Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del Bilag 193
Offentligt
787274_0001.png
787274_0002.png
787274_0003.png
SECOND OPINION-PANELET
8. januar 2010j.nr. 7-203-07-1/1

Panelets sammensætning

Da second opinion-panelet blev etableret i januar 2003, bestod det af to med-lemmer, Hans von der Maase og Heine Høi Hansen. De var på daværendetidspunkt ansat som professorer, overlæger på henholdsvis Århus Kommu-nehospital og Rigshospitalet. Hans von der Maase er efterfølgende blevet an-sat på Rigshospitalet i september 2006, hvilket naturligt gav anledning tilovervejelser om panelets habilitet i relation til patientsager fra Rigshospita-let. Sundhedsstyrelsen havde ingen grund til at antage, at der ville opstå ha-bilitetsproblemer men valgte alligevel for god ordens skyld at udvide paneletmed professor, overlæge Anders Jakobsen fra Vejle Sygehus.Alle tre panelmedlemmer er udvalgt på baggrund af deres store viden, erfa-ring og deres nationale såvel som internationale netværk. Alle har publicereten lang række videnskabelige artikler og er internationalt anerkendte someksperter på deres felt. De har således været brugt som foredragsholdere iadskillige sammenhænge, som medlemmer og formænd for nationale og in-ternationale arbejdsgrupper og faglige netværk, som reviewere af andres vi-denskabelige arbejder indsendt til internationale tidsskrifter, bedømmere afansøgninger om forskningsmidler både nationalt og internationalt mm. Deter således vigtigt at understrege, at panelets medlemmer ikke er udpeget påbaggrund af nationalitet men på grund af stor international ekspertise.
SundhedsplanlægningSundhedsstyrelsenIslands Brygge 672300 København STlf.72 22 74 00Fax72 22 74 05E-post [email protected]E-post [email protected]

Panelets arbejdsmetoder i relation til konkrete patientsager

Ved modtagelse af en sag tager panelet indledningsvist stilling til, hvem afpanelets medlemmer der skal behandle sagen. Heri indgår overvejelser omhabilitet, idet et panelmedlem som udgangspunkt betragtes som inhabilt, hvisdet forud for vurderingen i second opinion-panelet har været involveret i etpatientforløb. Endvidere indgår en vurdering af, hvem af de tre panelmed-lemmer der besidder størst faglig ekspertise på det givne område. En sag be-handles altid af mindst to af panelets medlemmer, og det tredje medlem kaninddrages i drøftelserne, hvis der fx er tale om en fagligt særligt vanskeligproblemstilling eller en sag der giver anledning til principielle overvejelser.Ved den faglige vurdering af en patientsag gennemlæser panelet det mod-tagne skriftlige materiale fra hospitalsafdelingen. Såfremt materialet ikkefindes tilstrækkeligt, fx fordi der mangler kopi af relevante prøvesvar, rekvi-reres yderligere information fra hospitalet. Panelet vurderer derefter sagen,bl.a. baseret på oplysninger om sygdomstype (herunder eventuelt undertype),
hidtidige behandlinger og behandlingsresultater, eventuelle samtidige syg-domme og patientens aktuelle almentilstand. Endvidere foretager panelet,såfremt der findes behov for det, søgning i litteraturdatabaser, oversigterover forskningsprotokoller mv. På baggrund af gennemgang af sagen tagerpanelet herefter stilling til, om der kan anbefales yderligere behandling tilpatienten.Såfremt panelet vurderer, at der er behov for yderligere ekspertise ved vur-deringen af en sag, inddrages andre eksperter fra ind- eller udland. Dette fo-regår oftest ved, at patientens sygehistorie eller et engelsk resumé heraffremsendes til yderligere vurdering hos eksperten med anmodning om en ud-talelse. Andre gange drøftes en sag telefonisk eller i forbindelse med mødermed andre eksperter. Identifikationen af, hvilken ekspert der må regnes forden mest vidende på et givent område, kan enten ske på baggrund af kend-skab fra panelets egne nationale og internationale aktiviteter eller på bag-grund af en undersøgelse af, hvilken institution/enkeltperson der har publice-ret flest og bedst videnskabelige artikler om et emne. Panelet har igennemårene brugt eksperter fra bl.a. England, Schweiz, Tyskland, Belgien, Hol-land, Østrig, Italien, Japan og USA.
Side 28. januar 2010Sundhedsstyrelsen

Løbende opdatering af panelets viden

Second opinion-panelet holder sig løbende opdateret om nye behandlings-muligheder, herunder eksperimentelle behandlinger og behandlinger i forsk-ningsmæssigt regi. Dette foregår ved systematisk gennemgang af publikatio-ner, fx videnskabelige tidsskrifter omhandlende såvel eksperimentel somklinisk kræftforskning og abstracts fremlagt på internationale videnskabeligekongresser.Derudover deltager panelets medlemmer løbende på videnskabelige kon-gresser og i møder i videnskabelige selskaber mv., hvor de har lejlighed til atdele erfaringer med andre eksperter.

Eventuel udvidelse af panelet

Antallet af sager hvor panelet har haft brug for inddragelse af kirurgisk eks-pertise fra ind- og udland har været stigende gennem de seneste år. Dertilkommer et generelt større fokus på aggressiv kirurgi til kræftpatienter, ogindenfor visse sygdomsområder et større fokus på trimodal behandling, dvs.behandling der inkluderer såvel strålebehandling, kemoterapi og kirurgi.For at imødekomme udviklingen drøfter panelet og Sundhedsstyrelsen aktu-elt at udvide panelet, således at en eller flere kirurger bliver fast medlem afpanelet. Dermed bliver tidligere praksis medad hocinvolvering af kirurgiskekspertise formaliseret.

Sammenfatning

Det er Sundhedsstyrelsens vurdering, at panelet igennem alle årene har leve-ret faglig rådgivning af særdeles høj kvalitet og med stor omtanke for denvanskelige situation, som patienter befinder sig i, når de har en livstruendesygdom som ikke umiddelbart kan behandles. En væsentlig grund til den hø-je kvalitet af panelets rådgivning er deres fagligt høje internationale niveauog deres store internationale netværk, som de kan trække på både generelt ogi forbindelse med rådgivning i konkrete patientsager. Panelet holder sig lø-bende orienteret om udviklingen indenfor kræftbehandling. Aktuelt drøftesen formel udvidelse af panelet med kirurgisk ekspertise.
Side 38. januar 2010Sundhedsstyrelsen