Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del Bilag 164
Offentligt
779454_0001.png
779454_0002.png
Ministeriet for Sundhed og ForebyggelseDato:17. december 2009Sagsnr.:0905489Sagsbeh.: hcf /SJUCDok nr:154535
Oversigt over væsentlige EU-sager på Ministeriet for Sundhed ogForebyggelses område i første halvår 2010

1) Patientmobilitet

Kommissionen fremsatte den 2. juli 2008 forslag til direktiv om patienters rettighe-der i forbindelse med grænseoverskridende sundhedsydelser. Hovedformålet meddirektivforslaget er at få tilvejebragt klare retlige rammer for borgernes adgang tilbehandling i et andet medlemsland med betaling fra hjemlandet, efter at EF-Domstolen i en række afgørelser har anerkendt en sådan ret.Forslaget blev forelagt Rådet (beskæftigelse, socialpolitik, sundhed og forbruger-beskyttelse) den 1. december 2009 med henblik på politisk enighed. Det afgørendeudestående spørgsmål i forhandlingerne forud for rådsmødet var, om direktivet skalomfatte private leverandører af sundhedsydelser uden kontrakt med det offentligesundhedssystem. På rådsmødet lykkedes det ikke at finde en løsning på dettespørgsmål og der kunne ikke samles det fornødne kvalificerede flertal for formand-skabets kompromisforslag.Det er endnu uafklaret, om direktivforslaget nu vil blive taget af bordet for en kor-tere eller længere periode, eller om forhandlingerne i Rådet fortsætter i det nye år.

2) Lægemiddelpakken

Kommissionen har den 10. december 2008 fremsat en række forslag på lægemid-delområdet, den såkaldte ”lægemiddelpakke”, som omfatter en meddelelse omfremtidens lægemidler og forslag til ny og ændret lovgivning på 3 områder: Forfal-skede lægemidler, lægemiddelovervågning og patientinformation.De hidtidige forhandlinger i Rådet har vist, at der er bred opbakning til forslagenevedrørende forfalskede lægemidler og lægemiddelovervågning, som fortsat drøftespå arbejdsgruppeniveau. Det ventes, at det spanske formandskab vil søge at opnåpolitisk enighed om ét – eller evt. begge disse elementer i pakken på rådsmødet(beskæftigelse, socialpolitik, sundhed og forbrugerbeskyttelse) i juni 2010.Derimod har et bredt flertal blandt medlemsstaterne, og herunder Danmark, stilletsig stærkt kritisk over for Kommissionens forslag om at tillade lægemiddelvirk-somhederne at udsende information om receptpligtige lægemidler direkte til patien-terne. Medlemsstaterne kan støtte Kommissionens forslag om at fastholde det gæl-dende forbud mod reklame for receptpligtige lægemidler over for offentligheden,men de stiller spørgsmålstegn ved, om det i praksis vil være muligt at skelne mel-lem reklame og eventuel tilladt information.På den baggrund har denne del af lægemiddelpakken ikke været drøftet undersvensk formandskab. Det spanske formandskab har tilsvarende tilkendegivet, atman ikke agter at fremme forhandlingerne om denne del af pakken.Europa-Parlamentets udtalelse ventes i løbet af foråret 2010.
2

3) Organer

Kommissionen fremsatte den 8. december 2008 forslag til direktiv om kvalitets- ogsikkerhedsstandarder for menneskelige organer til transplantation. Formålet meddirektivforslaget er at sikre, at organer, der anvendes til transplantation i EU, over-holder de samme krav til kvalitet og sikkerhed. På denne måde lettes udveksling aforganer mellem medlemsstaterne. Direktivforslaget dækker alle menneskelige or-ganer, der anvendes til transplantation i alle processens faser – donation, udtagning,testning, præservering, transport og anvendelse.Direktivforslaget drøftes fortsat på arbejdsgruppeniveau. Det spanske formandskabforventes at prioritere forslaget højt med henblik på opnåelse af politisk enighed pårådsmødet (beskæftigelse, socialpolitik, sundhed og forbrugerbeskyttelse) i juni2010.

4) Regulering af tobaksvarer

Danmark arbejder for at fremme regulering på europæisk niveau af tilsætningsstof-fer i tobaksvarer og herunder for et europæisk forbud mod de såkaldte slikcigaretterog vandpibetobak samt højere minimumsafgifter på tobaksvarer.