Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del Bilag 456
Offentligt
Folketingets SundhedsudvalgJeg hedder Maria Salomon og er sygeplejerske med speciale i fertilitet. Jeg vil også gerne gøre min meninggældende i debatten ang regeringens spareplan. Jeg håber, I vil læse de følgende synspunkter og tage dem tilefterretning og evt. bruge dem som argumenter i debatten.Jeg mener, at regeringens spareplan indebærer en alvorlig forringelse af det danske sundhedsvæsen og er imodstrid med grundpræmisserne i det danske sundhedsvæsen om lige behandling for alle af følgende årsager:Ufrivillig barnløshed er en sygdom.Verdenssundheds organisationen WHO, har defineret infertilitet som en sygdomPatienter, der får behandling for ufrivillige barnløshed er kendetegnet ved, at de er syge i deresreprodutionsorganer og har brug for medicinsk behandling .At afskære dem fra behandling er enindskrænkning af det offentlige behandlingstilbud.Fertilitetsbehandling er et behandlingstilbud uden garanti.Fertilitetsbehandling er ikke en vare, man kan købe. Patienterne er i behandling mod barnløshed, men er ikkegaranteret at få et barn med hjem. Indfører man brugerbetaling må man forvente en social skævvridning, eftersom samfundets økonomiske bedst stillede modsat de dårligst stillede bedre kan overskue at betale de 50 – 75.000 til en given fertilitetsklinik, uden sikkerhed for at det lykkes at få et barn. Det helt urimelige i denne sag erendvidere, at dem, der kræver de fleste behandlinger, også er dem der har den ringeste chance for at få et barn,og netop disse patienter´, er dem der bliver ramt økonomisk hårdest.Regeringens spareplan diskriminerer de barnløse som særlig gruppe
Hvis regeringen opfatter de ufrivillige barnløses situation, som et særligt ”luksusproblem”, tager denmeget fejl. Sygdom i reproduktionorganerne kan have mange årsager, som på lige fod med så megetandet burde være en samfundsopgave at forebygge og behandle. At være infertil kan endvidere væreforbundet med en stor belastning både fysisk, psykisk samt socialt.Børn ’lavet’ på fertilitetsklinikker er god investering i fremtidens velfærdDer er i dag dokumentation for, at ethvert barn – også dem, som bliver til som resultat af en behandling i detoffentlige – genererer et provenu på ca. 1 million kr. gennem et livsforløb(Connolly et al. Human Reproduction24, 2009). Da de offentlige klinikker ”laver” 2900 børn om året, er der tale om rigtig mange penge somstatskassen risikerer at gå glip af.Samfundets grundværdier om lige ret til sundhedsvæsnet sættes over styr med spareplanenAt indføre brugerbetaling på dette områder i hospitalsvæsenet er at sætte grundværdierne i det danskesundhedsvæsen over styr.
Jeg mener på baggrund af ovenstående, at forslaget om besparelser på fertilitetsbehandlingen i offentlig regibør forkastes, da det er en kraftig forringelse af det danske sundhedsvæsen. Det sætter nogle af kerneværdiernei det danske samfund over styr i forhold til ret til lige behandling for alle samfundsgrupper.I denne sag diskrimineres en gruppe mennesker, der uforskyldt ikke kan få den rette behandling uden selv atskulle betale for den.
Med venlig hilsenMaria SalomonSygeplejerskeFertilitetsklinikkenRigshospitalet