Boligudvalget 2009-10, Retsudvalget 2009-10
BOU Alm.del Bilag 102, REU Alm.del Bilag 708
Offentligt
890334_0001.png
890334_0002.png
Boligudvalgets spørgsmål om retshjælp og ankenævn (spm. nr. 435-437)Boligudvalget har stillet spørgsmål om retshjælpsforsikringen – og herunder omden tyske ordning, hvor retshjælp udbydes som separat forsikring. Forsikring &Pension har følgende kommentarer:Den danske ordning sikrer, at de fleste danskere er dækket af retshjælpsforsik-ringBoligudvalget spørger til den tyske ordning for retshjælpsforsikring. I Tysklander det muligt at købe retshjælpsforsikring som en separat forsikring. I Danmarkudbydes retshjælpsforsikringen derimod som en del af familie-, parcelhus-, fri-tidshus-, bil- og søkaskoforsikringen. Dette er også tilfældet i Norge og Sverige.Den danske ordning betyder, at en meget stor del af befolkningen er dækket afretshjælpsforsikring. Næsten 90 procent af alle husstande er dækket af en fami-lieforsikring, som også omfatter retshjælp. På samme måde er næsten alle bo-ligejere omfattet af en generel husforsikring, som også omfatter retshjælp.En "tysk" ordning, hvor retshjælpsforsikringen udskilles i et separat produkt, gi-ver en stor risiko for, at mange forbrugere ender uden retshjælpsdækning. Fordide ikke får tegnet den separate retshjælpsforsikring.Den danske ordning, der sikrer høj dækning, er billigere for statskassen. Hvisflere danskere står uden retshjælpsforsikring, vil mange flere have krav på friproces, dvs. en retssag på statens regning. I dag slipper staten for at give friproces, hvis forbrugeren har en retshjælpsdækning.Det kan endvidere nævnes, at selskabernes udgifter pr. retshjælpssag er stegetmarkant fra 2008 til 2009.Branchen yder retshjælpsdækning i sager med habilitetskonfliktBoligudvalget har rejst spørgsmålet om habilitetskonflikt i sager, hvor selskabetskal tage stilling til, om en kunde skal have retshjælpsdækning i en sag, somselskabet selv er involveret i.
13.09.2010
Forsikring & PensionPhilip Heymans Allé 12900 HellerupTlf.Fax41 91 91 9141 91 91 92
[email protected]www.forsikringogpension.dk
Gitte DanelundKonsulent, advokatDir.41 91 90 44
[email protected]
Vores ref.Sagsnr.DokID
GIDGES-2008-04048275852
Brancheorganisationfor forsikringsselskaberog pensionskasser
Forsikring & Pension
Branchen er opmærksom på denne habilitetskonflikt – og har derfor også tagetstilling til, hvordan den skal håndteres. Forsikring & Pension har på branchensvegne vedtaget en henstilling, der siger, at selskaberne skal yde retshjælps-dækning uden opkrævning af selvrisiko, når der er tale om sager vendt mod sel-skabet. Branchen forudsætter dog, at sagen først har været prøvet i Ankenæv-net for Forsikring, og at forsikringstageren har fået helt eller delvist medhold isagen. På den måde er forbrugeren sikret hjælp – først via ankenævnet og der-næst, hvis ankenævnet giver helt eller delvist medhold, ved domstolen.Denne praksis forklarer også den konkrete sag, som har givet Boligudvalget an-ledning til at stille spørgsmål. Her drejer det sig om habilitet i forbindelse medejerskifteforsikring, hvor selskabet kritiseres for at have afvist retshjælpsdæk-ning. Men denne kritik er uberettiget.Selskabet havde henvist sagen til Ankenævnet for Forsikring, som er første in-stans i klagesager mod forsikringsselskabet. Først herefter ville selskabet tagestilling til retshjælpsdækning. Selskabet beslutter at yde retshjælpsdækning, ef-ter at ankenævnet havde truffet sin afgørelse.
Vores ref.Sagsnr.DokID
GIDGES-2008-04048275852
Ankenævnet for Forsikring prioriterer sine sagerForsikring & Pension har været i dialog med Ankenævnet for Forsikringom nævnets sagsbehandlingstider., som Boligudvalget også spørger til.Nævnet holder møder med 14 dages mellemrum og behandler i øjeblik-ket ca. 70 sager pr. møde. Det er ganske mange sager pr. møde.Nævnet prioriterer sine sager. På den måde søger nævnet så tidligt sommuligt at identificere de sager, som nævnet skønner ikke at kunne be-handle. På samme måde kommer de sager, som nævnet umiddelbartskønner vil ende med en afvisning, så vidt muligt først i køen.Ankenævnet lægger dog også vægt på en grundig sagsbehandling af højkvalitet. Ankenævnets sekretariat kan derfor heller ikke bare afvise sa-gerne. Den afgørelse ligger hos nævnet, der også ind imellem omgørsekretariatets indstillinger. Kortere sagsbehandlingstider skal derfor altidholdes op imod et ønske om en grundig sagsbehandling af høj kvalitet.Ankenævnet forsøger at forkorte sagsbehandlingstiden, men nævnet harhaft barsler og fratrædelser, der har bevirket, at sagsbehandlingstiden iøjeblikket er længere end ønsket.Forsikring & Pension svarer gerne på yderligere spørgsmål i sagen. Kontakt: Ad-vokat Gitte Danelund ([email protected] og 41 91 90 44).
Side 2