Trafikudvalget 2009-10
TRU Alm.del Bilag 298
Offentligt
825710_0001.png
825710_0002.png
12. april 2010Jnr: 215.007
Kære Henriette KjærI januar præsenterede Teknologirådet på et møde med Trafikudvalget et projekt ombæredygtig transport, som rådet foreslog at gennemføre i samarbejde medTrafikudvalget.

Kort om projektet

Projektet tager udgangspunkt i, at knaphed på olie og krav til reduktion aftransportsektorens CO2-udslip presser sektoren til at øge energieffektiviteten og tilat udnytte andre former for drivmidler. Der vil være tale om et længere forløb meden række konkrete aktiviteter som starter i efteråret 2010 og slutter med udgangenaf 2011. Projektet skal skabe rammerne for en vigtig dialog mellem politikere,aktører og eksperter på transportområdet. Målet er at skabe en fælles forståelse afde udfordringer der er til at gøre transportsystemet bæredygtigt, og en viden om deløsningsmuligheder, der allerede nu skal tænkes ind i strategier og planlægning.Projektet har været drøftet med en bred kreds af eksperter og aktører, som alle seret stort behov for at undersøge hvordan transportsektoren som helhed kan blivebæredygtig, med fokus på energiforsyningen.

Mødet med Trafikudvalget

Trafikudvalget stillede sig på mødet med Teknologirådet positivt overfor etsamarbejde, men tog forbehold for at medlemmer af udvalget indgik i et fast panelpå grund af arbejdsbyrden. Udvalget pegede desuden på at emnets tværpolitiskekarakter gør det relevant også at inddrage andre af Folketingets udvalg, konkretSkatteudvalget, Det Energipolitiske Udvalg og Miljø- og planlægningsudvalget.Endelig blev det understreget, at politikerne på forhånd skal udpege deforudsætninger, der skal gælde for et bæredygtigt transportsystem. Det kan ske vedet indledende seminar – og det vil så være den første opgave som politikere ogstyregruppen for projektet kan løse sammen.

Samarbejdsmodel

Teknologirådet har overvejet og undersøgt forskellige muligheder for attilrettelægge samarbejdet med de relevante udvalg i Folketinget. Vi er blevetopmærksom på, at et samarbejde med 4 forskellige udvalg risikerer at blive for løst,med deraf følgende uklarhed om, hvad politikerne ønsker at få belyst gennemprojektet. Det kan blive svært at fastholde de rammer og målsætninger, deroverordnet skal styre projektet fra start til slut. Rådet er derfor nået frem til at denbedste løsning er at sammensætte et fast panel af politikere med en repræsentant forhvert parti. Det vil befordre en kontinuitet som sikrer de mest brugbare resultater,og det vil give det bedste udbytte af samarbejdet for Folketinget.Teknologirådet foreslår at de 8 trafikordførerne fra partierne, som også ermedlemmer af Trafikudvalget, udgør dette politikerpanel. Emnet bæredygtigtransport vil være godt forankret her. I vil også kunne fungere som kontakt til jerespartifæller i Det Energipolitiske Udvalg, Miljø- og Planudvalget og Skatteudvalget.
Disse udvalg vil blive inviteret med til høringer og seminarer, afhængigt af emneog lovgivningsmæssig relevans.Der har været talt om at inddrage politikere fra kommuner og regioner. Det vilkunne ske på et særligt seminar, ligesom de inviteres som almindelige deltagere tilhøringerne.

Politikerpanelets opgave

Politikerpanelet skal være med til at skabe et overblik over de udfordringer der vilvære relevante at tage fat på for at fremme et bæredygtig transportsystem ifremtidens Danmark, og hvordan disse udfordringer kan gribes an. Det vil ske isamarbejde med styregruppen for projektet og Teknologirådet, der fungerer somsekretariat. Konkret er det politikerpanelet der indledningsvis fastlæggerforudsætningerne for scenariearbejdet, undervejs udvælger temaer for høringer ogseminarer og bidrager til at justere kurs og indhold, og til sidst peger på hvilkescenarie(elementer) for et bæredygtigt transportsystem der er politisk ønskværdige.Der vil være 2 - 3 høringer i forløbet, hvor et panel af politikere udspørgerinviterede eksperter og aktører indenfor udvalgte temaer. Her kan trafikordførernesuppleres af politikere fra andre relevante udvalg. To medlemmer af det fastepolitikerpanel kan på skift indgå som særligt ansvarlige i planlægningen afhøringerne. Høringerne vil være åbne for offentligheden.Seminarer vil typisk følge efter en høring med det formål at drøfte høringensbudskaber i forhold til det videre scenariearbejde. Politikerpanelet og relevanteudvalg og projektets styregruppe af aktører og eksperter vil være deltagerkredsen iseminarerne.

Første høring/seminar skal fastlægge forudsætningerne for scenariearbejdet

og foreslås at finde sted enten i juni eller lige efter sommerferien.

På baggrund af ovenstående vil Teknologirådet derfor gerne høre hvordan du stillerdig til at indgå i et sådant politikerpanel, sammen med de 7 andre trafikordførere.Brevet bliver desuden sendt til formanden for Trafikudvalget.Vi hører gerne fra dig senest den 16. april.Med venlig hilsenIda LeisnerProjektlederTeknologirådetLars KlüverSekretariatschefTeknologirådet
2