Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del Bilag 149
Offentligt
772824_0001.png
772824_0002.png
772824_0003.png
772824_0004.png
Ministeriet for Sundhed og ForebyggelseDato:30. november 2009Sagsnr.:0909162Sagsbeh.: SUMPBR / Sundhedsjuridisk centerDok nr:145821
Grundnotat til Folketingets Europaudvalg om forslag til kommis-sionsbeslutning om udstedelse af markedsføringstilladelse på sær-lige vilkår for lægemidlet Zenas - amifampridin til sjældne syg-domme

Resumé

En vedtagelse af det foreliggende forslag vil indebære, at der udstedes en markeds-føringstilladelse på særlige vilkår til lægemidlet Zenas - amifampridin. Lægemidletanvendes til symptombehandling af Lambert-Eatons syndrom hos voksne.En vedtagelse af forslaget kan indebære behandlingsmæssige fordele, og i densammenhæng udgør forslaget en forbedring af sundhedsbeskyttelsesniveauet iDanmark.

1. Indledning

Kommissionens forslag (EU/1/09/601/001 (EMEA/H/C/1032/001)) til den ovenfornævnte beslutning er fremsendt til medlemsstaterne den 23. november 2009.Forslaget har som retsgrundlag artikel 4, stk. 1, og artikel 10, stk. 2, i Rådets for-ordning 726/2004 om fastlæggelse af fællesskabsprocedurer for godkendelse ogovervågning af human- og veterinærmedicinske lægemidler og om oprettelse af eteuropæisk lægemiddelagentur.Forslaget behandles i skriftlig procedure, og Kommissionen har oplyst, at med-lemsstaternes stillingtagen til forslaget skal være formanden for forskriftskomitéeni hænde senest den 14. december 2009.Efter forordning 726/2004 skal en central godkendelsesprocedure følges ved an-søgninger om udstedelse af markedsføringstilladelse til lægemidler udviklet pågrundlag af en række bioteknologiske fremgangsmåder. Proceduren skal desudenanvendes ved godkendelse af lægemidler til mennesker med et indhold af nye akti-ve stoffer (der ikke tidligere har været godkendt i et lægemiddel inden for EU), nårde pågældende lægemidler er fremstillet til behandling af immunforsvarssygdom-me, kræft, visse nervelidelser, sukkersyge og sjældne sygdomme samt ved godken-delse af veterinære lægemidler bestemt til at fremme dyrs vækst eller produktivitet.Virksomhederne kan endvidere frivilligt anmode om anvendelse af den centraleprocedure for andre lægemidler med et nyt aktivt stof, lægemidler som er behand-lingsmæssigt, videnskabeligt eller teknisk nyskabende, samt lægemidler hvor entilladelse på fællesskabsplan kan være til gavn for patienterne.
2Ansøgninger, der behandles efter den centrale procedure, indsendes til Det Euro-pæiske Lægemiddelagentur. Lægemiddelagenturets udtalelse om ansøgningen af-gives af et af agenturets videnskabelige ekspertudvalg. Ved ansøgninger om god-kendelse af lægemidler til sjældne sygdomme afgives først udtalelse af COMP(Committee for Orphan Medicinal Products - Udvalget for Lægemidler til sjældnesygdomme), der afgør, om det pågældende produkt kan få status som et lægemid-del til sjældne sygdomme. Såfremt COMP kan godkende denne status, afgivesherefter udtalelse af CHMP (Committee for Medicinal Products for Human Use –Udvalget for Humanmedicinske Lægemidler). Hver medlemsstat har udpeget 1medlem til henholdsvis COMP og CHMP.Kommissionen træffer afgørelse om godkendelse eller nægtelse af godkendelse afudstedelse af en markedsføringstilladelse efter forvaltningsproceduren i Det Ståen-de Udvalg for Humanmedicinske Lægemidler. Kommissionen vedtager de foreslå-ede foranstaltninger, der straks finder anvendelse. Opnås der ikke kvalificeret fler-tal i udvalget, forelægger Kommissionen sin beslutning for Rådet. Kommissionenkan i så fald udsætte anvendelsen af de foranstaltninger, den har vedtaget, i 1 må-ned. Rådet kan med kvalificeret flertal træffe anden afgørelse inden for 1 måned.Har Rådet ikke inden for fristen på 1 måned truffet en anden afgørelse, gennemfø-rer Kommissionen sin beslutning.

2. Forslagets formål og indhold

Vedtagelse af Kommissionens forslag til beslutning indebærer, at der af Kommis-sionen kan udstedes en markedsføringstilladelse på særlige vilkår til lægemidletZenas - amifampridin, som giver adgang til at markedsføre lægemidlet i samtlige27 medlemsstater.

Kort beskrivelse af lægemidlet

Lambert-Eaton syndrom (også kaldet det myastene syndrom) er en meget sjældenautoimmun sygdom, der rammer den neuromuskulære transmission (overførslen afnerveimpulser til musklerne), hvilket resulterer i muskelsvaghed og lammelser.Patienterne udvikler antistoffer mod de præsynaptiske, spændingsafhængige calci-umkanaler i nerveendernes cellemembraner, hvorved calciuminfluksen i nervecel-lerne forstyrres. Dette nedsætter frigivelsen af stoffet acetylcholin, der normaltformidler nerveimpulser til musklerne.Amifampridin virker ved at blokere de spændingsafhængige kaliumkanaler i ner-veendernes cellemembraner, hvorved den præsynaptiske depolarisering forlængesog transporten af calcium til nerveenderne øges. Stigningen i calciumkoncen-trationen inde i cellerne fører til øget frigivelse af acetylcholin, hvorved musklernesmodtagelse af nervesignaler og muskelstyrken bedres.Syndromet er i over 60 pct. af tilfældene associeret til en malign lidelse (pa-raneoplastisk syndrom), oftest lungecancer (småcellet anaplastisk lungecarcinom),hvorfor det oftest har en alvorlig prognose. Påvisning af Lambert-Eaton syndromkræver derfor altid omhyggelig udredning for cancer. Den mest effektive behand-ling af syndromet er om muligt fjernelse eller reduktion af den maligne tumor.Alternative behandlingsmetoder omfatter en peroral acetylcholinesterase-hæmmer(Mestinon), der også øger tilbuddet af signalstoffet acetylcholin, samt immunsup-pression med steroid eller azathioprin.
3
Zenas 10 mg tabletter er indiceret til symptombehandling af Lambert-Eaton syn-drom hos voksne. Zenas doseres 3-4 gange dagligt til maksimalt 60 mg pr. dag.Indtagelse af Zenas er forbundet med øget risiko for epileptiske anfald, hjer-terytmeforstyrrelser og astmaanfald. Lægemidlet er endnu ikke blevet udførligttestet for carcinogenicitet, hvorfor brugen af Zenas til patienten uden tilgrundlig-gende malign sygdom bør overvejes nøje.De mest almindelige indberettede bivirkninger i den offentliggjorte litteratur erparæstesier og gastrointestinale symptomer som diarré, kvalme og mavesmerter.Følgende bivirkninger er også rapporteret: Søvnforstyrrelser, kramper, døsig-hed/svimmelhed, sløret syn, hjerterytmeforstyrrelser, kolde ekstremiteter, astmaan-fald og forhøjede leverenzymer. På grund af sygdommens sjældenhed og det be-grænsede antal behandlede patienter er det ikke muligt at vurdere hyppigheden afde forskellige bivirkninger.Lægemidlet må kun udleveres efter begrænset recept.

3. Nærhedsprincippet

Der er tale om en gennemførelsesforanstaltning for en allerede vedtagen retsakt.Overvejelser om nærhedsprincippet er derfor ikke relevante.

4. Udtalelser

Europa-Parlamentet skal ikke udtale sig om forslaget.

5. Forslagets konsekvenser for Danmark

Den sande incidens af Lambert-Eatons syndron er ukendt, men der er tale om ensjælden lidelse. I et populationsbaseret studie i en hollandsk region med 1,7 millio-ner indbyggere identificerede man 10 tilfælde af Lambert-Eatons syndrom over en9-årig periode. Den årlige incidens og prævalens af Lambert-Eaton syndrom varhenholdsvis 0,48 og 2,32 per million indbyggere (Wirtz et al. The epidemiology ofmyastenia gravis, Lambert-Eaton myastenic syndrome and their associated tumoursin the northern part of the province of South Holland. J Neurol 2003; 250: 698).Behandlingen er en specialistopgave.Zenas repræsenterer et behandlingsalternativ til patienter med denne sjældne lidel-se.Indehaveren af markedsføringstilladelsen skal opfylde en række særlige for-pligtelser, der omfatter 2 kliniske studier (QTC og interaktion med føde), opret-telsen af et Lambert-Eaton patientregister samt et ikke-klinisk carcino-genecitetsforsøg, der alle skal gennemføres inden for fastsatte tidsrammer. Resulta-terne af disse undersøgelser vil blive inkluderet i den løbende revurdering af læge-midlets risk/benefit forhold.
4Det er Lægemiddelstyrelsens vurdering, at det pågældende lægemiddel lever op tilde krav, der stilles til lægemidlers effekt, sikkerhed og kvalitet. Det er Lægemid-delstyrelsens opfattelse, at markedsføringen af det pågældende lægemiddel kanindebære behandlingsmæssige fordele, og i den sammenhæng udgør forslaget enbedring af sundhedsbeskyttelsen.Da man endnu ikke kender den pris, som Zenas vil blive solgt til, og da man ikkehar overblik over, hvor stor en del af patienterne med Lambert-Eaton syndrom, dervil skulle tilbydes behandling med Zenas, kan man ikke præcist udtale sig om for-slagets økonomiske konsekvenser for regionerne.Forslaget vil ikke have statsfinansielle konsekvenser.En vedtagelse af Kommissionens forslag vil ikke kræve dansk lovgivning.

6. Høring

Ansøgninger om markedsføringstilladelser til lægemidler forelægger Læge-middelstyrelsen ikke for andre myndigheder eller organisationer, da disse sagermed ledsagende dokumentationsmateriale indeholder oplysninger om forretnings-hemmeligheder af sensitiv karakter.

7. Regeringens foreløbige generelle holdning

Regeringen kan støtte forslaget.

8. Generelle forventninger til andre landes holdninger

Forslaget har været behandlet i ekspertudvalget CHMP, som med enstemmighedhar kunnet anbefale markedsføringen af det pågældende lægemiddel.Forslaget har ikke været drøftet i EU-regi efter behandlingen i CHMP, hvorforforhandlingssituationen er uafklaret.Det forventes, at hovedparten af medlemsstaterne kan støtte forslaget.

9. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg

Forslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.