Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del Bilag 258
Offentligt
811219_0001.png
811219_0002.png
08-03-2010
Til:Minister Bertel Haarder og Folketingets sundhedsudvalg
Odense Universitetshospital har nu fra Sundhedsstyrelsen fået det officielle afslag på at fortsættenyretransplantationer til børn.
Ordlyden er:Der er givet afslag til Odense Universitetshospital idet sundhedsstyrelsen vurderer at enhedensvolumen ikke er tilstrækkeligt. På grund af overordnede nationale hensyn vurdererSundhedsstyrelsen at samling på én enhed er nødvendig for opretholdelse af tilstrækkeligt volumen,robusthed og kvalitet.
Beslutningen om at der fremover kun bør være én enhed i landet der udfører de forholdsvis få årligetransplantationer, virker fornuftig og visionær.
Det vi fra nyretransplantationscenteret på OUH fremfører i denne sag er følgende:
OUH er det center i landet som indtil nu har haft langt det største volumen (i det sidste 10-år 54børn på OUH mod 27 på RH).
OUH anvender som det eneste nyretransplantationscenter i Danmark en immundæmpendebehandling uden binyrebark hormon. Dette indebærer at børnene på OUH ikke bliver behandletmed lægemidler som hæmmer deres vækst, og deres opbygning af muskler og knogler. Det ermuligvis derfor at der også henvises børn fra Østdanmark.
OUH har publiceret resultaterne af børne-nyretransplantationerne og dermed dokumenteret den højekvalitet af resultaterne, og herunder børnenes vækst efter transplantationen.
Det er afgørende at der findes nyre donorer til børnene, og de bedste resultater opnås ved donationaf nyre fra en levende donor. På OUH var 36 ud af 52 nyretransplantationer i 2009 med levendedonor.
08-03-2010
Levende donorer kan have blodtyper der ikke ved traditionel behandling tilladernyretransplantation. Derfor har OUH en særlig protokol som tillader blodtype uforligeligtransplantation. I 2008-2009 blev der udført 12 af disse transplantationer i Odense, mod 3 på RH.
Derfor er argumentet herfra, at hvis det er hensigtsmæssigt at samle denne funktion på et sted, er detOUH der hvad angår volumen, udvikling, og kvalitet bør have mulighed for at byde ind påfunktionen.
Hvad vi oplever, er derimod at Sundhedsstyrelsen ønsker funktionen til Rigshospitalet.
I fraværet af faglige argumenter opfattes dette som en ikke hidtil udmeldt sundhedspolitisk ændringaf prioriteringen mellem landets sygehuse.
Med venlig hilsen
Hans DieperinkLedende overlægeNyremedicinsk afdelingOUH
For en mere fyldig gennemgang, med referenceliste, henvises til det tidligere fremsendte.Materialet er inkluderet i mail til ministeren.