Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del Bilag 93
Offentligt
Til: Minister for sundhed og forebyggelseJakob Axel Nielsen og medlemmerne afFolketingets Sundhedsudvalg11. november 2009[email protected]
Patienterne må ikke glemmes i det nye patientklagesy-stemDanske Handicaporganisationer, Danske Patienter og Forbrugerrådet har to afgørendeønsker til det kommende patientklagesystem; lægmandsrepræsentation i Patientombudet oguafhængig patientstøtte til ligeværdig dialog med sundhedsvæsenet.
Lægmandsrepræsentation i PatientombudetI det aktuelle lovudkast er der lagt op til rent administrative afgørelser uden nogen form forlægmandsrepræsentation i Patientombudet. Argumentet er, at der ikke skal stilles sammekrav til retssikkerhed for patienter og sundhedspersoner i Patientombudet, når der er tale omforløbsklager over sundhedsvæsenets og ikke sundhedspersoners faglige virksomhed.Vi finder det retssikkerhedsmæssigt meget utilfredsstillende, hvis behandlingen af klagerover det samlede patientforløb ikke kommer til at omfatte et lægmandselement. Afgørelser-ne i Patientombudet vil ofte bero på en skønsmæssig vurdering af, om et konkret forløb harlevet op til den ”almindelige anerkendte faglige standard”. Patientperspektivet er i den for-bindelse helt afgørende for, at sagen bliver belyst tilstrækkeligt nuanceret. Afgørelserne måikke alene bero på sundhedsfaglig ekspertise. Både sundhedsprofessionelle og patienter harviden og erfaringer, som er nødvendige for at kvalificere og skabe tillid til afgørelserne afforløbsklager og for udvikling af normer for standarder. Patientperspektivet er også afgø-rende, fordi patienterne afskæres fra at klage til disciplinærnævnet, hvis Patientombudetafviser en klage.
Lægmandselementet er med andre ord helt afgørende for både sagens behandling og for be-folkningens tillid til klagesystemet. Der kan evt. søges inspiration til den konkrete konstruk-tion ved at kigge på ankesystemet på beskæftigelses- og socialområdet.
Uafhængig patientstøtte i dialogen med sundhedsvæsenetMange patienter, der har været udsat for et dårligt forløb i sundhedsvæsenet, ønsker ikke atklage. De ønsker primært en forklaring og evt. en undskyldning samt en forvisning om, atandre borgere skånes for lignende oplevelser. Det er derfor positivt, at hele sundhedsvæse-net fremover bliver forpligtet til at tilbyde en dialogbaseret løsning, når en borger har haften dårlig oplevelse i sundhedsvæsenet.Det er imidlertid afgørende at forstå, at der er tale om et asymmetrisk forhold – patienternevil altid være ”den lille” i dialogen med sundhedsvæsenet. Derfor er der behov for en uaf-hængig patientstøtte, der kan bistå patienten, såfremt han/hun ønsker det. Med en sådan mu-lighed vil flere patienter forventeligt gøre brug af den lokale dialog. Dels fordi de vil opleve,at det nytter noget, og dels fordi de vil opleve det som et trygt alternativ til en formel klage.Der kan evt. findes inspiration i den uafhængige patientstøtteordning, som har fungeret i enårrække i det engelske sundhedsvæsen.
Med venlig hilsen – og håb om at ovenstående indarbejdes i det nye patientklagesystem
Stig Hedegaard Kristensen, fungerendeformand for Danske Patienter
Stig Langvad, formand for Danske Handicap-organisationer
Rasmus Kjeldahl, direktør for Forbrugerrådet2