Udenrigsudvalget 2009-10
URU Alm.del Bilag 173
Offentligt
835291_0001.png
835291_0002.png
835291_0003.png
UdenrigsministerietHumanitær bistand, Udviklingspolitik og CivilsamfundAsiatisk Plads 21448 Kbh. K
Dansk Ornitologisk Forening har følgende høringssvar til Strategi for DanskUdviklingspolitik:DOF er grundlæggende positiv overfor udkastet til ny Strategi for Danskudviklingspolitik. DOF er meget tilfreds med at miljø og klima udpeges som etaf strategiens centrale temaer. Netop i udviklingslandene er et endog megetstort antal mennesker direkte afhængige af tilgængelighed til og kvaliteten afnaturens resurser. Forurenet vand, tab af biodiversitet, ustabile nedbørs-mønstre m.v. har betydelige konsekvenser for livsvilkårene for de fattigste ogbidrager derfor til tab af frihed for disse mennesker.Tid, der kunne have været brugt til at forbedre levevilkårene for resurse-fattigehusholdninger, skal nu bruges til at hente vand længere væk. Forringelser afbiodiversiteten medfører tab af lægeurter og fødevarer samt degradering aføkosystemer (tit med større sygdomsrisici til følge). Kraftige forringelser afskovøkosystemer medfører efterfølgende ustabile regnmængder og svigt iflodernes naturlige årscyklus, hvorved vandforsyningen bliver uforudsigelig tilhusholdningerne nedstrøms.Strategien rummer en god kombination af fokus på såvel internationale aftaler,EUs samlede tilgang samt en konkret indsats i modtagerlandene. Det eressentielt at håndtere disse niveauer i kombination, men det skal ske med denfornødne realisme mht. hvor langsomt og ineffektivt internationale aftaleromsættes til konkret handling i de enkelte lande. Indsatsen i modtagerlandeneskal desuden have den fornødne kombination af tiltag ift. det statsligemyndighedsniveau og tiltag, der direkte gavner befolkningerne (kønsspecifiktog i forhold til ressourcesvage grupper) og de økosystemer, som de skal leve afog i balance med.DOF vil derfor særligt anbefale, at strategien indarbejder følgende forhold:
Støtte til kapacitetsopbygning hos myndigheder skal så vidt muligt tageudgangspunkt i økosystemer som helhed, meget gerne bioregioner påtværs af flere lande, og konkret skal der lægges vægt på bæredygtig
forvaltning af vandresurser på alle niveauer, set ud fra et vandopland(catchment) perspektiv
Vådområder er af afgørende betydning for lokalbefolkninger ogbiodiversitet - f.eks. udgør fiskeri mange steder hovedparten afproteingrundlaget - samtidig skal bevarelse af vådområder sikres for atfastholde CO2Danmark bør arbejde for at der bliver skabt en stærk kobling mellem(trope-) skove og biodiversitetsbevarelse på den ene side og skovenesbetydning for vandressourcer på den anden sideRamsar-konventionen er en central international ramme, som Danmark harstøttet gennem mange år. Denne støtte bør opretholdesDanmark har særlige kompetencer indenfor konceptudvikling ogimplementering af værktøjer til lokal overvågning af naturens tilstand -dette bør prioriteresNetværk af beskyttede områder bør være et dansk indsatsområde, megetgerne på tværs af landegrænser. Mange komponenter af biodiversitetenoverlever i dag kun i beskyttede områder, og disse puljer af genetiskmateriale kan derfor kun bevares hvis dette netværk, oglandskabsforvaltningen i øvrigt, forvaltes på en måde som kan holde underde forudsete klimaændringerUdvikling af nationale overvågningsprogrammer og forvaltningsredskaberfor miljøet bør støttes. Effekter af klima-ændringerne vil eksempelvis megethurtigt kunne aflæses i fuglebestandeneIfølge udkastet til strategi skal dansk udviklingspolitik gennemføres underhensynstagen til miljø og klima (side 3), og disse hensyn omtales først tilsidst i strategien (kapitel 7). Efter DOF’s opfattelse sker der her engrundlæggende fejlvurdering af vækstpotentialet i en række af denuværende danske programsamarbejdslande, hvor overudnyttelse af vand-og naturresurser allerede i dag begrænser udviklingsmulighedernevæsentligt. En vedvarende frihed fra fattigdom, frygt og fornedrelse måderfor nødvendigvis skabes på grundlag af en bæredygtig udnyttelse afvand- og naturresurserne, og det ser vi meget gerne tydeligere fremhævet istrategiens indledende kapitler.
København, 15. april 2010Michael Borch GrellLeder af Naturfaglig Afdeling