Skatteudvalget 2009-10
SAU Alm.del Bilag 185
Offentligt
827443_0001.png
827443_0002.png
NotatRetssikkerhedschefenssekretariat9. april 2010J.nr. 09-168303

Sammendrag af paneldebatter

Følgende emner og problemstillinger blev diskuteret under den første paneldebatmed emnet ”digital forvaltning som et servicetilbud”:Hvordan håndterer vi det paradoks, at 60 % af borgerne har gode it-kundskaber, mens 40 % har dårlige eller ingen it-kundskaber.Udfordringen med at sikre privatlivsbeskyttelsen skal tænkes ind i nye it-systemer fra starten. Borgerne er ikke selv bevidste om hvilke oplysnin-ger, der er registreret om dem.Sikre handicappede borgeres adgang til den offentlige sektor efter evnerog behov – digitalt, personligt, telefonisk, skriftligt.Forskellen mellem lovsikrede retssikkerhedsgarantier og den offentligeforvaltnings servicetilbud – retssikkerhedsgarantierne er givet af Folke-tinget og kan kun ændres af Folketinget, omfanget og karakteren af ser-vicetilbud besluttes af myndigheden.Konflikten mellem besparelser på den ene side og retssikkerhed på denanden side.Mere digitalisering og automatisering i den offentlige forvaltning kan fø-re til, at borgerne føler sig umyndiggjort og fremmedgjort. Det kan ogsågøre det vanskeligere at straffe borgere.
Følgende emner og problemstillinger blev diskuteret under den anden paneldebatmed emnet ”myndighedsudøvelse i den digitale forvaltning”:Folk fra universiteter, interesseorganisationer mv. mener, at digitaliseringskaber udfordringer for retssikkerheden. Fx er der erfaring for, at de for-valtningsretlige garantier glemmes, når der udvikles nye it-systemer. Derer bekymring for, at effektiviseringer og besparelser medfører, at der ikketages højde for retssikkerhedsmæssige forhold, når de koster penge, fxhvis der er behov for personlig henvendelse eller manuel behandling afen sag. Udfordringen med at få it, jura og økonomi til at spille sammenFolk fra ministerierne mener, at de har styr på disse udfordringer. It ogjura arbejder sammen i lovgivningsprocessen og ved udviklingen af nyeit-systemer. Myndighederne er hele tiden opmærksomhed på borgernesretssikkerhed.
Side 1 / 2
Modsætningen mellem kollektiv og individuel retssikkerhedDigitaliseringen skaber nye problemer, som kræver nye løsninger.Opmærksomhed på, at elektronisk opbevaring af data betyder, at datahurtigt kan distribueres, og dermed også hurtigt kan ende et forkert sted.Digitalisering kan give os regler, som vi ikke ønsker, fx adgang til pati-entjournaler.Øget digitalisering kræver mere objektiv lovgivning.Nogle områder egner sig bedre til digitalisering end andre, fx skat og bo-ligsikring.
Side 2 / 2