Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del Bilag 332
Offentligt
837256_0001.png
837256_0002.png
837256_0003.png
837256_0004.png
Fælleslisten
Holstebro, den 26. april 2010
Forslag________Sygehusstruktur for Region Midtjylland – med tilrettelæggelse afakutbetjeningen i Vestjylland.
I planen tages udgangspunkt i, at der er et sygehus i Vestjylland, et sygehus iMidtjylland og tre sygehuse i Østjylland, hvor der er den største befolkningsmæssigekoncentration.Sygehusene i Østjylland omfatter Skejby sygehus med - indtil videre - flere sygehusei Århus (befolkning 310.660) samt regionshospitalerne i Randers (befolkning220.819) og Horsens (befolkning 206.963).I Midtjylland etableres et udbygget regionshospital med akutfunktion i Silkeborg(befolkning 297.651) – i stedet for i Viborg – omfattende kommunerne Silkeborg,Viborg, Ikast-Brande samt formentlig dele af Herning kommune. Silkeborg er såledesden kommune, hvor der forventes den største befolkningsmæssige tilvækst iperioden 2007 – 2022 med hele 10,5 %. I Viborg kommune forventes enbefolkningsvækst i perioden på kun 4,7 %, i Ikast-Brande kommune 3,0 % og iHerning kommune 2,7 %. En del borgere fra Herning kommune forventes atfrekventere Silkeborg sygehus, men kan også benytte sygehuset i Holstebro. Vedligelig fordeling mellem sygehusene i Silkeborg og Holstebro vilbefolkningsunderlaget for sygehuset i Silkeborg blive ca. 262.000.
I Vestjylland opføres et nyt superhospital med akutfunktion samt modernediagnostik og behandling ved Holstebro omfattende de tre nordvestkommuner (Holstebro, Lemvig og Struer), kommunerne Ringkøbing-Skjern ogSkive samt det tidligere Aulum-Haderup kommune m.v. 10.000.Befolkningsunderlag 218.136 + se senere 25.000 + overnattende turister m.fl.– gennemsnitlig 20.000 personer pr. døgn, der omfatter funktioner(specialer), således at sygehuset – som udmeldt – kan være til aflastning forSkejby sygehus. I befolkningsunderlaget må tillige kunne medregnes en del afde resterende ca. 75.000 indbyggere i Herning kommune (ca. 37.000).I Holstebro kommune forventes også en befolkningsmæssig tilvækst i perioden 2007– 2022. Dette vil yderligere øges ved etablering af supersygehuset i Holstebro, idetdenne placering – ud over at give befolkningen i Vestjylland optimale sygehus ogsundhedsmæssige ydelser – vil virke for udvikling i hele det vestlige område afRegion Midtjylland.Samlet befolkningsunderlag for supersygehuset i Holstebro vil herefter blive 218.000+ 25.000 (Thy og Mors) + 10.000 (turister indgår kun med halv vægt). Herefter253.000. Ved ligelig fordeling af den resterende befolkningsandel i Herningkommune mellem sygehusene i Silkeborg og Holstebro = ca. 37.000, vilbefolkningsunderlaget for supersygehuset i Holstebro herefter andrage 290.000.Dette vil være i overensstemmelse med den generelle politik på landsplan om atskabe en ligelig udvikling i Danmark. Etableringen af supersygehuset i Holstebro viltillige være i overensstemmelse med Region Midtjyllands målsætning om ”en regioni balance”.
Thy og MorsI Thisted er sygehuset i stand til at behandle en del sygdomme samt etableret somet akuthospital med visse muligheder. Ved svære sygdomme og betydendeakutbehov vil befolkningen skulle frekventere Ålborg sygehus med afstande på op til100 km. Ved placeringen af supersygehuset i Holstebro i Region Midtjylland, vil enstørre del af befolkningen i Thisted og Morsø kommuner kunne behandles inden foren rimelig afstand i Holstebro i stedet for den lange transport til Ålborg. I Thisted
kommune er befolkningstallet ca. 46.000 og i Morsø kommune ca. 22.500. Heraf vilminimum 25.000 personer have lettere adgang til et fuldt udbygget akutsygehus ogmed moderne diagnostik og behandling i Holstebro. Hertil kommer turister iområdet.
Turister langs Region Midtjyllands Vestkyst.Efter oplysninger fra Turistgruppen Vestjylland er der på årsbasis 5,5 millionerovernattende turister i området. Regionsrådet for Region Midtjylland planlægger fortiden en turistmæssig forøgelse i området, der vil svare til 1 – 1,5 millionerovernattende turister yderligere i kommende år. I alt vil der i årene fremoversåledes på årsbasis opholde sig i alt op mod 7 millioner turister (i gennemsnit ca.20.000 personer pr. døgn pr. år). Turisterne har naturligvis ikke det samme behovfor almindelig sygdomsbehandling som fastboende, hvorfor de alene bør vægtesmed 50 % i befolkningsunderlaget for Holstebro sygehus.
Akutbetjeningen i VestjyllandMed et regionshospital så godt som i centrum af sygehusets optageområde vil denakutte betjening af Vestjylland naturligvis bedre kunne tilrettelægges, idet de storeafstande for langt den største del af befolkningen undgås, jfr. i øvrigt også CowiConsults rapport nr. 1. Af rapporten fremgår det, at Holstebro placeringen er denplacering, der giver langt færrest i området samt i givet fald tillige befolkningen iHerning området m.v. kortest afstand til sygehus. Samtidig vil der ikke være behovfor akutklinikker til at varetage basale lægelige funktioner, der for største delensvedkommende i dag varetages af praktiserende læger, vagtlæger og kan for en delsvedkommende varetages af hjemmesygeplejersker, hvilket der er gode erfaringermed i den vestlige del af Region Midtjylland.Modellen med en akutklinik - som foreslået af regionen - etableret i Lemvig er iøvrigt af overlægernes formand betegnet som for 50 år forældet. Modellen villesåledes have været fremsynet lige efter 2. Verdenskrig!Endvidere kan der i sommerperioden være op mod 200.000 overnattende turisterlangs den jyske vestkyst i Region Midtjylland. Akutberedskabet er efter regionens
plan for akutberedskabet overhovedet ikke dimensioneret til at kunne varetagedenne højbelastning.Endelig forudsætter regionens akutplan, at der indsættes en lægehelikopter, der frakyst til kyst skal dække en afstand på over 200 km, og som – efter gældendebestemmelser - alene kan flyve max 17 timer i døgnet i den lyse tid og max 7 timer idøgnet i den mørke tid og alt afhængig af vejr og vindforhold m.v.
Kort over inddelingen af Region Midtjylland i sygehusdistrikter med befolkningstal idistrikterne, befolkningstal i de enkelte kommuner samt befolkningsprognose ervedhæftet som bilag./pac