Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del Bilag 123
Offentligt
765655_0001.png
765655_0002.png
LYLE
-Patientforeningen for Lymfekræft&Leukæmi
Minister for Sundhed og ForebyggelseJakob Axel NielsenMinisteriet for Sundhed og ForebyggelseSlotsholmsgade 10-121216 København K
www.lyle.dk
Psykologbistand til indlagte hæmatologiske kræftpatienter (lymfekræft,leukæmi med flere)LYLE – Patientforeningen for Lymfekræft & Leukæmi vil bede ministeren om at skabemuligheder for at alle kræftpatienter tilbydes samtaler med en psykolog.Alle kræftpatienter må have mulighed for at tale med en psykolog, når de får deresdiagnose, deres liv ændres drastisk efter en behandling, eller når de er i terminalfasen.Patienten har brug for at få hjælp til at ”sætte ord på følelserne” og få hjælp til at lave enplan for eksisterende muligheder. Pårørende kan ikke hjælpe, da de ofte er forfølelsesmæssigt involverede.LYLE - Patientforeningen blev kontaktet af en teenager med kronisk myeloid leukæmi.Behandlingen virkede ikke efter hensigten, så hun tilbydes en stamcelletransplantation påRigshospitalet.Transplantationen kan/vil betyde tab af funktioner for den unge kvinde.Kvinden var ulykkelig og angst for fremtiden.LYLEs repræsentant rådede kvinden til at få en samtale med en psykolog, da det havdehjulpet repræsentanten, da hun for 12 år siden selv skulle have en transplantation. Menfindes ingen psykolog for hæmatologiske eller onkologiske patienter på Rigshospitalet.Det overraskede os og LYLE rettede en forespørgsel til de hæmatologiske afdelinger ilandet.Forespørgslen viste at psykologbistand (resultat vedhæftet) er sjælden på dehæmatologiske afdelinger. På de 5 store afdelinger i landet er det kun ÅlborgUniversitetshospital, der har psykolog tilknyttet. På hospitaler hvor den hæmatologiskafdeling er sammenlagt med den onkologisk afd., har Roskilde, Næstved, Esbjerg ogHolstebro psykologbistand.Flere afdelinger giver udtryk for, at der er et stort behov for psykologbistand. Noglesundhedsfaglige personer giver også udtryk for, at behandlingstiden ville blive kortere,hvis patienterne kan modtage psykologbistand.Der er lidt flere onkologiske afdelinger, der har psykolog til patienterne.Sundhedsstyrelsens kræftstyregruppe har i et notat fra 21. april 2008 beskrevet denpsykosociale indsats sådan:
v/formand Jytte Gamby, Lundemosen 78, 2670 Greve. Tlf. 316 826 00. [email protected]
I dette notat beskrives områderne psykosocial omsorg, pleje og symptomlindring,rehabilitering og palliation i relation til pakkeforløb for kræft. Intentionenmed notatet erikkeat give en fuldstændig og udtømmende beskrivelseaf områderne, men at give et samlet overblik og beskrive, hvordan disse områderkan relateres til de sundhedsfaglige elementer i pakkeforløb for kræft.Formålet med indsatsen indenfor de fem områder er, at sikre patienten ogdennes pårørende den nødvendige støtte, så patienten i så vid udstrækningsom muligt bevarer sin livskvalitet både fysisk, psykisk, socialt og arbejdsmæssigtundervejs gennem forløbet, og at patienten er i stand til at håndterehverdagen.
Med venlig hilsenJytte GambyLYLE – Patientforeningen for Lymfekræft & Leukæmi[email protected]31 68 26 00Der er sendt kopi at brevet til folketingets sundhedsudvalg og til regionerne.
v/formand Jytte Gamby, Lundemosen 78, 2670 Greve. Tlf. 316 826 00. [email protected]