet med at foretage udrejsekontrollen herved vil forspildes.Politiets intensiverede rådgivning af udlændingen ved udrejsekontrollen
Side 5
Siden den 1. maj 2003, hvor en ny, konsekvent procedure for udsendelse af afvisteasylansøgere trådte i kraft, har politiet i forbindelse med udrejsekontrollen i detilfælde, hvor udlændingen ikke allerede er udrejst i overensstemmelse med dentrufne afgørelse og lovens krav, intensiveret rådgivningen af udlændingen omudrejsepligten og om udsendelsesproceduren. Ved udrejsekontrollen indskærperpolitiet således udlændingen udrejsepligten og opfordrer udlændingen til at med-virke til udrejsen af Danmark og til at underskrive en erklæring herom. Udlæn-dingen vejledes i den forbindelse om muligheden for at modtage økonomisk støtte– 3.489,00 kr. til personer over 18 år og 1.747,00 kr. til personer under 18 år(2009-satsen) – ved medvirken til udrejse uden ugrundet ophold (lovens § 43a,stk. 2, jf. stk. 3, 4, 6, 7 og 8). Udlændingen vejledes endvidere om, at politiet vilkunne hjælpe med praktisk bistand til planlægning af rejsen, ligesom politiet vilkunne betale billetter og transport af ejendele, hvis udlændingen ikke selv harpenge hertil (lovens § 43, stk. 2).
Udlændingen gøres bekendt med konsekvenserne af ikke at ville underskrive er-klæringen om at medvirke til udsendelse af Danmark, dvs. indstilling til Udlæn-dingeservice om anvendelse af kostpengeordningen, eventuelt fulgt op af en ind-stilling til Udlændingeservice om overflytning til et udsendelsescenter og syste-matisk anvendelse af meldepligt i udsendelsescenteret og eventuel anvendelse affrihedsberøvelse. For tiden tjener Center Sandholm og Center Avnstrup som ud-sendelsescentre.
Udlændingen orienteres endvidere om, at politiet om nødvendigt kan udsendeudlændingen under anvendelse af fysisk magt, og at politiet løbende vurderer, omder er mulighed for at udsende udlændingen, selv om udlændingen ikke medvirkerhertil. Det følger således af udlændingeloven (§ 30, stk. 2, 1. pkt.), at politiet dra-ger omsorg for udrejsen, hvis udlændingen ikke udrejser frivilligt. Det følger end-videre af loven (§ 40, stk. 4, 1. pkt.), at drager politiet omsorg for udrejsen, skaludlændingen meddele de nødvendige oplysninger hertil og medvirke til tilveje-bringelse af nødvendig rejselegitimation og visum og til udrejsen i øvrigt. Over-trædelse heraf straffes med bøde eller under skærpende omstændigheder medfængsel indtil 4 måneder (lovens § 60, stk. 1, sammenholdt med bemærkningernetil lovforslag nr. L 69 om ændring af udlændingeloven (Folketinget 2008-09) side9).Udlændingen vil medvirke til udsendelsen og underskriver erklæring herom
Side 6
Vil udlændingen medvirke til udsendelsen, og underskrives erklæringen om med-virken, vil politiet sammen med udlændingen tilvejebringe forudsætningerne forudrejsen, herunder få udstedt nødvendige rejsedokumenter/tilbagerejsetilladelserved henvendelse til hjemlandets myndigheder, og derefter planlægge udsendel-sen/udrejsen. Har udlændingen samarbejdet med politiet under hele udsendelses-forløbet, vil udlændingen i forbindelse med, at politiet påser, at udlændingen ud-rejser af landet, kunne få udbetalt økonomisk støtte, hvis lovens øvrige betingelserherfor er opfyldt.
I forhold til en udlænding, der har medvirket til asylsagens oplysning, herunderpolitiets fastlæggelse af den pågældendes identitet og rejserute, og som også med-virker til udrejsen uden ugrundet forhold, afholdes de udgifter, der er forbundetmed udrejsen, endeligt af statskassen, hvis lovens øvrige betingelser herfor eropfyldt (lovens § 43, stk. 2, 3. og 4. pkt.).
Udlændingen vil ikke medvirke til udsendelsen – politiets indstilling til kostpen-geordningen/overflytning til et udsendelsescenter
Side 7
Afviser udlændingen – efter ved udrejsekontrollen at have fået tilbud om økono-misk støtte, fået indskærpet udrejsepligten og være blevet vejledt om udsendel-sesproceduren – at medvirke til udsendelsen, indstiller politiet straks til Udlæn-dingeservice, at udlændingen sættes på kostpengeordningen, således at udlændin-gen som udgangspunkt kun får udbetalt kontante ydelser til dækning af kostudgif-ter samt får nødvendige sundhedsmæssige ydelser.
Politiets indstilling til Udlændingeservice om kostpengeordningen/overflytning tilet udsendelsescenter er ikke en afgørelse, men derimod faktisk forvaltningsvirk-somhed. Forvaltningslovens § 19 om partshøring og § 22 og § 24 om begrundelsegælder derfor ikke for politiets sagsbehandling i forbindelse med indstillingen tilUdlændingeservice, og det samme gælder forvaltningslovens § 8 om partsrepræ-sentation.
Udlændingeservice vil som udgangspunkt skulle træffe afgørelse om, at udlæn-dingen sættes på kostpengeordningen (lovens § 42a, stk. 10, nr. 2). Kun i heltsærlige undtagelsestilfælde, f.eks. ved uledsagede mindreårige asylansøgere ogpersoner med visse former for livstruende sygdomme, træffer Udlændingeserviceikke afgørelse om kostpengeordning. I sådanne tilfælde vil Udlændingeservice istedet umiddelbart kunne træffe afgørelse om overflytning af udlændingen til etudsendelsescenter (lovens § 42a, stk. 7, 1. pkt.).
Politiet skal på tilsvarende måde indstille til kostpengeordningen, hvis en udlæn-ding, som ved udrejsekontrollen har underskrevet erklæring om medvirken, efter-følgende alligevel ikke aktivt medvirker hertil.
Udlændingeservices afgørelse om at sætte en udlænding på kostpengeordningenkan påklages til Integrationsministeriet. Klagen har ikke opsættende virkning.
Politiets fornyede udrejsekontrol
Side 8
Når udlændingen på baggrund af Udlændingeservices afgørelse har været på kost-pengeordningen i én måned, skal politiet på ny foretage udrejsekontrol. Udlæn-dingen skal i den forbindelse på ny indskærpes udrejsepligten og opfordres til atmedvirke til udsendelsen. Ønsker udlændingen på dette tidspunkt at medvirke tiludsendelsen, behandles sagen videre som beskrevet ovenfor om udlændinge, dermedvirker til udrejsen. Dog har udlændinge, som først på dette tidspunkt ønsker atmedvirke, ikke mulighed for at få økonomisk støtte i forbindelse med den frivilli-ge udrejse.Politiets indstilling om overflytning til et udsendelsescenter
Ønsker udlændingen efter at have været på kostpengeordningen i én måned fortsatikke at medvirke til udsendelsen, indstiller politiet straks til Udlændingeservice, atudlændingen overflyttes til et udsendelsescenter. Politiets indstilling vil i de flestetilfælde føre til overflytning til et udsendelsescenter. Udlændinge, som er indkvar-teret hos en herboende ægtefælle eller fast samlivspartner, overflyttes således ogsåtil et udsendelsescenter, medmindre der foreligger helt særlige forhold. Det kanf.eks. være, hvis den pågældende udlænding har børn under syv år med sin herbo-ende ægtefælle eller faste samlivspartner. Udlændingeservices afgørelse om over-flytning af udlændingen til et udsendelsescenter (lovens § 42a, stk. 7, 1. pkt.) kanikke påklages til Integrationsministeriet. Politiet kan – om nødvendigt under an-vendelse af magt/frihedsberøvelse – sørge for, at udlændingen flytter til udsendel-sescenteret.Politiets anvendelse af meldepligt i et udsendelsescenter som led i udsendelses-proceduren
Udlændinge, der overflyttes til et udsendelsescenter, pålægges meldepligt hosRigspolitiet i udsendelsescenteret som udgangspunkt 2 gange om ugen som led iproceduren med at motivere de pågældende til at medvirke til udsendelsen (lovens
§ 34, stk. 2, nr. 5). Rigspolitiets afgørelse om meldepligt kan påklages til Integra-tionsministeriet. Klagen har ikke opsættende virkning. Rigspolitiet har i enkelt-stående tilfælde, hvor udlændingen har dokumenteret sin deltagelse i et godkendtuddannelsesforløb, eller hvor udlændingen ved lægelige udtalelser har dokumen-teret at lide af en sygdom, som ikke gør det muligt at møde til meldepligt, fritagetfra meldepligten i en periode eller indtil videre.Politiets anvendelse af frihedsberøvelse som led i udsendelsesproceduren
Side 9
En udlænding, som ikke medvirker til udrejsen, kan frihedsberøves, hvis kostpen-geordningen, overflytning til et udsendelsescenter og meldepligt ikke er tilstræk-keligt til at sikre udlændingens medvirken til udrejsen (lovens § 36, stk. 6).
En udlænding, som ikke medvirker til udrejsen, kan endvidere frihedsberøves medhenblik på at sikre, at udlændingen meddeler de nødvendige oplysninger til udrej-sen og medvirker til tilvejebringelse af den nødvendige rejselegitimation og tiludrejsen i øvrigt (lovens § 36, stk. 5).
Politiets adgang til med rettens godkendelse at fremstille udlændingen på ambas-sader mv.
Retten kan på begæring af politiet, hvis det skønnes fornødent med henblik påudsendelse af udlændingen, bestemme, at en udlænding, der ikke ønsker at med-virke hertil, skal fremstilles for hjemlandets eller et andet lands repræsentation(lovens § 40, stk. 4, 2. pkt.). Bestemmelsen anvendes i tilfælde, hvor udlændingenikke vil rette henvendelse til hjemlandets repræsentation med henblik på identifi-kation/nationalitetsfastlæggelse og/eller udstedelse af rejsedokument/hjemrejse-tilladelse.
Politiets adgang til at videregive fingeraftryk og personfotografi til ambassadermv.
Side 10
Politiet kan med henblik på identifikation af en udlænding eller med henblik påudstedelse eller fremskaffelse af rejsedokument videregive fingeraftryk og person-fotografi til hjemlandets eller et andet lands repræsentation eller til internationalepolitisamarbejdsorganisationer (lovens § 40a, stk. 9, 2. pkt., og § 40b, stk. 9, 2.pkt.).
Politiets adgang til ved frihedsberøvelse at sikre udlændingens tilstedeværelse iudsendelsesfasen
Politiet kan, såfremt administrative foranstaltninger som pasdeponering, pålæg omophold og meldepligt (lovens § 34, stk. 1) ikke er tilstrækkelige til at sikre mulig-heden for udsendelse af en udlænding, der har fået endeligt afslag på asyl, efter enkonkret vurdering frihedsberøve udlændingen (lovens § 36, stk. 1, 1. pkt.). Politi-ets afgørelse om frihedsberøvelse kan påklages til Integrationsministeriet. Klagenhar ikke opsættende virkning. Løslades udlændingen ikke inden for 3 døgn efterfrihedsberøvelsens iværksættelse, skal udlændingen af politiet fremstilles for ret-ten, der tager stilling til frihedsberøvelsens lovlighed og fortsatte opretholdelse(lovens § 37, stk. 1, 1. pkt.). Retten fastsætter en frist for den fortsatte tilbagehol-delse. Denne frist kan senere forlænges af retten, dog højst med 4 uger ad gangen(lovens § 37, stk. 3, 2. og 3. pkt.). Udlændingeloven fastsætter ikke en længsteudstrækning af frihedsberøvelsen. Ved vurderingen af længden af frihedsberøvel-sens udstrækning finder almindelige proportionalitetshensyn og hensyn til Dan-marks internationale forpligtelser anvendelse. I den forbindelse lægger domstole-ne blandt andet vægt på, om udsendelsesproceduren skrider fremad, og på udsig-ten til, at en udsendelse vil kunne ske inden for en rimelig tidshorisont.
Særlige motivationsfremmende foranstaltninger over for afviste asylansøgere, derer indrejst på et visum
Side 11
Ved ikrafttrædelsen den 1. oktober 2004 af lov nr. 429 af 9. juni 2004 om ændringaf udlændingeloven (Ændrede visumbetingelser, udvisning ved dom for ulovligtvang i forbindelse med indgåelse af ægteskab, børnebortførelse eller menneske-handel samt afskæring af kontante ydelser til asylsøgere i åbenbart grundløs ha-ster-proceduren m.v.) indførtes en række nye tiltag med henblik på at motivereafviste asylansøgere til at udrejse frivilligt. Tiltagene retter sig navnlig mod ud-lændinge, der under et visumophold i Danmark ansøger om asyl, og som efterføl-gende frafalder eller meddeles afslag på ansøgningen. En sådan udlænding vilsom udgangspunkt være afskåret fra at få visum i fem år (lovens § 4 c, stk. 1, 1.pkt., jf. § 4, stk. 4, nr. 2), kunne blive udvist af Danmark med indrejseforbud gæl-dende i 1 år på grund af ulovligt ophold (lovens § 25 b) og i tilfælde af udvisningkonsekvent blive indberettet til Schengeninformationssystemet (lovens § 58 g, nr.5). Har en sådan udlænding imidlertid medvirket til asylsagens oplysning, herun-der til fastlæggelsen af identitet og rejserute, og udrejser udlændingen selv ellermedvirker til udrejsen uden ugrundet ophold efter et afslag på eller frafald af asyl-ansøgningen, vil udlændingen kunne få visum igen efter sædvanlig praksis (lo-vens § 4 c, stk. 2, 2. pkt.), udlændingen vil ikke blive udvist af Danmark med ind-rejseforbud (ikke krav om medvirken til oplysningen af asylsagen) og indberettettil Schengeninformationssystemet, og udgifterne til udrejsen vil normalt bliveafholdt endeligt af statskassen (lovens § 43, stk. 2, 3. og 4. pkt.). Bestemmelsenom statskassens endelige afholdelse af udgifterne til udrejsen gælder alle afvisteasylansøgere, der har medvirket til asylsagens oplysning og medvirker til udsen-delsen.
Alle udlændinge vejledes af politiet om disse nye motivationsfremmende tiltag iforbindelse med indgivelse af en ansøgning om asyl. Endvidere vejleder politiet iforbindelse med udrejsekontrollen udlændinge, der har fået afslag eller frafaldetasylansøgningen, om de motivationsfremmende tiltag.
En udlænding, som ikke medvirker til udsendelsen, og hvis udsendelse politietderfor drager omsorg for, skal afholde de udgifter, der for udlændingens eget ved-kommende er forbundet hermed. Har udlændingen ikke tilstrækkelige midler,afholdes udgifterne foreløbigt af statskassen (lovens § 43, stk. 2, 1. og 2. pkt.).
Side 12
Rigspolitiets forelæggelse af sager for Udlændingeservice med henblik påspørgsmålet om opholdstilladelse på grund af udsendelseshindringer
Der kan efter udlændingelovens § 9c, stk. 2, efter ansøgning gives opholdstilladel-se til en udlænding, der er meddelt afslag på en ansøgning om opholdstilladelseefter lovens § 7 (asyl), hvis 1) udsendelse af udlændingen ikke har været mulig imindst 18 måneder, 2) udlændingen har medvirket ved udsendelsesbestræbelsernei sammenhængende 18 måneder, og 3) udsendelse efter de foreliggende oplysnin-ger for tiden må anses for udsigtsløs.
Integrationsministeriet har ved cirkulære nr. 123 af 13. juli 2000 fastsat retnings-linjer for Rigspolitiets forelæggelse for Udlændingeservice af sådanne sager omopholdstilladelse på grund af udsendelseshindringer.
Rigspolitiet forelægger med henvisning hertil alle verserende udsendelsessager forUdlændingeservice, når der er forløbet 18 måneder fra udløbet af den fastsatteudrejsefrist. Ved forelæggelsen vedlægges relevante kopier fra udsendelsessagentil belysning af de iværksatte udsendelsesbestræbelser.
Det oplyses endvidere, om udlændingen medvirker/ikke-medvirker og – i bekræf-tende fald – fra hvilket tidspunkt/i hvilke perioder, ligesom det kort anføres, hvadudsendelsen af udlændingen beror på. Endelig indeholder forelæggelsen en vurde-ring af udsendelsesmulighederne, herunder om tidsperspektivet, der understøttesaf en intern plan for den fortsatte behandling af sagen.
Rigspolitiet bygger sin vurdering af udsendelsesmulighederne på de undersøgel-ser, som er foretaget i sagen, og på oplysninger om og erfaringer med mulighe-derne for at skabe forudsætningerne for udsendelse til det land, som udlændingenskal udsendes til.
Side 13
Udlændingeservice tager på grundlag af Rigspolitiets forelæggelse af sagen stil-ling til, om udlændingen skal meddeles midlertidig opholdstilladelse som udsen-delseshindret i medfør af udlændingelovens § 9c, stk. 2. Integrationsministeriethar i vejledning nr. 122 af 13. juli 2000 fastsat nærmere regler for Udlændinge-services behandling af sagerne.
Er udsendelsessagen fortsat verserende efter 36/54/72 måneder, forelægger Rigs-politiet på ny sagen for Udlændingeservice.
Må det på baggrund af Rigspolitiets undersøgelser konstateres, at en udsendelseikke kan gennemføres i overensstemmelse med udlændingemyndighedernes afgø-relse herom på grund af forhold, der er uafhængige af udlændingens medvirken,forelægges sagen for Udlændingeservice med en kortfattet begrundelse herfor ogmed bemærkning om, at udsendelsessagen anses for afsluttet for Rigspolitietsvedkommende.
Rigspolitiets forelæggelse af sager med 1. asyllandsafgørelser
Har Udlændingeservice/Flygtningenævnet truffet afgørelse om, at en udlændingtvangsmæssigt kan udsendes til et 1. asylland, afklarer Rigspolitiet hurtigst muligtved en skriftlig henvendelse til myndighederne i det udpegede 1. asylland, omudlændingen kan tillades indrejse.
Når det på baggrund af Rigspolitiets undersøgelser konstateres, at en udsendelseikke kan gennemføres til det udpegede 1. asylland, fordi 1. asyllandet har afslåetat lade udlændingen indrejse, forelægges sagen med henvisning hertil snarest mu-
ligt for Udlændingeservice/Flygtningenævnet med bemærkning om, at udsendel-sessagen herefter anses for afsluttet for Rigspolitiets vedkommende.Tilbagetagelsesaftaler mellem Danmark og andre lande
Side 14
Mulighederne for at effektuere en beslutning om udrejse afhænger bl.a. af hold-ningen hos myndighederne i det land, som den pågældende udlænding skal udrej-se til. Efter dansk opfattelse påhviler der i medfør af international ret stater enpligt til at modtage egne statsborgere, hvorfor der som udgangspunkt ikke findesbehov for at regulere forholdet i særlige aftaler.
Nogle lande stiller imidlertid som betingelse for at modtage egne statsborgere(dvs. først og fremmest dem, som ikke ønsker at vende frivilligt tilbage til hjem-landet), at der indgås en folkeretligt bindende aftale mellem Danmark og det på-gældende andet land, dvs. en traktat eller diplomatisk overenskomst. En sådanaftale indgås under udenrigstjenestens medvirken og på udenrigsministerens an-svar.
I en sådan tilbagetagelsesaftale er typisk følgende forhold reguleret: De person-grupper det pågældende land er forpligtet til at tilbagetage (ud over egne statsbor-gere måske tredjelandes statsborgere og statsløse, der har haft fast ophold i detandet land), krav til dokumentationen for identitet og statsborgerskab, procedurer-ne – herunder tidsfrister – der skal overholdes, og de kompetente myndigheder.
En aftale forhandles af Integrationsministeriet i samråd med Udenrigsministerietog Rigspolitiet. Aftaleteksten bygger i det væsentlige på en EU-standardtekst. Enaftale skal undertegnes af de to landes regeringer og træder først i kraft, når beggelande derefter har godkendt den efter deres respektive nationale (forfatningsretli-ge) procedurer. For Danmarks vedkommende kræves ingen særlige gennemførel-sesforanstaltninger, idet lovgivningen er indrettet herpå. Gennemførelsen af deinternretlige procedurer i det andet land indebærer som regel indhentelse af etsamtykke i det parlamentariske system. Der kan dog indgås særlig aftale om, at
principperne i tilbagetagelsesaftalen finder anvendelse allerede fra undertegnelseneller umiddelbart derefter.
Side 15
Der er indgået bilaterale traktater om tilbagetagelse (eventuelt som en klausulherom i en mere omfattende traktat) med følgende lande: Tyskland (grænseover-løberoverenskomst 1954), de nordiske lande (nordisk paskontroloverenskomst1957), Litauen (1992), Estland (1993), Letland (1996), Slovenien (1997), Bulgari-en (1997), Sri Lanka (1998) og Rumænien (1999). Der blev den 29. maj 2002undertegnet en aftale med Forbundsrepublikken Jugoslavien, som trådte i kraftden 8. marts 2003. Aftalen anvendes nu i forhold til såvel Serbien som Montene-gro. Der blev den 30. april 2003 undertegnet en aftale med Armenien, der trådte ikraft den 1. januar 2004. Der blev den 18. oktober 2004 undertegnet en aftale medBosnien-Hercegovina, der fandt anvendelse fra den 1. november 2004 og formelttrådte i kraft den 1. december 2007. Der blev den 18. oktober 2004 undertegnet entrepartsaftale om tilbagetagelse mellem Danmark, Afghanistan og UNHCR. Afta-len trådte i kraft ved undertegnelsen. Der blev den 23. juni 2006 undertegnet entilbagetagelsesaftale med Den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien. Afta-len trådte i kraft den 8. oktober 2007.
Der blev på et møde i København den 10. oktober 2007 indledt drøftelser medSchweiz om en tilbagetagelsesaftale.
Der er igangværende forhandlinger med myndighederne i Irak om indgåelse af enaftale om (tvangsmæssig) udsendelse af irakiske statsborgere.
Der har været indledende drøftelser med myndighederne i Kosovo om mulighe-derne for at indgå en tilbagetagelsesaftale.Aftalen mellem Integrationsministeriet og den kinesiske turistmyndighed CNTAom en særlig ordning om udstedelse af turistvisa til kinesere (ADS-aftalen), dertrådte i kraft den 1. september 2004, indeholder bestemmelser om de kinesiske
myndigheders pligt til at tilbagetage kinesiske statsborgere, der overskrider fristeni visummet for tilbagerejse.
Side 16
Udlændingeservice og myndighederne i Somaliland har i 1997 (forlænget i 2000,2003 og 2006) aftalt et praktisk arrangement om tilbagerejse. Der er tale om ensåkaldt forvaltningsoverenskomst, dvs. en aftale eller et arrangement af udprægetteknisk karakter mellem fagmyndigheder uden udenrigstjenestens medvirken.
Tilbagetagelsesaftaler i EU-regi
EU arbejder løbende på at indgå tilbagetagelsesaftaler med tredjelande, eventuelt iform af tilbagetagelsesklausuler i f.eks. associeringsaftaler. Der er indgået egent-lige tilbagetagelsesaftaler med følgende lande, idet ikrafttrædelsestidspunktet eranført i parentes: Hong Kong (1. marts 2004), Macao (1. juni 2004), Sri Lanka (1.maj 2005), Albanien (1. maj 2006), Rusland (1. juni 2007), Ukraine (1. januar2008), Montenegro (1. januar 2008), Makedonien (1. januar 2008), Serbien (1.januar 2008), Bosnien-Hercegovina (1. januar 2008) og Moldova (1. januar 2008).Der er yderligere vedtaget forhandlingsmandater i forhold til Marokko, Pakistan,Algeriet, Kina, Tyrkiet og Georgien. Forhandlingerne med Pakistan om en aftaleer afsluttet, og den aftalte tekst blev paraferet den 9. september 2008. Herefterudestår proceduren med undertegnelse og ratifikation. Kommissionen har på bag-grund af forhandlingsmandaterne indledt drøftelser med Marokko og Tyrkiet. Derer endnu ikke indledt realitetsdrøftelser med Algeriet, Kina og Georgien.
De aftaler, der indgås af EU vedrørende tilbagetagelse, er omfattet af Danmarksforbehold på det retlige og indre område. Danmark er derfor ikke umiddelbartomfattet af aftalerne. I alle aftalerne/aftaleudkastene er der imidlertid indføjet enklausul om indgåelse af en tilsvarende aftale med Danmark.
På et møde i København den 10. november 2006 blev der opnået enighed om ind-holdet i en parallelaftale mellem Danmark og Rusland. Aftalen blev underskrevet
den 27. maj 2008. Det forventes, at ratifikationsproceduren i Rusland vil bliveafsluttet inden for kortere tid.
Side 17
Den 1. december 2008 trådte en parallelaftale mellem Danmark og Albanien ikraft.
Den 16. marts 2007 blev der i København underskrevet en parallelaftale mellemDanmark og Ukraine. Aftalen er trådt i kraft den 1. marts 2009.
B. Politiets praktiske udsendelsesarbejde
Indledning
Det er politiet, der har ansvaret for, at udlændingemyndighedernes afgørelser omafslag på asyl effektueres i form af en udsendelse. Politiet lægger udlændinge-myndighedernes afgørelse om såvel afslag på asyl som udsendelsesdestination tilgrund. Politiet har således ikke kompetence til at træffe afgørelse om, hvorvidt enudlænding har ret til at opholde sig her i landet. Politiet kan heller ikke træffeafgørelse om, at en udlænding har ret til at opholde sig her i landet under udlæn-dingemyndighedernes behandling af en sag om opholdstilladelse eller asyl. Politi-et har ikke kompetence til at efterprøve udlændingemyndighedernes afgørelser.Politiet kan alene afbryde en planlagt udsendelse, hvis der skønnes at være risikofor, at udlændingen – på grund af en akut opstået helbredsmæssig situation – ikkevil kunne gennemføre selve udsendelsen, typisk en flyrejse af en vis varighed,eller hvis der akut opstår en situation i udsendelseslandet, der gør det sikkerheds-mæssigt betænkeligt – af hensyn til udlændingen eller det ledsagende politiperso-nale – at gennemføre udsendelsen. Udsendelsen vil i sådanne tilfælde blive søgtgennemført snarest muligt. Politiets arbejde består i at følge op på de meddelteafslag med forkyndelse og udrejsekontrol og i at tilvejebringe forudsætningernefor, at en udrejse/udsendelse kan finde sted, om nødvendigt som en ledsaget(tvangsmæssig) udsendelse. Politiets virksomhed på udsendelsesområdet er fak-
tisk forvaltningsvirksomhed. Rigspolitiet (Udlændingeafdelingen) har en central,koordinerende opgave på udsendelsesområdet med at tilvejebringe forudsætnin-gerne for udsendelsen og den praktiske gennemførelse heraf og samarbejder i denforbindelse med politikredsene, som varetager opgaven med forkyndelse og udrej-sekontrol. I forhold til asylansøgere, som er indlogeret i Center Sandholm, CenterAvnstrup, Center Gribskov, Center Sjælsmark og Center Kongelunden, varetagesopgaven med forkyndelse og udrejsekontrol dog af Rigspolitiets Udlændingeafde-ling.
Side 18
Politiets (Rigspolitiets) arbejde med udsendelsessager på asylområdet sker indenfor de retlige rammer, der er beskrevet ovenfor i afsnit A, og med anvendelse afde forskellige motivationsfremmende foranstaltninger og tvangsmidler.
Forskellige udsendelsessituationer
Behandlingen af en udsendelsessag afhænger af, om den afviste asylansøger med-virker til udsendelsen eller ej, og af, om den pågældende har de nødvendige (gyl-dige) rejsedokumenter.
I tilfælde, hvor udlændingen er indstillet på at udrejse, vil Rigspolitiet om nød-vendigt kunne være udlændingen behjælpelig med at fremskaffe de nødvendigerejsedokumenter/indrejsetilladelser. Endvidere vil Rigspolitiet – foreløbigt ellerendeligt – kunne betale billetter mv.
Som udgangspunkt giver sager, hvor udlændingen selv er indstillet på at udrejse,ikke anledning til problemer, idet de allerfleste lande accepterer forpligtigelsen tilat tilbagetage egne statsborgere, der frivilligt ønsker at rejse. Dog kan sagsbe-handlingstiden hos hjemlandets myndigheder i forbindelse med udstedelse af rej-sedokumenter/indrejsetilladelser i nogle tilfælde være lang.I tilfælde, hvor udlændingen ikke vil medvirke til udsendelsen, men hvor udlæn-dingen er i besiddelse af et gyldigt rejsedokument, vil udsendelsen som udgangs-
punkt kunne gennemføres uden problemer – om nødvendigt som en ledsaget(tvangsmæssig) udsendelse med fly. Behovet for ledsagelse vil typisk være be-grundet i, at udlændingen (fysisk) modsætter sig udsendelsen, og det således ernødvendigt at gennemtvinge denne. Hertil kommer hensyntagen til flysikkerhedenog de øvrige passagerer, som kan betyde, at luftkaptajnen stiller krav om, at en(urolig) udlænding ledsages. Rigspolitiets retningslinjer for den praktiske forbere-delse og gennemførelse af ledsagede udsendelser med fly findes som bilag til det-te notat.
Side 19
De tilfælde, som i særlig grad kan give anledning til problemer i udsendelsesfa-sen, er sådanne, hvor der skal skaffes rejsedokument/indrejsetilladelse hos hjem-landets myndigheder til en udlænding, der ikke vil medvirke til udsendelsen ogdermed heller ikke til at få udstedt rejsedokument mv.
I sådanne sager kontakter Rigspolitiet typisk først den relevante udenlandske re-præsentation her i landet – eller i Danmarks nabolande, såfremt der ingen repræ-sentation er i Danmark. Denne henvendelse kan ske med eller uden udlændingensmedvirken. Henvendelsen til hjemlandets myndigheder er således nødvendig forat tilvejebringe forudsætningerne for at kunne effektuere udlændingemyndighe-dernes afgørelse om udrejse. Henvendelsen er også ubetænkelig, idet udlændin-gemyndighederne ved afgørelsen om afslag på asyl og ved afgørelsen om udsen-delsesland har vurderet forfølgelsesrisikoen i forhold til hjemlandet og bestemt, atudsendelsen kan ske dertil.
Ved henvendelsen til hjemlandets myndigheder i sager, hvor der er meddelt afslagpå asyl, oplyser Rigspolitiet aldrig om, at udlændingen har ansøgt om asyl. Detoplyses alene, at udlændingen har fået afslag på en ansøgning om opholdstilladel-se og ikke længere må opholde sig her i landet.
Langt hovedparten af sagerne løses på denne måde, ved at nødvendige rejsedo-kumenter og/eller indrejsetilladelser udstedes.
Side 20
Er det ikke muligt at indhente de nødvendige dokumenter mv. hos de udenlandskerepræsentationer i Danmark eller i nabolandene, anmoder Rigspolitiet Udenrigs-ministeriet eller – i forståelse med Udenrigsministeriet – direkte de relevante dan-ske repræsentationer i udlandet om bistand til at få udstedt indrejsetilladelser ogrejsedokumenter hos udenlandske myndigheder. Sagsbehandlingstiden hos hjem-landets myndigheder kan i sådanne sager være meget lang, bl.a. fordi der ofte kunforeligger sparsomme, udokumenterede identitetsoplysninger, som skal kontrolle-res i hjemlandet, hvor der ofte ikke er tilgængelige centrale registre til brug herfor.I nogle lande er tidligere eksisterende registre blevet ødelagt i forbindelse medkrig eller borgerkrig.
I nogle tilfælde bemyndiger Rigspolitiet en dansk ambassade til at lade en lokaladvokat foretage identitetsundersøgelser i form af undersøgelser i regi-stre/henvendelse til registerførere.
Nogle hjemlandes myndigheder stiller – med henvisning til deres nationale lov-givning – krav om, at udlændingen skal medvirke til at ansøge om udstedel-se/forlængelse af rejsedokumentet ved at underskrive en ansøgning herom. Viludlændingen ikke medvirke hertil, vil forudsætningerne for at kunne gennemføreen (tvangsmæssig) udsendelse ikke kunne tilvejebringes, og en udsendelse vilikke kunne gennemføres. Sådanne udlændinge undergives forskellige motivati-onsfremmende foranstaltninger.
Myndighedssamarbejdet på udsendelsesområdet
Rigspolitiet samarbejder løbende – ud over med politikredsene – med Udlændin-geservice, Integrationsministeriet og Udenrigsministeriet, herunder Danmarksrepræsentationer i udlandet, om løsningen af såvel konkrete som generelle udsen-delsesproblemer.
Med henblik på at styrke samarbejdet på udsendelsesområdet mellem de forskelli-ge myndigheder, der beskæftiger sig med udsendelsesrelaterede opgaver, blev deri februar 2003 etableret et formelt Udsendelsesforum med formandskab og sekre-tariat i Rigspolitiet. Udsendelsesforum består af repræsentanter fra Integrations-ministeriet, Udlændingeservice, Flygtningenævnet, Udenrigsministeriet og Rigs-politiet. I Udsendelsesforum, der holder møde med jævne mellemrum, drøftesbl.a. den aktuelle udsendelsessituation, udsendelsesproblemer og spørgsmål i rela-tion til indplaceringen af forskellige lande i forhold til visumpraksis, ligesom derorienteres om ændringer i asylpraksis mv. De deltagende myndigheder får hervedmulighed for at bidrage til løsningen af konkrete og/eller generelle udsendelses-problemer i forhold til forskellige lande. Som led i samarbejdet i Udsendelsesfo-rum, men i øvrigt også i det direkte samarbejde mellem Rigspolitiet og Udenrigs-ministeriet på udsendelsesområdet, overvejes løbende mulighederne for samtænk-ning med Danmarks politik på udviklingsbistandsområdet i forhold til lande, derlægger hindringer i vejen for, at deres egne statsborgere kan udsendes fra Dan-mark.
Side 21
Udsendelse af mindreårige, uledsagede udlændinge
I bemærkningerne – Lovforslag nr. L 197 (Folketinget 2006-07), Almindeligebemærkninger, afsnit 3.3.−til lov nr. 504 af 6. juni 2007 om ændring af udlæn-dingeloven og lov om ægteskabs indgåelse og opløsning, der trådte i kraft den 1.august 2007, er der beskrevet en ordning, hvorefter alle uledsagede udlændingeunder 18 år, der skal udrejse, skal have tilbud om en forberedt hjemsendelse. Ord-ningen omfatter også uledsagede udlændinge, der er fyldt 18 år under opholdet iDanmark. Ordningen administreres af Udlændingeservice i et samarbejde medrelevante organisationer i såvel Danmark som udlandet. Udlændingeservice har iden anledning indgået en aftale med International Organization for Migration(IOM) om et pilotprojekt vedrørende ”Information, Assisted Voluntary Returnand Reintegration Assistance for Vulnerable Migrants from Denmark”. Det følgerendvidere af udlændingelovens § 56a, stk. 8, at der som led i den forberedte hjem-
sendelse af en uledsaget mindreårig udlænding skal iværksættes en eftersøgning afudlændingens forældre. Også denne ordning administreres af Udlændingeservice.
Side 22
Udsendelse af gravide kvinder
Rigspolitiet udsender efter praksis ikke gravide kvinder de sidste 2 måneder forudfor den fastsatte fødselstermin og de første 2 måneder efter fødslen.
Politiets muligheder for at følge op på forhold vedrørende afviste asylansøgere ogandre udlændinge i hjemlandet efter udsendelsen
Rigspolitiet har i forskellige sammenhænge, herunder i forbindelse med høringerfra Integrationsministeriet over folketingsspørgsmål, oplyst, at politiet ved entvangsmæssig udsendelse ved ankomsten til destinationsstedet (lufthavnen) over-giver udlændingen til de lokale myndigheder eller påser, at udlændingen selv ind-rejser.
Politiet har herefter ikke yderligere opgaver i forbindelse med udsendelsen, ogpolitiet har ikke mulighed for at følge op på det videre forløb, da dansk politi ikkehar kompetence til at foretage undersøgelser i udlandet.
Anvendelse af EU laissez-passer
Et laissez-passer (EU-dokument) er et rejsedokument, der kan anvendes i forholdtil udlændinge, der ikke er i besiddelse af rejselegitimation.
Dokumentet blev taget i anvendelse den 1. januar 1995, efter at Rådet for DenEuropæiske Union ultimo 1994 vedtog en henstilling om, at der anvendes et stan-dardrejsedokument, der kun er gyldigt for en enkelt rejse, ved udsendelse fra Uni-onens område af tredjelandsstatsborgere uden anden gyldig rejselegitimation.
Dokumentet, der udfærdiges af Rigspolitiet på engelsk med danske undertekster,fremstår tydeligt som udstedt af Rigspolitiet.
Side 23
Dokumentet forsynes med et pasfotografi af udlændingen og udfyldes med oplys-ninger om udlændingens navn, nationalitet, fødedato, udlændingenummer ogeventuel adresse i hjemlandet.
Det fremgår endvidere, om dokumentet er udstedt på baggrund af rejsedokumen-ter eller identitetsdokumenter, som er forelagt myndighederne, på baggrund afudlændingens erklæring eller på grundlag af en politimæssig efterforskning.
Rejsedokumentet har ingen gyldighed som indrejsetilladelse eller transittilladelse,ligesom det ikke er gyldigt for tilbagerejse til Danmark.
Rigspolitiets anvendelse af EU laissez-passer er begrænset, idet det er et fåtal aflande, der accepterer hjemsendelser ved brug af EU laissez-passer i stedet for denationale rejsedokumenter. Oftest vil udsendelsen tillige være betinget af en for-udgående indrejsetilladelse, der afhænger af hjemlandets identifikation af udlæn-dingen. Rigspolitiet benytter fortrinsvis EU laissez-passer ved frivillige udsendel-ser.
De forskellige udrejseformer
Ledsaget udrejseomfatter de tilfælde, hvor politipersonalet ledsager udlændingenud af landet – typisk med fly – enten helt til hjemlandet eller til en transitdestina-tion. Udsendelsen vil typisk være tvangsmæssig, men kan også være frivillig,således at ledsagelsen er begrundet i et ønske fra udlændingen, flyselskabet elleret eventuelt transitland.
I forbindelse med (tvangsmæssige) udsendelser med fly benyttes næsten udeluk-kende almindelige rutefly, men det er i enkeltstående tilfælde inden for de senereår forekommet, at politiet har anvendt chartrede fly.
Side 24
Årsagen hertil har været, enten at udlændingen, som skulle udsendes, har sat sigså voldsomt til modværge ved ombordstigningen på et rutefly, at flykaptajnen harnægtet at medtage udlændingen som passagerer i flyet, eller at det ikke har væretmuligt at nå frem til destinationslandet på en hensigtsmæssig måde ved anvendel-se af rutefly. Der har endvidere været tilfælde, hvor anvendelsen af charterflysamlet set for politiet har været den mest hensigtsmæssige udnyttelse af de øko-nomiske og personalemæssige ressourcer.
Der har endelig foreligget enkelte tilfælde, hvor det har været nødvendigt at an-vende charterfly, fordi der som følge af udlændingens helbredsmæssige forholdhar været behov for medvirken af læge/sygeplejerske under udsendelsen, og læge-lige forhold talte mod at benytte rutefly.
Rigspolitiet vil også fremover i størst muligt omfang anvende rutefly i forbindelsemed tvangsmæssige udsendelser, idet Rigspolitiet lægger afgørende vægt på, atudsendelser af udlændinge foregår i ro og værdighed i forhold til de berørte ud-lændinge.
Rigspolitiet har ikke deltaget i fælles udsendelser med andre lande, herunder defælles udsendelser, der koordineres af EU`s Grænseagentur (FRONTEX). Delta-gelsen i fælles udsendelser rejser principielle spørgsmål i relation til myndigheds-udøvelse og magtanvendelse. Det er endvidere Rigspolitiets erfaring, at det ikkeer problemet i forbindelse med udsendelser at gennemføre selve rejsen – typiskmed fly−mellem Danmark og hjemlandet. Problemerne består i at fastlægge ud-lændingens identitet og at skaffe de nødvendige rejsedokumenter/indrejsetil-ladelser fra hjemlandets myndigheder.
Påset udrejseomfatter de tilfælde, hvor politipersonalet påser udrejsen af landet,f.eks. ombordstigning i et fly eller på et skib.
Side 25
Selv udrejstomfatter de tilfælde, hvor der er tilvejebragt sikre oplysninger om, atudlændingen er udrejst.
Skønnet udrejstomfatter de situationer, hvor udlændingen ikke kan træffes påindlogeringsstedet af politiet eller meldes forsvundet af indlogeringsstedet, såle-des at udlændingens opholdssted er ukendt for myndighederne. Udlændingen ef-terlyses i Det Centrale Kriminalregister.
En asylansøger er som den altovervejende hovedregel ikke frihedsberøvet, menopholder sig på et asylcenter, mens ansøgningen behandles af udlændingemyn-dighederne. En udlænding, der har fået afslag på sin ansøgning om asyl, vil lige-ledes som den altovervejende hovedregel være indlogeret i et asylcenter. Enkeltevil dog med Udlændingservices tilladelse kunne være privat indlogeret, typisk hosherboende familie (ægtefælle mv).
Er asylansøgeren i besiddelse af pas, når ansøgningen indgives, inddrages dette afmyndighederne under sagens behandling. Da politiet ikke foretager udrejsekontrolved de indre Schengen-grænser, kan asylansøgere imidlertid frit udrejse af landetpå et hvilket som helst tidspunkt. Indrejse i et andet land vil dog være ulovlig,medmindre asylansøgeren er i besiddelse af gyldig rejselegitimation, som giverret til indrejse i det pågældende land.
En asylansøger, der er indrejst på et ægte, gyldigt rejsedokument, vil endviderekunne skjule rejsedokumentet for politiet i forbindelse med indgivelsen af asylan-søgningen med henblik på eventuelt at kunne anvende det ved en udrejse af Dan-mark over en ydre Schengen-grænse. En afvist asylansøger vil desuden have mu-lighed for at få udstedt et nyt rejsedokument ved henvendelse til hjemlandets am-bassade/konsulat i Danmark, uden at de danske myndigheder får kendskab hertil.
Der sker ikke registrering af de personer, der udrejser over en ydre Schengen-grænse.
Side 26
Forsvinder en asylansøger, mens sagen er under behandling hos Udlændingeser-vice eller i Flygtningenævnet, underretter disse myndigheder Rigspolitiet, somefterlyser asylansøgeren i Det Centrale Kriminalregister. Samtlige politikredseunderrettes hermed om efterlysningen.
Det indgår som et naturligt led i løsningen af politiets almindelige opgaver, f.eks.i forbindelse med patruljekørsel og færdselskontroller, at kontrollere, at de udlæn-dinge, som opholder sig her i landet, opfylder betingelserne herfor. Desuden gen-nemfører politiet – såvel på baggrund af anmeldelser eller andre henvendelser,som af egen drift – med mellemrum målrettede kontrolaktioner, som typisk rettersig mod særlige grupper af udlændinge eller særlige virksomheder, som erfa-ringsmæssigt undertiden beskæftiger udlændinge uden nødvendig opholds- ogarbejdstilladelse.
Det er Rigspolitiets erfaring, at langt hovedparten af de asylansøgere, som skøn-nes udrejst af landet, rent faktisk er udrejst frivilligt, idet kun relativt få (afviste)asylansøgere efterfølgende konstateres til stede her i landet efter at være skønnetudrejst.
En asylansøger, som har en ansøgning under behandling hos udlændingemyndig-hederne, og som forsvinder, således at myndighederne ikke har kendskab til asyl-ansøgerens opholdssted, kan ikke få ansøgningen behandlet (lovens § 33, stk. 8).Der er således ikke noget særligt incitament for asylansøgere til at holde sig skjultfor myndighederne her i landet, medens sagen er under behandling eller ønskesgenoptaget.
Udlevering af medicin i forbindelse med udrejse
Side 27
Rigspolitiet har i samarbejde med Dansk Røde Kors indført en ordning, hvorefterudlændinge, der skal udsendes, og som på asylcenteret er ordineret medicinog/eller er under lægelig behandling, kan få medicin med til hjemlandet. Det erDansk Røde Kors (Sundhedstjenesten), der træffer afgørelse om, hvorvidt udlæn-dingen skal have medicin med til hjemlandet, og i bekræftende fald arten ogmængden af medicin.
Politiets anvendelse af magt i forbindelse med ledsagede udsendelser med fly
Dansk politi har som udgangspunkt alene beføjelser til at udøve magt på danskterritorium. Skal der udøves magt i et fly, sker det altid efter aftale med flyetskaptajn. Magtudøvelse i et andet land (f.eks. i forbindelse med et transitophold)sker efter aftale/samråd med det pågældende lands myndigheder.
De overordnede principper for politiets magtanvendelse fremgår af straffelovens §13 og § 14 og af politilovens kapitel 4.
Politiet kan med henblik på at gennemføre en tvangsmæssig udsendelse anvendemagt til at passivisere udlændingen, når magtanvendelsen er nødvendig og for-svarlig.
Anvendelsen af magt skal altid foregå så skånsomt som muligt og på en sådanmåde, at det giver anledning til mindst mulig forstyrrelse i forhold til omgivelser-ne.
Erfaringsmæssigt er der kun behov for at anvende magt i et begrænset antal til-fælde.
Det ledsagende politipersonale bærer ikke tjenestevåben (pistol), stav eller peber-spray. Til brug for passivisering af udlændingen kan der anvendes godkendte pla-stikstrips og/eller håndjern samt eventuelt fikseringsbælte.
Side 28
Ved anvendelse af plastikstrips, håndjern eller fikseringsbælte må hænder og fød-der ikke forbindes på en sådan måde, at den ledsagede udlænding tvinges til atsidde i en sammenbukket stilling, som kan hindre en fri vejrtrækning. Fastspændtepersoner skal være under konstant opsyn. Tape eller lignende, som forhindrer enfri vejrtrækning, eller som kan medføre kvælning, må ikke anvendes.
Der medbringes altid førstehjælpstaske.
Der foretages altid en sikkerhedsvurdering i forbindelse med en ledsaget udsen-delse af udlændinge med fly. Det vurderes i den forbindelse, om der på grund afsygdom eller lignende eventuelt er behov for bistand af læge og/eller sygeplejer-ske under udsendelsen. Det ledsagende politipersonale anvender aldrig medicine-ring med henblik på at passivisere udlændingen i forbindelse med en udsendelse.En eventuel medicinering vil alene blive foretaget af lægefagligt personale efteren lægefaglig vurdering
Der henvises i øvrigt til de udførlige retningslinjer for den praktiske forberedelseog gennemførelse af ledsagede udsendelser med fly, der er vedlagt som bilag.
Uddannelse af det ledsagende politipersonale
De medarbejdere i Rigspolitiets Udlændingeafdeling, som deltager i ledsagedeudsendelser af udlændinge med fly, skal beherske engelsk på forhandlingsniveauog have gennemgået en særlig uddannelse i afvikling af ledsagede udsendelsermed fly.
Denne uddannelse indeholder et selvforsvarskursus på Politiskolen, som bl.a. om-fatter træning i en flysimulator, ligesom der skal gennemføres et førstehjælpskur-sus.
Side 29
Endvidere skal personalet gennemgå uddannelsen ”Specialist i værdige og bære-dygtige udsendelser”. Denne uddannelse, der er udviklet og afvikles i et samar-bejde mellem Rigspolitiets Udlændingeafdeling og Dansk Flygtningehjælp, harsærlig fokus på de relevante juridiske rammer, menneskerettighederne og andreinternationale regelsæt, psykologi samt kulturforståelse og anvendelse af værdier.Uddannelsen skal løbende vedligeholdes.
Den 19. december 2008
UDLÆNDINGEAFDELINGENAnker Heegaards Gade 51780 København VTelefon: 3314 8888Telefax: 4515 0039E-mail:Web:[email protected]www.politi.dk
Retningslinjer for den praktiske forberedelse og gennemførelse af ledsagedeudsendelser med fly
Efter udlændingelovens § 30, stk. 1, skal en udlænding, som ikke (længere) har rettil at opholde sig her i landet, udrejse af landet. Udrejser udlændingen ikkefrivilligt, drager politiet omsorg for udrejsen, jf. lovens § 30, stk. 2, 1. pkt.Udlændingeafdelingen har det overordnede ansvar for udsendelse med fly afasylansøgere og andre udlændinge, der ikke (længere) må opholde sig i Danmark.Med det formål at sikre, at ledsagede udsendelser med fly gennemføres sikkert ogforsvarligt, og således at hensynet til medarbejdernes sikkerhed og den enkelteudlændings rettigheder og personlige integritet tilgodeses, fastsættes i detfølgende retningslinjer for sådanne udsendelser.Retningslinjerne er udfærdiget på baggrund af dansk lovgivning og internationalekonventioner mv.Retningslinjerne vedrører alene den praktiske forberedelse og gennemførelse af enledsaget udsendelse med fly. Spørgsmål i relation til tilvejebringelse afforudsætningerne for at kunne gennemføre udsendelsen i form af identifikation ognationalitetsfastlæggelse af udlændingen og udstedelse af nødvendigerejsedokumenter, herunder EU-Laissez-Passer, indrejse- og transittilladelserbehandles ikke i disse retningslinjer.
1.0 FORBEREDELSE AF UDSENDELSEN1.1 Planlægning af udsendelsesrejsenUdsendelsesrejsen planlægges af Udlændingeafdelingen, som også bestillerbilletter hos Rejsebureauet (Carlson Wagonlit) i Logistik- og budgetafdelingen.
Ved planlægningen af rejseruten ved ledsagede udsendelser bør direkte flyvningerså vidt muligt anvendes, ligesom antallet af nødvendige transitophold børbegrænses mest muligt og planlægges så korte som muligt. I særlige tilfælde kanrejsen af sikkerhedsmæssige grunde planlægges således, at indrejse/ophold ibestemmelseslandet undgås.I forbindelse med billetbestillingen skal det oplyses, at der er tale om enudlænding, der skal ledsages under udsendelsen, og at politipersonalet erledsagere (eskorte).1.2 SikkerhedsvurderingVil en udlænding, som skal udrejse af Danmark, og hvor udsendelsen skal skemed fly, ikke udrejse frivilligt, træffer Udlændingeafdelingen på baggrund af ensikkerhedsvurdering bestemmelse om, hvorvidt udsendelsen skal ske underledsagelse af politiet.Sikkerhedsvurderingen udfærdiges af sagsbehandleren i Udlændingeafdelingen påen særlig blanket – "Sikkerhedsvurdering i forbindelse med udsendelse med fly".Sikkerhedsvurderingen, som tager udgangspunkt i en personlig samtale medudlændingen, omfatter en række punkter, som skal overvejes i forbindelse med enudsendelse. I sikkerhedsvurderingen indgår blandt andet oplysninger omudlændingens køn, alder og tidligere adfærd, f.eks. trusler, tidligere modværgeved transport/fremstilling i retten/udsendelse, flugtrisiko, oplysninger omudlændingens helbredsmæssige forhold – såvel fysisk som psykisk – f.eks.selvmordstrusler, handicap mv. Det vurderes også, om der eventuelt er behov forassistance af læge og/eller sygeplejerske under udsendelsen.Såfremt der er tale om en sag, hvor der sagsbehandles både i en politikreds og iUdlændingeafdelingen, anmodes politikredsens sagsbehandler, om at udfærdigeenforeløbigsikkerhedsvurdering,eventuelteftervejledningfraUdlændingeafdelingens sagsbehandler.Sikkerhedsvurderingen forelægges sagsbehandlerens egen sektionsledelse tilafgørelse af, hvorvidt der skal ske ledsagelse af udlændingen, og hvor mangeledsagere, der er nødvendige.Sikkerhedsvurderingen, der maksimalt må være 7 dage gammel, vedlægges vedforelæggelse af rejseplanen.Konkluderes det på baggrund af sikkerhedsvurderingen, at udsendelsen med flyskal foregå under ledsagelse, har Udlændingeafdelingen altid ansvaret forudsendelsen og foretager den videre sagsbehandling.
Side 2
Udsendelse med fly sker som hovedregel med almindelige rutefly. Såfremt det udfra sikkerhedsvurderingen kan fastslås, at det ikke er muligt at gennemføreudsendelsen med rutefly kan vicerigspolitichefen eller politiinspektøren iUdlændingeafdelingen beslutte, at udsendelsen skal ske med charteret fly.Ved anvendelse af charteret fly skal der altid foretages en arbejdspladsvurdering(APV) på det specifikke fly. Der skal udfærdiges et checkskema til hver APV derforetages.1.3 Udtagelse af ledsagereVed udtagelse af ledsagere skal der tages hensyn til sikkerhedsvurderingen,behovet for specialviden vedrørende udsendelsesdestinationen, udsendelsesrejsensvarighed og eventuelle transitophold, forholdene på udsendelsesdestinationen,behovet for at føre egentlige forhandlinger med de lokale myndigheder omindrejsen, udlændingens køn og eventuelle særlige forhold eller omstændigheder.Mindst én polititjenestemand fra Udlændingeafdelingen skal deltage. Mindst én afledsagerne skal være af samme køn, som den udlænding, der skal udsendes.Ledsagerne skal kunne tale og forstå engelsk.Blandt ledsagerne udpeges én polititjenestemand fra Udlændingeafdelingen, derhar ansvaret for afviklingen af udsendelsen samt for afrapportering ogindberetningtilUdlændingeafdelingensvisdomssystem–denudsendelsesansvarlige. Den udsendelsesansvarlige skal beherske engelsk påforhandlingsniveau og have gennemgået kursus i afvikling af ledsagedeudsendelser med fly (selvforsvarskursus og førstehjælpskursus), eventueltvedligeholdelseskursus og kurset ”Specialist i værdige og bæredygtigeudsendelser”.1.4 UnderretningAlle sagsskridt og underretninger skal være foretaget inden tidspunktet forudsendelsen. I asylsager skal det forud for gennemførelsen af udsendelsen sikres,atderikkehosudlændingemyndighederne(Udlændingeservice,Flygtningenævnet, Integrationsministereriet) er verserende ansøgninger ellergenoptagelsesbegæringer, som er til hinder for udsendelsen.Der skal derfor senest 14 dage før en planlagt udsendelse eller straks, hvisudsendelsen planlægges til at finde sted med mindre end 14 dages varsel, via e-mail ske underretning til Udlændingeservice, Flygtningenævnet ogIntegrationsministeriet om datoen for udsendelsen.Udsendelser (oversendelser/tilbagesendelser) i henhold til Dublinforordningen erikke omfattet af underretningsordningen.
Side 3
I udsendelsessager, der er behandlet i ”åbenbart grundløs” procedurerne, og hvorendeligt afslag på asyl således er meddelt af Udlændingeservice, skal der ikke skeunderretning til Flygtningenævnet.Sagsbehandlerenkontakterudlændingemyndighederneviae-mail.Udlændingemyndighederne besvarer henvendelsen fra Udlændingeafdelingen 1-2dage efter modtagelsen af Rigspolitiets underretning. Dette sker, uanset om der erforhold, som gør, at en udrejsefrist udsættes eller ej. Udsendelse må således ikkefinde sted, medmindre Udlændingeafdelingen har modtaget et svar fraudlændingemyndighederne. Om nødvendigt rykker Udlændingeafdelingenudlændingemyndighederne for svar, således at det herved sikres, atUdlændingeafdelingens underretning om udsendelse er modtaget.Modtager Udlændingeafdelingen i umiddelbar tilknytning til en udsendelse fraudlændingen eller dennes partsrepræsentant oplysning om, at udlændingen harindgivet en ny ansøgning til udlændingemyndighederne, og er dette ikkedokumenteret i udsendelsessagen, kontaktes sagsbehandleren hos den relevanteudlændingemyndighed telefonisk for at få be- eller afkræftet dette og for i givetfald at få oplyst, om det har betydning for gennemførelsen af den planlagteudsendelse.Modtages der fra udlændingemyndighederne oplysninger om, at der i den enkeltesag er udsendelseshindringer, og at udrejsefristen derfor udsættes, således atudsendelsen ikke kan gennemføres, påfører ”Planeringskontoret” dette på den listeover planlagte udsendelser, der dagligt sendes til Integrationsministeriet m.fl.Sektionsledelsen er ansvarlig for, at alle relevante og nødvendige sagsskridt,underretninger og forespørgsler er foretaget forud for tidspunktet for udsendelsen.De relevante myndigheder i destinationslandet – og i tilfælde af transit tilligerelevante myndigheder i transitlandet – underrettes om ankomsttidspunktet. Isærlige tilfælde kan en dansk repræsentation i destinationslandet underrettes omudsendelsen og ankomsttidspunktet med henblik på at kunne være det ledsagendepolitipersonale behjælpelige ved eventuelle forhandlinger med de lokalemyndigheder. Opmærksomheden henledes på, at der kan være fastsat særlige,formaliserede procedurer for underretning om udsendelse i de bilateraletilbagetagelsesaftaler, som Danmark har indgået med en række lande.1.5 Afhentning/tilsigelse af udlændingenDen udsendelsesansvarlige skal sikre, at udlændingen i god tid forindenudsendelsen afhentes i den institution eller arrest, hvor udlændingen er anbragt, ogtransporteres til København Lufthavn. Afhentningen skal som udgangspunktforetages af det personale, der skal forestå udsendelsen.
Side 4
Den udsendelsesansvarlige skal endvidere sikre, at en udlænding, der skaludsendes under ledsagelse, forud for udsendelsen visiteres grundigt med henblikpå at fratage udlændingen effekter, der kan anvendes til at skade udlændingen selveller andre eller til undvigelse. Bagage, der medtages af udlændingen undertransporten til lufthavn og i flykabinen, skal ligeledes grundigt undersøges forsådanne effekter.Ved alle ledsagede udsendelser med fly skal blanketten "Notification of deportee"udfærdiges.Ved ledsagede udsendelser skal det af blanketten fremgå, hvem der ledsager oghvorfor udsendelsen sker med ledsagelse. På blanketten er anført 3standardårsager i forbindelse med ledsagelse. Den i sagen aktuelle årsagafkrydses.Blanketten underskrives af den respektive sektionsledelse.Blanketten udleveres til flyets kaptajn. Kaptajnen skal – såfremt han anmoderherom – tillige mundtligt orienteres om årsagen til, at udlændingen ledsages underudsendelsen. Såfremt den ledsagede udsendelse indebærer flyskift, udleveres enkopi af blanketten til kaptajnen på det nye fly.2.0 KRAV TIL LEDSAGERNE2.1 Helbredsmæssige forhold og fysisk formåenPolitipersonale, som deltager i ledsagede udsendelser med fly, skal af hensyn tilflysikkerheden og en forsvarlig afvikling af udsendelsen i øvrigt være fuldttjenestedygtige og kunne anvende den nødvendige magt, hvis dette skulle værepåkrævet.Polititjenestemænd fra Udlændingeafdelingen skal for at kunne deltage iledsagede udsendelser så vidt muligt have gennemgået en særlig tilrettelagtuddannelse, der understøtter ledsagernes kompetence til at være rejseansvarlig foren ledsaget udsendelse.2.2 Den udsendelsesansvarligeDen udsendelsesansvarlige på en ledsaget udsendelse skal:-----sørge for at sætte sig ind i sagenorientere de øvrige ledsagere,orientere udlændingen(e)påtage sig det overordnede ansvar under selve udsendelsen,orientere afdelingen efter udleveringsforretningen er afsluttet,
Side 5
--
udfærdige udsendelsesrapport og opdatering i visdomssystemet efterhjemkomst,sikre sig, at der på destinationer til krigs- og risikozoner udfærdiges en særligplan/blanket for gennemførelsen af udsendelsen.
Side 6
2.3 PåklædningI forbindelse med ledsagede udsendelser repræsenterer ledsagerne dansk politi.Det er vigtigt, at politipersonalet giver et korrekt og troværdigt indtryk. En del afdette indtryk er ledsagernes påklædning. Det forudsættes derfor, at ledsagerne erpassende civilt påklædt.2.4 Ledsagernes adfærdPolitipersonale, som deltager i en ledsaget udsendelse, skal fra udsendelsesrejsensstart og til udsendelsesrejsens afslutning ved hjemkomsten til Danmark, herunderunder ophold i udlandet, leve op til den agtelse og værdighed, som stillingenkræver. Opmærksomheden henledes i den forbindelse på, at udsendelsesrejserneofte går til lande med en anden religiøs og/eller kulturel baggrund end den danske.2.5 Indtagelse af alkohol mv.Ledsagerne – og den ledsagede udlænding – må ikke indtage øl, vin, spiritus ellerandre former for rusmidler under en udsendelsesrejse fra rejsens start og indtil dettidspunkt, hvor opgaven er afsluttet, og udlændingen er overgivet tilmyndighederne i bestemmelseslandet eller er påset indrejst.Under ophold i bestemmelseslandet og under hjemrejsen – herunder vedtransitophold – skal ledsagerne fortsat leve op til den agtelse og værdighed, somstillingen kræver. Beruselse efter indtagelse af øl, vin eller spiritus, indtagelse afandre former for rusmidler og seksuel omgang med prostituerede, er ikkeforeneligt med dette krav.2.6 IndkøbIndkøber en polititjenestemand i forbindelse med en udsendelsesrejse spiritus,tobak eller andre afgiftspligtige varer, forudsættes det, at alle lokale love ogbestemmelser overholdes.2.7 Personlig udrustning mv.Ledsagerne må ikke bære tjenestevåben (pistol, stav og peberspray).
Til brug for en nødvendig passivisering af udlændingen skal ledsagernemedbringe godkendte plastikstrips og/eller håndjern samt eventueltfikseringsbælte.Ledsagerne skal medbringe gyldigt pas, og nødvendige visa skal på forhånd væreindhentet.Polititjenestemænd, der skal deltage i udsendelsesrejser, skal være vaccineret inødvendigt omfang. Oplysninger herom kan fås ved henvendelse til StatensSerum Institut. Gyldigt vaccinationskort skal medbringes.Ledsagerne skal medbringe gyldigt forsikringskort til Europæiske Rejseforsikring.Ledsagerne skal under udsendelsen medbringe førstehjælpstaske. Forindenafrejsen skal den udsendelsesansvarlige sikre, at taskens indehold svarer tilindholdsfortegnelsen. Taskerne opbevares, når de ikke er i brug, iUdlændingeafdelingens Help Desk i Anker Heegaards Gade. Samme sted findessupplerende indhold til taskerne.Alle ledsagere medbringer mobiltelefon og tillige satellittelefon til destinationer,hvor almindelig signal ikke kan anvendes med henblik på nødvendigkommunikation med Udlændingeafdelingen under udsendelsesforløbet.2.8 Den udsendelsesansvarliges briefing af ledsagerne og udlændingenDen udsendelsesansvarlige skal orientere de øvrige ledsagere om karakteren afudsendelsesrejsen og herunder videregive eventuelle oplysninger omudlændingen. Den udsendelsesansvarlige skal endvidere sikre sig, at ledsagerne erbekendt med deres opgaver under udsendelsesrejsen.Den udsendelsesansvarlige skal – om nødvendigt under anvendelse af tolk – sikreat udlændingen er orienteret om hele det forventede forløb af den planlagteledsagede udsendelse, herunder særligt om rejserute m.v. såfremt dette kan skeuden risiko for udsendelsens gennemførelse. Hvis det skønnes nødvendigt, skaludlændingen tillige orienteres om, at udsendelsen kan gennemføres vedanvendelse af den nødvendige magt, hvis udlændingen ikke samarbejder.2.9 Sygdom hos udlændingenForeligger der allerede ved planlægningen af udsendelsen oplysninger omudlændingens helbredsforhold, som rejser tvivl om, hvorvidt udlændingen – fortiden – kan gennemføre udsendelsen af lægelige grunde, skal forholdet afklares,eventuelt ved at sagen skriftligt forelægges embedslægen eller Retslægerådet tiludtalelse. Er det nødvendigt for gennemførelsen af udsendelsen, at der deltagersundhedspersonale (læge og/eller sygeplejerske), arrangeres dette.
Side 7
Side 8
Opstår der i forbindelse med forberedelsen af udsendelsen – herunder iforbindelse med transporten af udlændingen til lufthavnen eller under opholdet ilufthavnen – den mindste tvivl om, hvorvidt udlændingens helbredsmæssigeforhold – såvel fysiske som psykiske – vil kunne være til hinder for at gennemføreden planlagte udsendelse, skal udlændingen tilses af en tilkaldt læge. Dette kanf.eks. være tilfældet, hvis udlændingen besvimer eller får åndedrætsbesvær, hvisudlændingen forsøger at gøre skade på sig selv, eller hvis der i øvrigt akut opstårsygdomstegn. Vurderer lægen, at udlændingen skal undersøges yderligere, skaldenne undersøgelse iværksættes snarest muligt, og den planlagte udsendelseaflyses/afbrydes. Det samme gælder, hvis lægen vurderer, at det ud fra en lægeligvurdering ikke anses for forsvarligt at gennemføre udsendelsen på nuværendetidspunkt. En ny ledsaget udsendelse vil herefter kunne planlægges, nårudlændingens helbredsmæssige forhold er afklaret.
3.0 MAGTANVENDELSE GENERELTDe overordnede principper for politiets magtanvendelse reguleres af straffelovens§ 13 og § 14, samt politiloven kapitel 4.Politiet kan med henblik på at gennemføre en tvangsmæssig udsendelse anvendeden fornødne magt til at passivisere udlændingen, når magtanvendelsen ernødvendig og forsvarlig. Anvendelsen af magt skal altid foregå så skånsomt sommuligt og på en sådan måde, at det giver anledning til mindst muligopmærksomhed i forhold til omgivelserne.Anvendelse af håndjern skal så vidt muligt undgås.Ved anvendelse af plasticstrips, håndjern eller fikseringsbælte må hænder ogfødder ikke forbindes på en sådan måde, at den ledsagede udlænding tvinges til atsidde i en sammenbukket stilling, som kan hindre en fri vejrtrækning.Fastspændte personer skal være under konstant opsyn.Tape eller lignende, som forhindrer en fri vejrtrækning, eller som kan medførekvælning, må ikke anvendes.
4.0 BAGAGEUdlændingen bør selv have mulighed for at pakke sin bagage i forbindelse medudsendelsen. Personalet på indkvarteringsstedet kan eventuelt hjælpe til.Politipersonalet bør derimod så vidt muligt afstå fra at hjælpe til med at pakke for
derved at undgå, at udlændingen efterfølgende rejser spørgsmål om manglendeejendele.Det følger af udlændingelovens § 43, stk. 2, at såfremt politiet drager omsorg foren udlændings udrejse, skal udlændingen afholde de udgifter, der forudlændingens vedkommende er forbundet hermed. Har udlændingen ikketilstrækkelige midler, afholdes udgifterne foreløbig af statskassen.Udlændingen bør så vidt muligt medbringe sin bagage som ledsaget bagage(håndbagage og/eller indskrevet bagage) i forbindelse med udsendelsen.Har udlændingen selv økonomiske midler til at betale for udsendelsen og for denbagage, som den pågældende ønsker at medtage til udsendelsesdestinationen,afgør udlændingen selv, om bagagen skal medtages som indskrevet bagage iforbindelse med udsendelsen, eller om bagagen skal eftersendes som almindeligtgods.Skal der betales for overvægt af ledsaget bagage, og kan udlændingen ikke selvbetale herfor, rettes der henvendelse til det relevante handlingsselskab iKøbenhavns Lufthavn i Kastrup, der sender fakturaen til Udlændingeafdelingen.Udlændingens navn og sagsnummer samt sagsbehandlerens navn skal altidanføres på fakturaen.Det kan forekomme, at det ikke er muligt for udlændingen at medbringe al denbagage, som den pågældende ønsker at medtage til udsendelsesdestinationen, somledsaget bagage. Dette kan for eksempel være tilfældet, hvis bagagen har et megetbetydeligt omfang. I sådanne tilfælde kan politiet efter en konkret vurderingbeslutte, at bagagen af praktiske og/eller økonomiske grunde skal eftersendes.Udlændingen skal i denne situation oplyse en adresse, hvortil bagagen kan sendes.Sker udsendelsen til et europæisk land, eftersendes eventuel bagage normalt somalmindeligt gods, og der udfærdiges et fragtbrev.Ved udsendelse til et land uden for Europa eftersendes eventuel bagage somudgangspunkt med fragtfly eller skib.Eftersendelse af bagage sker på udlændingens egen risiko. Politiet kan ikkeafholde udgifter til forsikring mod eventuelle skader på eller bortkomst afbagagen.Den udsendelsesansvarlige opbevarer udlændingens eventuelle personligedokumenter og penge indtil ankomsten til bestemmelsesstedet. Udlevering sker såvidt muligt mod kvittering, som lægges på sagen.
Side 9
4.1 Ledsagende personales bagageFor at sikre det ledsagende personales bevægelsesfrihed bedst muligt, må alenenødvendig sagsmateriale, de ledsagendes personlige papirer, pas og penge,plastikstrips, håndjern og eventuelt fikseringsbælte medbringes som håndbagage.Ledsagernes øvrige bagage sendes som almindelig bagage til slutdestinationen.
Side 10
5.0 CHECK-IN OG SIKKERHEDSKONTROLLedsagerne bør indfinde sig med udlændingen i lufthavnen i god tid før detplanlagte afrejsetidspunkt med henblik på, at alle praktiske forhold kan væreafklaret inden flyafgang.Det ledsagende politipersonale sørger for check-in af såvel udlændingen,ledsagere som bagage, og som udgangspunkt er udlændingen til stede.Såfremt det ledsagende politipersonale skønner det nødvendigt af hensyn til såvelsikkerheden (sikkerhedsvurderingen indgår i denne vurdering) og de gener, derkan opstå i forbindelse med forventet kø ved check-in, skal de ”Interneretningslinjer vedrørende adgangsforhold i Københavns Lufthavn, Kastrup, vedledsagede og frivillige (påsete) udsendelser” følges.Der skal ske sikkerhedskontrol forinden ombordstigning. Dette søges gennemførtved at anmode Københavns Lufthavnsvæsen om at komme til stede i politietslokaler for gennemførelse af sikkerhedskontrollen dér.
6.0 OMBORDSTIGNINGOmbordstigning af udlændingen bør foregå så diskret som muligt og separat fraden normale ombordstigning af passagerer i det omfang, det kan lade sig gøre.Det bør tilstræbes, at ledsagere og udlændingen går ombord på flyet før andrepassagerer og på en sådan måde, at muligheden for at tiltrække unødigopmærksomhed mindskes.Den udsendelsesansvarlige skal forinden ombordstigning tage kontakt tilflypersonalet og/eller en eventuel tilstedeværende repræsentant for flyselskabet.Flyselskaberne har forskellige rutiner i forbindelse med medtagelse afudlændinge, der skal udsendes, men som udgangspunkt skal flyets kaptajn ellerrepræsentanten for flyselskabet informeres om, at dansk politi er til stede ogønsker at udsende udlændingen med det pågældende flyselskab. Den udfyldteblanket "Notification of deportee" afleveres til kaptajnen. Kaptajnen skal, såfremthan anmoder herom, tillige mundtligt orienteres om årsagen til, at udlændingenledsages under udsendelsen.
Side 11
Når udlændingen går ombord på flyet, overtager flyets kaptajn det fulde ansvar iforbindelse med udlændingen. Kaptajnen kan derfor afvise at transportere enudlænding af hensyn til flysikkerheden.Ved ombordstigning gøres udlændingen bekendt med, at han ikke længere erfrihedsberøvet, ligesom kaptajnen gøres bekendt hermed.Flyets kaptajn bestemmer ledsagernes og udlændingens placering i flyet. Normalter placeringen bagest i flyet og således, at udlændingen enten sidder mellem 2ledsagere eller inderst på en række med en ledsager ved sin side.
7.0 FLYVNINGENUnder flyvningen er luftfartøjschefen (flyets kaptajn) højeste myndighed, og alledispositioner ombord på flyet skal aftales med/godkendes af denne, ligesomdennes anvisninger skal følges.Under flyvningen skal ledsagerne sikre, at udlændingen ikke er til fare ellerulempe for flysikkerheden eller for de øvrige passagerer og kabinepersonalet. Detskal endvidere sikres, at udlændingen ikke skader sig selv eller andre eller sættersig i besiddelse af ting, der kan være til fare for sikkerheden ombord.Anvendelse af magt skal ske i overensstemmelse med flykaptajnens anvisninger. Iakutte situationer, hvor det ikke er muligt på forhånd at indhente flykaptajnensgodkendelse af at anvende magt, skal flykaptajnen efterfølgende orienteres ommagtanvendelsen og årsagen hertil og godkende de anvendte magtmidler.
8.0 TRANSITOPHOLDVed transit af lufthavne vil det lokale lufthavnspoliti typisk på baggrund af denskete forhåndsorientering møde op ved gaten i forbindelse med ankomst og værebehjælpelig med at anvise et sted, hvor ledsagerne kan opholde sig medudlændingen under transitopholdet. Ledsagerne skal følge eventuelle anvisningerfra det lokale lufthavnspoliti og andre lokale myndigheder.
Ledsagerne skal ved længerevarende transitophold sørge for mad og drikke tiludlændingen i nødvendigt omfang. Bevogtningen af udlændingen påhvilerledsagerne.Under opholdet i transitlufthavnen gælder det pågældende lands lovgivning forledsagerne. Ledsagerne kan således kun anvende magt som nødret, herunder i
form af bistand til det lokale lufthavnspoliti. Opstår der problemer medudlændingen i transitlufthavnen, skal det lokale lufthavnspoliti straks kontaktes.I tilfælde af alvorlige problemer, herunder i tilfælde af udlændingens undvigelseeller hvis udsendelsen af andre grunde må afbrydes, skal denudsendelsesansvarlige så hurtigt som muligt orientere Udlændingeafdelingenherom telefonisk eller på anden måde.Skiftes der fly i forbindelse med transit, afleveres en kopi af blanketten"Notification of deportee" til kaptajnen på det nye fly, og kaptajnen informeresom udsendelsen. Der forholdes i øvrigt som beskrevet ovenfor under”ombordstigning”.
Side 12
9.0 SYGDOM OG UDLEVERING AF MEDICIN UNDER UDSENDELSENLedsagerne skal under hele udsendelsesforløbet være opmærksomme på denledsagede udlændings helbredsmæssige tilstand.Opstår der sygdom undervejs, skal ledsagerne yde førstehjælp og efter et konkretskøn om muligt skaffe hjælp fra en læge.Udlevering af medicin til udlændingen, herunder injektion af medicin, må kunforetages af uddannet sundhedspersonale og alene af lægelige årsager. Ledsagernemå således ikke medvirke til, at medicin anvendes til at passivere enurolig/voldsom, men i øvrigt rask udlænding.
10.0 ANKOMST TIL BESTEMMELSESSTEDETMyndighederne på bestemmelsesstedet vil som udgangspunkt være bekendt medudlændingens ankomsttidspunkt på grund af forhåndsorienteringen omudsendelsen og/eller eventuelle oplysninger meddelt i forbindelse medvisumudstedelse til det ledsagende politipersonale.Har udlændingen af sikkerhedsmæssige grunde været passiviseret underflyvningen, skal ledsagerne, hvis det skønnes forsvarligt, fjerne alletvangsanordninger efter landingen, og inden udlændingen forlader flyet ibestemmelseslufthavnen.Ledsagerne skal så vidt muligt først forlade flyet sammen med udlændingen, nårde øvrige passagerer har forladt flyet.Fra landingen i bestemmelseslufthavnen skal ledsagerne i øvrigt følge de lokalemyndigheders anvisninger.
Ledsagerne må ikke forlade lufthavnen, før udlændingen er set indrejse, eller delokale myndigheder har overtaget den pågældende eller accepteret tilbagetagelsen.Ved ledsagernes kontakt til de lokale myndigheder skal reglerne om tavshedspligtoverholdes. Der må således ikke videregives oplysninger om udlændingenspersonlige forhold, herunder om udlændingens forhold i Danmark, som går udover, hvad der er nødvendigt for indrejsen. Det må aldrig oplyses over forhjemlandets myndighed, hvis udlændingen har ansøgt om asyl i Danmark.Videregivelse af oplysninger om strafbare forhold i Danmark til hjemlandetsmyndigheder skal følge proceduren herfor inden for Interpol-samarbejdet.Kontakt med personer, som repræsenterer efterretningstjenester i hjemlandet, skalså vidt muligt undgås.Det kan være nødvendigt som forudsætning for at opnå indrejsetilladelse tiludlændingen at betale de lokale myndigheder for udstedelse af dokumenter pågrænsen. En sådan betaling må ikke have karakter af eller kunne opfattes sombestikkelse. Den udsendelsesansvarlige skal sikre sig kvittering eller andendokumentation for et udbetalt beløb med henblik på den efterfølgenderejseafregning.Afviser myndighederne på bestemmelsesstedet – eventuelt efter nærmereforhandlinger på stedet – at modtage udlændingen og lade denne indrejse, harledsagerne ansvaret for, at udlændingen tages med tilbage til Danmark.Tilbagerejsen skal så vidt muligt planlægges efter telefonisk kontakt tilUdlændingeafdelingen.
Side 13
11.0 UNDERRETNING OM FORLØBET AF UDSENDELSENSå snart det er muligt efter ankomsten til bestemmelsesstedet og afklaringen afudlændingens indrejse, skal den udsendelsesansvarlige telefonisk, pr. e-mail ellerpr. telefax underrette Udlændingeafdelingen om forløbet af udsendelsen. Uden forafdelingens åbningstid kan underretningen gives på afdelingens telefonsvarer.
12.0 UdsendelsesrapportDet påhviler den udsendelsesansvarlige straks efter hjemkomsten fraudsendelsesrejsen at skrive en rapport om rejsens forløb bl.a. med en udførlig,objektiv beskrivelse af selve indrejseforløbet. Har der været anvendt magt underudsendelsen, skal rapporten indeholde en udførlig redegørelse herfor medangivelse af årsagen til magtanvendelsen, magtanvendelsens karakter ogudstrækning. Har der været anvendt magt i flyet, skal det fremgå, at dette er sketmed flykaptajnens accept/godkendelse. Har der været anvendt magt under et
transitophold, skal det fremgå, at dette er sket med de lokale myndighedersaccept/godkendelse.
Side 14
bilag 2
TILGANG TIL UDSENDELSESPOSITIONAntal afviste asylansøgere tilgået udsendelsespositionfordelt på måneder og nationaliteter 2008200801 200802 200803 200804 200805 200806 200807 200808 200809 200810 200811 200812 I altAfghanistanAlbanienAlgerietArmenienAzerbajdzhanBangladeshBeninBosnien-HercegovinaCamerounCanadaDen Demokratiske Republik CongoEgyptenElfenbenskystenEtiopienGambiaGeorgienGuineaHaitiHviderusland (Belarus)IndienIrakIranIslandIsraelJordanKazakstanKenyaKinaKirgizstanKosovoKroatienKuwaitLibanonLiberiaLibyenLitauenMakedonien (FYROM)MarokkoMauretanienMontenegroNederlandeneNepalNigerNigeriaPakistanPeruRumænien2......1...1......3.51.....2.2.............211.2...2.........1.1..213....2.2.6.........1...1...1.11....1.1........3531....1.1..22.....1...11..7....1..1....1......102.1...1.3...1.........12..2.1...1........4...15......3.24...............11.1....2.1.....4...342..1...................2..6......1....1.......26.....1.2..11.1.2.........2......5............65.....2.3..2.......1..1...241....1......1.....12......2.2..3.1.1.....1....2.1.3...............62..1.11.......11...51.21..1................3..8......131.1.1.........1...3...5.......2.......5.....1..2......1.1........314511011102111312813398121112221632441851232126119711
Tabel A = tabel 1b i id1883Program: id1883 udrejsestatistik til INMVersion: 28jan2004Opgjort pr. 31dec2008Kørseldato: 15jan2009
bilag 2
TILGANG TIL UDSENDELSESPOSITIONAntal afviste asylansøgere tilgået udsendelsespositionfordelt på måneder og nationaliteter 2008200801 200802 200803 200804 200805 200806 200807 200808 200809 200810 200811 200812 I altRuslandSenegalSerbienSierra LeoneSomaliaSri LankaStatsløs palæstinen.SyrienTunesienTyrkietUgandaUkraineUngarnUzbekistanVietnamZimbabweI alt41..2264.1.1....423.1.2....11...1.424.1..1...1..3...3610..1411.1..1....50....3.31.....2..332.1.1224.3.1....37..4.1.1...2....1336.2.1421........43....151..1......39..1..34...1..1..384...3.3..1....2.33..2..2.1........253311211820231118433331451
Tabel A = tabel 1b i id1883Program: id1883 udrejsestatistik til INMVersion: 28jan2004Opgjort pr. 31dec2008Kørseldato: 15jan2009
bilag 2a
TILGANG TIL UDSENDELSESPOSITIONAntal afviste asylansøgere tilgået udsendelsespositioni perioden januar – februar 2009 fordelt på måneder og nationaliteter200901 200902AfghanistanAlgerietBangladeshCamerounCongo (Brazzaville)CubaEgyptenGhanaHviderusland (Belarus)IndienIrakIranKinaKosovoLibanonLiberiaMakedonien (FYROM)MaliMarokkoMauretanienNigeriaPakistanRuslandSerbienSierra LeoneSomaliaSri LankaStatsløs palæstinen.UgandaUkraineZimbabweI alt3.1.1.112.11412.1.1111155111.1..4722.1.1.4.1105114.1........212.1140I alt5211111521219234111111155132211187
Tabel A = tabel 1b i id1883Program: id1883 udrejsestatistik til INMVersion: 28jan2004Opgjort pr. 14mar2009Kørseldato: 16mar2009
bilag 3
Asylansøgere i aktuel udsendelsesposition pr. 28. marts 2009
Antalpersoner20 ArmenienAzerbajdzhanGeorgienKirgizstanRuslandUkraineUzbekistan24 Ungarn28 Bosnien-HercegovinaKosovoMakedonien (FYROM)Serbien30 Tyrkiet31 Libanon32 Syrien33 Jordan35 Irak36 Iran38 Kuwait43 Statsløs palæstinen.44 Statsløs50 Marokko51 Algeriet54 LibyenMaliMauretanienNigerSudan55 ElfenbenskystenGambiaGuineaLiberiaSenegal56 Ghana57 Nigeria58 BeninCamerounGabon59 Burundi60 Angola64 KenyaUganda65 EritreaEtiopien66 Somalia115233413311221416812826911515921112212212111111112147
Ingenoplysningerommedvirken/ikkemedvirken tiludsendelse......1...1.1..1143.2.........................
ansøgerønsker atmedvirke tiludsendelse.113.311..3.4112.53.14315.12.1.1.1....11.1......11
ansøgerønsker ikkeat medvirketiludsendelse..22.2312.18.2.15.25463.81472.1.2112211.1.111112.46
Program: id1608 uge
Version: 02aug2003
Opgjort pr. 28mar2009
Kørseldato: 30mar2009
bilag 3
Asylansøgere i aktuel udsendelsesposition pr. 28. marts 2009
Antalpersoner70 Afghanistan71 Pakistan72 Indien73 Sri Lanka74 Bangladesh75 Nepal79 Kina80 Vietnam9Nederlandene1748462316122620
Ingenoplysningerommedvirken/ikkemedvirken tiludsendelse4..21....1..31
ansøgerønsker atmedvirke tiludsendelse..1.13.116...103
ansøgerønsker ikkeat medvirketiludsendelse.13381222...22486
91 CubaHaiti99 UkendtI alt
Program: id1608 uge
Version: 02aug2003
Opgjort pr. 28mar2009
Kørseldato: 30mar2009
bilag 4
Antallet af afviste asylansøgere i aktuel udsendelsesposition fordelt på måneder (ultimo) og nationaliteter 2008
200801 200802 200803 200804 200805 200806 200807 200808 200809 200810 200811 20081219 Litauen20 ArmenienAzerbajdzhanGeorgienHviderusland (Belarus)KazakstanKirgizstanRuslandUkraineUzbekistan24 Ungarn27 Albanien28 Bosnien-HercegovinaKosovoKroatienMakedonien (FYROM)MontenegroSerbienSlovenien30 Tyrkiet31 Libanon32 Syrien33 Jordan34 Israel35 Irak36 Iran38 Kuwait4Island.1162411102...436.1.121512112.41175..45225.161.21.111.6..11.1182131131...338.11131612112.39474..43225..51.211211.7..11.2172131151.3.237.1114169102.38276.140226..51.21.231.7.111.2172131212.3.231.1114138102138773..402261.51.21.21115.211.217611120223.23341114138112137066..432271.51.21.211141211.2171011122123.32441112148133135068..351281.51.21.211131111121710.1122123.4244111114972133371..271481.5..21.221121111.21310.1.27123.325.1.11111182132173..271471.5..21.211131111.11210.1.27.234322.1.9.21362131470..261481.6.12112111.1111111510...25.33.214.1.4.11262130069..29149..5.1211211.21111111310..329.23.213.1.2.212611292681.21149..5.1211221.211111.1810..329.23.213.2.4.1117.1290671.17149..211231221.111.1
43 Statsløs palæstinen.44 Statsløs50 Marokko51 Algeriet52 Tunesien53 Egypten54 LibyenMauretanienNigerSudan55 ElfenbenskystenGambiaGuineaLiberiaSenegalSierra Leone57 Nigeria58 BeninCamerounCongo (Brazzaville)Gabon
Program: id1608 uge 2007
Version: 02aug2003
Opgjort pr. 31dec2008
Kørseldato: 02feb2009
bilag 4
Antallet af afviste asylansøgere i aktuel udsendelsesposition fordelt på måneder (ultimo) og nationaliteter 2008
200801 200802 200803 200804 200805 200806 200807 200808 200809 200810 200811 20081259 BurundiDen Demokratiske Republik Congo60 Angola63 Zimbabwe64 KenyaUganda65 EritreaEtiopien66 Somalia70 Afghanistan71 Pakistan72 Indien73 Sri Lanka74 Bangladesh75 Nepal79 Kina80 Vietnam89 Canada9Nederlandene111..122591664511.61...12802111..222611556310.72...12792121..22254165918.82...12778111..12357236819.62...12784111..12356245918.72...12774111..122532171128.621..127431111.222512271028.51....27121.11.22250166928.71.1..26881.11.22249175978.81.1..26791.1.132248166978171.6..26541.1..32148153827163.63.26311.1.122148173846143.63.2628
91 Haiti97 Peru99 UkendtI alt
Program: id1608 uge 2007
Version: 02aug2003
Opgjort pr. 31dec2008
Kørseldato: 02feb2009
bilag 4a
Antallet af afviste asylansøgere i aktuel udsendelsesposition fordelt på måneder ( ultimo) 2009 ( januar- marts)
200901 2009021920LitauenArmenienAzerbajdzhanGeorgienHviderusland (Belarus)KirgizstanRuslandUkraineUzbekistan212428PolenUngarnBosnien-HercegovinaKosovoMakedonien (FYROM)SerbienSlovenien3031323334353638434450515354TyrkietLibanonSyrienJordanIsraelIrakIranKuwaitStatsløs palæstinen.StatsløsMarokkoAlgerietEgyptenLibyenMaliMauretanienNigerSudan55ElfenbenskystenGambiaGuineaLiberiaSenegal565758GhanaNigeriaBeninCamerounCongo (Brazzaville)Gabon596063BurundiAngolaZimbabwe111832336.22311721218118.1290721151681211123222117111111.11183.33612231122131698..28669116169.2111231221471111111
200903.1152.33413.3112214.1681.28269115159.21112212212111.111.
Program: id1608 uge
Version: 02aug2003
Opgjort pr. 28mar2009
Kørseldato: 30mar2009
bilag 4a
Antallet af afviste asylansøgere i aktuel udsendelsesposition fordelt på måneder ( ultimo) 2009 ( januar- marts)
200901 20090264KenyaUganda65EritreaEtiopien667071727374757980991SomaliaAfghanistanPakistanIndienSri LankaBangladeshNepalKinaVietnamNederlandeneCubaHaiti99I altUkendt1321482158481436.226761221482159361416122659
2009031121471748462316122620
Program: id1608 uge
Version: 02aug2003
Opgjort pr. 28mar2009
Kørseldato: 30mar2009
bilag 5
UDREJSTE FRA UDSENDELSESPOSITIONAntal udrejste asylansøgere fordelt på nationalitet i 2008
200801Ledsaget Påset Skønnet Udrejstudrejse udrejse udrejseselvAfghanistanAlbanienAlgerietAzerbajdzhanBangladeshBosnien-HercegovinaCamerounCanadaDen Demokratiske RepublikCongoEgyptenEtiopienGambiaIndienIrakIranIslandJordanKazakstanKenyaKinaKirgizstanKosovoKroatienLibanonLiberiaLibyenLitauenMakedonien (FYROM)1...........2........1..................26.......211....1............2.....1........5...........................Ialt7...........48.....1.311....
200802Ledsaget Påset Skønnetudrejse udrejse udrejse................................1....1...1..............1....1.......7.....1.....1..Ialt1...11...1...8.....1.....1..
200803Ledsaget Påset Skønnet Udrejstudrejse udrejse udrejseselv....1..................5.......111.....1.11......1...................1...........................2..............Ialt...121.....1.41......1.5....
200804Ledsaget Påset Skønnet Udrejstudrejse udrejse udrejseselv........................................1..1...1.1..............1.....2....2....3................1.........1....Ialt........1...1121...3.1.13...
200805Ledsaget Påset Skønnetudrejse udrejse udrejse I alt.............5...........................1..................1........11.....1............1........17.....1........
Tabel D = tabel 3c i id1883Program: id1883 udrejsestatistik til INMVersion: 28jan2004Opgjort pr. 31dec2008Kørseldato: 15jan2009
bilag 5
UDREJSTE FRA UDSENDELSESPOSITIONAntal udrejste asylansøgere fordelt på nationalitet i 2008
200801Ledsaget Påset Skønnet Udrejstudrejse udrejse udrejseselvMarokkoMauretanienMontenegroNepalNigeriaPakistanPeruPolenRumænienRuslandSerbienSierra LeoneSlovenienSomaliaSri LankaStatsløs palæstinen.SyrienTyrkietUgandaUkraineUzbekistanVietnamZimbabweI alt....1..........11......7.......2..1......1.....16...2.........1....1....8.......................5Ialt...21..2..1..1.1111....36
200802Ledsaget Påset Skønnetudrejse udrejse udrejse...............2.......2.......................3..............2........13Ialt..............22.......18
200803Ledsaget Påset Skønnet Udrejstudrejse udrejse udrejseselv.........2.....2.......10200807..1..1........1........10..............1........2...............1.......3Ialt..1..1...2....23.......25200808Ialt3Ledsaget Påset Skønnetudrejse udrejse udrejse3.4Ialt7
200804Ledsaget Påset Skønnet Udrejstudrejse udrejse udrejseselv....2....4.....1.......7.........1.......2.....7....11.......1...1.....12.......................2Ialt....31...5...1.1.3.....28
200805Ledsaget Påset Skønnetudrejse udrejse udrejse I alt.......................5.......................1....11..1....4.........20....11..1....4.........26
200806Ledsaget Påset Skønnet Udrejstudrejse udrejse udrejseselvAfghanistan.11.Ialt2
200809Ledsaget Påset Skønnet Udrejstudrejse udrejse udrejseselvI alt..1.1
Ledsaget Påset Skønnet Udrejstudrejse udrejse udrejseselv..3.
Tabel D = tabel 3c i id1883Program: id1883 udrejsestatistik til INMVersion: 28jan2004Opgjort pr. 31dec2008Kørseldato: 15jan2009
bilag 5
UDREJSTE FRA UDSENDELSESPOSITIONAntal udrejste asylansøgere fordelt på nationalitet i 2008
200806Ledsaget Påset Skønnet Udrejstudrejse udrejse udrejseselvAlbanienAlgerietAzerbajdzhanBangladeshBosnien-HercegovinaCamerounCanadaDen Demokratiske RepublikCongoEgyptenEtiopienGambiaIndienIrakIranIslandJordanKazakstanKenyaKinaKirgizstanKosovoKroatienLibanonLiberiaLibyenLitauenMakedonien (FYROM)Marokko............2....................1.....1........1...........1....1..6.....1.....................................Ialt....11...1.18.....1.1.......
200807Ledsaget Påset Skønnet Udrejstudrejse udrejse udrejseselv..................2.1...................3...........................2.....................1.....21..............Ialt......1.....71....2.1.......
200808Ledsaget Påset Skønnetudrejse udrejse udrejse....1.......1........4.......1.........1.............1......1..1....42.....1........Ialt.1..2..1...152.....1.4...1..
200809Ledsaget Påset Skønnet Udrejstudrejse udrejse udrejseselvI alt....................1...........1.......3..............1............9.....1.1.....1.......................1.........1.......12.....1.2.1...11
Tabel D = tabel 3c i id1883Program: id1883 udrejsestatistik til INMVersion: 28jan2004Opgjort pr. 31dec2008Kørseldato: 15jan2009
bilag 5
UDREJSTE FRA UDSENDELSESPOSITIONAntal udrejste asylansøgere fordelt på nationalitet i 2008
200806Ledsaget Påset Skønnet Udrejstudrejse udrejse udrejseselvMauretanienMontenegroNepalNigeriaPakistanPeruPolenRumænienRuslandSerbienSierra LeoneSlovenienSomaliaSri LankaStatsløs palæstinen.SyrienTyrkietUgandaUkraineUzbekistanVietnamZimbabweI alt..............2...1...5..................1...5200810Ledsaget Påset Skønnet Udrejstudrejse udrejse udrejseselvAfghanistanAlbanien....24..Ialt24............2112......16...1............1.....2Ialt...1........21321.2...28
200807Ledsaget Påset Skønnet Udrejstudrejse udrejse udrejseselv............1.2.......6.........1.....2....1.7200811Ledsaget Påset Skønnet Udrejstudrejse udrejse udrejseselv....2...Ialt2.1....1...1..2.........10......................4Ialt1....1...2..3.22....1.27
200808Ledsaget Påset Skønnetudrejse udrejse udrejse..............1.......10.........1......1.....5200812Ledsaget Påset Skønnetudrejse udrejse udrejse......Ialt...1..1.......2...2.....19Ialt.1..1....1..2.1.3.....34
200809Ledsaget Påset Skønnet Udrejstudrejse udrejse udrejseselvI alt..............1.......2....2..........1..1...9...2.......12..1......19......................1...22......12.12..1...31
År til datoLedsaget Påset Skønnet Udrejstudrejse udrejse udrejseselvI alt4.1.1545.254
Tabel D = tabel 3c i id1883Program: id1883 udrejsestatistik til INMVersion: 28jan2004Opgjort pr. 31dec2008Kørseldato: 15jan2009
bilag 5
UDREJSTE FRA UDSENDELSESPOSITIONAntal udrejste asylansøgere fordelt på nationalitet i 2008
200810Ledsaget Påset Skønnet Udrejstudrejse udrejse udrejseselvAlgerietAzerbajdzhanBangladeshBosnien-HercegovinaCamerounCanadaDen Demokratiske RepublikCongoEgyptenEtiopienGambiaIndienIrakIranIslandJordanKazakstanKenyaKinaKirgizstanKosovoKroatienLibanonLiberiaLibyenLitauenMakedonien (FYROM)MarokkoMauretanien...................1.1....................1..2.3.....1.............131.11.......1...............3................Ialt...........161.21.2.4.1.1.1..
200811Ledsaget Påset Skønnet Udrejstudrejse udrejse udrejseselv..1................1...............................................2....11..................1..2................Ialt..1.....1..4....11.1........
200812Ledsaget Påset Skønnetudrejse udrejse udrejse........................................1....2.....................2................Ialt...........21....2..........
År til datoLedsaget Påset Skønnet Udrejstudrejse udrejse udrejseselvI alt..21......28.....2.546......11221..1.1515211..5.811..111...13..2.1..595.111811..32.1.1.....1..1..101........2......1156112121792812111511459321211
Tabel D = tabel 3c i id1883Program: id1883 udrejsestatistik til INMVersion: 28jan2004Opgjort pr. 31dec2008Kørseldato: 15jan2009
bilag 5
UDREJSTE FRA UDSENDELSESPOSITIONAntal udrejste asylansøgere fordelt på nationalitet i 2008
200810Ledsaget Påset Skønnet Udrejstudrejse udrejse udrejseselvMontenegroNepalNigeriaPakistanPeruPolenRumænienRuslandSerbienSierra LeoneSlovenienSomaliaSri LankaStatsløs palæstinen.SyrienTyrkietUgandaUkraineUzbekistanVietnamZimbabweI alt.......2.............4........5............12.........1.13..1....130.....................3Ialt.......251.13..1....149
200811Ledsaget Påset Skønnet Udrejstudrejse udrejse udrejseselv........1....7....1..11...2....1....3.......6..11.......1.........9.....................3Ialt..13....2..1.10....1..29
200812Ledsaget Påset Skønnetudrejse udrejse udrejse.............1.......1...............1.....4.....................2Ialt.............1.1.....7
År til datoLedsaget Påset Skønnet Udrejstudrejse udrejse udrejseselvI alt..3....81..1.201..11..701..5.2.19...1335.2.1.8512541.1.1111671341...1160..1..........1.1.....232299121911111782571013111338
Tabel D = tabel 3c i id1883Program: id1883 udrejsestatistik til INMVersion: 28jan2004Opgjort pr. 31dec2008Kørseldato: 15jan2009
bilag 5a
UDREJSTE FRA UDSENDELSESPOSITIONAntal udrejste asylansøgere fordelt på nationaliteti perioden januar – februar 2009200901200902År til datoI alt11221111115111253112511613.7161
Ledsaget Påset Skønnet UdrejstLedsaget Påsetudrejse udrejse udrejseselvI alt udrejse udrejseAfghanistanAlgerietBangladeshBosnien-HercegovinaCamerounEgyptenGambiaGhanaIndienIrakIranIsraelKazakstanKinaKosovoLibanonLiberiaMakedonien (FYROM)NigeriaSerbienSlovenienSomaliaStatsløs palæstinen.TunesienTyrkietVietnamI alt.........1........1...2.1.5...2..........1.1..2..1...711.......7..11....1...31..16...................3......311.2.....8..111.1.25..611.31.........2.1...2........1.6..2....111...111....1...1111
Skønnet UdrejstLedsaget Påset Skønnet UdrejstudrejseselvI alt udrejse udrejse udrejseselv....111...1...3..1...1....9.........4................4..2.11111711.143.1..11..2130.........3.1...2..1...2.2.11..1211..21.1.1118..22...11111..111..71.113..11..131..25.........4.........3....
Tabel D = tabel 3c i id1883Program: id1883 udrejsestatistik til INMVersion: 28jan2004Opgjort pr. 14mar2009Kørseldato: 16mar2009
bilag 6
UDREJSTE FRA UDSENDELSESPOSITIONAntal udrejste asylansøgere fordelt på nationaliteti 2008200801 200802 200803 200804 200805 200806 200807 200808 200809 200810 200811 200812 I altAfghanistanAlbanienAlgerietAzerbajdzhanBangladeshBosnien-HercegovinaCamerounCanadaDen Demokratiske Republik CongoEgyptenEtiopienGambiaIndienIrakIranIslandJordanKazakstanKenyaKinaKirgizstanKosovoKroatienLibanonLiberiaLibyenLitauenMakedonien (FYROM)MarokkoMauretanienMontenegroNepalNigeriaPakistanPeruPolenRumænienRuslandSerbienSierra LeoneSlovenienSomaliaSri LankaStatsløs palæstinen.SyrienTyrkietUganda7...........48.....1.311.......21..2..1..1.11111...11...1...8.....1.....1................22......121.....1.41......1.5......1..1...2....23...........1...1121...3.1.13.......31...5...1.1.3.....1........17.....1............11..1....4.....2....11...1.18.....1.1..........1........21321.3......1.....71....2.1.......1....1...2..3.22..7.1..2..1...152.....1.4...1...1..1....1..2.1.3.1....1.......12.....1.2.1...11...22......12.12..24...........161.21.2.4.1.1.1.........251.13..1.2...1.....1..4....11.1..........13....2..1.10................21....2.......................1.1.2541156112121792812111511459321211229912191111178257101
Tabel E = tabel 3cc i id1883Program: id1883 udrejsestatistik til INMVersion: 28jan2004Opgjort pr. 31dec2008Kørseldato: 15jan2009
bilag 6
UDREJSTE FRA UDSENDELSESPOSITIONAntal udrejste asylansøgere fordelt på nationaliteti 2008200801 200802 200803 200804 200805 200806 200807 200808 200809 200810 200811 200812 I altUkraineUzbekistanVietnamZimbabweI alt....36....18....25....28....262...28..1.27....341...31...149.1..29....73111338
Tabel E = tabel 3cc i id1883Program: id1883 udrejsestatistik til INMVersion: 28jan2004Opgjort pr. 31dec2008Kørseldato: 15jan2009
Bilag 6a
UDREJSTE FRA UDSENDELSESPOSITIONAntal udrejste asylansøgere fordelt på nationaliteti perioden januar – februar 2009200901 200902AfghanistanAlgerietBangladeshBosnien-HercegovinaCamerounEgyptenGambiaGhanaIndienIrakIranIsraelKazakstanKinaKosovoLibanonLiberiaMakedonien (FYROM)NigeriaSerbienSlovenienSomaliaSri LankaStatsløs palæstinen.TunesienTyrkietVietnamI alt11.2.....8..111.1.25...611.31..2.11111711.143.1..11...2130I alt112211111151112531125111613161
Tabel E = tabel 3cc i id1883Program: id1883 udrejsestatistik til INMVersion: 28jan2004Opgjort pr. 14mar2009Kørseldato: 16mar2009
bilag 7
Antal asylansøgere, der er registreret udrejst/udsendt af Danmark -fordelt på udrejseform i forbindelse med den seneste registrerede udrejse/udsendelse i periodenOpdelt på nationalitetDecember 2008 og samlet 2008UdrejseformAntal udrejser (*)LedsagetudrejstMånedAfghanistanAlbanienAlgerietArmenienAzerbajdzhanBangladeshBeninBhutanBosnien-HercegovinaBurmaBurundiCamerounCanadaCongo (Brazzaville)Den Demokratiske Republik CongoEgyptenElfenbenskystenEritreaEstlandEtiopienGambiaGeorgienGhanaGuineaGuinea-BissauIndienIrakIranIslandIsraelJordanKazakstanKenyaKinaKirgizstanKosovoKroatienLibanonLiberiaLibyenLitauen........1................................SkønnetudrejstSelvPåset udrejst udrejstÅr tildato5.1.....1...1......1......121.......4.2...I altMåned6.......1..1.......1.12...62....131..1...År tildato194123283111333213113135149146214351055211023432505235143
År tilÅr tilÅr tildato Måned dato Måned dato91.2.2..3.1..............2123....18.846...4.....................1...32.........1...162820527.172.1.13.15.11732.3041235..92122117.9511.2..........1.......1.11...3.....131......183111121222..2...12.12873.1117416211.11312116.33
Tabel H = tabel 7 i Udlændingemyndighedernes Månedsstatistik. Del 1 - Asylområdet(*) Ved flere udrejser/udsendelser medtælles personen en gang pr. måned ifm. den seneste udrejse i månedenProgram: id1883 udrejsestatistik til INMVersion: 28jan2004Opgjort pr. 31dec2008Kørseldato: 15jan2009
bilag 7
Antal asylansøgere, der er registreret udrejst/udsendt af Danmark -fordelt på udrejseform i forbindelse med den seneste registrerede udrejse/udsendelse i periodenOpdelt på nationalitetDecember 2008 og samlet 2008UdrejseformAntal udrejser (*)LedsagetudrejstMånedMakedonien (FYROM)MarokkoMauretanienMoldovaMongolietMontenegroNederlandeneNepalNigerNigeriaNordkoreaPakistanPeruPolenRumænienRuslandSerbienSerbien og MontenegroSierra LeoneSlovenienSomaliaSpanienSri LankaStatsløsStatsløs palæstinen.SudanSverigeSyrienTanzaniaTogoTunesienTyrkietUgandaUkendtUkraineUngarnUzbekistanVenezuelaVietnamZimbabweI alt...............7......1.2.......1.......12SkønnetudrejstSelvPåset udrejst udrejstÅr tildato.1.......1..............1.....11........33I altMåned2........2....18.1..1.1.3......11.......47År tildato211621391812512312881472716213731006143121035519431221713
År tilÅr tilÅr tildato Måned dato Måned dato81...21..5.....242.1.1.2.223.2..112.2.1...143........................................4112.24.51121161.43727.5159.323581.25.261931....112........2....11.1..1...1......1........2493.113.3.7.7.24201821.213.1921161.214..742111400
11 1137
Tabel H = tabel 7 i Udlændingemyndighedernes Månedsstatistik. Del 1 - Asylområdet(*) Ved flere udrejser/udsendelser medtælles personen en gang pr. måned ifm. den seneste udrejse i månedenProgram: id1883 udrejsestatistik til INMVersion: 28jan2004Opgjort pr. 31dec2008Kørseldato: 15jan2009
bilag 7a
Antal asylansøgere, der er registreret udrejst/udsendt af Danmark -fordelt på udrejseform i forbindelse med den seneste registrerede udrejse/udsendelse i periodenOpdelt på nationalitetFebruar 2009 og samlet i perioden januar – februar 2009UdrejseformAntal udrejser (*)LedsagetudrejstMånedAfghanistanAlgerietBangladeshBhutanBoliviaBosnien-HercegovinaBulgarienCamerounDen Demokratiske Republik CongoEcuadorEgyptenElfenbenskystenEritreaGambiaGeorgienGhanaHviderusland (Belarus)IndienIrakIranIsraelJordanKazakstanKinaKosovoLetlandLibanonLiberiaLibyenMakedonien (FYROM)MarokkoMongolietNigeriaPakistanRumænienRuslandSerbienSerbien og MontenegroSlovenienSomaliaSri Lanka..................221.....2..............SkønnetudrejstPåset udrejstSelv udrejstI altÅr tildato46621221122111136134191112102311331751221121101
År tilÅr tilÅr tilÅr tildato Måned dato Måned dato Måned dato Måned..................421...1.2.....1........71.1...12.1.1111..82....3....11.31..2..1.42411...12.11113111237..115....11.44.154..91.21...1..2.....5.16....1111..12.2.172.1..421.221..2.....5.210..1.1421112212.172211...................4..............1.........................4..............1..5....7311..11221.1116.12041..1413..23.52174.11.
Tabel H = tabel 7 i Udlændingemyndighedernes Månedsstatistik. Del 1 - Asylområdet(*) Ved flere udrejser/udsendelser medtælles personen en gang pr. måned ifm. den seneste udrejse i månedenProgram: id1883 udrejsestatistik til INMVersion: 28jan2004Opgjort pr. 14mar2009Kørseldato: 16mar2009
bilag 7a
Antal asylansøgere, der er registreret udrejst/udsendt af Danmark -fordelt på udrejseform i forbindelse med den seneste registrerede udrejse/udsendelse i periodenOpdelt på nationalitetFebruar 2009 og samlet i perioden januar – februar 2009UdrejseformAntal udrejser (*)LedsagetudrejstMånedStatsløsStatsløs palæstinen.SwazilandSyrienTjekkietTogoTunesienTyrkietUgandaUkraineVietnamI alt.....1.1...9SkønnetudrejstPåset udrejstSelv udrejstI altÅr tildato117111138113259
År tilÅr tilÅr tilÅr tildato Måned dato Måned dato Måned dato Måned.1..1111...16.2.....2...43111.1..26.11160.2.....11.244.51....11.273...........5...........10.4...1.41.2101
Tabel H = tabel 7 i Udlændingemyndighedernes Månedsstatistik. Del 1 - Asylområdet(*) Ved flere udrejser/udsendelser medtælles personen en gang pr. måned ifm. den seneste udrejse i månedenProgram: id1883 udrejsestatistik til INMVersion: 28jan2004Opgjort pr. 14mar2009Kørseldato: 16mar2009
bilag 8
Forklaring på de enkelte udrejseformerLedsager udrejseomfatter de tilfælde, hvor politipersonalet ledsager udlændingen ud af landet – typiskmed fly – enten helt til hjemlandet eller til en transitdestination. Udsendelsen vil typisk væretvangsmæssig, men kan også være frivillig, således at ledsagelsen er begrundet i et ønske fraudlændingen, flyselskabet eller et eventuelt transitland.Skønnet udrejstomfatter de situationer, hvor udlændingen ikke kan træffes på indlogeringsstedet afpolitiet eller meldes forsvundet af indlogeringsstedet, således at udlændingens opholdssted er ukendtfor myndighederne. Udlændingen efterlyses i Det Centrale Kriminalregister.Påset udrejseomfatter de tilfælde, hvor politipersonalet påser udrejsen af landet, f.eks. ombordstigningi et fly eller på et skib.Selv udrejstomfatter de tilfælde, hvor der er tilvejebragt sikre oplysninger om, at udlændingen erudrejst.
UDLÆNDINGEAFDELINGENbilag 9LANDEBESKRIVELSERSenest opdateret den 3. april 2009
AfghanistanAlbanienAlgerietAngolaArmenienAserbajdsjanBangladeshBelarus (Hviderusland)Bosnien-HercegovinaBurundiCamerounCubaDen Demokratiske Republik CongoEgyptenElfenbenskystenEritreaEtiopienGambiaGeorgienGhanaIndienIrakIranJordanKasakhstanKenyaKinaKirgisistanKosovoKroatienLibanonLiberiaLibyenMakedonienMarokkoMoldovaMongolietNigeriaPakistan
2Republikken GuineaRuslandRwandaSenegalSerbien og MontenegroSierra LeoneSomaliaSri LankaStatsløse palæstinensereSudanSyrienTogoTunesienTyrkietUgandaUkraineUsbekistanVietnam
3RigspolitietUdlændingeafdelingenSenest opdateret den 3. april 2009
AFGHANISTANDen 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 17 personer i aktuel udsendelsesposi-tion.
Muligheden for at gennemføre (tvangsmæssige) udsendelser til Afghanistan var i en årrække i realite-ten udelukket, efter at Flygtningenævnet i oktober 1993 besluttede, at der ikke kunne ske tvangsmæssi-ge udsendelser til Afghanistan via lufthavnen i Kabul. I august 2002 ophævede Flygtningenævnet den-ne beslutning fra 1993.
På baggrund af en midlertidig aftale med de afghanske myndigheder udsendtes der efter forudgåendeforelæggelse for de afghanske myndigheder under ledsagelse i juli 2003 2 og derefter i 2004 5 afghan-ske statsborgere til Kabul.
Under et dansk delegationsbesøg i Afghanistan i maj 2003 blev det aftalt at igangsætte forhandlingerom en trepartsaftale mellem Danmark, Afghanistan og UNHCR om udsendelse til Afghanistan. Tre-partsaftalen blev undertegnet i København den 18. oktober 2004. Aftalen trådte i kraft ved undertegnel-sen.
47 afghanske statsborgere udrejste frivilligt til Afghanistan i 2005 med økonomisk støtte i henhold tilFolketingets Finansudvalgs aktstykke 77 af 19. januar 2005.
For at understøtte arbejdet med udsendelser i medfør af trepartsaftalen havde Integrationsministeriet frafebruar 2005 til maj 2006 fast udstationeret en udlændingeattaché i Kabul. Ordningen er nu blevet er-stattet af en flyvende attaché, der kan bistå på udlændingeområdet i Afghanistan efter behov.
Afghanske statsborgere i udsendelsesposition afhøres af Rigspolitiet til et særligt af de afghanske myn-digheder godkendt skema til brug for forelæggelse af sagerne for de afghanske myndigheder til identi-tets- og nationalitetsfastlæggelse med henblik på tvangsmæssige og frivillige udsendelser. De første
4sager blev den 15. marts 2005 via Integrationsministeriets udlændingeattaché i Kabul forelagt for deafghanske myndigheder efter trepartsaftalen under henvisning til en nærmere aftalt praktisk procedure.
Rigspolitiet har herefter løbende forelagt sager for myndighederne i Afghanistan med henblik på identi-fikation, og der er løbende modtaget bekræftelse fra de afghanske myndigheder på, at de forelagte per-soner har kunnet identificeres som afghanske statsborgere. Der er på baggrund af de modtagne tilba-gemeldinger fra de afghanske myndigheder gennemført en række såvel ledsagede som påsete udsendel-ser til Afghanistan.
En del af de personer, som er accepteret tilbagetaget af de afghanske myndigheder, er dog forsvundetfra deres indlogeringssteder i tidsmæssig sammenhæng med, at accepterne er blevet modtaget.
Tvangsmæssig udsendelse af afghanske statsborgere fra Danmark til Afghanistan sker hovedsagligtmed Frankfurt som transitlufthavn. Efter aftale med Ariana Afghan Airlines varetager afghansk sikker-hedspersonale ledsagelsen fra Frankfurt til Kabul. Denne aftale er velfungerende.
Rigspolitiet har i et enkelt tilfælde i efteråret 2008 chartret et fly til udsendelse af 3 kriminelle afghane-re til Afghanistan.
Rigspolitiet præsenterede i efteråret 2008 med tilladelse fra myndighederne i Afghanistan en udlændingfor immigrationsmyndighederne i lufthavnen i Kabul med henblik på identitetsfastlæggelse, idet det påtrods af udlændingens medvirken ikke havde været muligt at identificere ham via den almindelige fore-læggelsesprocedure. Immigrationsmyndighederne accepterede efter præsentationen at tilbagetage ud-lændingen.
Afghanistan åbnede i efteråret 2004 en ambassade i Oslo, som også dækker Danmark.
5Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
ALBANIEN
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret ingen personer i aktuel udsendelses-position.
Hidtidig har Rigspolitiet rettet henvendelse til Albaniens ambassade i København om udstedelse afrejsedokumenter. Ambassadens sagsbehandlingstid er erfaringsmæssigt 3 dage, hvis udlændingenmedvirker ved at give korrekte identitetsoplysninger.
Ambassaden ønsker at tale med udlændingen, enten ved udlændingens personlige fremmøde på ambas-saden eller telefonisk. Sager, hvor udlændingen ikke ønsker at medvirke, skal forelægges direkte for dekompetente albanske myndigheder via Udenrigsministeriet. Rigspolitiet har dog i enkelte sager, hvorudlændingen ikke ønskede at medvirke, alligevel fået udstedt rejsedokument på ambassaden.
Den 1. december 2008 trådte en ny tilbagetagelsesaftale i kraft mellem Danmark og Albanien. Aftalenindeholder regler om den procedure, der skal følges, når Rigspolitiet anmoder Albanien om at tilbage-tage en person. Albanien tilbagetager i henhold til aftalen egne statsborgere samt i visse tilfælde stats-borgere fra tredjelande og statsløse personer. Ved en anmodning om tilbagetagelse benyttes en stan-dardblanket, som sendes til de albanske myndigheder. Rigspolitiet har endnu ikke erfaringer med ud-sendelser i henhold til aftalen.
6
Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
ALGERIET
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 9 personer i aktuel udsendelsesposi-tion.
Rigspolitiet retter henvendelse til Algeriets ambassade i København om udstedelse af rejsedokumenter.Sagsbehandlingstiden på ambassaden er meget varierende alt afhængig af, om udlændingen har identi-tetsdokumenter eller ej. Findes der gyldige identitetsdokumenter, skal udlændingen udfylde en ansøg-ning om udstedelse af rejsedokument. Ambassadens sagsbehandlingstid er i disse tilfælde 2-3 dage.
Er udlændingen ikke i besiddelse af identitetsdokumenter, ønsker ambassaden at tale med udlændingen.Ambassaden forelægger herefter sagen for myndighederne i Algeriet, som retter henvendelse til denby/kommune, udlændingen angiver at komme fra, med henblik på fastlæggelse af identitet/nationalitet.Sagsbehandlingstiden i sådanne sager er erfaringsmæssigt meget lang – ofte flere år. Det hører til sjæl-denhederne, at der udstedes rejsedokumenter i disse sager, idet det typisk ikke er muligt for myndighe-derne i Algeriet at identificere/nationalitetsfastlægge udlændingene på baggrund af de foreliggende –som oftest – udokumenterede oplysninger.
Når der skal udstedes rejsedokument, ønsker ambassaden forinden at modtage en rejseplan. Rejsedo-kumentet udstedes med en gyldighed på kun 2 dage.
7
Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
ANGOLA
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 1 person i aktuel udsendelsespositi-on.
Rigspolitiet retter henvendelse til Angolas ambassade i Stockholm om udstedelse af rejsedokumenter.
Ambassaden stiller krav om personligt fremmøde af udlændinge, der skal have udstedt et rejsedoku-ment. Der udstedes rejsedokument på baggrund af samtalen med udlændingen uden krav om, at udlæn-dingen er identificeret ved identitetspapirer. Der udstedes dog kun rejsedokument, såfremt udlændingenunderskriver en ansøgning herom.
Samarbejdet med ambassaden er velfungerende. Sagsbehandlingstiden er typisk én til to uger.
8
Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
ARMENIEN
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 1 person i aktuel udsendelsespositi-on.
Den 30. april 2003 blev der i København undertegnet en tilbagetagelsesaftale mellem Armenien ogDanmark. Tilbagetagelsesaftalen trådte i kraft den 1. januar 2004.
Sager om tilbagetagelse til Armenien forelægges for den kompetente myndighed i Armenien i overens-stemmelse med procedurerne i tilbagetagelsesaftalen. Når der foreligger accept på tilbagetagelse, an-modes Armeniens ambassade i Bruxelles om udstedelse af hjemrejsedokumenter.
Den 27. april 2006 blev der afholdt møde i Jerevan i den særlige ekspertkomité, der kan nedsættes ihenhold til tilbagetagelsesaftalen. På mødet blev det generelle samarbejde inden for rammerne af tilba-getagelsesaftalen drøftet.
I sager, hvor der foreligger et udløbet rejsedokument eller i øvrigt dokumenterede identitetsoplysnin-ger, og hvor udlændingen medvirker til udsendelsen, ansøges den armenske ambassade i Bruxelles omforlængelse/udstedelse af rejsedokumenter. Samarbejdet med den armenske ambassade i Bruxelles ervelfungerende. Sagsbehandlingstiden har til tider været længerevarende.
9Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingenASERBAJDSJAN
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 15 personer i aktuel udsendelsesposi-tion.
Rigspolitiet havde igennem flere år ikke mulighed for at udsende aserbajdsjanske statsborgere, der varuden rejselegitimation, idet henvendelser til de aserbajdsjanske myndigheder ikke blev besvaret.
På baggrund af et delegationsbesøg fra Aserbajdsjan i Danmark i januar 2004, hvor delegationen gen-nemførte samtaler med henblik på identifikation af et større antal personer, og et delegationsbesøg fraRigspolitiet i Baku i maj 2004, hvor der blev afholdt møder med forskellige myndigheder i Aserbajd-sjan om udsendelsesspørgsmål, blev der etableret et samarbejde, som førte til en afklaring af de verse-rende udsendelsessager i forhold til Aserbajdsjan. Myndighederne i Aserbajdsjan kunne på baggrund afsamtalerne og undersøgelser i øvrigt kun identificere et mindre antal personer som statsborgere i Aser-bajdsjan. Rigspolitiet modtog efterfølgende via Aserbajdsjans ambassade i Ankara rejsedokumenter tildisse personer. De øvrige forelagte personer måtte antages at være statsborgere i Armenien.
Rigspolitiet forelagde de sager vedrørende personer, som ifølge udlændingemyndighedernes afgørelsertvangsmæssigt kunne udsendes til Aserbajdsjan, men som af myndighederne i Aserbajdsjan ikke kunneidentificeres/accepteres som statsborgere i Aserbajdsjan, for Udlændingeservice med bemærkning om,at mulighederne for at udsende udlændingene var udtømte. Udlændingeservice meddelte herefter ho-vedparten af udlændingene midlertidig opholdstilladelse i medfør af udlændingelovens § 9, stk. 2, nr. 4,på grund af udsendelseshindringer. Enkelte har ikke kunnet få opholdstilladelse som udsendelseshin-drede, fordi de er udvist ved dom på grund af kriminalitet, eller fordi de ikke medvirker/endnu ikkeopfylder de tidsmæssige betingelser for at få en sådan tilladelse.
Nye sager forelægges for myndighederne i Aserbajdsjan via den danske og den aserbajdsjanske ambas-sade i Ankara. Anmodningen om udstedelse af rejsedokument skal indeholde relevante oplysninger om
10personens generalia samt kopi af eventuelle foreliggende identitetsdokumenter. Sagsbehandlingstidener 2-3 måneder.
11Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingenBANGLADESH
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 6 personer i aktuel udsendelsesposi-tion.Rigspolitiet retter via den danske ambassade i Stockholm skriftlig henvendelse til ambassaden forBangladesh i Stockholm om udstedelse af rejsedokument og/eller indrejsetilladelse. Foreligger der ikkeægte, originale identitetspapirer, forelægger ambassaden sagen for myndighederne i hjemlandet medhenblik på identifikation af udlændingen. Ambassaden udsteder kun nye pas efter bemyndigelse framyndighederne i hjemlandet. Sagsbehandlingstiden hos myndighederne i Bangladesh er erfaringsmæs-sigt meget lang – i flere tilfælde mere end 1 år. Rigspolitiet erindrer løbende om et svar via den danskeambassade i Stockholm. Rigspolitiet bringer sideløbende via den danske ambassade i Dhaka en besva-relse af de forelagte sager i erindring direkte over for myndighederne i Bangladesh.Rigspolitiet præsenterede senest den 21. juni 2006 med tilladelse fra myndighederne i Bangladesh enudlænding for immigrationsmyndighederne i lufthavnen i Dhaka med henblik på identitetsfastlæggelse.Immigrationsmyndighederne accepterede efter præsentationen at tilbagetage udlændingen.I december 2007 blev et antal formodede statsborgere fra Bangladesh i København fremstillet for endelegation fra ambassaden for Bangladesh i Stockholm med henblik på via interviews at identificeredem som statsborgere i Bangladesh. Delegationen kunne umiddelbart udelukke enkelte som statsborge-re i Bangladesh. Andre sager blev efterfølgende af ambassaden forelagt for myndighederne i Dhaka.Rigspolitiet har på nuværende tidspunkt modtaget rejsedokument til og udsendt 3 af disse personer. Iforbindelse med en udsendelse til Bangladesh i efteråret 2008 afholdt Rigspolitiet et møde med inden-rigsministeriet i Bangladesh, hvor de udestående sager blev drøftet. Indenrigsministeriet i Bangladeshhar efterfølgende givet tilsagn om tilbagetagelse af én af de forelagte personer.
12RigspolitietUdlændingeafdelingenSenest opdateret den 3. april 2009
BELARUS (HVIDERUSLAND)
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret ingen personer i aktuel udsendelses-position.
Rigspolitiets samarbejde med ambassaden for Belarus i Stockholm om udstedelse af rejsedokumenterer velfungerende.
Rigspolitiet sender en skriftlig anmodning om udstedelse af hjemrejsedokumenter til ambassaden. Am-bassaden stiller krav om personligt fremmøde af udlændinge, der skal have udstedt hjemrejsedokument.Fremstillingen aftales telefonisk. Rejsedokumentet udstedes i forbindelse med fremstillingen. Det eruden betydning, om udlændingen medvirker eller ikke medvirker.
13Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
BOSNIEN-HERCEGOVINA
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 1 person i aktuel udsendelsespositi-on.
Den 18. oktober 2004 undertegnedes i København en tilbagetagelsesaftale mellem Danmark og Bosni-en-Hercegovina. Aftalen trådte i kraft den 1. december 2007, men blev i praksis anvendt allerede fraden første i måneden efter undertegnelsen, dvs. fra den 1. november 2004. Rigspolitiet forelægger lø-bende sager for myndighederne i Bosnien-Hercegovina via Danmarks ambassade i Sarajevo i overens-stemmelse med proceduren i tilbagetagelsesaftalen. Der modtages løbende – og hurtigt – positive svarpå forelæggelserne. Samarbejdet med myndighederne i Bosnien-Hercegovina om anvendelse af tilba-getagelsesaftalen er således meget velfungerende.
Rigspolitiets anmoder Bosnien-Hercegovinas ambassade i København om udstedelse af rejselegitima-tion i de tilfælde, hvor der er et udløbet pas eller andet udløbet rejsedokument på sagen. Dette samar-bejde er ligeledes meget velfungerende. Ambassadens sagsbehandlingstid ved udstedelse af rejselegi-timation er i disse sager erfaringsmæssigt ca. 2 uger, undtagelsesvis ved hastesager 3-4 dage.
Sager, hvor der foreligger anden billedlegitimation, herunder ID-kort, behandles i overensstemmelsemed tilbagetagelsesaftalen, idet ID-kort erfaringsmæssigt kan være falske.
14Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
BURUNDI
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 2 personer (heraf 1 ikke-asylansøger)i aktuel udsendelsesposition.
Burundis ambassade er beliggende i Berlin. Der skal ved ansøgning om hjemrejsedokument anvendesen særlig ansøgningsblanket, der afleveres via den danske ambassade i Berlin.
I to konkrete sager havde Burundis ambassade en telefonsamtale med udlændingene. Efter 1 månedudstedte ambassaden laissez-passer til udlændingene.
Rigspolitiet udsendte den 23. november 2004 under politiledsagelse 3 udlændinge med et chartret fly tilBurundi, efter at der var opnået tilladelse fra myndighederne i Burundi til at præsentere udlændingenefor immigrationsmyndighederne i lufthavnen i Bujumbura med henblik på identitetsfastlæggelse. Myn-dighederne i Burundi accepterede efter præsentationen at tilbagetage udlændingene.
15Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
CAMEROUN
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 1 person i aktuel udsendelsespositi-on.
Rigspolitiet retter henvendelse til Camerouns generalkonsulat i Danmark om udstedelse af rejsedoku-menter. Samarbejdet med generalkonsulatet fungerer tilfredsstillende.
Der stilles ikke krav om, at der skal foreligge identitetsdokumenter, eller om, at udlændingen skalfremstilles personligt på generalkonsulatet. Rigspolitiet medbringer et laissez-passer, som generalkon-sulen udfylder på baggrund af politiets oplysninger. Generalkonsulatets sagsbehandling er ikke afhæn-gig af, om udlændingen medvirker eller ej.
Generalkonsulatets sagsbehandlingstid er typisk mellem 2 og 7 dage.
Måtte det vise sig nødvendigt, kan Rigspolitiet rette henvendelse til Camerouns ambassade i London.Rigspolitiet har ingen erfaringer med samarbejdet med ambassaden.
16
Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
CUBA
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 1 person i aktuel udsendelsespositi-on.
Cubanske statsborgere, som udrejser fra Cuba, skal have en udrejsetilladelse. Udrejsetilladelsen gælderi 1 måned og giver ret til både udrejse af og indrejse i Cuba. Opholder en cubansk statsborger sig udenfor Cuba i mere end 1 måned, skal den pågældende selv sørge for at få tilladelsen forlænget ved dennærmeste ambassade. Cubanske statsborgere med ophold uden for Cuba i mere end 11 måneder kansom udgangspunkt ikke indrejse i Cuba igen, idet de cubanske myndigheder herefter anser de pågæl-dende for emigrerede. En eventuel anmodning om tilbagetagelse af en cubansk statsborger skal ske viaUdenrigsministeriet.
Rigspolitiet kan uden udlændingens tilstedeværelse søge om forlængelse af en tilbagerejsetilladelse påCubas ambassade i København. Udlændingens pas skal medbringes.
Ved ansøgning om nyt pas kræver ambassaden i København, at udlændingen fremstilles.
Erfaringsgrundlaget for samarbejdet, herunder sagsbehandlingstiden, med ambassaden er meget be-grænset.
17Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
DEN DEMOKRATISKE REPUBLIK CONGO
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret ingen personer i aktuel udsendelses-position.
Rigspolitiet har indtil nu ikke været i kontakt med DR Congos ambassade, der ligger i Stockholm, menden honorære konsul for DR Congo i København har tidligere været behjælpelig med udstedelse afrejsedokumenter.
Rigspolitiet har ingen erfaringer, herunder om sagsbehandlingstiden, med samarbejdet med myndighe-derne i DR Congo i sager om udstedelse af dokumenter.
18
Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingenEGYPTENDen 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret ingen personer i aktuel udsendelses-position.
Rigspolitiet retter henvendelse til Egyptens ambassade i København om udstedelse af rejsedokumenter.Ambassaden stiller krav om, at udlændingen fremstilles personligt på ambassaden, hvor udlændingeninterviewes og udfylder en ansøgning om udstedelse af et rejsedokument.
Ambassadens sagsbehandlingstid er erfaringsmæssigt 5 dage, hvis udlændingen medvirker ved at givekorrekte identitetsoplysninger.
I de hidtidige tilfælde har udlændingen ønsket at medvirke til udsendelsen og været i besiddelse af etudløbet pas. Rigspolitiet har således ikke erfaringer med tvangsmæssige udsendelser.
19Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
ELFENBENSKYSTEN
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 2 personer i aktuel udsendelsesposi-tion.
Rigspolitiet retter henvendelse til Elfenbenskystens ambassade i København om udstedelse af rejsedo-kumenter. Samarbejdet med ambassaden er velfungerende.
Ambassaden udsteder et rejsedokument, såfremt der foreligger et af følgende dokumenter udstedt i El-fenbenskysten – en kopi af nationalitetspas, et identitetsdokument, et nationalitetscertifikat eller en fød-selsattest – og det uden hensyn til, om udlændingen medvirker eller ej.
I andre tilfælde kan udlændingen fremstilles på ambassaden med henblik på at få konstateret, om ud-lændingen er statsborger fra Elfenbenskysten.
Rigspolitiet har ingen erfaringer med sagsbehandlingstiden ved udstedelse af rejsedokumenter.
20
Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
ERITREA
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 2 personer i aktuel udsendelsesposi-tion.
Rigspolitiet retter henvendelse til Eritreas ambassade i Stockholm om udstedelse af rejsedokumenter.
Ambassaden stiller krav om, at udlændingen medvirker aktivt, og at udlændingen fremstilles personligtpå ambassaden, hvor en ansøgning om rejsedokument skal udfyldes af udlændingen.
Rigspolitiet har i en verserende sag anmodet ambassaden om at udstede rejsedokumenter, uden at ud-lændingen blev fremstillet personligt på ambassaden. Rigspolitiet afventer svar på anmodningen.
Erfaringsgrundlaget for samarbejdet, herunder sagsbehandlingstiden, med ambassaden er meget be-grænset. Sagsbehandlingstiden har dog vist sig at være meget lang (mindst 1 år).
21
Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingenETIOPIENDen 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 1 person i aktuel udsendelsespositi-on.
Det helt afgørende problem i forbindelse med udsendelser til Etiopien var i en årrække, at de etiopiskemyndigheder alene ville udstede de nødvendige hjemrejsedokumenter, hvis udlændingen ønskede atmedvirke hertil ved at underskrive en ansøgning om hjemrejsedokument.
Ved en note af 24. marts 2005 til den danske ambassade i Addis Ababa oplyste Etiopiens udenrigsmi-nisterium, at man havde instrueret Etiopiens ambassade i Stockholm om at udstede rejsedokumenter tilpersoner, hvis sager er endeligt afsluttet, og som kan accepteres som etiopiske statsborgere på baggrundaf forelagte dokumenter eller ved interviews foretaget af ambassadens personale
Rigspolitiet forelægger via Udenrigsministeriet aktuelle sager for den etiopiske ambassade i Stock-holm. Der udfyldes et særligt ansøgningsskema, og der oplyses om dato for udsendelsen og om rejse-ruten. Der stilles ikke krav om udlændingens medvirken/underskrift. Sagsbehandlingstiden har i deseneste sager været 1-2 måneder.
I tilfælde, hvor udlændingen ønsker at medvirke til udsendelsen, er sagsbehandlingstiden på Etiopiensambassade i Stockholm ligeledes 1-2 måneder ved udstedelse af hjemrejsedokument.
22Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
GAMBIA
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 1 person i aktuel udsendelsespositi-on.
Rigspolitiet retter henvendelse til Gambias generalkonsulat i Danmark om udstedelse af rejsedokumen-ter.
Samarbejdet med generalkonsulatet fungerer tilfredsstillende. Der udstedes rejsedokumenter på bag-grund af en skrivelse fra Rigspolitiet med relevante oplysninger om bl.a. udlændingens generalia ogfamilieforhold samt kopier af foreliggende identitetsdokumenter. Personlig fremstilling af udlændingenpå generalkonsulatet er ikke nødvendig.
Sagsbehandlingstiden er typisk mellem 3 og 10 dage.
23Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
GEORGIENDen 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 2 personer i aktuel udsendelsesposi-tion.
Rigspolitiet samarbejder med Georgiens ambassade i København om udstedelse af hjemrejsedokumen-ter. Samarbejdet fungerer tilfredsstillende. Ambassaden udsteder uden problemer hjemrejsedokumentertil identificerede georgiske statsborgere. Sagsbehandlingstiden er ca. 1 måned.
24Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
GHANA
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 2 personer i aktuel udsendelsesposi-tion.
Rigspolitiet retter henvendelse til Ghanas ambassade i Danmark om udstedelse af rejsedokumenter.Samarbejdet med ambassaden fungerer tilfredsstillende. Der udstedes rejsedokumenter på baggrund afRigspolitiets skriftlige anmodning udfærdiget på engelsk. Ambassaden ønsker, at udlændingen frem-stilles personligt på ambassaden. Inden fremstillingen ønsker ambassaden at være gjort bekendt medalle relevante oplysninger om udlændingen. Disse oplysninger kontrolleres i hjemlandet inden fremstil-lingen.
Rigspolitiet har ikke erfaringer med, hvorvidt ambassadens sagsbehandling er forskellig afhængig af,om udlændingen medvirker eller ej.
Ambassadens sagsbehandlingstid er typisk mellem en og to uger fra første henvendelse til ambassaden.
25Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingenINDIEN
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 8 personer i aktuel udsendelsesposi-tion.Rigspolitiet retter henvendelse til den indiske ambassade i København i sager om udstedelse af rejse-dokumenter til indiske statsborgere. Ambassaden kan stille krav om personligt fremmøde af udlændin-gen på ambassaden. I flere tilfælde har det imidlertid været tilstrækkeligt, at Rigspolitiet har henvendtsig personligt på ambassaden med et foto og en ansøgning udfyldt af udlændingen. Uanset om der fore-ligger identitetsdokumenter eller ej, forelægger ambassaden som udgangspunkt sagen for myndighe-derne i Indien.De indiske myndigheders sagsbehandlingstid er erfaringsmæssigt meget lang.Sagsbehandlingstiden kan dog være kortere, såfremt der foreligger identitetsdokumenter. Hovedpartenaf udlændingene forsvinder, inden Rigspolitiet modtager rejsedokument.I en konkret sag, hvor Rigspolitiet var i besiddelse af en paskopi, gav ambassaden tilsagn om udstedel-se af rejsedokument til en indisk statsborger uden personligt fremmøde. Rejsedokumentet kunne udste-des umiddelbart. Dokumentet havde en gyldighed på 10 dage. Udlændingen medvirkede ikke til udfyl-delse af ansøgningsblanketten, der blev udfyldt af tolken. Fingeraftrykkene til brug for blanketten blevoptaget tvangsmæssigt.Den 14. juli 2004 blev 1 uidentificeret udlænding, der formodedes at være indisk statsborger, efter afta-le med den indiske ambassade i København fremstillet for de indiske immigrationsmyndigheder pågrænsen (New Delhi lufthavn) med henblik på endelig identitetsfastlæggelse og indrejsetilladelse. Ud-lændingen blev identificeret som indisk statsborger og blev herefter af de indiske myndigheder accepte-ret tilbagetaget.
26Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
IRAKDen 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 283 personer (heraf 1 ikke-asylansøger) i aktuel udsendelsesposition.
Den 20. marts 2003 besluttede Udlændingeservice og Flygtningenævnet at berostille behandlingen afasylsager vedrørende statsborgere fra Irak som følge af koalitionens intervention i Irak. Udsendelses-foranstaltningerne i forhold til afviste irakiske asylansøgere blev samtidig sat i bero.
Den 28. oktober 2003 ophævede Flygtningenævnet den generelle berostillelse af asylsager vedrørendeirakiske statsborgere, hvorefter nævnets sagsbehandling af asylsager vedrørende irakiske statsborgerekunne genoptages. Flygtningenævnet ophævede endvidere berostillelsen af udsendelsesforanstaltnin-gerne vedrørende irakiske statsborgere, der af Flygtningenævnet havde fået afslag på asyl.
Den 12. januar 2004 besluttede Udlændingeservice at genoptage behandlingen af asylsager vedrørendeirakiske statsborgere.
De danske myndigheder har løbende på forskellige måder søgt at understøtte irakiske statsborgeresfrivillige udrejse til Irak. Rigspolitiet bistod således allerede i maj 2003 i et samarbejde med IOM 10irakiske statsborgere med frivilligt at udrejse til Irak.
I forbindelse med vedtagelsen den 21. maj 2003 af aktstykke 125 om en særlig ordning om økonomiskstøtte (18.000 kr. til personer over 18 år og 6.000 kr. til personer under 18 år) til irakiske statsborgere iforbindelse med frivillig udrejse til Irak overtog Udlændingeservice – i et samarbejde med IOM – be-handlingen af sager med irakiske statsborgere, som frivilligt ønsker at udrejse til Irak. 333 irakiskestatsborgere udrejste til Irak på grundlag af aktstykket. Alle frister for tilmelding er udløbet.
Den 19. januar 2005 blev der vedtaget et nyt aktstykke 73 om økonomisk støtte (17.000 kr. ved tilmel-ding inden den 1. marts 2005 og derefter gradvis faldende til 13.000 kr. til personer over 18 år og 5.000
27kr. til personer under 18 år) til irakiske statsborgere, som frivilligt rejser tilbage til Irak. Alle frister fortilmelding er udløbet. I alt 79 irakiske statsborgere ansøgte om at blive omfattet af ordningen. 38 afdisse personer er ikke (længere) omfattet af ordningen. 41 personer er udrejst med støtte efter ordnin-gen. Ordningen er endeligt lukket.
Ved lov nr. 507 af 6. juni 2007 om ændring af udlændingeloven blev der indført en kontraktordning forafviste asylansøgere, der samarbejder om udrejsen. Ordningen, der i første omgang tager sigte på afvi-ste asylansøgere fra Irak, er nærmere udmøntet i bekendtgørelse nr. 1001 af 13. august 2007. Ordnin-gen, der administreres af Udlændingeservice i et samarbejde med Dansk Røde Kors og Care4You, op-hørte, jf. regeringens aftale af 22. september 2008 med Dansk Folkeparti, den 28. november 2008 fornye tilmeldninger fra afviste asylansøgere, der kommer fra det kurdiske selvstyreområde i det nordligeIrak. Ifølge oplysninger fra Udlændingeservice er foreløbig 25 personer udrejst med støtte efter ordnin-gen. Heraf er 14 personer udrejst til det nordlige Irak, medens 11 personer er udrejst til det øvrige Irak.Pr. 31. marts 2009 indgik 15 irakiske statsborgere i et opkvalificeringsforløb.
Siden den irakiske magtovertagelse i juni 2004 har den danske ambassade i Bagdad/Integrations-ministeriets udlændingeattaché sideløbende med de forskellige økonomiske tiltag til at motivere iraki-ske statsborgere til en frivillig hjemrejse været i tæt kontakt med de irakiske myndigheder – såvel påembedsmands- som ministerniveau – med henblik på at afklare mulighederne for at gennemføretvangsmæssige udsendelser til Irak.
Den 23. januar 2007 havde repræsentanter for ambassaden i Bagdad, Integrationsministeriet og Rigspo-litiet konstruktive møder i Erbil med repræsentanter for det kurdiske selvstyre om tilbagetagelses-spørgsmål. Rigspolitiet har siden – efter forudgående forelæggelse af de enkelte sager for de regionalemyndigheder i det nordlige Irak – i maj og juli 2007 udsendt fire og i marts 2008 to afviste asylansøge-re, der alle var udvist ved dom på grund af kriminalitet, til Erbil under ledsagelse.
Rigspolitiet har endvidere i 2008 og 2009 forelagt sager vedrørende 23 afviste (ikke-kriminelle) asyl-ansøgere fra det nordlige Irak for de regionale myndigheder i det nordlige Irak. Rigspolitiet har modta-get accept på tilbagetagelse for så vidt angår 21 personer. Flere af disse personer har efterfølgende til-meldt sig kontraktordningen med et opkvalificeringsforløb her i landet. 6 personer er blevet ledsagetudsendt, medens 1 person er frihedsberøvet med henblik på udsendelse.
28
Rigspolitiet vil løbende følge op på de øvrige allerede modtagne accepter, ligesom Rigspolitiet via am-bassaden i Bagdad vil forelægge yderligere konkrete sager for de regionale myndigheder i det nordligeIrak med henblik på accept af tvangsmæssig udsendelse.
For så vidt angår udsendelser til det øvrige Irak udsendte Rigspolitiet – efter forudgående forelæggelseaf en række sager for de irakiske myndigheder i Bagdad – i maj og juni 2008 8 irakiske statsborgere tilBagdad. Alle 8 var udvist ved dom på grund af kriminalitet.
Rigspolitiet havde i forbindelse med hver enkelt sag sendt et skema udfyldt på baggrund af oplysningerfra udlændingens sag og efter en afhøring af udlændingen samt oplysninger om/kopier af udlændingenseventuelle personlige dokumenter til den danske ambassade i Bagdad med henblik på forelæggelse afsagen for de irakiske myndigheder.
Efter de irakiske myndigheders accept af tilbagetagelse af de forelagte irakiske statsborgere udstedteRigspolitiet et EU laissez-passer til hver enkelt udlænding på baggrund af de oplyste identitetsoplys-ninger. Dette laissez-passer fungerede som rejselegitimation under selve udsendelsen og blev overgivettil de irakiske myndigheder ved ankomsten til Bagdad.
Et mindre antal udviste irakiske statsborgere, der ligeledes tidligere er blevet accepteret tilbagetaget afde irakiske myndigheder, afventer i øjeblikket en bekræftelse fra de irakiske myndigheder, før en ud-sendelse kan gennemføres.
Rigspolitiet overvejer løbende mulighederne for at forelægge sager med irakiske statsborgere, der erudvist ved dom på grund af kriminalitet, for de irakiske myndigheder i Bagdad med henblik på entvangsmæssig udsendelse.
Forelæggelse af andre sager med afviste irakiske asylansøgere for myndighederne i Bagdad afventerfortsat en afslutning på forhandlingerne mellem de danske myndigheder og de irakiske myndigheder iBagdad om en egentlig tilbagetagelsesaftale.
29Rigspolitiet har mulighed for at få udstedt pas på Iraks ambassade i Stockholm til irakiske statsborgere,som ønsker at udrejse frivilligt. Der skal i den forbindelse anvendes et særligt ansøgningsskema, dersendes til ambassaden. Rigspolitiet kontakter efterfølgende ambassaden og anmoder om tilladelse til atfremstille udlændingen på ambassaden. Accepterer ambassaden en fremstilling, udstedes der pas i for-bindelse med fremstillingen. Der udstedes kun pas, såfremt udlændingen er i besiddelse af et irakisknationalitetsbevis eller et irakisk identitetskort.
Rigspolitiets samarbejde med Iraks ambassade i Stockholm om udstedelse af rejselegitimation er vel-fungerende i de tilfælde, hvor en fremstilling på ambassaden accepteres.
Irak åbnede i februar 2007 en ambassade i København. Ambassaden er begyndt at udstede pas gæl-dende til tilbagerejse til Irak. Rigspolitiet har fået udstedt pas til irakiske statsborgere, der er i besiddel-se af et nationalitetsbevis, et identitetskort eller anden form for identitetsdokument. Efter aftale medambassaden kan der ske fremstilling af den pågældende udlænding på ambassaden. Ambassaden accep-terer, at Rigspolitiet udsteder EU laissez-passer i forbindelse med ledsagede og uledsagede udsendelser.Samarbejdet med ambassaden er velfungerende.
30Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
IRANDen 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 69 personer i aktuel udsendelsesposi-tion.
I de sager, hvor udlændingen medvirker til udsendelsen, er der ikke problemer, hvis der foreligger ori-ginale identitetspapirer. Sagsbehandlingstiden for udstedelse af rejsedokumenter på den iranske ambas-sade i København er i disse sager erfaringsmæssigt 2-3 dage, hvis udlændingen har et nationalt ID-kort,kørekort eller skolebevis med foto, og ellers 2 uger.
I sager, hvor den udlænding, som skal udsendes, ikke vil medvirke hertil og ikke er i besiddelse af rej-sedokument, stiller den iranske ambassade i København med henvisning til iransk lovgivning krav om,at udlændingen selv underskriver en ansøgning om udstedelse af rejsedokument. Dette gælder også itilfælde, hvor der ikke er tvivl om, at den pågældende er iransk statsborger.
Den iranske ambassades holdning umuliggør således udsendelse af iranske statsborgere, som ikke harrejselegitimation, og som ikke vil medvirke til udstedelse heraf ved at underskrive en ansøgning.
Problemstillingen har været rejst af Udenrigsministeriet over for de kompetente iranske myndigheder iTeheran, som ligeledes har henvist til, at kravet om udlændingens medvirken til udstedelse af rejselegi-timation følger af iransk lovgivning.
Andre EU-lande har samme erfaringer med samarbejdet med de iranske myndigheder om tvangsmæs-sige udsendelser.
31Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
JORDAN
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 1 person i aktuel udsendelsespositi-on.
Rigspolitiet retter skriftlig henvendelse til Jordans ambassade i Berlin med anmodninger om udstedelseaf rejsedokument/indrejsetilladelse til jordanske statsborgere. Der skal ved ansøgningen anvendes ensærlig ansøgningsblanket. Der stilles ikke krav om fremstilling af udlændingen på ambassaden. Det erikke afgørende for udstedelse af hjemrejsedokument, at udlændingen medvirker.
Samarbejdet med ambassaden er tilfredsstillende. Sagsbehandlingstiden for udstedelse af hjemrejsedo-kument er 8-10 uger, hvis der foreligger bevis/dokumentation for, at udlændingen er jordansk statsbor-ger eller statsløs palæstinenser fra Jordan. I andre tilfælde er sagsbehandlingstiden erfaringsmæssigtlang – op til 6-12 måneder.
Under et jordansk delegationsbesøg i Rigspolitiet i august 2006 drøftedes samarbejdet mellem de jor-danske myndigheder og Rigspolitiet om udsendelser til Jordan. Endvidere drøftedes mulighederne foret samarbejde om identitets- og nationalitetsfastlæggelse af udlændinge, der angiver at være statsløsepalæstinensere fra navnlig Vestbredden, men som med stor sandsynlighed på grundlag af Rigspolitietsundersøgelser kan formodes at være jordanske statsborgere.
32
Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
KASAKHSTAN
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret ingen personer i aktuel udsendelses-position.
Rigspolitiet samarbejder med Kasakhstans ambassade i Berlin om udstedelse af hjemrejsedokumenter.Der skal udfyldes en særlig blanket, som afleveres via den danske ambassade i Berlin.
Rigspolitiets erfaringer med samarbejdet med Kasakhstans ambassade, herunder sagsbehandlingstiden,er meget begrænsede. Sagsbehandlingstiden på ambassaden i de hidtil behandlede sager har været 2-3måneder.
33
Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
KENYA
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 1 person i aktuel udsendelsespositi-on.
Rigspolitiet retter henvendelse til Kenyas ambassade i Stockholm om udstedelse af rejsedokumenter.
Samarbejdet med ambassaden fungerer tilfredsstillende. Sagsbehandlingen på ambassaden er ikke af-hængig af, om udlændingen medvirker eller ej.
Rigspolitiet har ingen nyere erfaringer vedrørende sagsbehandlingstiden.
34Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
KINA
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 3 personer i aktuel udsendelsesposi-tion.
Samarbejdet med Kinas ambassade i København er velfungerende. Udlændingen skal altid fremstillespå ambassaden. Ambassadens medarbejdere udspørger udlændingen om dennes personlige baggrundog tilknytning til Kina og udfylder et skema til brug for identifikationen af udlændingen i Kina.
Sagsbehandlingstiden ved udstedelse af hjemrejsedokument kan være meget lang. I tilfælde, hvor ud-lændingen ikke er i besiddelse af originale ID-dokumenter, kan sagsbehandlingestiden være fra ca. 3måneder til flere år. Dette skyldes, at udlændingen skal identificeres i den provins i Kina, som udlæn-dingen angiver at komme fra. Sagsbehandlingstiden er kortest, hvis udlændingen giver korrekte identi-tetsoplysninger ved fremstillingen på ambassaden og i sin ansøgning angiver, at vedkommende gernevil medvirke til udsendelsen til Kina.
Er udlændingen i besiddelse af et kinesisk ID-kort, eller kan udlændingen på anden måde dokumenteresin identitet, kan ambassaden udstede hjemrejsedokument på ca. 14 dage.
Rigspolitiet præsenterede i sommeren 2007 med tilladelse fra myndighederne i Kina en udlænding forimmigrationsmyndighederne i lufthavnen i Beijing med henblik på identitetsfastlæggelse. Immigrati-onsmyndighederne accepterede efter præsentationen at tilbagetage udlændingen.
35Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
KIRGISISTAN
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 3 personer i aktuel udsendelsesposi-tion.
Rigspolitiet retter henvendelse til Kirgisistans ambassade i Berlin om udstedelse af rejsedokumenter.Der sendes ansøgningsblanketter om udstedelse af rejselegitimation via den danske ambassade i Berlin.Personlig fremstilling af udlændingen på ambassaden er ikke påkrævet, og sagsbehandlingen på am-bassaden er ikke afhængig af, om udlændingen medvirker eller ej.
Rigspolitiets erfaringsgrundlag for samarbejdet med ambassaden er begrænset. Sagsbehandlingstidenfor udstedelse af rejselegitimation har hidtil været meget lang – ca. 1 år.
36Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
KOSOVO
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 12 personer i aktuel udsendelsesposi-tion.
Danmark anerkendte den 21. februar 2008 Kosovo som et selvstændigt land. Den 15. juni 2008 trådteKosovos forfatning i kraft.
Myndighederne i Kosovo tilkendegav i august 2008 over for de danske myndigheder, at der kan skeudsendelse af et begrænset antal personer, der er hjemmehørende i Kosovo.
Rigspolitiet har efterfølgende løbende forelagt sager direkte over for indenrigsministeriet i Kosovo.Forelæggelsen sker ved brug af et skema, som myndighederne i Kosovo har udfærdiget. Skemaet inde-holder identitetsoplysninger om udlændingen selv, om udlændingens familiemedlemmer, ligesom num-re på identitetsdokumenter mm. er angivet i skemaet. På baggrund af oplysningerne i skemaet samt demedfølgende kopier af identifikationsdokumenter accepterer eller afviser myndighederne i Kosovoherefter den pågældende udlænding.
Såfremt en udlændingen accepteres, bliver udlændingen udsendt på et EU laissez-passer.
Myndighederne i Kosovo bliver informeret om ankomsttidspunkt mm. cirka en uge før udsendelsen.
Samarbejdet med myndighederne i Kosovo er velfungerende.
37
Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
KROATIEN
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret ingen personer i aktuel udsendelses-position.
Rigspolitiets samarbejde med Kroatiens ambassade i København er velfungerende.
Alle udlændinge, der skal have udstedt rejsedokument, fremstilles på ambassaden. Der skal ikke an-vendes særlige ansøgningsblanketter.
Har udlændingen identitetspapirer, undersøger ambassaden sagen i forbindelse med fremstillingen, ogder udstedes rejsedokument straks.
Er udlændingen ikke identificeret, forelægger ambassaden sagen for myndighederne i Kroatien medhenblik på nærmere undersøgelser. Sagsbehandlingestiden er i sådanne tilfælde erfaringsmæssigt 1-2måneder.
38
Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
LIBANON
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 6 personer (heraf 1 ikke-asylansøger)i aktuel udsendelsesposition.
De libanesiske myndigheder (Sûreté Générale – SG) har i en note af 8. oktober 2003 fastsat udførligeregler for proceduren i forbindelse med tilbagetagelse af bl.a. libanesiske statsborgere.
Libanesiske statsborgere, der har et gyldigt pas, kan selv udrejse uden yderligere formaliteter. Skerudsendelsen af libanesiske statsborgere med gyldigt pas ved Rigspolitiets foranstaltning, hvad entenden er ledsaget eller uledsaget, skal de libanesiske myndigheder (SG) udstede en indrejsetilladelse,ligesom de skal underrettes 15 dage forud for udsendelsen.
I forbindelse med et delegationsbesøg fra Rigspolitiet i Beirut i marts 2004 vedstod SG forpligtelsen tilat tilbagetage libanesiske statsborgere.
Rigspolitiet sender ansøgningen om indrejsetilladelse og om udstedelse af hjemrejsedokument vedlagtet udfyldt familieskema på arabisk og kopi af eventuelle foreliggende identitetspapirer (ID-kort, fami-lieregistreringsattester, kørekort og/eller udløbne pas) til den danske ambassade i Beirut, som forelæg-ger sagen for Sûreté Générale (SG). SG underretter den danske ambassade i Beirut, når der er givetindrejsetilladelse. Ambassaden sender indrejsetilladelse og laissez-passer, der er gyldigt i tre måneder,til Rigspolitiet. Udlændingen udsendes herefter om nødvendigt under ledsagelse af politiet. Forindenudsendelse kan finde sted, skal de libanesiske myndigheder (SG) varsles 15 dage i forvejen. Det an-vendte flyselskab underrettes samtidig.
De libanesiske myndigheders (SG) sagsbehandlingstid i sager, hvor der er behov for at ansøge om ind-rejsetilladelse og om udstedelse af hjemrejsedokument, er inden for det seneste år blevet kortere.
39
Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingenLIBERIA
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 2 personer i aktuel udsendelsesposi-tion.
Rigspolitiet retter henvendelse til Liberias generalkonsulat i Danmark om udstedelse af rejsedokumen-ter
Samarbejdet med generalkonsulatet fungerer tilfredsstillende. Der udstedes rejsedokumenter på bag-grund af politiets oplysninger. Der stilles ikke krav om tilstedeværelse af identitetsdokumenter, ligesomen personlig fremstilling af udlændingen ikke er nødvendig. Sagsbehandlingen på generalkonsulatet erikke afhængig af, om udlændingen medvirker eller ej. Sagsbehandlingstiden er normalt mellem 2 og 7dage.
40
Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
LIBYEN
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 2 personer i aktuel udsendelsesposi-tion.
Rigspolitiet skal rette henvendelse til Libyens folkekontor i Stockholm med henblik på udstedelse afrejsedokumenter.
Rigspolitiet har begrænsede erfaringer med samarbejdet med folkekontoret i Stockholm. Sagsbehand-lingstiden har dog vist sig at være lang.
Rigspolitiet har ingen nyere erfaringer med tvangsmæssige udsendelser til Libyen.
41Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
MAKEDONIEN
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 2 personer i aktuel udsendelsesposi-tion.
Der er ingen problemer forbundet med udsendelse af en makedonsk statsborger til Makedonien, nårudlændingen har gyldigt rejsedokument. Der er normalt heller ikke problemer med at få ud-stedt/forlænget rejsedokumenter på Makedoniens ambassade i København, når udlændingen ønsker atmedvirke hertil, eller når statsborgerskabet i øvrigt er dokumenteret. Sagsbehandlingstiden for doku-mentudstedelse er i sådanne sager erfaringsmæssigt nogle få uger. I sager, hvor udlændingen ikke øn-sker at medvirke til udsendelsen, og hvor der ikke foreligger dokumentation for statsborgerskabet, kansagsbehandlingstiden være lang, idet ambassaden skal forelægge sagerne for myndighederne i Make-donien. Ambassaden ønsker en personlig samtale med udlændingen enten på ambassaden eller hosRigspolitiet. Samarbejdet med ambassaden er velfungerende.
Der blev den 23. juni 2006 i København undertegnet en tilbagetagelsesaftale med Makedonien. Aftalentrådte i kraft den 8. oktober 2007.
42Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
MAROKKO
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 5 personer i aktuel udsendelsesposi-tion.
Rigspolitiet retter henvendelse til Marokkos ambassade i København om udstedelse af rejsedokumen-ter.
Har udlændingen gyldige identitetsdokumenter, skal udlændingen udfylde en ansøgning om udstedelseaf rejsedokumenter. Ambassaden udsteder rejsedokumentet efter 1-2 dage.
Er udlændingen ikke i besiddelse af identitetsdokumenter, kan sagsbehandlingstiden erfaringsmæssigtvære meget lang. Ambassaden ønsker i sådanne sager at tale med udlændingen i Udlændingeafdelingeneller Vestre Fængsel, hvis udlændingen er frihedsberøvet. Ambassaden forelægger sagerne for myn-dighederne i Marokko, der retter henvendelse til den by/kommune, som udlændingen angiver at kom-me fra.
Ønsker udlændingen ikke at medvirke til en fremstilling på ambassaden, foretager ambassaden sineundersøgelser uden medvirken fra udlændingen.
43Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
MOLDOVA
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret ingen personer i aktuel udsendelses-position.
Rigspolitiet samarbejder med Moldovas ambassade i Berlin om udstedelse af rejsedokumenter. Derskal anvendes en særlig ansøgningsblanket. Erfaringsgrundlaget for så vidt angår ambassadens sagsbe-handlingstid er meget begrænset, men den har ligget på 3-4 måneder i de sager, der er forelagt. Rigspo-litiet har ikke generelle problemer med samarbejdet med ambassaden, der dog i forbindelse med enkonkret sag har tilkendegivet, at behandlingen af sager, der kræver dyberegående undersøgelser i Mol-dova, vil forudsætte en egentlig samarbejdsaftale mellem Danmark og Moldova.
44Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
MONGOLIET
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret ingen personer i aktuel udsendelses-position.
Rigspolitiet udsteder et EU laissez-passer til udlændinge, der ønsker at medvirke til en frivillig udrejseaf Danmark. De relevante myndigheder i Rusland og Mongoliet underrettes via Interpol om udsendel-sen, og udlændingen udsendes uledsaget med fly via Moskva til Mongoliet.
Rigspolitiet retter henvendelse til Mongoliets ambassade i Bruxelles via den danske ambassade i Bru-xelles. Rigspolitiet har i en konkret sag vedrørende en tvangsmæssig udsendelse i november 2006 fåetfornyet et udløbet pas straks ved henvendelsen på ambassaden. Det var ikke nødvendigt at fremstilleudlændingen på ambassaden.
45Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
NIGERIA
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 1 person i aktuel udsendelsespositi-on.
Alle udlændinge, der skal have udstedt hjemrejsedokument til Nigeria, skal som udgangspunkt frem-stilles på Nigerias ambassade i Stockholm. Rigspolitiet kontakter i disse tilfælde Nigerias ambassadeog aftaler tid for fremstillingen. I hovedparten af de sager, hvor udlændingene medvirker, acceptererambassaden i Stockholm dog at udstede rejsedokument uden en fremstilling på ambassaden, men aleneved fremsendelse til ambassaden af pasfoto, kopi af rejseplanen mv., og i nogle af sagerne efter en tele-fonsamtale mellem udlændingen og ambassaden.
Rigspolitiet har ingen problemer i forbindelse med samarbejdet med Nigerias ambassade i Stockholm.Sagsbehandlingstiden er dog i nogle tilfælde lang – op til 3 måneder.
46
Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
PAKISTAN
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 4 personer i aktuel udsendelsesposi-tion.
Der er ingen problemer forbundet med udsendelsen af pakistanske statsborgere til Pakistan.
Er udlændingen i besiddelse af et pakistansk ID-kort, er sagsbehandlingstiden for udstedelse af rejse-dokument på Pakistans ambassade i København ca. 1 uge. Er udlændingen ikke i besiddelse af ID-kort,men andre dokumenter eller eventuelt kopier, er sagsbehandlingstiden ca. 3 uger.
Erfaringsmæssigt er næsten alle pakistanere i besiddelse af pakistanske ID-kort. Resten har været i be-siddelse af paskopier eller udløbne pas.
Ambassaden ønsker en personlig samtale med udlændingen på ambassaden.
47
Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingenREPUBLIKKEN GUINEA
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 2 personer i aktuel udsendelsesposi-tion.
Rigspolitiet samarbejder i sager om udstedelse af hjemrejsedokumenter med Republikken Guineas am-bassade i Berlin. En skriftlig anmodning om udstedelse af hjemrejsedokumenter sendes til ambassadenvia Republikken Guineas konsul i Danmark. I sager, hvor udlændingen ikke ønsker at medvirke til ud-sendelsen, stiller ambassaden i Berlin krav om identitetsdokumenter med foto. Rigspolitiet forsøger iøjeblikket at få et samarbejde med den danske konsul i Republikken Guinea med henblik på at kunnefremskaffe de rette identitetsdokumenter.
48Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
RUSLANDDen 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 34 personer i aktuel udsendelsesposi-tion.
Samarbejdet med den russiske ambassade i København om udstedelse af rejsedokumenter til russiskestatsborgere, der skal udsendes, og som ønsker at medvirke, er tilfredsstillende. Ambassadens sagsbe-handlingstid ved udstedelsen af rejsedokumenter er i disse sager erfaringsmæssigt nogle få dage.
De russiske myndigheder – såvel ambassaden i København som udenrigsministeriet i Moskva – har vedflere lejligheder afvist at kunne udstede hjemrejsedokumenter til russiske statsborgere, som ikke vilmedvirke hertil, idet dette ville være i strid med den russiske forfatnings bestemmelser om russiskestatsborgeres ret til frit at rejse og vælge, hvor de vil bosætte sig.
Ved et møde den 1. december 2005 oplyste chefen for det russiske udenrigsministeriums konsulærekontor over for den danske ambassade i Moskva, at tilbagetagelsesspørgsmålet i forhold til Danmarkskal løses inden for rammerne af forhandlingerne mellem EU og Rusland om visumfacilitering og til-bagetagelse.
Tilbagetagelsesaftalen mellem EU og Rusland blev undertegnet den 25. maj 2006 og trådte i kraft den1. juni 2007. På grund af forbeholdet er Danmark ikke deltager i denne aftale. På et møde i Københavnden 10. november 2006 blev der opnået enighed om indholdet i en parallelaftale mellem Danmark ogRusland. Aftalen blev underskrevet den 27. maj 2008. En ikrafttræden af aftalen afventer gennemførel-sen af ratifikationsproceduren hos myndighederne i Rusland. Aftalen forventes at træde i kraft i løbet afsommeren 2009.
49Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
RWANDA
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret ingen personer i aktuel udsendelses-position.
Rigspolitiet retter henvendelse om udstedelse af rejsedokument til Rwandas ambassade i London. Derskal ikke anvendes særlige ansøgningsblanketter. Rigspolitiets erfaringer med samarbejdet med Rwan-das ambassade og myndighederne i Rwanda, herunder sagsbehandlingstiden, er meget begrænsede.Sagsbehandlingstiden på ambassaden i de hidtil behandlede sager har været ca. 6 måneder.
Rigspolitiet forelagde en sag for Rwandas ambassade i London, som efter ca. 6 måneder tilkendegav, atudlændingen kunne præsenteres for myndighederne i lufthavnen i Kigali med henblik på endelig identi-tetsfastlæggelse. Myndighederne accepterede efter præsentation af udlændingen at tilbagetage denne.
50Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
SENEGAL
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 1 person i aktuel udsendelsespositi-on.
Rigspolitiet retter henvendelse til Senegals ambassade i London via den danske ambassade i London,idet generalkonsulatet i København ikke kan udstede rejsedokumenter.
Anmodningen om udstedelse af rejsedokument skal indeholde relevante oplysninger om personensgeneralia, foreliggende identitetsdokumenter samt en rejseplan.
Samarbejdet med Senegals ambassade i London er velfungerende. Således har ambassaden i en konkretsag i sommeren 2007 ved direkte henvendelse udstedt rejsedokument til en udlænding, som var i besid-delse af et udløbet pas. Sagsbehandlingstiden var 14 dage.
51
Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingenSERBIEN OG MONTENEGRO
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 14 personer fra Serbien i aktuel ud-sendelsesposition.
Den 29. maj 2002 underskrev Danmark og Forbundsrepublikken Jugoslavien (nu Serbien og Montene-gro) i København en tilbagetagelssaftale. Efter den nødvendige ratifikation i Serbien og Montenegrotrådte tilbagetagelsesaftalen i kraft den 8. marts 2003. På dette tidspunkt var der ca. 1.200 personer iaktuel udsendelsesposition.
De første sager blev forelagt for myndighederne i Serbien og Montenegro den 10. marts 2003. Sagerneforelægges via den danske ambassade i Beograd for henholdsvis Serbiens indenrigsministerium i Beo-grad og Montenegros indenrigsministerium i Podgorica.
Siden ikrafttrædelsen af tilbagetagelsesaftalen har Rigspolitiets samarbejde med myndighederne i Ser-bien og Montenegro, herunder med Serbiens ambassade i København, der også repræsenterer Monte-negro, været meget tilfredsstillende. Ambassadens sagsbehandlingstid ved udstedelse af hjemrejsedo-kumenter til personer, der er accepteret tilbagetaget af myndighederne i Serbien og Montenegro, ererfaringsmæssigt 3 dage.
52Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
SIERRA LEONE
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret ingen personer i aktuel udsendelses-position.
Rigspolitiet samarbejder fortrinsvis med Sierra Leones honorære konsul i Danmark. Dette samarbejdeer velfungerende. Medmindre andet aftales, skal udlændingen altid fremstilles personligt på konsulatet.Rejsedokumenter udstedes i forbindelse med fremstillingen. Rigspolitiet har ikke erfaringer med ud-lændinge, som ikke har ønsket at medvirke i forbindelse med fremstillingen.
Udlændingen skal være positivt identificeret, da den pågældende ellers vil blive afvist på grænsen.
Måtte det vise sig nødvendigt, kan Sierra Leones ambassade i London kontaktes.
53
Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
SOMALIADen 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 49 personer (heraf 2 ikke-asylansøgere) i aktuel udsendelsesposition.Udlændingeservice indgik i juli 1997 en aftale med myndighederne i det nordvestlige Somalia (Somali-land) om tilbagetagelse af afviste asylansøgere fra Danmark. Aftalen er siden fornyet 3 gange – senestden 11. juni 2006 – og er nu gældende indtil den 1. august 2009. Under et delegationsbesøg i Danmarki september 2007 bekræftede udviklingsministeren fra Somaliland aftalen. Aftalen blev endvidere be-kræftet af den nye minister for rehabilitering, genbosættelse og rekonstruktion i Somaliland under etdelegationsbesøg i Somaliland fra Udlændingeservice og Rigspolitiet i september 2008.Rigspolitiet har siden aftalens indgåelse i et begrænset omfang (11 personer) haft behov for at udsendeafviste asylansøgere til Somaliland i henhold til den aftalte procedure. Under delegationsbesøget i So-maliland i september 2008 blev to konkrete sager forelagt for de lokale myndigheder med henblik påaccept af tilbagetagelse. Rigspolitiet afventer fortsat svar for så vidt angår de to forelagte sager, hvilketblandt andet beror på en endelig fastlæggelse af de to personers identitet.Alle somaliere i aktuel udsendelsesposition bortset fra to afviste asylansøgere, som har Somaliland somudsendelsesdestination, kan ifølge udlændingemyndighedernes afgørelser udsendes tvangsmæssigt tilSomalia.På baggrund af den aktuelle politiske og sikkerhedsmæssige situation i Somalia vurderes det imidlertidfortsat ikke muligt inden for den nærmeste fremtid at skabe forudsætningerne for tvangsmæssige ud-sendelser til andre områder i Somalia end Somaliland.Det er muligt at bistå somaliere til frivillige udrejser til alle regioner i Somalia, og der sker af og tilsådanne frivillige udrejser til Somalia. Den seneste udsendelse af en tidligere asylansøger fandt stedden 11. juli 2007, hvor udlændingen blev ledsaget til Dubai og påset vidererejse til Somalia.
54Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
SRI LANKADen 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 4 personer i aktuel udsendelsesposi-tion.
Danmark og Sri Lanka indgik den 18. august 1998 en aftale om hjemsendelse af srilankanske statsbor-gere, som ikke har eller ikke længere har ret til at opholde sig i Danmark. Aftalen indebærer blandtandet, at de srilankanske myndigheder forud for en udsendelse til Sri Lanka udsteder rejsedokumenterogså i de tilfælde, hvor udlændingen ikke vil medvirke til f.eks. at udfylde ansøgningsformularer. Afta-len er senest forlænget til udløb den 18. august 2008. Udenrigsministeriet arbejder på en forlængelse afaftalen.
Samarbejdet med de srilankanske myndigheder forløber problemfrit. Foreligger der identitetspapirer,ønsker udlændingen at medvirke, og sker der personlig fremstilling på Sri Lankas ambassade i Stock-holm, udstedes der rejsedokument samme dag. Ønsker udlændingen ikke at medvirke, kan sagsbehand-lingstiden erfaringsmæssigt være lang (4 til 12 måneder).
55Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
STATSLØSE PALÆSTINENSEREDen 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret i alt 16 personer (heraf 1 ikke-asylansøger) i aktuel udsendelsesposition.Udlændingemyndighederne træffer i forbindelse med en afgørelse om afslag på opholdstilladelse imedfør af udlændingelovens § 7 beslutning om, hvortil den tvangsmæssige udsendelse af en statsløspalæstinenser kan ske.Der er helt generelt problemer forbundet med udsendelse af statsløse palæstinensere, da de ikke harstatsborgerskab i det land/område, hvor de er hjemmehørende, og hvortil de efter udlændingemyndig-hedernes afgørelser kan (tvangsmæssigt) udsendes. I forhold til myndighederne i det land/område,hvortil udsendelsen kan ske, skal tilhørsforholdet således godtgøres/dokumenteres på anden måde endvia statsborgerskab.Gennemførelsen af (tvangsmæssige) udsendelser i sager med statsløse palæstinensere kan yderligerevanskeliggøres af, at de pågældende er gift med personer med en (anden) nationalitet (blandede ægte-skaber), og at det fremgår af udlændingemyndighedernes afgørelser, at Rigspolitiet forinden entvangsmæssig udsendelse af de pågældende hver for sig skal have tilvejebragt muligheden for, at ud-lændingene frivilligt kan udrejse sammen.Udsendelsessituationen i forhold til statsløse palæstinensere, der skal udsendes til de palæstinen-siske selvstyreområder Gaza/Vestbredden:Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 3 statsløse palæstinensere med Vest-bredden som udsendelsesdestination i aktuel udsendelsesposition.Udlændingen skal underskrive en udfyldt blanket om udstedelse af (nyt) pas. Blanketten skal indeholdeoplysning om udlændingens palæstinensiske id-nummer. Den danske ambassade i Tel Aviv har i denforbindelse oplyst, at alle statsløse palæstinensere fra Gaza/Vestbredden kender deres id-nummer, somanvendes ved enhver myndighedskontakt. Blanketten skal herefter attesteres af Rigspolitiet som en
56bekræftelse på, at det er den udlænding, hvis navn og fødedato fremgår af blanketten, som har under-skrevet. Der kan eventuelt udfærdiges en rapport på engelsk om, at udlændingens pas er bortkom-met/mistet. Palestinian General Delegation i København skal attestere blanketten og legalisere/stemplepasbilledet.Rigspolitiet forelægger herefter sagen for selvstyremyndighederne (det palæstinensiske indenrigsmini-sterium) i Ramallah via det danske repræsentationskontor i Ramallah.Det palæstinensiske indenrigsministerium videregiver ansøgningen til det centrale paskontor i Ramal-lah, som efter udstedelsen sender passet tilbage til indenrigsministeriet, hvor det kan afhentes af detdanske repræsentationskontor. Sagsbehandlingstiden hos de palæstinensiske myndigheder varierer erfa-ringsmæssigt fra 3 til 12 måneder. Siden begyndelsen af 2007 har Hamas kontrolleret paskontoret iGaza, hvorfor pas udstedt i Gaza mere eller mindre er erklæret ugyldige af ministerierne på Vestbred-den. I øjeblikket accepterer myndighederne i Gaza og på Vestbredden kun pas, der er udstedt på pas-kontoret i Ramallah.Rigspolitiet har i december 2007 i forbindelse med forelæggelsen af en konkret sag fået oplyst af selv-styremyndighederne i Ramallah, at udstedelsen et (nyt) pas altid forudsætter en underskrift fra ansøge-ren. Der kunne således ikke udstedes et nyt pas i den forelagte sag, hvor udlændingen havde et gyldigtpas, men nægtede at udlevere dette, ligesom han nægtede at underskrive en ansøgning om et andet pas.Det er ikke muligt at gennemføre udsendelser direkte til Gaza og Vestbredden. Gaza InternationaleLufthavn kan ikke beflyves. Der findes ikke anvendelige lufthavne på Vestbredden.Udrejse til Gaza forudsætter transit over land af Ægypten.De ægyptiske myndigheder tillader transit (med ægyptisk visum) over land af statsløse palæstinensere,som udrejser til Gaza. Ægyptens ambassade i København ansøges om udstedelse af visum. Der anven-des en særlig blanket. Sagsbehandlingstiden på ambassaden er ca. 4 uger. Den 22. marts 2005 udrejsteen statsløs palæstinenser frivilligt til Gaza med transit af ÆgyptenUdrejse til Vestbredden forudsætter transit over land af Jordan og indrejse via King HusseinBridge/Allenby Bridge. De israelske myndigheder har således generelt afvist at tillade personer medpalæstinensiske pas at indrejse på Vestbredden via Israel.
57Når der foreligger et gyldigt palæstinensisk pas, anmoder Rigspolitiet via Udenrigsministeriet om deisraelske myndigheders godkendelse af indrejse på Vestbredden fra Jordan via King HusseinBridge/Allenby Bridge. De israelske myndigheder, der stiller krav om, at den statsløse palæstinenserledsages, indhenter i den forbindelse de jordanske myndigheders tilladelse til transit af Jordan. Sagsbe-handlingstiden varierer erfaringsmæssigt fra 3 til 9 måneder. Den israelske ambassade ønsker at bliveunderrettet om rejseplanen, således at de israelske myndigheder ved King Hussein Bridge/AllenbyBridge kan være orienteret om indrejsetidspunktet. Når tidspunktet for udsendelsen er fastlagt, kontak-ter Rigspolitiet endvidere, via den danske ambassade i Amman, myndighederne i Jordan med henblikpå at få bekræftet, at udlændingen og det ledsagende danske politipersonale kan transitere Jordan.Den 22. marts samt den 11. og 12. december 2005 blev der – i overensstemmelse med den beskrevneprocedure – med bistand fra de jordanske myndigheder gennemført 3 ledsagede udsendelser til Vest-bredden.Palestinian General Delegation i København har siden januar 2006 været behjælpelig med at af- ellerbekræfte, om udlændinge er palæstinensere fra Gaza eller Vestbredden, således som de angiver at være.Rigspolitiets undersøgelser vedrørende identitet og ”nationalitet” har igennem de seneste år afdækket,at hovedparten af de statsløse palæstinensere, som over for de danske myndigheder har oplyst at værefra Vestbredden, rettelig er jordanske statsborgere.Udsendelsessituationen i forhold til statsløse palæstinensere, der skal udsendes til Libanon:Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 9 statsløse palæstinensere med Liba-non som udsendelsesdestination i aktuel udsendelsesposition.De libanesiske myndigheder (Sûreté Générale – SG) fastsatte i en note af 8. oktober 2003 med virkningfra den 1. november 2003 udførlige regler for proceduren i forbindelse med tilbagetagelse af bl.a. stats-løse palæstinensere.Udgangspunktet er, at de statsløse palæstinensere, som er flygtninge fra Palæstina i 1948, eller dissesefterkommere har ret til ophold i Libanon og til at få udstedt rejsedokument for palæstinensiske flygt-ninge.
58Under et delegationsbesøg fra Rigspolitiet i Beirut i marts 2004 blev behandlingen af de på dette tids-punkt mange verserende anmodninger om indrejsetilladelse rejst over for SG, som vedstod forpligtel-sen til at tilbagetage statsløse palæstinensere, der er (UNRWA) registreret i Libanon. SG tilkendegav,at man ønskede så mange identitetsoplysninger som muligt og så vidt muligt på arabisk. Der ville navn-lig kunne blive tale om at udstede hjemrejsetilladelse til de unge enlige mænd uden familie- eller ar-bejdsmæssig tilknytning til Danmark og til personer, der er udvist på grund af kriminalitet.På baggrund af drøftelserne med SG og ambassaden i Beirut blev der fastlagt en ny procedure for be-handlingen og forelæggelsen af sager om indrejsetilladelse for statsløse palæstinensere i Libanon. Sa-gerne forelægges herefter under anvendelse af et særligt familieskema, der udfyldes på arabisk.Rigspolitiet forelægger løbende under anvendelse af den beskrevne procedure sager for SG.Rigspolitiet sender ansøgningen om indrejsetilladelse og om udstedelse af hjemrejsedokument vedlagtet udfyldt familieskema på arabisk og kopi af foreliggende identitetspapirer (ID-kort, kørekort og/ellerudløbet rejsedokument) til den danske ambassade i Beirut, som forelægger sagen for Sûreté Générale(SG). SG underretter den danske ambassade i Beirut, når der er givet indrejsetilladelse. Ambassadensender indrejsetilladelse og laissez-passer, der er gyldigt i tre måneder, til Rigspolitiet. Udlændingenudsendes herefter om nødvendigt under ledsagelse af politiet. Forinden udsendelse kan finde sted, skalde libanesiske myndigheder (SG) varsles 15 dage i forvejen. Det anvendte flyselskab underrettes sam-tidig.Rigspolitiet følger sammen med ambassaden i Beirut løbende op på de forelagte sager.De libanesiske myndigheders (SG) sagsbehandlingstid i sager, hvor der har været behov for at ansøgeom indrejsetilladelse og om udstedelse af hjemrejsedokument, har tidligere været meget lang. I de se-neste år har Rigspolitiet imidlertid konstateret en generel nedsættelse af sagsbehandlingstiden hos delibanesiske myndigheder i nye sager, ligesom der er modtaget indrejsetilladelser og laissez-passer i enlang række ældre sager. Samarbejdet med de libanesiske myndigheder om udsendelse af statsløse palæ-stinensere må på denne baggrund beskrives som meget tilfredsstillende.Laissez-passer udstedes normalt med en gyldighed på tre måneder med mulighed for forlængelse foryderligere tre måneder i Beirut. Har udsendelsen ikke fundet sted inden for seks måneder fra udstedel-sen af det første laissez-passer, skal sagen forelægges SG på ny, da den pågældendes forhold kan haveændret sig på afgørende vis.
59
Udsendelsessituationen i forhold til statsløse palæstinensere, der skal udsendes til Syrien:Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret ingen statsløse palæstinensere medSyrien som udsendelsesdestination i aktuel udsendelsesposition.Under et delegationsbesøg fra Rigspolitiet i Damaskus i marts 2004 vedstod de syriske myndighederforpligtelsen til at tilbagetage statsløse palæstinensere, der er registreret som hjemmehørende i Syrien.Det blev fra syrisk side tilkendegivet, at det er vigtigt, at der tilvejebringes så mange identitetsoplys-ninger om personerne som muligt, og at oplysningerne så vidt muligt foreligger på arabisk.Sagerne forelægges for de syriske myndigheder via den danske ambassade i Damaskus. Når der fore-ligger en indrejsetilladelse fra de syriske myndigheder, planlægger Rigspolitiet en ledsaget udsendelse.Efter aftale bistår den danske konsul i Damaskus om nødvendigt med forhandlinger med indrejsemyn-dighederne i lufthavnen.Sagsbehandlingstiden hos de syriske myndigheder kan være lang, helt op til 1 år.Udsendelsessituationen i forhold til statsløse palæstinensere, der skal udsendes til Irak:Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret ingen statsløse palæstinensere medIrak som udsendelsesdestination i aktuel udsendelsesposition.Udsendelsessituationen for statsløse palæstinensere til Irak er fortsat uafklaret. De irakiske myndighe-der ophørte med virkning fra den 1. juli 2004 med at udstede det særlige rejsedokument for palæstinen-serne. Der er ikke indført noget rejsedokument til erstatning herfor. Udløbne rejsedokumenter vil ikkekunne forlænges.De irakiske myndigheders holdning er dog som udgangspunkt afvisende. De foreløbige meldinger fraden irakiske ambassade i Stockholm peger således i retning af, at de irakiske myndigheder er megetforbeholdne over for at tilbagetage statsløse palæstinensere fra Irak.
60Udsendelsessituationen i forhold til statsløse palæstinensere, der skal udsendes til Libyen:Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret ingen statsløse palæstinensere medLibyen som udsendelsesdestination i aktuel udsendelsesposition.Rigspolitiet anmoder Libyens Folkekontor i Stockholm om at udstede indrejsetilladelse. Folkekontoretforelægger sagerne for myndighederne i Libyen. Ved vurderingen af sagerne lægger myndighederne iLibyen afgørende vægt på, om det drejer sig om personer, der inden udrejsen til Danmark var i besid-delse af en gyldig libysk opholdstilladelse.Sagsbehandlingstiden på Folkekontoret/hos de libyske myndigheder er erfaringsmæssigt lang (op til 1år).Udsendelsessituationen for statsløse palæstinensere, der skal udsendes til Kuwait:Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret ingen statsløse palæstinensere medKuwait som udsendelsesdestination i aktuel udsendelsesposition.Ved en skrivelse af 17. marts 2003 oplyste den danske ambassade i Riyad, at myndighederne i Kuwaithar tilkendegivet, at man ikke ønsker at modtage – hverken tvangsmæssigt eller frivilligt – statsløsepalæstinensere, der tidligere har haft bopæl i Kuwait. Myndighederne i Kuwait betragter disse personersom forrædere som følge af den officielle palæstinensiske støtte til Iraks besættelse af Kuwait i begyn-delse af 1990’erne.Rigspolitiet anser det på denne baggrund ikke for muligt at gennemføre udsendelser – hverken tvangs-mæssige eller frivillige – af statsløse palæstinensere til Kuwait.
61Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
SUDAN
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 3 personer (heraf 1 ikke-asylansøger)i aktuel udsendelsesposition.
Rigspolitiets samarbejde med Sudans ambassade, der er beliggende i Oslo, er velfungerende.
I sager vedrørende udlændinge, som er identificeret, sender Rigspolitiet en skrivelse med anmodningom udstedelse af rejsedokument vedlagt kopi af identitetspapirer samt fotos. Ambassadens sagsbehand-lingstid er i disse sager ca. 2-3 uger.
Er udlændingen ikke identificeret, kan ambassaden – uanset om udlændingen medvirker eller ej – ikkeudstede rejsedokument.
Personlig fremstilling af udlændinge på ambassaden har ikke været forsøgt.
62Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingenSYRIEN
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 8 personer i aktuel udsendelsesposi-tion.Under et delegationsbesøg af Rigspolitiet i Damaskus i marts 2004 vedstod de syriske myndighederforpligtelsen til at tilbagetage egne statsborgere. Det blev tilkendegivet fra syrisk side som et ønske, atder i forbindelse med forelæggelsen er tilvejebragt så mange identitetsoplysninger som muligt, og atoplysningerne så vidt muligt bliver afleveret på arabisk.Sagerne forelægges for de syriske myndigheder via den danske ambassade i Damaskus. Når der fore-ligger en indrejsetilladelse fra de syriske myndigheder, planlægger Rigspolitiet en ledsaget udsendelse.Efter aftale bistår den danske konsul i Damaskus om nødvendigt med forhandlinger med indrejsemyn-dighederne i lufthavnen.Den syriske ambassade i Stockholm har oplyst, at syriske statsborgere med udløbne syriske pas ellerudløbne syriske rejsedokumenter (laissez passer) kan udsendes, uden at dokumenterne skal forlænges,eller nye dokumenter skal udstedes. Syriske statsborgere med udløbne syriske rejsedokumenter skaldog også ved frivillig udrejse ledsages af politiet.I et enkelt tilfælde i marts 2008 har den syriske ambassade i Stockholm oplyst, at en udsendelse ifølgede syriske myndigheder kræver, at der udstedes et laissez passer til udlændingen. Den syriske ambassa-de har i den forbindelse stillet krav om tilstedeværelse af et syrisk id-kort, kørekort ellers udløbet syriskpas samt dokumentation for udvisning af Danmark, før ambassaden kan udstede et laissez passer tiludlændingen.Sagsbehandlingstiden hos de syriske myndigheder i Damaskus, der tidligere var nogle få uger i sagervedrørende syriske statsborgere, har været stigende. Dette skyldes dog formentlig primært, at der kunforeligger begrænsede (dokumenterede) identitetsoplysninger om de forelagte personer. De syriskemyndigheder anmoder ofte om (yderligere) identitetsoplysninger til brug for deres undersøgelser. Rigs-politiet følger løbende op på sagerne via den danske ambassade i Damaskus.
63
Rigspolitiet har flere gange inden for det seneste år via den danske ambassade i Damaskus antaget ensyrisk advokat til at foretage identitetsundersøgelser i Allepo-området. Dette gælder i sager med stats-løse palæstinensere, kurdere samt syriske statsborgere. Undersøgelserne foretages i sager, hvor de syri-ske myndigheder ikke har kunne identificere udlændingene. Undersøgelserne har hidtil givet gode re-sultater. Det har således vist sig, at udlændingene i nogle sager rettelig er fra Tyrkiet.
64Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
TOGODen 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret ingen personer i aktuel udsendelses-position.Rigspolitiet retter henvendelse til Togos konsulat i København om udstedelse af rejsedokumenter.Samarbejdet med konsulatet fungerer meget tilfredsstillende.Der stilles ikke krav om, at der skal foreligge identitetsdokumenter, eller om, at udlændingen skalfremstilles personligt på konsulatet.Relevante oplysninger om bl.a. udlændingens generalia og familieforhold samt eventuelle kopier afforeliggende identitetsdokumenter forelægges for konsulen. Konsulen forelægger alle sager for myn-dighederne i Togo, der verificerer oplysningerne. Konsulatet kræver betaling for identitetsundersøgel-serne i Togo og udsteder rejsedokumenterne, såfremt identiteten er bekræftet af myndighederne i Togo.Sagsbehandlingstiden er typisk mellem 2-4 uger.I en konkret sag krævede myndighederne i Togo, at konsulen rejste med til Togo sammen med udlæn-dingene og de ledsagende polititjenestemænd, idet konsulen skulle være behjælpelig ved indrejsen iTogo samt personligt sørge for den videre transport til udlændingenes hjemegn i Togo.
65Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
TUNESIEN
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret ingen personer i aktuel udsendelses-position.
Rigspolitiet retter henvendelse til Tunesiens konsulat i København om udstedelse af rejsedokumenter.Er udlændingen ikke i besiddelse af identitetsdokumenter, retter Rigspolitiet henvendelse til Tunesiensambassade i Haag og sender 2 fotos og et sæt fingeraftryk til ambassaden. Der skal ikke anvendes sær-lige ansøgningsblanketter. Ambassaden eller konsulen kontakter Rigspolitiet, når der foreligger svar framyndighederne i Tunesien. Sagsbehandlingstiden er normalt 3-4 måneder.
Er udlændingen i besiddelse af et udløbet pas, sendes passet til konsulatet i København med anmodningom en forlængelse af passet. Sagsbehandlingstiden er i dette tilfælde ca. 1 måned.
Rigspolitiet har ingen erfaringer med fremstilling af udlændinge på ambassaden eller konsulatet.
66Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
TYRKIET
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 1 person i aktuel udsendelsespositi-on.
Tyrkiets ambassade i København stiller krav om udlændingens fremmøde på ambassaden. Tidligere varsamarbejdet med ambassaden om udstedelse af hjemrejsedokumenter tilfredsstillende. Ambassaden harimidlertid ændret praksis, således at det i flere sager har været meget vanskeligt og meget tidskrævendeat få udstedt rejsedokumenter til tyrkiske statsborgere, der har opholdt sig i Danmark i nogle år, og somoplyser til ambassaden, at de ikke ønsker at medvirke til en udsendelse.
Rigspolitiet har på den baggrund i flere konkrete sager anmodet Udenrigsministeriet om bistand til ud-stedelse af rejsedokumenter.
Ambassadens sagsbehandlingstid i sager, hvor udlændingen ønsker at medvirke til udsendelsen, er erfa-ringsmæssigt 2 dage. Næsten alle tyrkiske statsborgere ønsker at medvirke til udsendelsen.
Ambassadens sagsbehandlingstid kan erfaringsmæssigt være meget lang i de sager, hvor udlændingenikke ønsker at medvirke. Ved manglende medvirken kontrollerer ambassaden således i de fleste sagerde forelagte oplysninger hos myndighederne i Tyrkiet.
67
Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
UGANDA
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 1 person i aktuel udsendelsespositi-on.
Rigspolitiet retter henvendelse til Ugandas ambassade i København om udstedelse af rejsedokumenter.
Samarbejdet med ambassaden fungerer tilfredsstillende. Ambassaden stiller krav om personlig fremstil-ling af udlændingene. Udlændingen udfylder en særlig blanket i forbindelse med fremstillingen. Forin-den fremstillingen skal ambassaden være gjort bekendt med relevante oplysninger om udlændingen,som bliver kontrolleret i hjemlandet. Sagsbehandlingen er ikke afhængig af, om udlændingen medvir-ker eller ej.
Sagsbehandlingstiden er normalt mellem én og to uger.
68
Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
UKRAINE
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 1 person i aktuel udsendelsespositi-on.
Rigspolitiets samarbejde med Ukraines ambassade i København er velfungerende for så vidt angår ud-lændinge, som ønsker at medvirke til udrejsen. Rigspolitiet indgiver en skriftlig ansøgning om udste-delse af rejsedokument på ambassaden. Ambassaden ønsker, at udlændingen fremstilles.
Hidtidig har ambassaden ikke kunnet udstede rejsedokument i de sager, hvor udlændingen ikke ønskerat medvirke til udsendelsen. I disse tilfælde har sagen skullet forelægges for myndighederne i Ukraine.Ambassaden kunne således først udstede rejsedokument, når der er modtaget bemyndigelse hertil.Sagsbehandlingstiden på ambassaden har været fra 1 til ca. 4 måneder og har været afhængig af, omudlændingen var identificeret.
Den 16. marts 2007 underskrev Danmark og Ukraine en tilbagetagelsesaftale. Der er tale om en paral-lelaftale til aftalen mellem EU og Ukraine. Parallelaftalen mellem Danmark og Ukraine trådte i kraftden 1. marts 2009. Aftalen indeholder regler om den procedure, der skal følges, når Rigspolitiet anmo-der Ukraine om at tilbagetage en person. Ukraine tilbagetager i henhold til aftalen egne statsborgeresamt i visse tilfælde statsborgere fra tredjelande og statsløse personer. Ved en anmodning om tilbageta-gelse benyttes en standardblanket, som sendes til de ukrainske myndigheder. Rigspolitiet har endnuikke erfaringer med udsendelser i henhold til aftalen.
69
Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
USBEKISTAN
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 3 personer i aktuel udsendelsesposi-tion.
Rigspolitiet retter via den danske ambassade i Berlin henvendelse til Usbekistans ambassade i Berlinom udstedelse af rejsedokumenter. Der anvendes en særlig ansøgningsblanket. Det er også muligt atrette henvendelse til Usbekistans ambassade i London, men det er meget vanskeligt at opnå kontaktdertil.
Personlig fremstilling af udlændingen på ambassaden er ikke påkrævet, og sagsbehandlingen er ikkeafhængig af, om udlændingen medvirker eller ej.
Sagsbehandlingstiden er erfaringsmæssigt adskillige måneder.
70Senest opdateret den 3. april 2009
RigspolitietUdlændingeafdelingen
VIETNAM
Den 28. marts 2009 var der ifølge udtræk fra Udlændingeregistret 1 person i aktuel udsendelsespositi-on.
Rigspolitiet foretager løbende udsendelser til Vietnam. Sagsbehandlingstiden hos de vietnamesiskemyndigheder kan imidlertid være meget lang. Det tager således ofte mere end 1 år at få udstedt et rej-sedokument. Den vietnamesiske ambassade i København forelægger alle sager for myndighederne iHanoi. Ambassaden anbefaler ofte, at Rigspolitiet retter direkte henvendelse til de vietnamesiske myn-digheder via den danske ambassade i Hanoi. Når Rigspolitiet ansøger om indrejsetilladelse til en for-modet vietnamesisk statsborger, forsøger de vietnamesiske myndigheder at verificere de oplysninger,som udlændingen har givet om sin identitet mv. Dette sker bl.a. ved grundige undersøgelser af oplys-ninger om tidligere bopælsforhold, der er decentralt registrerede i Vietnam. Kan myndighederne i Viet-nam ikke verificere oplysningerne, underretter de Rigspolitiet herom. Rigspolitiet afhører herefter ud-lændingen på ny. Udlændingen fastholder ofte at have afgivet fuldstændige og korrekte oplysninger.
Delegationer fra Vietnam har i flere tilfælde besøgt Danmark – senest i december 2004 – med henblikpå via interviews at identificere formodede vietnamesiske statsborgere.
Rigspolitiet overvejer løbende – i et samarbejde med Udenrigsministeriet – behovet for at tage udsen-delsesspørgsmålet – såvel generelt som i konkrete sager – op under politiske drøftelser med de vietna-mesiske myndigheder, herunder i forbindelse med årsforhandlingerne om Danmarks bilaterale udvik-lingsbistand til Vietnam.