Trafikudvalget 2009-10
TRU Alm.del Bilag 363
Offentligt
Udkast
NOTATDEPARTEMENTETDatoDok.idJ. nr.25. maj 20102010-1053
Nærheds- og Grundnotat om Europa-Kommissionens indstilling tilRådet om at bemyndige Europa-Kommissionen til at åbne forhand-linger med ikke-EU lande med henblik på at indgå aftaler om instal-lation af Galileo jordbaseret infrastruktur.Notatet er fremsendt parallelt til Folketingets Europaudvalg og FolketingetsTrafikudvalg.KOM-nr. forefindes ikke.ResuméFormålet med den europæiske politik for satelltibaseret radionavigation er atforsyne Det Europæiske Fællesskab med to satellitsystemer (GNSS EGNOS ogGalileo), som begge omfatter satellitter og jordstationer. For at sikre globaldækning er det nødvendigt at etablere jordstationer på ikke EU-landes terri-torier, og Kommissionen ønsker derfor et horisontalt forhandlingsmandat,der kan danne grundlag for at indlede forhandlinger med en række nærmereangivne 3. lande.1. Baggrund og indholdForslaget er fremlagt af Kommissionen i henhold Traktatens art. 172 sammen-holdt med art. 218 og Rådet skal godkende at Kommissionen kan indlede for-handlinger med ikke EU-lande om etablering af Galileo jordbaserede anlæg påområder under de pågældende landes jurisdiktion. Forslaget foreligger endnuikke på dansk.Baggrunden for forslaget er at sikre, at Galileo programmet, som vil omfatte 30satellitter, kan blive understøttet af op til 40 jordbaserede anlæg som løbendevil kontrollere og understøtte satellitterne. Data fra de jordbaserede anlæg vilblive bearbejdet på de tre Galileo Kontrol Centre, der skal etableres. De jordba-serede anlæg vil primært blive installeret indenfor EU-medlemsstaters territo-rier, men for at sikre global dækning for Galileo, vil en række af anlæggeneskulle etableres på ikke-EU landes territorier.Det er væsentligt at sikre, at de områder i ikke-EU lande der er relevante tiljordbaserede anlæg er tilstrækkeligt beskyttede og opfylder de minimums kravtil sikring, der indgår i Galileo-programmet.
Kommissionen har derfor brug for mandat til at indlede forhandlinger med delande, der indtil videre peges på som mulige værtsnationer for jordbaserede an-læg, med henblik på at få etableret de nødvendige aftaler.Ønsker Kommissionen senere at indlede forhandlinger med andre lande end denu udpegede vil Kommissionen bede om en forlængelse af forhandlingsmanda-tet.Der vil blive etableret en særlig komité med deltagelse af medlemslandene medhenblik på at følge forhandlingerne og bistå Kommissionen under disse.2. Gældende dansk ret og forslagets konsekvenser herforForslaget har ikke lovgivningsmæssige konsekvenser for Danmark.3. HøringHøring af EU-specialudvalget vurderes ikke at være relevant.4. Statsfinansielle, samfundsøkonomiske og administrative konse-kvenser af forslagetForslaget skønnes ikke at have statsfinansielle, samfundsøkonomiske eller ad-ministrative konsekvenser for Danmark.5. NærhedsprincippetKommissionen anfører, at forslaget harmonerer med nærhedsprincippet, daforhandlinger med ikke EU-lande om etablering af jordbaserede anlæg vedrø-rer Fællesskabet som sådan, og en forhandlingssituation med ikke EU-landekan derfor ikke varetages af en enkelt medlemsstat eller en gruppe af sådanne.Det er vigtigt med en koordineret tilgang til forhandlingerne, såvel på det tek-niske plan som i spørgsmålet om håndtering af de sikringsmæssige aspekterforbundet med at etablere jordbaserede anlæg i ikke EU-lande.Da programmerne for Egnos og Galileo satellitbaseret radionavigation blevvedtaget, var regeringen enig med Kommissionen i, at etablering af en verdens-omspændende satellitnavigations struktur er udenfor teknisk og finansiel ræk-kevidde for en enkelt medlemsstat, og at en sådan struktur bedst løftes på Fæl-lesskabsniveau. Regeringen finder, at også forhandlinger med en række ikkeEU-lande om etablering af jordbaserede anlæg på disse landes territorier måvaretages af Kommissionen på vegne Fællesskabet.Det er derfor regeringens holdning, at forslaget er i overensstemmelse mednærhedsprincippet.
Side 2/2
6. Regeringens foreløbige generelle holdningRegeringen finder det væsentligt, at den jordbaserede infrastruktur, der er enforudsætning for Galileo-programmets funktionalitet, bliver etableret på bag-grund af ensartede krav til sikring af områderne og anlæggenes funktionalitet,og at medlemsstaterne løbende er bekendt med status for igangværende for-handlinger og har mulighed for, via den særlige komité, at bistå Kommissionen.7. Generelle forventninger til andre landes holdningerDe indledende sonderinger peger på, at der kan opnås enighed om et mandat tilEU-Kommissionen under forudsætning af, at medlemslandene har indflydelsepå forhandlinger med tredjelande via en særlige komité, der foreslås etableret.8. Europa-Parlamentets udtalelserParlamentets holdning foreligger endnu ikke.9. Tidligere forelæggelse for Folketingets EuropaudvalgSpørgsmålet om strukturen for Galileo systemets fysiske komponenter, herun-der behovet for etablering af jordbaserede anlæg også i ikke EU-lande har væ-ret nævnt til orientering i Folketingets Europaudvalg d. 1. marts 2002 og d. 22.marts 2002 med henblik på fastlæggelse af forhandlingsoplæg vedrørendeigangsætning af projektets udviklings- og testfase.
Side 3/3