Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2009-10
UUI Alm.del Bilag 120
Offentligt
Bilag 1
Sådan søger man visum til DanmarkHvad er et Schengenvisum?
Et Schengenvisum er en tilladelse, der giver indehaveren ret til at indrejse og opholde sig iDanmark og de øvrige Schengenlande i en kort periode (højst 90 dage) pr. halvår. Statsborgere ivisumpligtige lande skal have en sådan tilladelse for at kunne indrejse i Schengenområdet.En liste over visumpligtige lande kan findes på udlændingemyndighedernes informationsportalwww.nyidanmark.dkHvordan inviterer man en udlænding til Danmark?
I mange tilfælde kan udlændinge kun meddeles visum til Danmark, hvis det dokumenteres, at depågældende er blevet inviteret af en herboende person eller en virksomhed/organisation medadresse her i landet. I sådanne sager skal udlændingen som udgangspunkt medbringe en invitationfra værten i Danmark, når ansøgningen indgives. Der findes særlige invitationsblanketter til detteformål (én blanket til brug for privatbesøg og én blanket til brug for forretningsbesøg og kulturellebesøg).Invitationsblanketterne kan findes på www.nyidanmark.dk/blanketterFor at sikre den kortest mulige sagsbehandlingstid anbefaler vi, at man anvender disseinvitationsblanketter.Hvor skal visumansøgningen indgives?
En ansøgning om visum skal indgives af ansøgeren via en repræsentation i udlandet. Der kan væretale om en dansk ambassade, et dansk generalkonsulat eller en udenlandsk ambassade, derbehandler visumansøgninger på Danmarks vegne (repræsentationsaftale).Information om danske repræsentationer og om repræsentationsaftaler med andre lande kan findespå Udenrigsministeriets hjemmesidewww.um.dkAnsøgningen skal som udgangspunkt indgives ved en repræsentation i dét land, hvor ansøgeren harsin lovlige bopæl. Dog kan ansøgningen indgives i et andet land, hvor ansøgeren (midlertidigt) harlovligt ophold, hvis valget af dette ansøgningssted begrundes.Som altovervejende hovedregel skal ansøgeren møde personligt op på repræsentationen iforbindelse med ansøgningens indgivelse. Det vil ofte være nødvendigt at bestille tid i forvejen.Mange danske repræsentationer, der dækker store geografiske områder, har indgået aftaler medprivate bureauer, der kan tage imod visumansøgninger og videreformidle dem til repræsentationen(outsourcing), således at ansøgerne ikke behøver at rejse langt for at indlevere deres ansøgningerpersonligt. Det bemærkes, at en ansøgning, der indleveres via et privat bureau, først anses forindgivet, når den modtages på repræsentationen.
Hvornår skal visumansøgningen indgives?
En ansøgning om visum kan tidligst indgives tre måneder før den planlagte indrejsedato. Hvisansøgningen indleveres tidligere, vil den blive afvist af repræsentationen, og ansøgeren vil blivebedt om at komme tilbage på et senere tidspunkt.Det anbefales, at ansøgningen indgives 2-3 måneder før den ønskede indrejseHvad skal visumansøgningen indeholde?
Ved indgivelse af visumansøgningen skal ansøgeren indlevere følgende:Et udfyldt og underskrevet ansøgningsskema. Skemaet ”Application for Schengen visa” kanfindes påwww.nyidanmark.dk/blanketterEt udfyldt og underskrevet tillægsansøgningsskema. Skemaet ”Application for Schengenvisa – supplementary information” kan findes påwww.nyidanmark.dk/blanketterEn invitationsblanket, som er udfyldt af værten i Danmark. Kan findes påwww.nyidanmark.dk/blanketterEt pas eller andet rejsedokument. Dokumentet skal være gyldigt i mindst tre måneder udover det påtænkte visumophold, det skal være udstedt inden for de seneste ti år, og det skalindeholde mindst to tomme sider.Et pasfoto af udlændingen. Fotoet skal være 35 mm x 45 mm (hovedet mellem 30 og 36 mmfra hagespids til hårtop). Billedet skal være vellignende og taget lige forfra.Optagelse af fingeraftryk, såfremt der er mulighed herfor på repræsentationen.Betaling af visumgebyr. Gebyret er som udgangspunkt 60 €.Relevant dokumentation, dvs. dokumentation for rejsens formål, dokumentation for logi,dokumentation for tilstrækkelige midler til underhold og hjemrejse, samt information dergiver mulighed for at vurdere, om udlændingen har til hensigt at udrejse afSchengenområdet i overensstemmelse med dét visum, der ansøges om.Bevis for rejsesygeforsikring. Forsikringen skal gælde for hele Schengenområdet og dækkehele visumperioden. Mindstedækningen skal være på 30.000 €.
Hvis en ansøgning er mangelfuld, vil repræsentationerne i visse tilfælde afvise at tage sagen underbehandling. Dette gælder i følgende situationer:Hvis der ikke indleveres et Schengen-ansøgningsskema,hvis der ikke indleveres et gyldigt rejsedokument,hvis der ikke indleveres et pasfoto, ellerhvis der ikke betales visumgebyr.
Hvis ansøgningen lider af andre mangler, vil sagen blive taget under behandling, og ansøgeren(eller værten i Danmark) vil blive anmodet om at fremskaffe den nødvendige dokumentation.Sagsbehandlingen vil således blive påbegyndt, men der må påregnes længere sagsbehandlingstid pågrund af manglerne ved ansøgningen.Bemærk:
Invitationsblanketterne på udlændingemyndighedernes hjemmeside indeholder ennærmere vejledning om, hvilke oplysninger og hvilken dokumentation, der skal indleveres(afhængigt af visumbesøgets art). Hvis man anvender disse blanketter og vedlægger den
dokumentation, der nævnes i den tilhørende vejledning, vil kravene til dokumentation derfornormalt være opfyldt – hvilket vil forkorte sagsbehandlingstiden.Hvem behandler visumansøgningen?
Ansøgninger indgivet veddanske
repræsentationerNår en visumansøgning indleveres ved en dansk repræsentation, gennemgår repræsentationen sagenog vurderer, om der umiddelbart kan meddeles visum. Repræsentationen kan selv udstede visum(bona fide), hvis det vurderes, at der ikke er nogen immigrations- eller sikkerhedsrisiko forbundetmed at imødekomme ansøgningen. Vurderingen heraf foretages ud fra et konkret skøn i hver enkeltsag. Der kan bl.a. lægges vægt på ansøgerens personlige og sociale forhold, på de generelle forholdi ansøgerens hjemland samt på tendenser til visummisbrug i det pågældende land/område.Hvis repræsentationen vurderer, at der ikke umiddelbart kan meddeles visum, indsendesansøgningen (elektronisk) til Udlændingeservice i Danmark. Dette kan f.eks. være tilfældet, hvisrepræsentationen vurderer, at ansøgningen kræver nærmere undersøgelser, at visum bør betinges aføkonomisk sikkerhedsstillelse, eller ikke umiddelbart kan imødekommes med et bona fide visum.Ansøgninger indgivet vedudenlandske
repræsentationerNår en visumansøgning indleveres ved en udenlandsk repræsentation, der behandler visumsager påDanmarks vegne, vil repræsentationen vurdere, om der umiddelbart kan meddeles visum.Vurderingen heraf foretages på baggrund af det pågældende lands egen nationale visumpraksis.Hvis repræsentationen vurderer, at der ikke umiddelbart kan meddeles visum, indsendesansøgningen til Udlændingeservice i Danmark. Denne postgang kan tage nogen tid.Ansøgninger der indsendes til UdlændingeserviceHvis en visumansøgning indsendes til Udlændingeservice, foretages der en gennemgang af sagen,ligesom der eventuelt indhentes yderligere oplysninger. På baggrund af undersøgelserne vurderesdet, om der kan meddeles visum i henhold til praksis (som beskrevet i visumpraksisnotatet).Det bemærkes, at repræsentationerne ikke har kompetence til at meddele afslag i visumsager.Afslag meddeles således af Udlændingeservice.Hvor lang er sagsbehandlingstiden?
Der skal som udgangspunkt træffes afgørelse i en visumsag inden for 15 dage. Dog måsagsbehandlingstiden være op til 30 dage i sager, der kræver nærmere undersøgelser, og i sager,hvor ansøgningen er indgivet via en udenlandsk repræsentation. Undtagelsesvist måsagsbehandlingstiden være op til 60 dage i særligt komplicerede sager, hvor der er behov foryderligere dokumentation.Sagsbehandlingstiden begynder at løbe på dét tidspunkt, hvor ansøgningen indleveres til enrepræsentation (forudsat at ansøgningen ikke afvises på grund af mangler, jf. ovenfor).Bemærk:
Hvis der sammen med visumansøgningen indleveres en invitationsblanket af den type,der findes på udlændingemyndighedernes hjemmeside, vil det normalt betyde, at sagen er fuldtoplyst allerede på ansøgningstidspunktet, hvilket vil sige, at der som udgangspunkt ikke vil værebehov for at indhente yderligere oplysninger fra referencen. Dette vil forkorte sagsbehandlingstiden
betydeligt. Hvis invitationen ikke indleveres fra begyndelsen, må der derimod påregnes en længeresagsbehandlingstid, idet oplysningerne i så fald må indhentes på myndighedernes initiativ.Hvor kan man klage?
Klage over behandlingen ved danske repræsentationer i udlandetKlager over behandlingen ved danske ambassader og generalkonsulater kan indgives til det danskeUdenrigsministerium.Klagen kan sendes til:Udenrigsministeriet, Asiatisk Plads 2, 1448 København KEn repræsentations beslutning om at videresende en sag til Udlændingeservice betragtes ikke somen afgørelse og kan således ikke påklages særskilt. Endvidere kan en repræsentations afgørelse omat afvise en ansøgning heller ikke påklages til anden administrativ myndighed.Klage over behandlingen ved udenlandske repræsentationerKlager over behandlingen ved udenlandske repræsentationer kan indgives til det pågældende landsUdenrigsministerium.Klage over behandlingen hos UdlændingeserviceKlager over behandlingen hos Udlændingeservice samt klager over afgørelser i visumsager truffetaf Udlændingeservice kan indgives til Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration(Integrationsministeriet).Klagen kan sendes til:Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration, Holbergsgade 6, 1057 København KHvilke regler gælder der for udstedelse af visum?
VisumforordningenSpørgsmålet om visumpligt er reguleret i Rådets forordning (EF) nr. 539/2001 med senereændringer (visumforordningen). Forordningen fastlægger således, hvilke nationaliteter der ervisumpligtige, og hvilke nationaliteter der er fritaget for krav om visum.VisumkodeksenEuropa-parlamentets og Rådets forordning (EF) Nr. 810/2009 af 13. juli 2009 om enfællesskabskodeks for visa (visumkodeksen) indeholder en række regler vedrørende procedurernefor behandling af visumansøgninger. Visumkodeksen fastlægger bl.a., hvor og hvornår envisumansøgning kan indgives, hvilke krav der stilles til ansøgningen, og hvor langsagsbehandlingstiden må være. Reglerne i visumkodeksen gælder for alle visumsager, uanset omansøgningen behandles af en repræsentation i udlandet eller af udlændingemyndighederne iDanmark.Håndbog om behandling af visumsagerVisumkodeksen suppleres af en håndbog (Handbook for the processing of visa applications and themodification of issued visas), der indeholder vejledende retningslinjer for den praktiske anvendelse
af visumkodeksen. Håndbogen er ikke bindende for myndighederne, men indeholder væsentligefortolkningsbidrag og tilstræber en ensartet anvendelse af reglerne.UdlændingelovenUdlændingeloven (lovbekendtgørelse nr. 785 af 10. august 2009, som ændret ved lov nr. 1511 af27/12/2009) indeholder overordnede regler om visum. Loven omfatter bl.a. bestemmelser, derimplementerer visumforordningen og visumkodeksen i dansk ret. Herudover indeholder loven enrække bestemmelser vedrørende visums gyldighed, forskellige typer af visum samt sanktioner itilfælde af visummisbrug. Loven regulerer derimod ikke det overordnede spørgsmål om, hvornårder skal meddeles visum, og hvornår der skal meddeles afslag på visum.UdlændingebekendtgørelsenUdlændingebekendtgørelsen (bekendtgørelse nr. 635 af 24. juni 2008 med senere ændringer)indeholder bl.a. regler om de grundlæggende betingelser for udstedelse af visum samt ommuligheden for at meddele nationalt begrænset visum.VisumpraksisnotatetNotat fra Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration om visumpraksis, gældende fra den5. april 2010 (visumpraksisnotatet) indeholder nærmere retningslinjer for, hvornårudlændingemyndighederne i Danmark skal meddele visum, og hvornår der skal meddeles afslag påvisum. Notatet beskriver den praksis, der danner grundlaget for sagsbehandlingen hosUdlændingeservice og Integrationsministeriet, hvorimod notatet ikke regulerer den sagsbehandling,der foretages ved repræsentationer i udlandet.