Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del Bilag 556
Offentligt
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
1. juni 2010Lovafdelingen2010-750-0451JCB40201
Udkast til kommissorium for en undersøgelseskommission
vedrørende centrale myndigheders rolle i Blekingegade-sagen
1.
Justitsministeren nedsætter herved i medfør af § 1, stk. 1, i lov om un-dersøgelseskommissioner en kommission til undersøgelse af centralemyndigheders rolle i Blekingegade-sagen.Undersøgelseskommissionen har efter § 4, stk. 2, i lov om undersøgel-seskommissioner til opgave at undersøge og redegøre for, om Justitsmi-nisteriet, Politiets Efterretningstjeneste (PET) eller andre relevante cen-trale myndigheder modvirkede det almindelige politis og anklagemyn-dighedens opklaring og strafforfølgning af de strafbare forhold, som bl.a.i den offentlige debat er blevet forbundet med den gruppe af personer,der blev kendt som Blekingegadebanden.Kommissionen skal som led i sin undersøgelse bl.a. undersøge og rede-gøre for, i hvilket omfang PET havde oplysninger, der gav grundlag forkonkret mistanke om, at medlemmer af Blekingegadebanden stod bag deomhandlede strafbare forhold.Kommissionens undersøgelse skal bl.a. omfatte de oplysninger og på-stande vedrørende centrale myndigheders rolle, som er fremlagt i bøger-ne ”Blekingegadebanden” af Peter Øvig Knudsen samt ”Politiets hemme-ligheder – Jørn Moos genåbner Blekingegade-sagen” af Jeppe Facius ogAnders-Peter Mathiasen. Dette vedrører bl.a.:Efterforskningen i begyndelsen af 1980’erne af navnlig en rækkebrandattentater i Århus.Sagen om frihedsberøvelse og forsøg på bankrøveri i Glostrupden 7. juli 1980.Røveriet mod en pengetransport ved Vesterport den 2. april 1982.Røveriet mod en pengetransport fra Den Danske Bank i Lyngbyden 2. marts 1983.Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Behandlingen af spørgsmålet om udlevering fra Frankrig af topersoner med tilknytning til PFLP, der var mistænkt for at haveforbindelse til Lyngby-røveriet.Behandlingen af spørgsmålet om udlevering og undersøgelse afde danske pengesedler, som de to ovennævnte personer var i be-siddelse af, da de blev anholdt i Paris.Røveriet mod en pengetransport fra Privatbanken i Herlev den 3.december 1985.Sagen om anholdelsen den 3. juni 1986 af et af Blekingegadeban-dens medlemmer på Lobeliavej på Amager.Røveriet mod Daells Varehus den 22. december 1986.Røveriet mod en pengetransport ved Købmagergade Postkontor iKøbenhavn og drabet på en politibetjent den 3. november 1988.Den manglende tiltalerejsning mod Blekingegadebandens med-lemmer for overtrædelse af den dagældende bestemmelse i straf-felovens § 114 om terrorisme.
Hvis kommissionens undersøgelse viser, at centrale myndigheder mod-virkede det almindelige politis og anklagemyndighedens opklaring mv.af de strafbare forhold, som bl.a. i den offentlige debat er blevet forbun-det med Blekingegadebanden, skal kommissionen undersøge og redegørefor baggrunden herfor.I det omfang kommissionens undersøgelse viser, at centrale myndighederbistod det almindelige politi og anklagemyndigheden med at opklare mv.de omhandlede strafbare forhold, skal kommissionen undersøge og rede-gøre for, hvilken betydning denne bistand må antages at have haft forvedkommende politikreds’ efterforskning og den eventuelle strafforfølg-ning af det pågældende forhold.2.
Den såkaldte PET-kommission blev nedsat ved lov nr. 359 af 2. juni1999 om undersøgelse af politiets efterretningsvirksomhed på det politi-ske område og af de aktiviteter, der var baggrunden for denne virksom-hed. PET-kommissionen afgav sin beretning den 24. juni 2009.Visse af de forhold, som den foreliggende kommission har til opgave atundersøge og redegøre for, jf. pkt. 1 ovenfor, er behandlet af PET-kommissionen. Kommissionen skal i relevant omfang inddrage PET-kommissionens beretning i sit arbejde.
2
3.
Det følger af § 5 i lov om undersøgelseskommissioner, at kommissio-nen efter samråd med kommissionens udspørger afgør, hvordan undersø-gelsen skal tilrettelægges.Denne kommission bør tilrettelægge og gennemføre sin undersøgelse påen sådan måde, at forholdet til andre lande, hensynet til statens sikkerhedeller til tredjemand ikke skades.Kommissionen bør endvidere tilrettelægge sit arbejde således, at den såvidt muligt kan afgive beretning om resultatet af sin undersøgelse senesttre år efter, at kommissionen er endeligt nedsat.Hvis kommissionen ikke kan afgive beretning inden det nævnte tids-punkt, anmodes kommissionen om at orientere justitsministeren skriftligtom baggrunden herfor og om, hvornår kommissionen forventer at kunneafgive sin beretning.Af § 32 i lov om undersøgelseskommissioner følger bl.a., at justitsmini-steren offentliggør en undersøgelseskommissions beretning, medmindreganske særlige grunde taler imod det. Bestemmelsen i § 32 bygger påden forudsætning, at bl.a. en kopi af kommissionens protokol og eventuelretsbog optages som bilag til beretningen.Den samlede beretning om resultatet af den foreliggende kommissions-undersøgelse bør så vidt muligt udarbejdes således, at dens offentliggø-relse ikke skader forholdet til andre lande, hensynet til statens sikkerhedeller til tredjemand.
3