Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del Bilag 367
Offentligt
855165_0001.png
855165_0002.png
855165_0003.png
ÅBENT BREV til:Sundhedsminister Bertel Haarder12. maj 2010
Kære Bertel Haarder,Tillykke med din nye minister titel og velkommen til kompleksiteten i sundhedsområdet i Danmark.Vedlagt en invitation til inspiration for udvikling af specielt primærsundhedssektoren i Danmark. Kom ogbesøg den første dansk drevet alment praktiserende lægeklinik, beliggende nord for Gøteborg i Sverige.Med 13.000 patienter, godt 25 ansatte, sygeplejersker, læger, laboranter, psykolog, samlivsterapeut ogspecialisttilknytning samt en specielt indrettet modtagelse for børn, er dette ikke langt fra det som alle talerom man kunne gøre i Danmark.Vores klinik nummer to i Sverige har vi overtaget efter aftale med Landstinget der dækker Gøteborg, da dekun har kunnet drive den med underskud. Den ligger i et område, som får begrebet ”udkants Danmark” tilat ligne centrum i Århus eller København. Her er der virkelig tale om noget landligt og jeg tror roligt jeg kansige at lokalbefolkningen er glade for at vi tør binde an med projektet.Medpro er et dansk sundhedsselskab som siden 1999 har arbejdet innovativt med løsninger tilsundhedsvæsenet i de tre skandinaviske lande samt i UK. De første år var det alene med bemandings- ogrekrutteringsløsninger, men siden 2007 har vi også drevet egne klinikker indenfor almen medicin (denalment praktiserende læge).I Danmark er Medpro selskabet, der står bag den til dato eneste alment praktiserende klinik, som drives afandre end den praktiserende læge selv. Den ligger i Ishøj. Vi var i 2008/2009 de eneste som turde binde anmed et projekt derude. Vi er stolte over at tage ansvaret for, at der nu findes en velfungerende læge kliniksom er gået fra 0 til 3.000 patienter på under 1 år, som har sikret Ishøj borgerne, at de igen kunne få etalmen praktiserende lægetilbud lokalt, og som har bidraget til at Borgmesteren kunne genvælges.Vi arbejder for tiden med et konkret projekt i Nordjylland i Kås/Pandrup/Åbybro området, hvor vi efterønske fra 3 læger fusionerer deres praksis og vil derved skabe et nyt stort læge- og sundhedshus til dem.Dette har skabt megen røre og ikke mindst på grund af udenforstående interesser og politik tyder detendog meget vanskeligt.De offentlige midler der anvendes på sundhedsområdet, i dette tilfælde primær sektoren, kunne ”arbejdemere effektivt” såfremt kapaciteten i Danmarks lægeklinikker blev optimeret. Dette er ikke bare tommeord – vi beviser det i vores drift af klinikkerne i Sverige og Ishøj.Der tales meget om hvor vigtigt det er for vores samfunds udvikling at der gives plads til entreprenørskab,til innovation og til uddannelse som redskaber til udvikling og vækst. Men desværre er uviljen til at villeforandringen som følger med innovation ofte altoverskyggende.
I håbet om at få ørenlyd iblandt de mange interesser og meninger som fyger rundt i luften omkring”udkants Danmark” og sundhedstilbud til borgere eller mangel på samme, henvender vi os derfor til digsom overordnet ansvarlig for sundhedsområdet.Kom og se ved selvsyn hvorledes den allerede sparsomme almen læge kapacitet kan optimeres til allestilfredshed, og giv os muligheden for at fokusere vores tid og evner til fremtidige sundhedstilbud til dedanske borgere.Er der behov for at tale med nogen som kender til undertegnede og Medpro’ arbejde, er du velkommen tilsat kontakte Kommunaldirektør Anders Hvid Jensen eller Sundhedsdirektør Tina Boesgaard i IshøjKommune, og Sektorchef Henrik Sprøgel, Praksissektoren i Region Nordjylland.
Med venlig hilsen,
Hans Wittrup, læge, ph.d.Koncernchef, Medpro Groupe-mail [email protected] eller på mobil telefonen +45 60 37 32 01.N.B.: Yderligere tanker til inspiration og gerne til en dialog:1) I Sverige sameksisterer flere modeller indenfor primær sundhedsområdet. Man har noget som ligner danskealment praktiserende læger som kaldes ”Privatläkare”. Man har en fuldt offentligt Landstingsstyret model,hvor lægerne (og andre) er ansatte i offentligt ejet klinikker og endelig har man såkaldte private klinikker,som på kontrakt med det offentlige ejer og opererer klinikken. Kunne man tænke sig at noget lignende medflere samtidige drifts modeller kunne fungere i Danmark?2) I Sverige har man nu på det nærmeste kopieret den model som indførtes i UK for nogle år siden, ”freechoice” og indført det såkaldte ”frit vårdval” i alle landsting. Effekten er at alle, både offentlige og private nupå lige vilkår skal konkurrere om at yde klienterne/patienterne bedst mulig service. Kunne man tænke sig atnoget lignende kunne fungere i Danmark?3) Behøver man at tage til Californien for at se Kaiser Permanente modellen. Undertegnede er amerikansk giftpå 24. år og kender det amerikanske sundhedssystem rigtigt godt. Der er skam mange interessante ting at seog lærer i USA , men forudsætningerne for direkte sammenligninger er dårlige, da rigtigt mange ting fungerehelt forskelligt i de to lande. Her er dog Sverige tættere beslægtet med forudsætningerne i Danmark.4) Ordningen i Danmark med at en praktiserende læge tildeles et ydernummer var et redskab derintroduceredes på et tidspunkt, hvor specialet almen medicin ikke var opfundet og hvor læger medfærdiggjort turnus kunne slå et skilt op og tage imod klienter/patienter i konsultationen. Der var mange lægerog man var bekymret for at de nedsatte sig for tæt. I dag har vi for få læger, og spørgsmålet er således, hvemgavner ydernumrene egentlig, lægerne eller patienterne, når disse ydernumre samtidig er med til at blokerefor andre med initiativ, vilje og ”proven track record”. Kunne man tænke sig at ydernumre ikke længere varvejen frem?5) Sat på spidsen, er ydernumre og det ulogiske i at man skal have et specifikt speciale for at få et sådantydernummer for at drive en klinik, ikke et udtryk for et monopolistisk system. Alment praktiserende læger erprivate erhvervsdrivende. Hvorfor skal de som gruppe have monopol, når der hos vores broderfolk er bevisfor at det kan fungere anderledes? Ultimativt set er der da ikke tale om brud på EU lovgivningen?
INVITATIONBesøg den første dansk dreven almen praksis lægeklinik, Stavre Vårdcentral i Trollhättan lidt nord for Gøteborg iSverige.Vi kan tilbyde et arrangement i stil med det som Ishøj Kommunes topfolk og Region Hovedstadens direktør med andrefra Koncern Praksis deltog i, august 2008. Program forslag som dengang, som kan adapteres efter ønske.
Tidspunkt8:30 –9:009:00 –9:259:30 –10:25
Emne & IndlægsholderVelkomst og rundvisning på Stavre VårdcentralIndledning: Hvad er Stavre og hvori består Medpro’ arbejde med Stavre helt overordnet.HanssWittrup, koncernchef MedproVästra Götaland Läns arbejde med det frie ”vårdval”i primærsektoren og sammenhængenmed private aktører:Göran Wennberg (Primärvårdsdirektör, Regionen) og Anita Alvång(Primärvårdschef, Regionen)Indlægget 35 min + 20 min spørgetidFikaJ- Kaffepause på svenskVårdcentraler som organisatorisk enhed. Udvikling af vårdcentralen som koncept. Hvilkealternativer findes. Hvorledes har primær sundhedstjenesten tidligere været organiseret iSverige.Ing-Marie Andersson (Implementeringschef Medpro).Ing-Marie vil også berette omsin egen rolle, hvorledes den har udviklet sig over årene, hendes uddannelsesmæssige baggrundog forskellene på at arbejde i offentlig og privat virksomhed. Indlægget ca 25 min + 15 minspørgetid.Lunch –Vi organiserer dette. Vi skal blot fra morgenstunden lige høre hvem der skal have kødog hvem der skal have fisk (og naturligvis om nogen ikke bryder sig om nogen af delene).Foregår ude i byen, så I lige får lidt luft.Psykolog og Kurator på en vårdcentral. Definition af Kurator og Psykolog med deresuddannelsesmæssige baggrunde. Områder hvor man overlapper og forskelle. Hvad kan manegentlig udrette i primær sektor sammenhæng og hvilke sundhedsmæssige gevinster kan derligge heri.Mari Holm, Kurator og Eva-Mari Hagström, Psykolog, begge Stavre.25 minindlæg og 10 min spørgetidLäkare rollen på en vårdcentral. Fordele og ulemper ved en offentlig og en privat drevetvårdcentral. Udvikling af vårdcentralen som koncept set fra läkare synspunkt.MatsHägerström (läkare, specialist Almen Medicin).15-20 min indlæg og 5-10 min spørgetidFika Eftermiddag –Tages som del av efterfølgende indslag efter diætisten, således at vi allekan sidde og nyde vores eftermiddags kageJSjuksköterska rollen på en vårdcentral. Hvilken værdi tilføre det arbejdet i primær sektoren atrollen som distriktsköterska findes og på hvilken måde er ansvaret opdelt mellem læger ogsygeplejersker.Annelie Ortendahl (Distriktssköterska och verksamhetsche Stavre).15-20 minindlæg og 5-10 min spørgetidBarnevårdcentral som koncept. Beskrivelse af ansvarsområdet for Barnevårdcentralen og enopsummering af måden hvorpå børn og unge tilgodeses igennem denne.Annelie Ortendahl(Distriktssköterska och verksamhetschef på Stavre).15-20 min indlæg og 5-10 min spørgetidOverordnede resultater fra driften af Stavre samt muligheden for at komme med alle despørgsmål som måske ikke er blevet besvaret i løbet af dagen. Dem der ikke kan besvares påstedet kan vi efterfølgende lave et katalog over som så kan opklares hen ad vejen.HansWittrupFarvel og tak. ”Bussen”kører mod Göteborg til lufthavnen
10:30 –10:4510:45 –11.30
12:00 –13:00
13:15 –13:45
13:55 –14:25
14:30 –15:00
15:05 –15:35
15:45 –16:30
16:30 –17:00
For tidsaftale, kontakt Hans Wittrup, e-mail [email protected] eller på mobil telefon +45 60 37 32 01. Vi skal forsøge atimødekomme ønske om specifikke datoer.