Socialudvalget 2009-10
SOU Alm.del Bilag 240
Offentligt
835708_0001.png
835708_0002.png
SocialborgmesterMikkel WarmingRådhuset1599 København K
Vedr.: Servicelovens § 54, der omhandler Forældre med anbragte børn`s ret til støttepersoner.Foreningen af Professionelle støttepersoner er en branche forening, som yder hjælp til forvaltninger i heleDanmark, samt til forældre der har fået anbragt deres børn. Vores fornemmeste formål i henhold til voresvedtagne paragraffer er at udbrede kendskabet til støtteordningen, og støtte både forældre ogforvaltninger til at benytte denne rettighed. Derudover formidler vi ofte kontakt mellem professionellestøttepersoner fra vores medlemsliste og forældre eller forvaltninger. Vi vejleder desuden ofteforvaltninger, støttepersoner og forældre i hvilke rettigheder og retningslinier servicelovens § 54 lægger optil.P.S. Foreningen er landsdækkende, med undtagelse af Københavns Kommune.For nylig blev vores liste offentlig tilgængelig og det har blandt andet betydet at vi har fået mange nyehenvendelser fra forældre i Københavns Kommune. Vi er i Foreningen klar over at Københavns Kommunehar ”Forældrestøtten” som et udmærket tilbud, men det er blevet tydeligt for os at der er en gruppeforældre der ikke har glæde af, eller mulighed for at bruge dette tilbud, de har derfor ikke den støtte de harret til og det er derfor jeg sender dig dette brev.Den seneste landsdækkende statistik, som vist er fra 2008, viser at det kun er 10-11 % af alle forældre medanbragte børn der har en støtteperson. Nogen vælger det fra, men langt størstedelen kender ikke tilordningen, er ikke blevet oplyst om ordningen eller magter ikke at bruge det tilbud der er, ganske enkeltfordi de har det for dårligt i øjeblikket.I P.S. Foreningens bestyrelse har vi talt om et samarbejde mellem ”Forældrestøtten” og P.S. Foreningen. Etsamarbejde, hvor det vores medlemmer tilbyder sættes ind der hvor Forældrestøtten ikke er det optimaletilbud i øjeblikket.Vores medlemmer, som alle er professionelle støttepersoner, kommer eksempelvis hjem til forældrene,ofte en gang om ugen af 1 – 1½ times varighed, vi deltager i alle møder hvis forældrene ønsker det, vihjælper med forberedelse til møder og efterbearbejdning af møder, i visse situationer kører vi forældrenetil samvær for at støtte op om dette, vi bliver sparringspartnere i forhold til de børn der evt. stadig er ihjemmet og i forhold til de anbragte børns weekendbesøg, vi er til rådighed på telefonen uden foralmindelig arbejdstid.Vi oplever ofte at den støtte vi tilbyder, har stor forebyggende effekt. Denne udvidede service kanForældrestøtten af gode grunde ikke tilbyde, da de kun er 4 mennesker ansat.
Som det er nu tilbyder deflest forvaltninger iKøbenhavns Kommune kunen ekstern støtteperson hvisforældrene er tilflyttere ogforvaltningen såledesovertager ordningen. Hvis forældre prøver at ansøge om ekstern støtteperson vil forvaltningen kun betale753 Kroner(rådgivningshonorar) om måneden for dette. Vi har kun medlemmer der er højt uddannedeindenfor feltet og som sådan arbejder vi ganske enkelt ikke for 731 kroner om måneden, det tænker jegheller ikke de gør i Forældrestøtten.Det betyder at rigtig mange ulykkelige forældre føler sig afvist, først af forvaltningen – så af et medlem fravores forening – og til sidst er de efterladt alene uden den støtteperson som de jo har ret til ifølgeserviceloven.Jeg håber du vil være med til at åbne op for, at ordningen bliver brugt mere bredt og eventuelt vil invitereP.S. Foreningen og Forældrestøtten ind til dialog om, hvordan forældrene i Københavns Kommune kan ydesden støtte som de har brug for og ret til.For ikke så længe siden besøgte jeg en forældre i Brønshøj/Vanløse der havde søgt om støtte via sinadvokat og blev henvist til mig. Da jeg oplyser om Forældrestøtten og fortæller at Københavns Kommuneikke så gerne ansætter eksterne støttepersoner brød hun sammen og sagde:”Jamen jeg magter jo ikke at tage ind i Klerkegade, jeg er i misbrugsbehandling, jeg rejser 2½ time både udog hjem hver onsdag for at se min datter i 2 timer OG jeg løber hele tiden til møder på forvaltningen, kandet ikke

nok

blive dig – bare i en periode, til jeg har lidt overskud”
Idet jeg håber at høre fra dit kontor snarest ønsker jeg hermed Godt Nytår.Med Venlig HilsenMona Kjærulff HansenFormand for P.S. Foreningenwww.psforeningen.dk[email protected]Kopi af dette brev sendt pr. mail til Forældrestøtten & Relevante politikere på Christiansborg.