Uddannelsesudvalget 2009-10
UDU Alm.del Bilag 233
Offentligt
855249_0001.png
855249_0002.png
Baggrund
25. maj 2010
Undervisningsministeren hiver tæppet væk under højskolerneRegeringen lægger i Genopretningsaftalen op til en besparelse på 55 millioner påfolkehøjskoleområdet ved at reducere tilskuddet til de korte kurser. Bliver detrealiseret vil det på kort sigt betyde lukning af mindst 10 skoler og på sigt true opmod en tredjedel af landets højskoler.Besparelserne på højskolernes korte kurser vil have meget alvorlige konsekvenser forhøjskoledrift i Danmark Folkehøjskolernes Forening i Danmark vurderer, at besparelserne, hvisde bliver realiseret, på kort sigt vil betyde døden for 10-15 højskoler, heraf 4pensionisthøjskoler, og på lidt længere sigt op mod en tredjedel af alle danske højskoler.Ifølge aftalen er beslutningen om besparelserne truffet ”på baggrund af de senere års stigning ide korte kurser på folkehøjskolerne”. Undervisningsministeriets egne tal viser dog, at antallet afkursister på de korte kurser sidste år lå på niveau med 2005, og at den begrundelse altså ikkehar hold i virkeligheden.Der er tale om reducering af det samlede tilskud til landets højskoler på 10 %. Sammenlignetmed beslægtede områder som eksempelvis Efterskolerne, bliver tilskuddet til højskolerneskåret væsentligt mere.

Højskolerne var villige til dialog

Folkehøjskolernes Forening i Danmark havde ellers på et møde med ministeren så sent som iapril givet udtryk for forståelse for, at højskolerne også måtte bidrage, når samfundet skalspare, og at man gerne vil indgå i en dialog om det. Alligevel er beslutningen om at spareensidigt på de korte kurser truffet uden at involvere højskolerne. Derfor ligner dette mere etpolitisk felttog mod de korte kurser end blot besparelserDet er nærliggende at tro, at ministeren har truffet afgørelsen om besparelser på de korte kurserpå baggrund af pressehistorier om enkelte højskolers korte kurser, der angiveligt ikke lever oplovkravene. Det er Folkehøjskolernes Forening i Danmark (FFD) holdning, at allehøjskolekurser – korte som lange - afholdt under højskoleloven naturligvis skal leve op tillovens krav om et bredt, alment indhold. Og derfor er denne besparelse en blanding aføkonomi og politisk højskolernes korte kurser.FolkehøjskolernesForening i DanmarkHøjskolernes HusNytorv 7DK-1450 København KTlf. +45 3336 4040Fax +45 3313 9870E-mail: [email protected]www.hojskolerne.dkwww.ffd.dk

Et slag mod sammenhængskraften og udkantsdanmark

De højskoler, der sandsynligvis må lukke som følge af Genopretningsaftalen, er fordelt overhele landet – og fortrinsvist i det, man kalder udkantsdanmark, hvor de udgør folkeligemødesteder og er centrale kulturinstitutioner. Regeringen modarbejder dermed sin egenmålsætning om at hjælpe udkantsdanmark, ligesom det synes i modstrid med de anbefalinger,som regeringens eget Folkeoplysningsudvalg ventes at barsle med inden sommer.Den nuværende regering har desuden tidligere nedsat 2 højskoleudvalg, der begge med storpolitisk opbakning har peget på højskolernes korte kurser som vigtige mødesteder, der dannerunderskov for den demokratiske dannelse og sammenhængskraften. Det nye besparelsesforslaggår stik imod udvalgenes anbefalinger.

95 %-målsætningen

Ved ministerens tiltrædelse fremhævde hun målsætningen om, at 95 % af en årgang skal haveen ungdomsuddannelse som det allervigtigste. Det undrer derfor, at ministeren vælgerbesparelser, der lukker højskoler, som med succes også løfter denne vigtige opgave. Og selvomman, som det også fremgår af aftalen, giver en mindre forhøjelse til de lange kurser, hjælper detikke, idet en lukket skole jo ikke kan have gavn deraf.

Fakta om de danske folkehøjskoler

Der eksisterer i dag 74 højskoler over hele landet. Sammenlagt er der årligt ca. 45.000 kursisterpå et højskoleophold. Ca. 36.000 af dem er kursister på de korte kurser. Det statslige tilskud tilde korte kurser udgør ca. 10 % af de samlede tilskud til landets højskoler. Yderligereoplysninger påwww.ffd.dkFor yderligere kommentarer eller information, kontakt:

Helga Kolby Kristiansen

Formand for Folkehøjskolernes Forening i Danmark:[email protected],2062 1314

Niels Glahn

Generalsekretær for Folkehøjskolernes Forening i Danmark:[email protected],2035 2362

Andreas Harbsmeier

Pressemedarbejder, folkehøjskolernes forening i Danmark,[email protected],2991 1522
2