Udenrigsudvalget 2009-10
URU Alm.del Bilag 46
Offentligt
758067_0001.png
758067_0002.png
758067_0003.png
758067_0004.png

Udenrigsministeriet.

København, den 9. november 2009.
a.
Udenrigsministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til, at der i finansåret 2009 af-gives tilsagn på 50 mio. kr. i støtte til fremme af demokrati og god regeringsførelse i Indonesien.Udgiften vil blive afholdt af den på finansloven for 2009 opførte bevilling på 568 mio. kr. til §06.32.08. Øvrig bistand.BaggrundIndonesiens bruttonationalindkomst pr. indbygger er for 2008 beregnet til 2010 USD. Realvæksten iBNP pr. indbygger udgjorde i 2007 5,1 pct., og den gennemsnitlige realvækst for perioden 1991-2007var 2,88 pct. Indbyggertallet skønnedes i 2007 at være ca. 225,6 mio., og den årlige befolkningstilvækstfor perioden 1990-2007 var i gennemsnit 1,4 pct. Den langfristede offentlige udlandsgæld blev i 2005opgjort til 8,37 mia. USD.Indonesien er verdens tredjestørste demokrati, verdens fjerde folkerigeste land og det land i verdenmed flest muslimer. 88 pct. af befolkningen er muslimer hvoraf størstedelen bekender sig til en moderatform for islam.Indonesien indledte i 1998 en omfattende politisk reformproces, som blev startskuddet til indførelseaf demokrati efter tre årtiers autoritært regime. Der er opnået politisk og økonomisk stabilitet i landet,og der er gjort store fremskridt med blandt andet terror-bekæmpelse. Der er fortsat betydelige udfor-dringer i forhold til at styrke demokratiet, forbedre befolkningens sikkerhed samt bekæmpe korruptionog kriminalitet. Danmark har siden 1999 støttet indsatser i Indonesien til styrkelse af menneskerettig-heder, demokrati og god regeringsførelse.ProjektbeskrivelseProgrammet er tredje fase af det igangværende program til fremme af demokrati og god regerings-førelse i Indonesien. Programmet har til formål at fremme demokratiske og rettighedsbaserede sam-fundsværdier samt bekæmpe korruption og kriminalitet, herunder terrorvirksomhed. Tredje fase viloverordnet fortsætte og fokusere den danske støtte til Indonesien i landets bestræbelser på at sikre ensolid forankring af demokratiet i landet.Komponent A - Civilsamfund og samarbejde med offentlige myndigheder (24 mio. kr.)The Asia Foundation har været aktiv i Indonesien i 50 år og har et bredt kontaktnet til civilsamfunds-organisationer over hele landet. Formålet med komponenten er støtte til religiøse samt lokale ledere tilfremme af retssamfundsværdier og menneskerettigheder i udvalgte geografiske områder. Derudoverstøtte til politi, religiøse dommere og offentlige embedsmænd i opretholdelsen af demokratiske prin-cipper. Særlig fokus vil være på respekt for menneskerettigheder, kvinders ligestilling samt implemen-tering af demokratiske værdier på islamiske kostskoler.
b.
AS001116Udenrigsmin., j.nr. 104.Indonesien.1.MRD.16
2
Komponent B - Retshåndhævelse og kriminalitetsbekæmpelse (6,0 mio. kr.)Jakarta Centre for Law Enforcement Cooperation er et træningscenter for indonesisk politi, hvor derbl.a. uddannes i efterforskning af international kriminalitet, herunder terrorvirksomhed. Formålet medkomponenten er at støtte statslig og regional retshåndhævelse og bekæmpelse af international krimi-nalitet, herunder terrorvirksomhed, gennem styrkelse af bl.a. det nationale politis og regionale politi-myndigheders kapacitet.Komponent C - Korruptionsbekæmpelse og god regeringsførelse (15 mio. kr.)Transparency International Indonesia er en del af den verdensomspændende NGO Transparency In-ternational, hvis primære mål er at bekæmpe korruption. Formålet med komponenten er at støtte reformog forbedring af rammerne for god regeringsførelse samt at skabe bedre muligheder for korruptions-bekæmpelse i bl.a. erhvervslivet, den offentlige sektor og i civilsamfundet på regionalt og lokalt niveau.Multidonor fond element (3 mio. kr.)Partnership for Governance Reform, som er en halv-offentlig, men selvstændig institution, der har tilformål at identificere og gennemføre projekter med sigte på god regeringsførelse. Formålet med kom-ponenten er at bidrage til etablering af en multidonorfond til støtte af Partnership for Governance Reformmed sigte på kapacitetsopbygning af denne, således at Partnership for Governance Reform kan fortsættesit arbejde med fremme af demokrati i Indonesien.BudgetDet samlede budget andrager 50 mio. kr. fordelt på følgende poster:Komponent A - Styrkelse af civilsamfundetKomponent B - Styrkelse af retshåndhævelse og kriminalitetsbekæm-pelseKomponent C - Styrkelse af korruptionsbekæmpelseUallokerede midler til multidonorfondProgramgennemførelse (evaluering mv.)I alt
24 mio. kr.6 mio. kr.15 mio. kr.3 mio. kr.2 mio. kr.50 mio. kr.
I budgettet er afsat 3 mio. kr. i uallokerede midler til en multidonorfond, der forventes forankret iPartnership for Governance Reform (PGR). Etableringen af fonden er endnu ikke endeligt tilendebragt.Herudover er afsat 2 mio. kr. til bl.a. konsulentbistand med henblik på understøttelse af programmetsgennemførelse og evaluering. Disse midler vil blive administreret af ambassaden i Jakarta.Tilsagnet vil blive afholdt med 50 mio. kr. under § 06.32.08.70. Demokrati og menneskerettigheder.Tilsagnet vil blive udbetalt i årene 2010-2013.Væsentlige risikoelementerProgrammets aktiviteter gennemføres i en omskiftelig politisk kontekst, hvor udviklingen kan for-ventes at give anledning til løbende justeringer i de enkelte aktiviteter. Der er søgt taget højde for detteforhold i programadministrationen, som er baseret på halv- og helårlig revision af aktivitetsplaner ogbudgetter.Det er under alle omstændigheder afgørende for programmets aktiviteter, at den indonesiske regeringfortsat har vilje og evne til at gennemføre reformprogrammer og giver opbakning til fortsat korrupti-onsbekæmpelse.
3
c.
Sagen forelægges Finansudvalget, da der er tale om en rammebevilling, hvor totaludgiften overstiger33 mio. kr.Forslaget er tiltrådt af Styrelsen for Internationalt Udviklingssamarbejde.Under henvisning til ovenstående anmoder Udenrigsministeriet om Finansudvalgets tilslutning til, atder i finansåret 2009 afgives tilsagn på 50 mio. kr. i støtte til fremme af demokrati og god regerings-førelse i Indonesien.Udgiften vil blive afholdt af den på finansloven for 2009 opførte bevilling på 568 mio. kr. til §06.32.08. Øvrig bistand.Finansministeriets tilslutning foreligger.
d.e.
f.
København, den 9. november 2009
ULLATØRNÆSTil Finansudvalget.
4