Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del Bilag 26
Offentligt
743253_0001.png
Folketingets Sundhedsudvalg

./.

Vedlagt fremsendes til orientering for Folketingets Sundhedsudvalg evaluering af lovenom røgfri miljøer – lov nr. 512 af 6. juni 2007.Sundhedsstyrelsen har i samarbejde med Statens Institut for Folkesundhed gennemførten evaluering af rygeloven. Hovedkonklusionerne fra evalueringen er:Befolkningens udsættelse for passiv rygning er reduceret betydeligt efter lovensikrafttræden.Loven har medført en selvstændig og betydelig reduktion i udsættelsen for passiv rygning for såvelgæster som ansatte på restauranter og cafeer, mens der i forhold til arbejdspladser, uddannelsesinsti-tutioner og i det offentlige rum i højere grad er tale om, at loven har understøttet og forstærket en al-lerede igangværende udvikling. På trods af den positive udvikling er der fortsat en lille mindretal på 5procent, der dagligt udsættes for passiv rygning på arbejdspladsen, og 5 – 10 procent, der udsættes idet offentlige rum samt på cafeer og restauranter. På værtshuse udsættes næsten halvdelen af gæsterog ansatte for passiv rygning. I hjemmet ses en reduktion i udsættelsen af passiv rygning.
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KTlf. +45 7226 9000Fax. +45 7226 9001E-mail[email protected]Hjemmesidewww.sum.dk
Dato: 14. oktober 2009.Sags nr.: 0907494Sagsbeh.:SUMHNM/Kommunal sundhedDok nr.: 107496
I dag er såvel andelen af dagligrygere som tobaksforbruget lavere end før lovensikrafttræden.
Indførelsen af loven har ikke i sig selv medført en signifikant reduktion i indlæg-gelser som følge af blodprop i hjertet.Omsætningen i serveringsbranchen synes ikke generelt at være påvirket af lovensikrafttræden.Loven er kendt og bredt accepteret i befolkningen.
Udviklingen mod færre dagligrygere og mindre tobaksforbrug er begyndt flere år før 2007, og lovensikrafttræden har tilsyneladende ikke øget den takt, hvormed ændringerne sker. Det er dog Sundheds-styrelsens vurdering, at loven sandsynligvis har bidraget til at understøtte den igangværende udvik-ling mod færre daglige rygere i befolkningen. Brugen af farmakologiske rygeafvænningsprodukter erstigende, men stigningstakten er ikke øget med lovens ikrafttræden.
Graden af overholdelse er høj og synes fortsat at øges, som tiden går. Overtrædelser ses især i serve-ringsbranchen, hvor de dog stort set kun forekommer på de værtshuse, der ikke lever op til lovens kravfor at tillade rygning. Undtagelserne i loven, der giver arbejdspladser mulighed for at tillade rygningi rygerum, rygekabiner og enkeltmandskontorer, anvendes kun i meget begrænset omfang. Derimodudnytter de små værtshuse muligheden for at tillade rygning. Befolkningen er splittet i forhold til atfjerne undtagelserne i loven.
Med venlig hilsen
Jakob Axel Nielsen / Hanne Nicoline Makholm