Uddannelsesudvalget 2009-10
UDU Alm.del Bilag 127
Offentligt
Til de på høringslisten anførte myndigheder og organisationer mv
Høring over udkast til forslag til lov om ændring af lovom statens uddannelsesstøtte (SU-loven), justering afudlandsstipendieordningen og udlandsstipendium tilErasmus Mundus-uddannelserHermed sendes udkast til forslag til lov om ændring af lov om statens ud-dannelsesstøtte (SU-loven) vedr. justering af udlandsstipendieordningenog udlandsstipendium til Erasmus Mundus-uddannelser i høring. Udkasteter også offentliggjort på Høringsportalen,www.hoeringsportalen.dk.Styrelsen for Statens Uddannelsesstøtte anmoder om eventuelle bemærk-ninger til udkastet til lovforslag snarest belejligt ogsenest mandag den22. februar 2010 inden kl. 12.00.Høringssvar bedes sendt til denne mail-adresse:[email protected].Iemnefeltet bedes anført: Høringssvar-udlandsstipendium.
3. februar 2010
Lovforslagets baggrund og indholdUdlandsstipendieordningenI forbindelse med aftalen af 20. juni 2006 mellem regeringen (Venstre ogDet Konservative Folkeparti) og Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti ogDet Radikale Venstre om fremtidens velstand, velfærd og investeringer ifremtiden (velfærdsaftalen) og aftalen af 2. november 2006 om udmønt-ning af globaliseringspuljen (opfølgning på velfærdsaftalen) blev det be-sluttet at indføre et udlandsstipendium, som danske uddannelsessøgendepå de videregående uddannelser kan tage med til at betale for uddannelsei udlandet.Udlandsstipendieordningen indgår som en del af lov om statens uddannel-sesstøtte (SU-loven) og trådte i kraft den 1. juli 2008. Af bemærkningernetil den ændring af SU-loven, som etablerede ordningen, fremgår det, atder skal udarbejdes en status 15 måneder efter lovens ikrafttræden. Den-ne status er nu udarbejdet, og i forbindelse med udarbejdelsen blev detfundet hensigtsmæssigt også at behandle de indvundne erfaringer fra detførste år med ordningen med henblik på at lægge op til eventuelle ændrin-ger af udlandsstipendieordningen.
Statusrapporten af 7. oktober 2009 peger på en række punkter, hvor æn-dringer af den gældende lov kan være hensigtsmæssige, og forslagene tilændringer drejer sig om uddannelsens normering, behovet for tidsbe-grænsning af godkendelse af udenlandske uddannelser og flytning af kon-trollen med studiefremdrift. Disse ændringer fremgår af det vedlagte ud-kast til lovforslag.Udlandsstipendium til Erasmus Mundus-uddannelserI februar 2008 fremsendte ministeren for videnskab, teknologi og udviklingen redegørelse til Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi om del-tagerbetaling på universitetsuddannelser omfattet af en Erasmus Mundus-aftale. Redegørelsen konkluderede, at danske universiteter kan have van-skeligt ved at indgå aftale med udenlandske universiteter om deltagelse iudbud af Erasmus Mundus-uddannelser. På denne baggrund blev der ned-sat en arbejdsgruppe, som skulle søge løsninger på problemet, og medudgangspunkt i anbefalingerne fra arbejdsgruppen blev der den 26. juni2009 indgået en aftale mellem regeringen (Venstre og Det KonservativeFolkeparti) og Socialdemokraterne om fremtidig regulering og finansieringaf Erasmus Mundus-uddannelser.Det fremgår af aftalen blandt andet, at studerende, der er berettiget tildansk SU, kan finansiere eventuelle studieafgifter ved studieophold i ud-landet med udlandsstipendier. Dette gælder, selv om de derved opnår ud-landsstipendium i mere end 2 år. De ændringer, der kræves for at udmøn-te denne del af aftalen, fremgår af det vedlagte udkast til lovforslag.Eventuelle spørgsmål til udkastet til lovforslag kan stilles til undertegnedeeller kontorchef Jørgen Winther, tlf. 33 26 86 81, e-mail [email protected].
2/2
Med venlig hilsen