Trafikudvalget 2009-10
TRU Alm.del Bilag 224
Offentligt
800436_0001.png
800436_0002.png
NOTAT
Modtager: TrafikudvalgetEmne:Af:Dato:Planlagt sandfodring i 2010 på Sdr. Holmlands TangeAfdelingschef Anne Lund, Kystdirektoratet21. januar 2010
Indledning.Kystdirektoratet ønsker med dette notat at orientere Trafikudvalget om den i 2010 planlagtesandfodring ud for den tidligere SIC forsøgsstrækning på Sdr. Holmlands Tange på den jyske vestkyst.Sdr. Holmlands Tange er en del af strækningen Lodbjerg-Nymindegab, hvor Kystdirektoratet sammenmed de fire vestkystkommuner har ansvaret for kystbeskyttelsen. Baggrunden for fodringsindsatsen påstrækningen er en 5-årig plan, som angiver de planlagte fodringsmængder, strækninger og tidspunkter.Planen skal sikre, at den vedtagne målsætning for kysten kan opfyldes i løbet af aftaleperioden. Detplanlagte kystbeskyttelsesarbejde i 2010 blev den 18. december 2009 drøftet på det årlige fællesmødemed alle vestkystkommunerne (Thisted, Lemvig, Holstebro og Ringkøbing-Skjern). Kommunerneudtrykte stor tilfredshed med fodringsprogrammet, og bakkede fuldt ud op om det planlagte programfor 2010.Formålet med sandfodringen er at standse kystens tilbagerykning på den nordlige 1/3 af Sdr.Holmslands Tange og at reducere den naturlige tilbagerykning på den sydlige 2/3, som det er aftalt medbl.a. Ringkøbing-Skjern Kommune i Fællesaftalen for 2009-2013.Sandfodringen foretages som en revlefodring, hvor sandet placeres 400-500 meter fra kysten. Formåletmed sandfodring er, afhængig af målsætningen, helt eller delvist at kompensere for den naturligeerosion og derigennem bevirke en forstærkning og opbygning af kystprofilet. Revlefodringen vilhovedsagelig styrke selve profilet ud for kysten, men bølgernes naturlige aktivitet vil også flytte en del afrevlefodringen ind på selve stranden, hvorfor også stranden vil blive opbygget som følge afrevlefodringen.Tidspunkt for sandfodring.Fodring på Sdr. Holmsland Tange er planlagt til 2010. På nuværende tidspunkt er det ikke endeligtfastlagt, hvornår i 2010 sandfodringen på Sdr. Holmlands Tange, herunder ud for den tidligere SICforsøgsstrækning, finder sted. Den detaljerede tidsplanlægning aftales i februar 2010 med denentreprenør, der skal udføre arbejdet, så en effektiv gennemførelse af hele fodringsprogrammet påvestkysten sikres.Mængden af sand til sandfodringen.Det er planlagt, at der på Sdr. Holmlands Tange skal sandfodres med ca. 740.000 m3sand. Der er taleom en revlefodring, hvor sandet vil blive fordelt jævnt over en 13,5 km strækning på revlerne 400-500meter fra kystlinjen.
1
Der skal sandfodres på revlerne på det meste af kysten ud for den strækning, hvor SIC forsøget blevgennemført. Den planlagte sandfodring starter syd for Hvide Sande nærmere bestemt 3.100 meter nordfor den tidligere SIC forsøgsstrækning og slutter 800 meter nord for den linie, hvor forsøgsstrækningenslutter i syd.Placeringen og mængden af sand er fastlagt ud fra en kystteknisk vurdering af, hvad der skal til for atopfylde målsætningen for kystens udvikling.Konsekvenser af sandfodringen.I SIC forsøgsperioden blev der, udover en mindre revlefodring i årene 2005, 2006 og 2007 udfor dennordligste del, ikke sandfodret på SIC forsøgsstrækningen. For at opfylde målsætningen i Fællesaftalen,er det i 2010 nødvendigt at sandfodre på Holmslands Tange herunder ud for den tidligere SICforsøgsstrækning.Da SIC systemet er placeret på stranden, forventes der ikke i forbindelse med selve fodringen en direktepåvirkning på rørene. I den efterfølgende periode vil stranden over hele strækningen dog blive tilførtsand og dermed blive styrket. Dette gælder for både delstrækninger med og uden rør herunder ogsåreferenceområde 2 i det afsluttede SIC forsøg.
2