Udenrigsudvalget 2009-10
URU Alm.del Bilag 173
Offentligt
835110_0001.png
835110_0002.png
Udkast til”Strategi for dansk udviklingspolitik”Høringssvar fra Læger uden Grænser- konkrete ændringsforslag markerede med fed og kursivLæger uden Grænser glæder sig over, at den nye danske udviklingsstrategi slår fast, atdansk bistand skal være til stede, hvor behovene er størst. Det er også glædeligt atligestilling, inklusiv seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder, har fået enprominent plads i strategien. Vi noterer også med tilfredshed, at den nyeudviklingsstrategi tager tråden op fra den humanitære strategi og understreger at dennødvendige humanitære adgang til udsatte grupper i konflikt og katastrofesituationerskal sikres.Seksuel og reproduktiv sundhedI forhold til seksuel og reproduktiv sundhed er det især glædeligt, at Danmark vil øgeindsatsen for at fremme seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder og styrkeindsatsen for kvinders mulighed for adgang til sundhedsydelser. Adgang forudsætterdog at man har råd til at betale for behandling, hvilket de fleste fattige kvinder iudviklingslandene ikke har. Læger uden Grænser håber derfor, at det bliver dansk policyatadvokere for gratis medicinsk behandling til alle1- og ikke kun til børn under5 år og gravide som nu. Formulér gerne det i strategien. Desuden anbefaler vi, at manefter afsnittet”Langt de fleste kunne reddes, hvis der var adgang til kvalificeredesundhedsklinikker”(side 21), fortsætter med:Erfaringer viser, at den mesteffektive indsats for at reducere mødredødelighed er gennemhospitalsfødsler, der assisteres af uddannet personale.2Laeger uden Graenser er bekymrede for den meget direkte forbindelse mellem fremmeaf prævention og styring af befolkningstilvækst som strategien lægger op til. Retten tilat bestemme over egen krop er en individuel ret, og bør ikke underlægges politiskehensyn. Desuden kan koblingen virke negativ i forhold til befolkningsgrupper, der ersærligt følsomme overfor udefra kommende pres, og medføre modstand overforkvinders rettigheder ifm. reproduktiv sundhed. Vi foreslår derfor, at følgende afsnitslettes, alternativt flyttes til et andet kapitel:”Selvom antallet af børn per familiede seneste årtier er faldet i mange udviklingslande, stiger det samlede befolkningstalfortsat markant. Det lægger pres på de i forvejen knappe ressourcer og det fastholderfamilier i fattigdom. Danmark vil øge fokus på befolkningstilvækst og arbejde for enambitiøs dagsorden herom i særligt EU og FN.”(side 21)Hiv/aidsBekæmpelse af hiv/aids er et af FN’s 2015 mål - mål som strategien nævner, er enrettesnor for dansk udviklingspolitik. Bekæmpelse af hiv/aids bør derfor også nævnes imere end en bisætning, som tilfældet er nu. Læger uden Grænser opfordrer til, at man i1 Yderligere argumentation og fakta findes i Læger uden Grænsers publikation ”No Cash, No Care”, marts2008.2 For forklaringer, se ”MSF Sexual and Reproductive Health Policy”, marts 2010 – kontakt[email protected].
strategien fastslår, atden danske indsats opretholdes på samme niveau somhidtil, samt atDanmark vil advokere internationalt for fortsatte langsigtedeforpligtigelser til finansiering af både forebyggelses- og behandlingsindsatsermod hiv/aids.3Læger uden Grænser mener, at det er meget relevant at hiv/aids omtales i afsnittet omseksuel og reproduktiv sundhed, fordi hiv/aids på globalt plan er den primære dødsårsagfor kvinder i den fødedygtige alder. Vi mener, at hiv-behandling fortsat er et afgørendefokusområde. Nyere forskning indikerer, at hiv-positive patienter med den rettebehandling ikke bringer smitten videre gennem sex. Derfor kan behandling potentieltogså bruges som forebyggelsesstrategi. Vi foreslår derfor, at følgende udsagn får encentral plads i strategien:Danmark vil fortsat være med til at redde menneskelivved at styrke sundhedssystemer og ved at støtte op omkring tidligere ogbedre behandling af hiv i henhold til nye WHO anbefalinger.

4

Humanitær adgangLæger uden Grænser er bekymret over, at man i strategien taler for mere samtænkningaf civile og militære indsatser. Humanitær adgang til udsatte grupper sikres ikkegennem yderligere samtænkning af civile og militære indsatser – tværtimod. Adgangkræver, at nødhjælpen ikke er politiseret, og at der er et humanitært, neutralt rum atagere i – med afstand til militære og politiske indsatser.Den danske regering kan sagtens udarbejde samtænkningsstrategier på det militære ogudviklingspolitiske område, men lade den humanitære indsats stå udenfor. Regeringenbør i stedet sørge for at grænserne imellem de forskellige områder opretholdes – herkan den norske humanitære politik bruges som et godt eksempel. Læger uden Grænserforeslår derfor, at man i sætningen”styrke samtænkning af danske diplomatiske,udviklings- sikkerheds- og humanitære indsatser i skrøbelige stater”(side 23)sletterordet ”humanitære”(det samme længere ned på samme side). Dette udelukker ikke,at der kan udvikles en stærkere sammenhæng mellem humanitære indsatser oggenopbygning efter konflikt.Koordinering af bistandSelvom koordinering af humanitær bistand i princippet er fornuftigt, fungerer deneksisterende koordinering i mange tilfælde ikke hensigtsmæssigt. Derfor kunne man påside 23 passende tilføje”Humanitær bistand og tidlige genopbygningsindsatser skalkoordineres for at være effektive,og Danmark vil i internationale fora arbejde for,at koordineringen bliver mere effektiv og transparent.”I forhold til et;”fleksibelt, fokuseret og realistisk”engagement i skrøbelige stater (side 26) burde manholde døren åben også for andre indsatser end dem, der koordineres af FN.
3 For udførlig argumentation for hvorfor dette er nødvendigt, se venligst Læger uden Grænsers kronik i”Udvikling” nr. 2 2010, s. 20.4
http://www.who.int/hiv/pub/arv/advice/en/index.html