Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del Bilag 183
Offentligt
784659_0001.png
784659_0002.png
Til: Minister for sundhed og forebyggelseJakob Axel NielsenKommunernes LandsforeningMedlemmerne af Folketingets sundhedsudvalg
Hvidovre, den 13. januar 2010Sag 09/592 – Dok. 579/10 /JS

DET KOMMUNALE SELVSTYRE UNDERMINERER

SUNDHEDEN

Danske Handicaporganisationer offentliggjorde i oktober måned sidste år en stor undersø-gelse af den kommunale genoptræningsindsats sammen med Danske Fysioterapeuter, Ergo-terapeutforeningen og Ældre Sagen. Undersøgelsen viser, at mange kommuner har alt forlange ventetider på genoptræning og at ventetiderne er steget siden 2008.Ventetid forringer muligheden for at få den maksimale effekt af træningen og dermed gen-erhvervelse af funktionsevnen. Det betyder både en forringelse af livskvaliteten hos den en-kelte, og større udgifter for samfundet. Organisationerne bag undersøgelsen har derfor fore-slået, at patienter maksimalt må vente 1 uge på kommunal genoptræning.Det kan ikke en gang halvdelen af kommunerne leve op til i dag. Som det er nu, findes dernemlig ingen krav til, hvornår en kommune senest skal levere den genoptræning, som bor-gerne har behov for. Det betyder, at ventetiderne på genoptræning alene afhænger af detsåkaldte ”kommunale serviceniveau” i den enkelte kommune.Det betyder i praksis, at en uheldig borger fra kommune A, der rammes af en blodprop ihjernen, måske kun behøver at vente 5 dage på den nødvendige genoptræning, mens en til-svarende borger i kommune B skal vente i 5 uger på genoptræningen. Konsekvensen er til atforstå: Borgeren i kommune A får langt bedre mulighed for at generhverve funktionsevnenend borgeren i kommune B. På det her område underminerer det kommunale selvstyre der-for sundheden. Det er totalt uacceptabelt.Ydermere findes der heller ingen krav om, at kommunerne skal opgøre ventetiderne til gen-optræning – på trods af, at der i efterhånden mange år har været så meget fokus på venteti-der i resten af sundhedsvæsenet.Jeg vil derfor gerne stille to enkle spørgsmål til Kommunernes Landsforening og til de an-svarlige politikere på Christiansborg:1)Hvad synes I om forslaget om en maksimal ventetid på kommunal genoptræning på 1uge – og hvornår har I eventuelt tænkt jer at indføre den?
2)
Hvornår begynder kommunerne at opgøre ventetiderne, så borgerne kan få et berettigetindblik i kvaliteten af den genoptræning, som har helt afgørende betydning for livskva-liteten hos mange tusinde danskere hvert år?
Med venlig hilsen
Stig Langvadformand
2