Udenrigsudvalget 2009-10
URU Alm.del Bilag 173
Offentligt
Dato 15. april 2010Side 1 af 6
Udenrigsministeriet,Kontoret for Humanitær Bistand, Udviklingspolitik og Civilsamfund,Asiatisk Plads 2,1448 København K
HØRINGSSVAR OM NY UDVIKLINGSPOLITIKLandbrug & Fødevarer har fulgt debatten og med interesse læst udkastet til strategi for ny udvik-lingspolitik.Strategien omhandler i dette dokument de centrale politiske prioriteter og værdier for udviklingspoli-tikken. L&F finder de præsenterede fokuseringer og prioriteringer spændende. Værdikædebetragt-ningen kan bruges som et gennemgående instrument til at forstå dels vigtigheden i at anlægge hel-hedsbetragtninger, dels til at udtage de delelementer der kræver en særlig indsats. Vi får hermed etudgangspunkt for at være bistandseffektive.Ud fra værdikædebetragtninger kan vi styrke sammenhænget i de 5 prioriteter.L&F hæfter sig særlig ved kapitlet ”vækst og beskæftigelse”. Her fremgår den vægt Danida tillæg-ger landbrugsudvikling og udviklingslandenes muligheder for at spille ind i den globale økonomi.Landbrug & Fødevarer´s principielle synspunkter er uddybet i det notat (af 26 februar) der er ved-lagt dette brev. (tidligere fremsendt til Danida som indspil i debatten).Næste fase bliver udarbejdelse af handlingsplaner under de respektive prioriteter. L&F ser frem tilat blive involveret i det arbejde.
Med venlig hilsen
Johannes ØstergaardchefkonsulentHandelspolitik og AfsætningD 3339 4244M 2724 5644E[email protected]
Side 2 af 6
DanidaLandbrug & Fødevarer
Fra
Cc
Dato
26. februar 2010
En ny udviklingspolitik baseret på frihed og partnerskaber, værdier og vækst.Dette notat beskriver de prioriteter, som Landbrug & Fødevarer ønsker mere klart bør fremgå afden nye udviklingspolitiske strategi.Notatet har 4 overordnede anbefalinger.Hver af disse 4 anbefalinger forklares og uddybes i hver sit afsnit. Hver af disse uddybninger sluttermed nogle anbefalinger, som er mere detaljerede og specifikke.Konklusion:Danida står over for en revision og nyformulering af Danmarks udviklingspolitiske strategi. De bæ-rende principper som universelle menneskerettigheder og grundlæggende værdier bør fortsat ken-detegne dansk udviklingspolitik. Konflikter og problemer i den globaliserede verden medfører etfortsat behov for at Danmark må gå foran i kampen for at udrydde fattigdom og sult i verden, menogså at Danmark må foretage nogle prioriteringer inden for sine målgrupper såvel geografiske somindsatsområder.L&F anbefaler som konklusion at:
1.2.
Danmark skal bistå udviklingslandene med at nå 2015 målene. (et løfte til de fattige)Danida skal inkorporere Afrika-kommisisonens initiativer klarere i strategien. (priorite-ring af Afrika)
3.4.
Danida skal prioritere og effektivisere bistanden. (bistandseffektivitet)Udviklingsbistanden skal skabe holdbar økonomisk vækst gennem udvikling af denprivate sektor. (privatsektorudvikling)
Ad anbefaling 1:
Side 3 af 6
Et løfte til de fattige:Med vedtagelse af årtusindmålsætningen har verden givet et løfte til de fattige, ligesom de fattigehar påtaget sig en forpligtelse til gengæld for den hjælp de modtager. Danmark har gode forudsæt-ninger for at bidrage til opfyldelse af disse mål.Desværre tyder meget på at verden ikke når de opsatte mål inden for den givne tidsfrist 2015. Der-for bør vi vurdere hvilke indsatsområder Danmark kan yde sit stærkeste bidrag til samt hvilke ind-satser der kan ses som overordnede i forhold til andre mål der skal nås.FN´s landbrugsorganisation FAO afholdt et topmøde i efteråret 2009 hvor bekæmpelse af sult varpå dagsordenen. Sultbekæmpelse er et af de områder hvor 2015 målsætningen går den gale vejfra en målsat halvering af antal sultende til en stigning fra 800 millioner til over 1 milliard sultendemennesker.Med sult og fattigdom følger en degradering af mennesker og hele samfund, sygdomme opstår ikølvandet heraf som om sundhedsproblemerne ikke var store nok i forvejen. Fattige og sultnemennesker har ikke overskud til at sende deres børn i skole til en grundlæggende uddannelse. Kor-ruption opstår og der tænkes kun i kortsigtede løsninger og ikke bæredygtighed.Fattigdomsorienteret vækst skal skabe frihed for det enkelte menneske. Dette opnås bedst ved atsikre at verdens befolkning kan brødføde sig selv. Landbrug er kilden til fødevaresikkerhed. Dendaglige fødevareration er kilden til bedre sundhed, uddannelse og en stabil samfundsudvikling.L&F anbefaler at:Danmark skal udnytte sin spidskompetence inden for landbrug i udviklingsbistanden ogklarere markere at bekæmpelse af sult er et prioritetsområde.Danmark skal bidrage til bedre sundhed og uddannelse som er nøglen til et samfunds vi-dere udvikling. Dette skaber baggrund for ligestilling, en stabil og demokratisk samfunds-udvikling samt økonomisk fremgang.Dansk bistand skal udformes på bæredygtige principper der ikke alene sikrer mod tab afnaturressourcer, men tager højde for varslede klimaforandringer og på et miljørigtigt ogøkonomisk forsvarligt grundlag sikrer fremgang.
Ad anbefaling 2:Prioritering af Afrika.
Side 4 af 6
En markant del af dansk bilateral udviklingsbistand forventes fremover at gå til Afrika. Afrika-kommissionens rapport opridser 5 initiativer for en forstærket indsat her netop til at få Afrika længe-re frem i den økonomiske udvikling og give dette kontinent en bedre konkurrenceposition i den glo-baliserede verden. Rapporten bygger på en omfattende analyse af de grundlæggende problemer.Konklusionen bærer frem mod en række indsatsområder der grundlæggende vil forandre situatio-nen for den økonomiske og sociale udvikling i Afrika og dermed skabe grobund for udvikling af friedemokratiske samfund.Rapporten peger på at væksten ikke har bidraget i tilstrækkelig grad af fattigdomsafhjælpning fordiden har bygget på forkerte indsatsfaktorer. Vækst skal i højere grad bygge på landbrug, der beteg-nes som kilden til Afrika´s rigdom.Men der kan være gode grunde til at nytænke hvorledes landbruget skal hjælpes og derved styr-kes. Subsistenslandbruget kan have sin betydning i lokale samfund, men udviklingsbistanden skalrettes mod landbrugere der har et potentiale for en kommerciel markedsmæssig udvikling. Ramme-vilkårene for disse skal forbedres.Værdikædebetragtninger skal i langt højere grad lægges til grund for indsatsområder. I fødevare-sektoren gælder der såvel en horisontal som en vertikal kædebetragtning. Den horisontale dimen-sion omfatter organisering af producenterne f.eks. i andelsforeninger eller i landmandsforeninger.Den vertikale dimension omfatter forarbejdningen af råvarer til salgsklare produkter. Specielt her erdet vigtigt at alle led i kæden er underlagt en analyse af behov for udvikling og innovation.Gennem udvikling af SMV-er og finansieringssystemer skabes grundlag for en lokal industri, derkan forædle råvarerne og skabe merværdi. Sammen med uddannelse af faglige- såvel som iværk-sætterkompetencer kan Afrika bringes frem i en bedre konkurrenceposition.L&F anbefaler at:Danmark bør fortsat yde minimum 2/3 af den bilaterale støtte til udviklingen i Afrika.Danmark bør i langt højere grad satse på udvikling af et konkurrencedygtigt landbrug i Af-rika under iagttagelse af værdikædebetragtninger, hvor alle led sikres en harmonisk udvik-ling, uden at hvert led nødvendigvis skal have støtte.Væsentlige sektorer i Afrika skal udvikles i et harmonisk samspil mellem den offentlige ogden private sektor, hvor rammevilkårene sikres fra den offentlige sektor.Grundlæggende sociale-, sundheds- og uddannelsesmæssige vilkår skal være på plads tilat sikre den ønskede fremgang.
Ad anbefaling 3:Bistandseffektivitet.Mest mulig bistand for pengene bør være et udgangspunkt for al bistandspolitik. Bistand bør gives ifællesskab, der skal indgås partnerskaber ikke kun med modtagerlande-/organisationer, men også
Side 5 af 6
med like-minded donorer og ikke mindst EU Kommissionen. Med til effektivitet hører en skarp prio-ritering af modtagere såvel som indsatser.Det vil være rimeligt at foretage en gennemgang af hovedindsatsområderne i den danske bistandover de senere år, således at der kan tages højde for nye strømninger, dels de aktuelle fødevare-kritiske problemer, men også en prioritering af indsatser i sektorer og lande. Den danske bistandskal fremme de enkelte landes egen samfundsudvikling og økonomiske vækst, men den bør ogsåkunne skabe baggrund for et bæredygtigt samarbejde mellem privatsektoren i de enkelte lande ogDanmark.I en prioritering indgår et valg om fordeling af den danske bistand på det multilaterale og det bilate-rale plan. Effektiviteten i den multilaterale bistand vurderes lav sammenlignet med den bilaterale.En revurdering af fordelingen kan være formålstjenlig.Antallet af partnerskabslande såvel som sektorer bør ikke være for stort. Bistandsprogrammer skalfortsat tilrettelægges ud fra behov i modtager/partnerland, men med til en effektivisering hører atman skal se på de danske komparative fordele ved at vælge netop de indsatsområder. Ligeledesbør der, når et samarbejde påbegyndes, opstilles et succeskriterium der kan måles på, samt enexit-strategi.L&F anbefaler at:Danmarks nuværende samarbejdslande og sektorindsatser gennemgås kritisk for ny prio-ritering og valg af partnerlande og bistandsengagement.Partnerlandets behov danner baggrund for enhver indsats, men der skal tages hensyn tilkomparative danske fordele for at opnå den fornødne effektivitet i bistanden.Danmarks bistandsindsats bør afstemmes med like-minded donorer og EU m.h.p. udform-ning af en langsigtet operativ plan.Indsatserne på lande-, sektor- og særlige strategier, herunder civilsamfundsstrategien børvære koordineret.
Ad anbefaling 4:Privatsektorudvikling.Økonomisk vækst og beskæftigelse er en forudsætning for fattigdomsbekæmpelse. Økonomiskbæredygtig langtidsvækst skabes bedst af det private initiativ. Men privatsektorvækst skal gå hånd ihånd med udvikling af rammevilkår der styres af den offentlige sektor, ligesom de basale infrastruk-
Side 6 af 6
turelle betingelser i form af adgang til uddannelse, sundhed og sociale sikkerhedsnet skal være op-fyldte.Udviklingsbistand til den private sektor må ikke opfattes eller tilbydes som direkte støtte til enkelt-virksomheder eller sektorer i et udviklingsland, idet man herved skaber konkurrenceforvridning.Derimod skal rammevilkårene forbedres. Derfor skal bistanden rettes mod udbygning af infrastruk-tur for virksomhedsdrift, adgang til finansiering, kapacitetsudvikling i og blandt industriorganisatio-ner, opbygning af velfungerende arbejdsmarked, samt sikring af markedsadgang.Med Danmarks stærke fokus på udviklingen i Afrika bør landbrugs- og fødevaresektoren ofres sær-lig opmærksomhed. Særlige forhindringer for udvikling af fødevareproduktionen bør vurderes. Pro-ducenter skal sikres adgang til jord og vand som ligeværdige produktionsparametre, juridiske ret-tigheder som et matrikelsystem sættes op og adgang til finansiering og konsulenttjeneste sikres.Konkurrencevilkårene skal forbedres. Afrikanske producenter har i dag adgang til mange internati-onale markeder, men i praksis virker det ikke. Dels er den logistiske infrastruktur ikke på plads, delsmangler producenterne markedsinformation. Hertil kommer at varerne ikke er prøvet med hensyn tilat efterkomme den internationale krav til standarder og normer.Danmark har et særligt vindue til at støtte udvikling af privatsektorsamarbejde mellem danske oglokale virksomheder. Disse programmer har med stor succes aflastet et samarbejde for de merom-kostninger der er forbundet ved etablering i et udviklingsland. Programmerne fremmer private dan-ske virksomheders overførsel af teknologi og skaber herigennem arbejdspladser og økonomiskvækst.L&F anbefaler:De instrumenter, der inden for de udviklingspolitiske prioriteter faciliterer overførsel af tek-nologi og etablering af privatsektorsamarbejder, bør fortsat styrkes og evt. udbygges.Rammevilkår for privatsektor vækst med udbygning af infrastruktur skal styrkesAfrika skal optages i det internationale handelsmønster, varerne skal leve op til internatio-nale standarder, hvorfor adgang til markedsinformation og markeder som de kritiske pa-rametre skal fremmes.Erhvervsinstrumenterne, f.eks. B2B programmet, bør tilpasses bedre til de forhold dergælder for de enkelte sektorer.