Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del Bilag 299
Offentligt
797708_0001.png
797708_0002.png
797708_0003.png
Den 10. februar 2010
PressemeddelelseNYHED:
Det er ikke en kamphund!Den sydafrikanske Boerboel er en gårdhund, der passer på sin familie og sit hjem.Dansk Boerboel Klub er netop stiftet.
Boerboelen er blandt de hunderacer, som er i fare for at blive forbudt, hvis politikernetrodser anbefalingerne fra et flertal i regeringens hundeudvalg. For at imødegå det røreder i den senere tid har været omkring kamphunde/muskelhunde, har opdrættere og ejereaf Boerboel netop stiftet Dansk Boerboel Klub. Klubbens formål er blandt andet atdokumentere racens positive egenskaber.Ifølge Dansk Boerboel Klubs nyvalgte formand, Shaun Ewing, er Boerboelen af ukyndigefejlagtigt slået i hartkorn med gruppen af såkaldt farlige hunde. Shaun Ewing fra denvestjyske kennel Anasha Boerboels, har selv igennem 10 år været opdrætter af racen.-South African Boerboel er en ung race, som er i fremgang på grund af dens eneståendetemperament. For at sikre opdrætternes fortsatte fokus på temperament og sundhed hosBoerboel har vi stiftet Dansk Boerboel Klub. En Boerboel, som ikke består en mentaltest,må ikke bruges til avl. Boerboel er nemlig en gårdhund, der passer på sin familie og sithjem. Den er ikke en kamphund!” oplyser Shaun Ewing i forbindelse med oprettelsen afden nye danske Boerboel–specialklub.
Dansk Boerboel Klub
Fakta om BoerboelBoerboelen er i familie med Bullmastiff, Boxer og alle Bulldogs, som er kompakte hunde.Trods deres kraftfulde udseende er Boerboels rolige hunde, der aldrig har været brugt somkamphunde og i øvrigt er uegnet til dette formål. Den danske hunderace Broholmeren erBoerboelen’s danske pendant.I Danmark er der ca. 350 Boerboels. Disse hunde er dels importeret fra Sydafrika, Europaog USA. I dag er der herhjemme seks opdrættere af Boerboels. Boerboelen er specieltopdrættet til at være en familiehund med gode vagt egenskaber. Hundene er kærlige,rolige, lydige og intelligente. En boerboel er familiens hund. Den er nem at træne og kangodt lide at løse opgaver.Boerboels fra Danmark er særdeles efterspurgte i resten af verden - også i racensoprindelsesland Sydafrika - på grund af et seriøst dansk avlsarbejde.
Yderligere informationer:Dansk Boerboel KlubShaun EwingformandTlf.6482 3698e-mail[email protected]www.boerboels.com
Dansk Boerboel KlubPressekontaktKaren Fredslund Ellegaard, News/2Journalist DJTlf.3325 1939Mobil2029 2939[email protected]
Dansk Boerboel Klub

Boerboel’ens historie

”South African Boerboel" er racens rigtige navn. Stamtavler kan føres tilbage til 1970erne. Før varBoerboelen en krydsning af større hunde, hovedsageligt de tidligere Bull Mastiffer krydset medRhodesian Ridgebacks og andre store hunde. Hunden skulle være stor for at yde sin familiebeskyttelse, og den skulle også kunne jage for at skaffe sin egen føde. En anden væsentlig egenskabvar dens udholdenhed.Boerboelen er en af Afrikas fremtrædende hunde. Man ved, at Jan van Riebeeck, grundlæggeren afCape Town, bragte en Bullenbijter - en stor, stærk hund af Mastiff typen, med sig fra Holland i1652. Hunden og dens efterkommere, er formodentlig blevet avlet sammen med andre store, lokaleog importerede hunde. Naturlig udvælgelse, har spillet en rolle i fremavlen af den ideelle hund tillokale forhold. De briter, der bosatte sig i Cape omkring 1820, medbragte hunde af både Mastiff ogBulldog typen. Efter Anglo- Boer krigen 1899-1902 blev de lokalt avlede hunde atter krydset medimporterede hunde, der sandsynligvis er tidligere typer af Engelsk Bulldog og Grand Danois.Denne krydsning blev foretaget både for at få en bredere arvemasse og for at opnå forskelligeønskværdige kendetegn.I 1938 blev den oprindelige Bullmastiff importeret til Sydafrika fra England af verdens førendediamantmineselskab ’De Beers’ med det formål at fungere som vagthund ved minerne. Dissehundes særlige kendetegn er en del af Boerboelen, som vi kender den i dag.I dag er Boerboel en ideel familiebeskytter ligesom dens forfædre. Racebeskrivelsen er opnået efteretableringen af Den Sydafrikanske Boerboel Avler Forening (SABT) i 1983, og den første nationaleBoerboel- bedømmelse fandt sted i 1990. Finpudsningen af racen har været i gang lige siden.