Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del Bilag 434
Offentligt
Orienteringsnotat
J.nr. MST-103-00138SST J.nr. 7-302-01-162/4Ref. momweDen 29. juni 2010
Orientering om resultaterne af WHO's 5. Ministerkonference om Miljø og Sundhed, Parma d.
10.-12. marts 2010
WHO afholdt d. 10.-12. marts 2010 sin 5. ministerkonference om miljø og sundhed. Folketinget blevorienteret om konferencen ved notat af 5. marts 2010.På mødet blev der vedtaget en ministerdeklaration samt en beslutning om den fremtidige strukturfor WHO’s miljø- og sundhedsproces som sådan.Baggrund
På den seneste ministerkonference i Budapest i 2004 blev der vedtaget en handlingsplan for børnsmiljø og sundhed, Children’s Environment and Health Action Plan for Europe (CEHAPE). Den in-deholder fire sæt af regionale målsætninger, de såkaldte ”Regional Priority Goals”, eller RPGs, somhandler om at reducere sygdomme og andre negative helbredseffekter relateret til henholdsvis:I)Vand og sanitetII)Ulykker samt manglende fysisk aktivitetIII)Inden- og udendørs luftforurening ogIV)Kemikalier, støj, stråling og mikroorganismer – herunder i forbindelse med arbejdsmiljø.For øvrig baggrundsorientering henvises til notatet af 5. marts 2010.Centrale resultater af konferencen
MinisterdeklarationenMinisterdeklarationen, der blev vedtaget, lå meget tæt op ad det udkast, der forelå til konferencen.Den er opdelt i en kort overordnet del og en mere specifikt ”forpligtelse til handling” del.Den har særligt fokus på børns miljø og sundhed og de sundhedsmæssige effekter af klimaforan-dringer. Der blev vedtaget fire sigtemål, relateret til hvert af de fire områder af regionale målsætnin-ger, der er i handlingsplanen for børns miljø og sundhed. Målsætningerne er:I 2015:1.
Indeklima, inkl. passiv rygning: Indeklimaet i institutioner, hvor børn lærer og leger, samt of-fentlige steder til rekreative formål skal være røgfri.2.
Skadelige stoffer: Hvert barn skal så vidt muligt beskyttes mod risici fra skadelige stoffer,både under graviditet og amning og de steder, hvor børn typisk opholder sig.I 2020:3.
Vand og hygiejne: Der skal være adgang til rent vand og sanitet i områder, hvor børn befin-der sig, samt fokus på hygiejne.4.
Fysisk aktivitet: Der skal være adgang til sunde og sikre omgivelser, hvor børn kan cykle oggå til skole, og børnehaver samt grønne områder, hvor de kan udfolde sig fysisk.
Det lykkedes Danmark at få fremhævet hormonforstyrrende stoffer og vigtigheden af adgang tilgrønne områder for at fremme fysisk aktivitet i ministerdeklarationen. Hormonforstyrrende stofferfremhæves i deklarationen blandt de kemiske stoffer, som udgør en særlig udfordring. Desudentilkendegiver ministrene, at de vil handle, når der er påvist en miljø- og sundhedsrisiko ved kemiskestoffer, herunder deres kombinationseffekter, og at de derfor vil styrke forskningen og udvikle bedremetoder til vurdering af risici. Danmark støttede endvidere aktivt prioritering af indsatser mod børnsudsættelse for passiv rygning, blandt andet som led i implementering af WHO’s “Framework Con-vention on Tobacco Control”. Der er også lagt op til andre forbedringer af indeklimaet, hvor med-lemslandene kan anvende WHO’s kommende vejledning om indendørs luftkvalitet, som forventesat blive publiceret til sommer.Deklarationen giver generelt tilsagn om at handle på tidens centrale udfordringer, specificeret somsundhedsrelaterede problemer i forbindelse med klimaforandringer,dårlige levevilkår herunder mangel på vand og sanitet,socioøkonomiske og kønsmæssige uligheder forøget af den finansielle krise,ikke-smitsomme sygdomme, som hjerte-kar sygdomme og fedme, der er relateret til denmåde, vi har indrettet vores omgivende miljø/samfund på,bekymring om nye problemstillinger såsom svært nedbrydelige, hormonforstyrrende og bio-akkumulerende skadelige stoffer og nanomaterialer, samtmangel på ressourcer i en række lande, især i Øst- og SydeuropaMinistrene giver med deklarationen også tilsagn om at ville styrke sundheds- og miljølovgivning,lette unges deltagelse i WHO processen samt fremme interessenters medvirken til at bistå medviden, teknologi og ressourcer til at løse udfordringerne. Ministrene velkommer desuden et separatregionalt rammedokument om klima og sundhed, som Danmark har været med til at udarbejde:”Protecting health in an environment challenged by climate change”.Revision af den institutionelle ramme for miljø- og sundhedsprocessenFor at styrke WHO’s proces omkring miljø og sundhed, både hvad angår implementering og formu-lering af nye politikker, og for at øge den politiske opmærksomhed omkring området, blev det be-sluttet at oprette en ny institutionel ramme. Den vil bestå af et forum med ministerdeltagelse, etsåkaldt ”Ministerial Board” samt en bred arbejdsgruppe med landerepræsentanter benævnt ”Envi-ronment and Health Task Force”.Næste møde i rækken af ministerkonferencerDet næste møde i rækken af ministerkonferencer er planlagt til at finde sted i 2016.
./.
Bilag: Parma Deklarationen om miljø og sundhed
2
3