Skatteudvalget 2009-10
SAU Alm.del Bilag 210
Offentligt
854168_0001.png
854168_0002.png
854168_0003.png
854168_0004.png
KageButikken27. maj 2010
Hvad erF O N D A N Tog ”andre sukkervarer” iht. SKAT’s sukkerafgift §1 pkt.4 ?1.
www.retsinformation.dkLBK nr.567 af03.08.1998Bekendtgørelse af lov om afgift af chokolade- og sukkervarer m.m.….Kapitel 1: Afgift af chokolade- og sukkervarerAfgiftspligtigt vareområde§1.Af følgende varer svares afgift til statskassen:Punkt 4:Konfekt, bolsjer, dragévarer, skummasse, skumvarer,fondant,sukrede korn o.lign.tilsatessenser eller farvesamt i øvrigt sukkervarer af enhver art.Dengang,da TOLD og SKAT udarbejdete§1 punkt 4i lov om afgift af chokolade- og sukkervarer m.m.fremstilledes FONDANT til spisning som konfekt, som fyld i chokolader og som glasur iht. nedenståendegamle lærebøger omkring produktet. Produktion af fondant foregik dengang hos en SUKKERBAGER, etgammelt erhverv som desværre ikke længere findes.2.Iht. Dansk Husmoder Leksikon,bind 1, Tilegnet Hendes Majestæt Dronning Alexandrine, udgivet afStandard forlaget i 1948:
Fondant:Henvises til KONFEKT.På side 685 under KONFEKT beskrives fondant som følgende:” Fondant, raa. 1 æggehvide æltes med så meget sigtet flormelis, at den danner en smidig, dejgagtigtemmelig fast masse. Der tilsættes enten nogle draaber Pebermynteolie eller skaarne eller hakkedemandler, valnødder, kandiserede kirsebær, sukat, orangeskal og lign. samt evt. lidt essens efter smag.Frugtfarve anv.ikke da den vil farve mandlerne. Massen bearbejdes til den er smidig og trilles til kugler, dervendes i kokosmel, eller udrulles og udskæres i firkanter, som kan overtrækkes med chokolade eller anv.Uden overtræk. ”Det er netopdette produkt FONDANT,som står under KONFEKT, som er korrekt, når det beskattes iht.§1 punkt.4, for det produkt er KONFEKT.3.Iht. en gammel Wiener kogebog, forfattet af køkkenchef Franz Rum,udgivet omkring 1950 til 1960 afRUHM-Verlag, Wien, står på side 514, opskrift nr.1861 ordret oversat følgende:
Fondant:Den fineste glasur er af FONDANT, på tysk:SMELTET SUKKER.Fremstillingen kræveropmærksomhed, men er ikke vanskelig. Til 2 kager beregnes 600g husholdningssukker, som opløses i �liter vand og koges op, skummes, indtil lagen er helt klar. Nu tilsættes 1 tsk. klar sirup eller 1 tsk. eddike,som ikke er nødvendigt, hvis fondanten anvendes omgående. … sukkerlagen koges til ”kæden”.__________________________________________________________________________
1

Roholmsvej 15 TV, 2620 ALBERTSLUND

TLF. 4824 6048 og 2617 0973

CVR nr. DK 29 65 24 49,www.kagebutikken.dke-mail:[email protected] www.kageskolen.dk
[email protected]
ÅBNINGSTIDER ALBERTSLUND: Ma 12-17(Prof), Ti-To 10-17, Fr 10-14Nordsjælland: VARER KAN AFHENTES: BAGESTUEN, Skippermosen 25, 3400 Hillerød, Tlf.Fax 48 26 93 91
KageButikkenNår der dannes en kæde af luftbobler sættes gryden omgående i koldt vand, afkøles til kold, sukkeret bliverderved sej. Man opvarmer gryden en gang til, derved løsnes sukkermassen, som man pisker ellerbearbejder med spatel, indtil den bliver mælkeagtig hvid og fast.”Denne sukkermasse forarbejdes videre til forskellige glasurer blandet op med kakao eller essenser ellerspirituoser.På nøjagtig samme måde fremstilles den fondant med smag, som fyldes i chokolader f.eks. er det typisk forBELGISK og ØSTRIGSK konfekt. I Danmark kendes produktet som fyld i Toms skildpadder og chokolade-frøer.Ogsådette produkt FONDANThører under §1 punkt.4, fordi det forarbejdes tilKONFEKT og spisning.4.I MODSÆTNING til produkter iht. vores punkt 2 og 3 svarer
Vores dekormasse (=dekorationsfondant), sugarpaste, flowerpaste mv. IKKE tilførnævnte sukkerafgift lovgivning § 1punkt 4 pga. :a)DISSE MASSER ER I K K EKONFEKT til spisning eller forarbejdning i chokolader,fordi de ikke kanbruges til det og de var dengang, da TOLD & SKAT har udarbejdet sukkerafgifts-lovgivningen §1 punkt 4slet ikke opfundet.Dekormasse (=dekorationsfondant, sugarpaste, flowerpaste og lign. er slet ikke beregnet til spisning menudelukkende tilDEKORATION,hvor en stor del anvendes til uspiselige blomster og figurer.
Vi gør SKAT opmærksom på, at denne art af kagedekoration var total ukendt i Danmarkindtil omkring årene 1999/2000 og først blev til en hobby iblandt private fra ca året 2002. **Det er derfor helt udelukket, at vores dekormasse, eller den engelske sugarpaste og flowerpaste samtlign.dekorationsmasser har været kendt hos SKAT f.eks. i 1998, hvor Bekendtgørelse af lov om afgift afchokolade- og sukkervarer m.m. beskriver denne lovgivning iflg. §1 punkt 4.b)Dekormasser, sugarpaste, flowerpaste og lign. har neutral svagsød smag og er hvide = uindfarvede.Derved svarer de heller ikke til sukkerafgifts-lovgivningen §1 punkt 4 ”fondant,sukrede korn o.lign.tilsatessenser eller farve ”.
__________________________________________________________________________
2

Roholmsvej 15 TV, 2620 ALBERTSLUND

TLF. 4824 6048 og 2617 0973

CVR nr. DK 29 65 24 49,www.kagebutikken.dke-mail:[email protected] www.kageskolen.dk
[email protected]
ÅBNINGSTIDER ALBERTSLUND: Ma 12-17(Prof), Ti-To 10-17, Fr 10-14Nordsjælland: VARER KAN AFHENTES: BAGESTUEN, Skippermosen 25, 3400 Hillerød, Tlf.Fax 48 26 93 91
KageButikkenc)
§1 punkt 4: ”og andre sukkervarer”:Vi gør høflig opmærksom på at Told & SkatIKKEhar haft kendskab til vores dekormasse,sugarpaste, flowerpaste og lign. i året 1998 fordi de ikke fandtes i Danmark dengang ogderved er de slet ikke omfattet af sukkerafgifts-loven.Og for øvrigt er det almindelige SUKKER også en vare og derfor burde loven ogsåomfatte selveste SUKKER !For sukker er det nydelsesmiddel, som i dag er af det ”onde”, hvis man betragterfolkesygdommen fedme.5.Dekormasse (=dekorationsfondant), sugarpaste, flowerpaste og lign.Har intet tilfældes med de produkter, som er beskrevet under vores punkt 2 og 3.De produceres også på anden vis end konfekt-fondant:De fremstilles industrielt ved at ælte kold og på kraftige industri-æltemaskiner fineste pudersukker med lidtkoldt vand, glukose og veg. Xanthangummi samt veg.fortykker for at få en masse, som er elastisk og kanbruges til udrulning og modellering af blomster og figurer til kagedekoration.De tørrer ekstrem hurtige, bliver knastørre og derved uspiselige. Blomsterne samles også på tråd ibuketter, de såkaldte ”flowersprays”. Det er en kunstart, som kan stå helt for sig selv og behøver ikke havenoget med kager at gøre.6.
I denoprindeligechokolade- og sukkerlov omtales denne skat, som er sandsynligvis indførtomkring 1918 +/- nogle år somLUKSUSSKAT.Loven hænger nok sammen med 1.verdenskrig, sukkerembargoen og salget af de danske vestindiske øer.Dette forkætrede ordLUKSUSSKAThar TOLD & SKAT ændret tilPUNKTAFGIFT i året …?og derved fjernet baggrunden af skattens oprindelse og formål.Den danske befolkning forstår den dag i dag under ordet AFGIFT en EKSTRASKAT, som indføres ogaldrig afskaffes. Det er de signaler, som vores kunder giver os.7.Og nu til vores primære spørgsmål:SELVE S U K K E R er AFGIFTSFRIT ! H V O R F O R ?SUKKER ER GENERELT ET NYDELSESMIDDEL.
Det er vores Dekormasse bestemt ikke til trods for at den består af 87% sukker, derfor erdet mere end uforståeligt at vores produkt er belagt med dkr 22,19/kg inkl. moms i afgift.__________________________________________________________________________
3

Roholmsvej 15 TV, 2620 ALBERTSLUND

TLF. 4824 6048 og 2617 0973

CVR nr. DK 29 65 24 49,www.kagebutikken.dke-mail:[email protected] www.kageskolen.dk
[email protected]
ÅBNINGSTIDER ALBERTSLUND: Ma 12-17(Prof), Ti-To 10-17, Fr 10-14Nordsjælland: VARER KAN AFHENTES: BAGESTUEN, Skippermosen 25, 3400 Hillerød, Tlf.Fax 48 26 93 91
KageButikkenDekormasser af forskellige slags kan alle og enhver fremstille i eget køkken med detAFGIFTSFRIEsukker !
Søgeord for opskrifter:Sugarpaste / FondantPå internettet findes utallige opskrifter fra alle mulige kloge folk, kageklubber, folk som bager bryllupskagerog kager osv.8.Webshops fra EU-udlandetsælger/forsender sugarpastedirekte til danske privatkunderuden atoverholde EU moms-lovgivningen som foreskriver, at varer fra EU-udlandet bestemt til privatkunder i etandet EU-land f.eks. DANMARK skal belægges med den momssats som er gældende i varemodtagernesland = 25% moms, hvis de bor i Danmark, eller en anden momssats hvis de bor i Østrig, Holland ellerTyskland mv.Da momsen mellem af EU-landene er ret forskellig kan moms-tabet af de direktleverancer til private fra EU-udlandet være ret stor for SKAT og samtidig med diskriminerer denne omstændighed salget af sammevarer fra danske butikker og webshops.Det kan derfor betale sig for alle og enhver i Danmark at importere sugarpaste fra England, Holland,Tyskland mv. i stor stil. Produktet er billigt, momsen kan være meget billig og forsendelsen er lige så højsom i Danmark (se Post Danmarks takster) .
9.
Vi anker derfor SKAT’s afgørelse ang. sukkerafgift på vores dekormasse.Vores overbevisning er, at”LBK nr.567 af03.08.1998Bekendtgørelse af lov om afgift af chokolade- og sukkervarer m.m.….Kapitel 1: Afgift af chokolade- og sukkervarerAfgiftspligtigt vareområde§1.Af følgende varer svares afgift til statskassen:Punkt 4:Konfekt, bolsjer, dragévarer, skummasse, skumvarer,fondant,sukrede korn o.lign.tilsatessenser eller farvesamt i øvrigt sukkervarer af enhver art.”
IKKE kan anvendestil vores dekormasse, som heller ikke er et nydelsesmiddel men tjenerkun til DEKORATION og henviser til vores på de foregående sider anførte begrundelser.
__________________________________________________________________________
4

Roholmsvej 15 TV, 2620 ALBERTSLUND

TLF. 4824 6048 og 2617 0973

CVR nr. DK 29 65 24 49,www.kagebutikken.dke-mail:[email protected] www.kageskolen.dk
[email protected]
ÅBNINGSTIDER ALBERTSLUND: Ma 12-17(Prof), Ti-To 10-17, Fr 10-14Nordsjælland: VARER KAN AFHENTES: BAGESTUEN, Skippermosen 25, 3400 Hillerød, Tlf.Fax 48 26 93 91