Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del Bilag 109
Offentligt
Hvad skal projektet ’Fedme som samfundsproblem’ fokusere på i det videre projektforløb?
1. Borgerinddragelse
Både behandling og forebyggelse af fedme foregår i dag uden den store indsigt i hvad borgerneønsker og hvilke strukturelle såvel som individuelle tiltag de kan acceptere. Gennemborgerinddragelse kan borgerne selv komme til orde og give deres input til hvordan forebyggelseog/eller behandling skal tilrettelægges.
2. Forebyggelse i højrisiko grupper / højrisiko individer
Forebyggelse målrettes i dag oftest mod hele befolkningen, fx gennem kampagner. Ved i højeregrad at målrette forebyggelse mod særlige højrisikogrupper vil der være større chance for at opnåeffektive resultaterFokus på lavtuddannede
Fokus på de lavtuddannede som højrisikogruppe. Dialog med politikere, fagforeninger oguddannelsesinstitutioner om, hvordan man kan forebygge indenfor denne højrisikogruppeFede brancher
Fokus på de brancher, der har mange overvægtige. Der kunne fx arrangeres etseminar/workshop med brancherepræsentanter, fagforeninger, virksomheder, medarbejdere,politikere og eksperter, hvor problemet med ’fede brancher’ fremlægges og løsningsforslagdebatteres
3. Fødevarebranchens ansvar og bidrag
Dialog med brancheforeninger, fødevareproducenter, supermarkeder, NGO’er, eksperter ogpolitikere om fødevarebranchens rolle i fedmeproblematikken, og hvordan de kan bidrage til atimødegå den. Lukket seminar hvor der debatteres, fx følgende spørgsmål:- Hvad er fødevarebranchens ansvar?- Hvordan kan de bidrage til at imødegå fedmeproblemet?- Kan der laves nogle frivillige aftaler?- Er der behov for lovgivning?
4. Internationale erfaringer – særligt England, USA og Australien
En undersøgelse af de internationale erfaringer med forebyggelse og behandling af fedme.Minikonference der bland andet behandler følgende spørgsmål:- Hvordan ser man på fedmeproblematikken i andre lande?- Hvordan forebygger man i andre lande?- Hvilken behandling tilbydes i andre lande?- Hvilke gode erfaringer fra udlandet kan vi lære af herhjemme?
5. Afgiftsstruktur og lovgivning
Debat omkring mulighederne for at forebygge fedme gennem afgifter og lovgivning. Eksempler pådette er afgift på fed mad, sukker etc. og lovgivning om reklamer for usunde produkter.En mini-høring (fx 3 timer) kunne være en metode til at diskutere dette emne
6. Ansvarsfordeling mellem stat, region og kommune
Fokus på problemet med ansvarsfordelingen mellem stat, region og kommune i forhold tilforebyggelse/behandling af overvægtige. Seminar/workshop der fokuserer fremadrettet påudbredelse af ’best practice’ hvordan kommuner bedst kan hjælpes til at forbedre forebyggelsen,samt peger på mulige samarbejdsrelationer mellemstat, region og kommune.
7. Mere viden om fedmeforebyggelse
Seminar om hvordan vi kan opbygge mere viden forebyggelse af fedme, fx ved at forskning ogpraksis knyttes tættere sammen. Iværksættelse af forebyggelsesinitiativer, og brugen af offentligemidler hertil, på baggrund af evidens. Muligheder er der med monitorering, fx ved oprettelse af enobjektiv repræsentativ database, som skal køre de næste minimum 20 år.
8. Byplanlægning og fysisk aktivitet
Debat om hvordan infrastruktur og anden byplanlægning kan indrettes, så vi får mere motion. Fxmed flere cykelstier, grønne områder, bedre offentlig transport osv. Forslag til hvordan der kanskabes nogle overordnede retningslinier og normer for minimumskravene til facilitetssiden, så detikke er vurderet ud fra de enkeltes kommuners egne skøn.
9. Italesættelse af fedme som at samfundsproblem
Fokus på at fedme er et samfundsproblem, og særligt hvordan kan man skabe det friheden til attræffe det sunde valg, som mange mennesker ønsker at træffe i dag, men alligevel ikke gør.Konference eller debat arrangement med fedmeeksperter, borgere og politikere. Blandt andetbaseret på WHOs fokus på en ny diskurs indenfor sundhed.
10. Forebyggelsesarenaer; skoler, børnehaver, vuggestuer, arbejdspladser
Seminar/workshop om forebyggelsesarenaer. Hvad er forebyggelsesarenaer, hvilke taler vi om, oghvad kan vi gøre i disse arenaer? Det kunne også være fokus på børn og unge arenaer, der errelevant i den sammenhæng. Debat om mulighederne med forskellige forebyggelsesarenaer ogviljen (i skoler/institutioner, kommuner, folketinget) til at implementere diverse forebyggelsestiltag.