Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del Bilag 49
Offentligt
747160_0001.png
747160_0002.png
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
22. oktober 2009Menneskeretsenheden2008-625/41-0005EPF40221

NOTAT

om FN’s Racediskriminationskomités udtalelse i klagesag nr.

41/2008, Ahmed Farah Jama mod Danmark

1.

FN’s Racediskriminationskomité har den 21. august 2009 udtalt, at derikke foreligger en krænkelse af FN's konvention om afskaffelse af alleformer for racediskrimination i klagesagen Ahmed Farah Jama modDanmark. Udtalelsen vedlægges.Samtidig udtalte Racediskriminationskomitéen følgende:”På grundlag af pkt. 95, stk. 1, i komitéens procedureregler ønsker ko-mitéen imidlertid at henlede opmærksomheden på tidligere anbefalingerformuleret i forbindelse med vurderingen af individuelle klager, hvoriden har opfordret staterne til at:Sikre, at politi og judicielle myndigheder foretager grundig ef-terforskning af påstande om racediskriminerende handlingersom omhandlet i konventionens artikel 4Henlede politikeres og medlemmer af politiske partiers opmærk-somhed på de særlige pligter og ansvar, som påhviler dem imedfør af konventionens artikel 4 med hensyn til deres taler, ar-tikler og andre former for ytringer i medierne.”Efter konventionens artikel 4 har staten en positiv pligt til at bekæmpetilskyndelse til eller udøvelse af racediskrimination ved bl.a. at kriminali-sere racediskrimination og ikke tillade offentlige myndigheder eller insti-tutioner under stat og kommune at fremme eller tilskynde til racediskri-mination.Pkt. 95 i komitéens procedureregler omhandler komitéens behandling afindividuelle klager.

2.

Baggrunden for klagesagen var, at Dokumentations- og Rådgivnings-centeret om racediskrimination (DRC) havde klaget til FN’s Racediskri-minationskomité på vegne af Ahmed Farah Jama over politiets behand-
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
ling af en anmeldelse vedrørende straffelovens § 266 b, hvor politiet be-sluttede ikke at indlede efterforskning mod Pia Kjærsgaard for de udta-lelser, hun havde fremsat i et interview trykt i Søndagsavisen den 18. fe-bruar 2007.I interviewet fortalte Pia Kjærsgaard om, hvordan det er at leve underpolitibeskyttelse, og omtalte bl.a. en episode på Nørrebro i 1998, hvorhun blev overfaldet og måtte søge tilflugt i en bank. I den forbindelse ud-talte Pia Kjærsgaard, at: ”Pludselig væltede det ud fra de somaliske klub-ber. Der er hun, råbte de og flåede taxadøren op og slog mig.”DRC anmeldte herefter Pia Kjærsgaard til politiet for overtrædelse afstraffelovens § 266 b, da DRC bl.a. henviste til, at det fremgik af en ræk-ke avisartikler, at det var ”autonome” og ikke somaliere, der stod bagoverfaldet.Politidirektøren for Københavns Vestegn besluttede efter forelæggelsefor Statsadvokaten for Nordsjælland og Københavns Vestegn, at der imedfør af retsplejelovens § 749, stk. 1, ikke skulle indledes efterforsk-ning i sagen. Begrundelsen for afgørelsen var, at der ikke var en rimeligformodning om, at der var begået et strafbart forhold, som forfølges afdet offentlige. Rigsadvokaten afviste at behandle DRC's klage over afgø-relsen om ikke at indlede efterforskning i sagen, da hverken klager ellerDRC efter Rigsadvokatens opfattelse var klageberettiget i sagen.

3.

FN's Racediskriminationskomité udtaler bl.a., at skønt Pia Kjærs-gaards udtalelser har en utvetydig karakter, kan de ikke fortolkes således,at de udtrykkeligt indebærer en påstand om, at det var personer af soma-lisk afstamning, der udførte overfaldet i 1998. På dette grundlag udtalerkomitéen, at det ikke kan konkluderes, at udtalelserne falder inden forkonventionens artikel 2, stk. 1, litra d (statens pligt til at kriminalisereracediskrimination), og at det heller ikke kan konkluderes, at myndighe-dernes efterforskning af sagen ikke levede op til konventionens krav omadgang til effektive retsmidler.
2