Socialudvalget 2009-10
SOU Alm.del Bilag 71
Offentligt
Poul Erik HansenSandmarken 2 – Askov6600 Vejen.Tlf. 7536-6093[email protected]Til
Indenrigs- og socialminister
Karen Elleman.
Askov, 26. November 2009.
Kære Karen Elleman.
Jeg tillader mig herved som privatperson at skrive til dig midt i en overgangsmæssigældrerådsperiode. Den gamle periode er ved at gå på hæld (31/12-09) og en ny erforestående (01/01-2010).Baggrunden for, at jeg privat henvender mig til dig, er, at jeg er nuværende ogkommende formand for Vejen Ældreråd.Min henvendelse til dig beror sig iAfbureaukratisering i kommuner og regioner
og især om afsnit 4Ældre.
Jeg er glad for, at ældrerådene får lov til at fortsætte, både som rådgiver for dekommunale råd, men også som de ældres talerør. Jeg er derimod ikke sikker på, at deter så viseligt straks at ladeklagesagerovergå tilDet sociale nævn,selv om jeg måmedgive, at det tilsyneladende vil give en mere ensartet ” § 83-84 ” standard overhele landet. Men er det det, man vil med det kommunale selvstyre? Udgifter tilklagesager på kommunalt plan vil i stedet for gå over til øgede udgifter i Det socialeNævn, idet forslaget vil give en forøget arbejdsbyrde netop i dette råd, og derfor måder ansættes flere medarbejdere her. Samtidig forsvinder ” det lokale kendskab ” tilsagens baggrund, og det er vel ikke helt uvæsentligt. Eller er det? Uvæsentligt er detnok heller ikke, man/vi føler, at der herved bliver endnu længere afstand tilmyndighederne. Der er såmænd blevet langt nok i forvejen! Jeg tror - dersom mannedlægger klagerådene - at ældreorganisationer - i hvert fald nogle af disse - vil sedet som en opgave/mulighed for træde i klagerådenes rolle, dersom disse rådnedlægges. Og det er jo et temperementsspørgsmål, om man sér dette som en fordeleller ej!Helt ærligt : Hvor mange flere hænder til hjemmehjælp vil nedlæggelse af klagerådgive? Derfor overvej endnu engang, om det er ” de vises sten ”, man har fundet meddette forslag!Og så til et andet område inden for ældreforslagene. Jeg kan godt følge jer i at sløjfeét af de kommunale tilsyn på plejecentrene. Men I vil for mig at se sløjfe det forkertetilsyn. Og jeg vil gerne begrunde hvorfor.
Embedslægen foretager det uanmeldt besøg, er det så nødvendigt, at kommunen ogsåskal foretage et uanmeldt besøg. Aner man ikke herved en mistillid til alle voreplejecentre rundt om i Danmark. Men det væsentligste argument - vedrørende detanmeldte kommunale tilsyn - er, at I fratagerbeboere, pårørende, plejecentret medpersonalesamt stedetsbruger- og pårørenderåden enestående mulighed fordialog.
Det må også være væsentligt for kommunen at føre denne dialog. Derfor bevardialogmødet og slet det uanmeldte kommunale besøg.Jeg håber meget, at du vil lytte til en person, som også kommer meget på vort lokaleplejecenter.Med venlig hilsen.Poul Erik Hansen.