Skatteudvalget 2009-10
SAU Alm.del Bilag 50
Offentligt
Notat
J.nr. 2009-625-01716. november 2009
Notat til Folketingets Europaudvalg
om
afgivelse af indlæg i EF-Domstolens præjudicielle sag C-277/09,
RBS Deutchland Holding
1. Indledning
I forbindelse med en verserende sag om, hvorvidt Det Forenede Kongerige kannægte momsfradrag, fordi en leasingydelse, der normalt er pålagt moms, ikkemomspålægges hverken i Det Forenede Kongerige eller Tyskland, har Court ofSession of Scotland forelagt EF-Domstolen en række præjudicielle spørgsmålom fortolkning af sjette momsdirektiv.De præjudicielle spørgsmål drejer sig om, hvorvidt sjette momsdirektivs artikel17, stk. 3, litra a), skal fortolkes således, at Det Forenede Kongeriges skatte-myndigheder har ret til at afvise at godkende et tysk datterselskabs fradrag forindgående afgift i selskabets momsangivelser i Det Forenede Kongerige, vedrø-rende et køb af biler, under de i hovedsagen foreliggende omstændigheder, her-under om den nationale domstol i sin afgørelse kan anvende princippet om for-bud mod misbrug eventuelt i tilknytning til princippet om afgiftsmæssig neutra-litet.
2. Sagens faktiske omstændigheder
Et tysk datterselskab af en bank i Det Forenede Kongerige har købt biler af etselskab i en britisk koncern med henblik på at lease dem tilbage til et selskab isamme koncern, som det selskab, man har købt bilerne af. Det fremgår af fore-læggelseskendelsen, at den konkrete kontrakt efter lovgivningen i Det ForenedeKongerige behandles som en levering af en tjenesteydelse, der i henhold til sjet-te momsdirektiv skal pålægges moms i det land, hvor tjenesteyderen er hjem-mehørende. Samtidig fremgår det, at kontrakten efter tysk lovgivning behandlessom levering af et gode, der skal pålægges moms i det land, hvor leveringenfinder sted. Denne uens fortolkning har resulteret i, at en transaktion, der eftersjette momsdirektivmomssystemdirektivet utvivlsomt er pålagt moms, ikke på-lægges moms i nogen af medlemsstaterne.På den baggrund har de britiske skattemyndigheder nægtet at godkende det ty-ske datterselskabs momsfradrag. Afgørelsen blev imidlertid omgjort af VATand Duties Tribunal in Scotland, der fastslog, at det tyske datterselskab havderet til fradrag for indgående afgift på virksomhedens køb af biler, idet man
Side 1 af 2
fandt, at de afgiftsbesparelser, der var resultatet af forskellene mellem medlems-staternes nationale lovgivning, udgjorde legitim afgiftstænkning. Denne afgørel-se er efterfølgende anket til Court of Session of Scotland af de britiske skatte-myndigheder under henvisning til princippet om afgiftsneutralitet alternativt un-der henvisning til, at der foreligger misbrug.
3. Den danske interesse i sagen
Kvalificeringen af transaktionen burde som følge af den fællesskabsretlige regu-lering være den samme i alle medlemsstater. Kvalificeringen af den konkretetransaktion som en ydelse eller et gode og den deraf afledte afgørelse af beskat-ningsstedet, er imidlertid ikke det væsentlige for Danmark i denne sag. Det væ-sentligste er derimod, at der foreligger en situation, hvor der slet ikke betalesmoms i nogen medlemsstat grundet uens fortolkning.Sagen har således betydning for Danmark, fordi den rejser spørgsmål om, ihvilket omfang nationale skattemyndigheder kan nægte at anerkende momsfra-drag i en situation, hvor der i forbindelse med en grænseoverskridende transak-tion ikke er betalt moms i nogen af de involverede medlemsstater grundet uensfortolkning af de fællesskabsretlige momsbestemmelser.
4. Den danske regerings synspunkter i sagen
Det er regeringens opfattelse, at Det Forenede Kongerige er berettiget til at næg-te momsfradrag i en situation som den foreliggende, hvor den pågældendegrænseoverskridende transaktion, der utvivlsomt er momspligtig, ikke pålæggesmoms i nogen af de to involverede medlemsstater.
Side 2 af 2