Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del Bilag 688
Offentligt
886724_0001.png
886724_0002.png
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
31. august 2010EU-kontoret2010-6134-0003NIW40583

Notat over status for forhandlinger på Justitsministeriets område om

indgåelse af internationale aftaler uden for EU-området

1.

Det fremgår af Udenrigsministeriets reviderede retningslinjer af 15.oktober 2008 for inddragelse af Folketingets fagudvalg ved indgåelse afinternationale aftaler, at den enkelte ressortminister én gang om året erforpligtet til efter aftale med det relevante fagudvalg at sætte en generelorientering om det internationale arbejde og kommende internationaleaftaler uden for EU-området på udvalgets dagsorden eller at give udval-get en skriftlig orientering.

2.

På den baggrund skal Justitsministeriet oplyse, at der inden for mini-steriets sagsområde på nuværende tidspunkt pågår følgende forhandlin-ger, som kan føre til multilaterale aftaler (og som ikke er omfattet af EU-proceduren):Forhandlinger i Europarådets Ekspertkomité for strafferetligtsamarbejde om et udkast til 3. tillægsprotokol til den europæiskekonvention af 13. december 1957 om udlevering (forslag til for-enkling af den praktiske procedure for udlevering, når den efter-søgte samtykker i udlevering). Forhandlingerne, som blev indledti november 2007, er afsluttet. Tillægsprotokollen blev vedtaget afEuroparådets Ministerkomité den 7. juli 2010, men er endnu ikkeåbnet for undertegnelse.Forhandlinger i Europarådets Ekspertkomité for strafferetligtsamarbejde om et udkast til 2. tillægsprotokol til den europæiskekonvention af 21. marts 1983 om overførelse af domfældte (for-slag til lettere adgang til fuldbyrdelse af udenlandske fængsels-domme). Forhandlingerne er indledt i foråret 2007. Forhandlin-gerne forventes afsluttet inden for en kortere tidshorisont.
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Forhandlinger i Europarådets Ekspertkomité for forfalskninger aflægemidler (PC-S-CP) om et udkast til Europarådets konventionom forfalskede lægemidler og tilsvarende kriminalitet, der truerfolkesundheden. Forhandlingerne er indledt i foråret 2009, og detforventes, at konventionen vedtages og åbnes for undertegnelse iløbet af 2010.Forhandlinger på embedsmandsniveau i Europarådets ad hoc ko-mité om forebyggelse og bekæmpelse af vold mod kvinder ogvold i hjemmet (CAHVIO) om en ny konvention om vold modkvinder og vold i hjemmet. Forhandlingerne på embedsmandsni-veau i ad hoc komitéen er indledt i april 2009 og forventes afslut-tet ved udgangen af 2010. Det må derefter forventes, at der vilpågå forhandlinger om den nærmere udformning af konventions-teksten, som ikke forventes afsluttet inden for en kortere tidshori-sont.Nordisk Ministerråd for Lovsamarbejde tilsluttede sig den 29.juni 2009 under Det Nordiske Justitsministermøde i Island et ud-kast til en aftale om fælles nordisk polititjeneste. Det blev underdet nævnte møde besluttet, at de enkelte lande skal igangsætte enproces – herunder overveje om en gennemførelse af aftaleudka-stet vil kræve lovændringer – med henblik på, at der kan indgåsen aftale om fælles nordisk polititjeneste. Denne proces er endnuikke afsluttet.Forhandlinger i Nordisk Embedsmandskomité for lovsamarbejde(strafferetsekspertgruppen) om lettere adgang til fuldbyrdelse afnordiske domme (betingede domme, samfundstjeneste, dommevedrørende unge mv.). Strafferetsekspertgruppen nedsatte somled i forhandlingerne en arbejdsgruppe i 2005. Arbejdsgruppensarbejde forventes ikke afsluttet inden for en kortere tidshorisont.Revision af konventionen af 19. november 1934 mellem Dan-mark, Finland, Island, Norge og Sverige om arv og dødsboskifte,som ændret ved overenskomst af 9. december 1975. Udkast tilændringsaftale forhandles på embedsmandsniveau i den nordiskefamilieretsekspertgruppe. Forhandlingerne forventes ikke afslut-tet inden for en kortere tidshorisont.2