Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del Bilag 194
Offentligt
Dato: 06-01-2010Jour. Nr. 2010-03-60
Samlet orientering om de sikkerhedsmæssige aspekter i forbindelse med
overfaldsforsøget på tegneren Kurt Westergaard fredag den 1. januar 2010.
En 28-årig somalisk mand med opholdstilladelse i Danmark blev den 1. januar2010 anholdt, da han bevæbnet med en økse og en kniv trængte ind i tegnerenKurt Westergaards hjem i Århus. Under anholdelsen afgav politiet skud mod ger-ningsmanden, der blev ramt i knæet og hånden.
Den 28-årige somaliske statsborger er sigtet for drabsforsøg på tegneren og påpolititjenestemand i funktion, og ved kendelse afsagt af Retten i Århus den 2. janu-ar 2010 blev han varetægtsfængslet i 4 uger.
I det følgende orienteres om de sikkerhedsmæssige aspekter i forbindelse medoverfaldsforsøget på Kurt Westergaard.
2. Terrortruslen mod Danmark
Det er PET’s vurdering, at der er en generel terrortrussel mod Danmark, som be-styrkes af militante ekstremistiske grupper skærpede fokus på Danmark. Der ersåledes grupper og personer i Danmark, der har ønske om og kapacitet til medenkle midler at udføre terrorhandlinger i Danmark. Derudover er der indikationerpå, at grupper i udlandet søger at sende terrorister til Danmark. PET vurderer end-videre, at der er en betydelig og erkendt terrortrussel mod danskere og danske in-teresser visse steder i udlandet, herunder i Nord-, Vest- og Østafrika, Mellemøstensamt i Pakistan og Afghanistan.
Genoptrykningen af Muhammed-tegninger i februar 2008 har betydet et skærpetfokus på Danmark og danske interesser som mål for terror blandt ledende militante
Side 1 af 7
ekstremister i udlandet. PET vurderer i den forbindelse, at genoptrykningen udnyt-tes ideologisk og propagandamæssigt af bl.a. al-Qaida.
Terrortruslen mod Danmark stammer hovedsagelig fra netværk, grupper og en-keltpersoner, der bekender sig til en militant islamistisk ideologi. Det gælder al-Qaida-relaterede grupper og netværk i Danmark og i udlandet, men også andreudenlandske militante islamistiske netværk.
Terrorangreb kan finde sted, uden at der på forhånd foreligger efterretningsmæs-sige indikationer, det vil sige uden varsel. Det gælder særligt i situationer, hvor an-grebet ikke udføres på grundlag af omfattende, forudgående planlægning eller un-der involvering af en større personkreds.
PET har til opgave at forebygge, efterforske og modvirke trusler mod Danmarksom et selvstændigt, demokratisk og sikkert samfund. Efterretningstjenesten skalsåledes gennem sin virksomhed skabe grundlag for, at trusler af den nævnte ka-rakter kan identificeres og håndteres så tidligt og effektivt som muligt. Dette gælderbl.a. terrorisme.
PET løser sine opgaver såvel via efterretningsindhentning, overvågning og efter-forskning som via forebyggende foranstaltninger.
Ved indsamlingen og håndteringen af oplysninger betjener PET sig af alle de mid-ler og metoder, som efterretningstjenesten har til rådighed.
Efterretningstjenestens virksomhed gennemføres i overensstemmelse med danskret, herunder retsplejelovens regler om efterforskning af strafbare forhold.
Udviklingen i trusselsbilledet har betydet, at PET gennem de seneste år har brugtstadig flere ressourcer på at identificere og imødegå konkrete terrortrusler rettetmod Danmark, danskere eller danske interesser i udlandet.
PET gennemfører således løbende et større antal efterforskninger rettet modmange grupper, netværk og enkeltpersoner her i landet eller i udlandet, der af ef-terretningstjenesten anses for en sikkerhedsmæssig risiko. Uanset der bruges be-
Side 2 af 7
tydelige ressourcer på denne efterforskning, vil det aldrig være muligt for efterret-ningstjenesten gennem længere tid at overvåge alle de efterforskningsmæssigemåls aktiviteter døgnet rundt.
Når PET har identificeret en konkret sikkerhedsmæssig trussel, skrider PET indover for denne trussel med de midler, som i den konkrete situation vurderes somde mest egnede, hensigtsmæssige og effektive for at afværge den konkrete trus-sel.
Dette kan bl.a. ske ved, at en person, der udgør en sikkerhedsmæssig trussel, an-holdes, sigtes og retsforfølges for strafbare forhold, når efterretningstjenesten er ibesiddelse af et tilstrækkeligt bevisgrundlag, som kan fremlægges under en straf-fesag, eller, når der er tale om udlændinge, at der indledes en udvisningssag, nårefterretningstjenesten er i besiddelse af oplysninger, som i en sådan sag kan frem-lægges og efterprøves ved domstolene samt i nødvendigt omfang forelægges forden mistænkte udlænding. Der kan endvidere være tale om andre former for præ-ventive foranstaltninger, herunder afhøringer.
3. Truslen mod tegneren Kurt Westergaard
Siden offentliggørelsen af Muhammed-tegningerne i september 2005 og særligt ef-ter genoptrykningen i 2008 har der været en betydelig sikkerhedsmæssig trusselmod Muhammed-tegnerne, herunder Kurt Westergaard. Kurt Westergaard er såle-des i særlig grad blevet eksponeret i forbindelse med tegningesagen, hvor han haroptrådt i adskillige tv-programmer og offentlige begivenheder med tilknytning tilsagen.
Det er PET’s vurdering, at Kurt Westergaard udgør et potentielt og efterstræbt målfor militante ekstremister i Danmark og i udlandet, ligesom der er grupper og en-keltpersoner, der ønsker at chikanere eller udøve vold mod Kurt Westergaard.
Gennem de seneste år har PET arbejdet målrettet på at identificere, forebygge ogimødegå sådanne trusler mod Kurt Westergaard, og i flere tilfælde har PET pågrundlag af dette arbejdet grebet ind over for konkrete trusler mod Kurt Wester-gaard. Dette var således bl.a. tilfældet i begyndelsen af 2008, hvor tre personer
Side 3 af 7
blev frihedsberøvet på grundlag af mistanke om, at de pågældende havde planerom at dræbe Kurt Westergaard.
Udover den efterforskningsmæssige indsats har PET løbende truffet en række for-anstaltninger af sikkerhedsmæssig karakter med henblik på at beskytte Kurt We-stergaard. Disse sikkerhedsmæssige foranstaltninger er løbende blevet gennem-ført og justeret i lyset af det konkrete trusselsbillede, ligesom der er blevet lagtvægt på Kurt Westergaards ønske om så vidt muligt at kunne opretholde en nor-mal livsførelse.
Som led i disse sikkerhedsforanstaltninger har Kurt Westergaard og hans hustru ivisse perioder opholdt sig på en særlig sikret lokalitet under fuldstændig livvagts-beskyttelse.
Ved Kurt Westergaards ophold på den private bopæl er der truffet en række sik-kerhedsmæssige foranstaltninger med henblik på at beskytte Kurt Westergaardsperson. Disse sikkerhedsmæssige foranstaltninger indebærer bl.a. særlig sikker-hedsaflåsning og anden mekanisk sikring, alarmsikring, kameraovervågning ogetablering af et særligt ”saferoom”, hvor der kan søges tilflugt, ligesom der er in-stalleret og udleveret overfaldsalarmer.
Disse sikkerhedsmæssige foranstaltninger vil forsinke en ulovlig indtrængen på ensådan måde, at politiet kan blive alarmeret og nå frem med henblik på at pågribeen mulig gerningsmand.
Der er på denne baggrund udarbejdet en nærmere plan for politiets tilsyn med KurtWestergaards bopæl og udrykning ved alarmering om muligt indbrud eller overfald.
Herudover er der iværksat en særlig sikkerhedsmæssig håndtering af post mv. sti-let til Kurt Westergaard.
Endelig har der gennem længere tid været en personbeskyttelse af Kurt Wester-gaard, som bl.a. indebærer, at PET løbende er i kontakt med Kurt Westergaard omdennes aktiviteter uden for bopælen. Ordningen indebærer endvidere, at Kurt We-
Side 4 af 7
stergaard følges af livvagter fra PET eller af polititjenestemænd fra Østjyllands Po-liti, når dette skønnes nødvendigt.
Det er PET’s vurdering, at de nævnte sikkerhedsmæssige foranstaltninger, der lø-bende er blevet tilpasset og justeret, også i den konkrete situation har virket efterhensigten, og har forsinket indtrængen på bopælen, således at politiet kunne nåfrem og pågribe gerningsmanden. I lyset af overfaldsforsøget og den offentligeeksponering både i Danmark og i udlandet af en række af de sikkerhedsmæssigeforanstaltninger i forhold til Kurt Westergaard vil PET imidlertid på ny gennemføreen justering af disse foranstaltninger, ligesom PET generelt vil vurdere, om der erbehov for at skærpe sikringen af boliger med tilknytning til personer, som PET be-skytter.
PET overvejer i den forbindelse at etablere fuldstændig livvagtsbeskyttelse samtdøgnbemandet vagt på Kurt Westergaards bopæl. Livvagtsbeskyttelsen og dendøgnbemandede vagt vil kræve henholdsvis 12 og 18 årsværk.
4. PET’s efterforskning vedrørende den nu anholdte somalier
PET modtager løbende oplysninger om, at herboende personer er eller har væretinvolveret i terrorrelaterede aktiviteter, der støtter militante formål i Somalia, lige-som efterretningstjenesten modtager oplysninger om, at personer med somaliskbaggrund er tilknyttet netværk i Danmark, der mistænkes for at planlægge terror-angreb eller udøve terrorrelaterede aktiviteter her i landet.
I forbindelse med efterforskningen af disse netværk og personer har PET tilveje-bragt oplysninger om den 28-årige somaliske statsborger, og han har såledesgennem længere tid været genstand for efterforskning.
Som led i PET’s opgaver med at overvåge, forebygge og modvirke bl.a. terror-handlinger benytter efterretningstjenesten sig af en række efterforskningsmetoder,herunder indgreb i meddelelseshemmeligheden, hemmelige ransagninger og ob-servation. Endvidere har PET et tæt samarbejde med en række udenlandske efter-retningstjenester, som løbende videregiver oplysninger til PET, ligesom PET mod-tager oplysninger fra en række kilder.
Side 5 af 7
Af hensyn til bl.a. efterretningstjenestens samarbejde med udenlandske myndig-heder og kilder samt beskyttelsen af fortrolige oplysninger om efterretningstjene-stens særlige efterforskningsmetoder kan PET ikke offentligt redegøre for detaljer-ne i den verserende efterforskning vedrørende militante somaliske netværk, derbl.a. omfatter den nu anholdte somaliske statsborger.
Det kan dog oplyses, at PET’s efterforskning har tilvejebragt oplysninger, som efterefterretningstjenestens opfattelse viser, at den 28-årige somaliske statsborger hartætte forbindelser til den somaliske terrororganisation al-Shabaab og al-Qaida le-dere i Østafrika. Endvidere har efterforskningen givet grundlag for at mistænke denpågældende for under ophold i Østafrika at have været involveret i terrorrelateredeaktiviteter. Endvidere viser efterretningstjenestens oplysninger, at den pågældendehar været en del af et terrorrelateret netværk med tilknytning til Danmark.
PET er bekendt med, at den 28-årige somaliske statsborger i november 2008 ud-rejste af Danmark til Somalia. Endvidere er efterretningstjenesten bekendt med, atden pågældende i juli 2009 i Kenya blev anholdt sammen med flere andre perso-ner i forbindelse med de kenyanske myndigheders efterforskning af mulige terror-angreb under den amerikanske udenrigsministers besøg i Kenya i begyndelsen afaugust 2009. Den 28-årige blev efterfølgende løsladt og vendte i begyndelsen afseptember 2009 tilbage til Danmark.
I forbindelse med, at den nu anholdte somaliske statsborger vendte tilbage tilDanmark, blev han fulgt meget tæt af PET, ligesom der blev iværksat en række ef-terforskningsskridt mod den pågældende. Af hensyn til efterforskningen i sagenvedrørende militante somaliske netværk var det af afgørende betydning, at denpågældende ikke blev bekendt med, at han var genstand for efterretningstjene-stens efterforskning.
Efterforskningen vedrørende den 28-årige somaliske statsborger har ikke haftsammenhæng med tegneren Kurt Westergaard, og efterforskningen har ikke pånoget tidspunkt givet grundlag for at antage, at den 28-årige havde konkrete planerom at overfalde eller dræbe tegneren Kurt Westergaard. Den hidtidige efterforsk-ning vedrørende den 28-årige somaliske statsborger, der bl.a. har omfattet obser-
Side 6 af 7
vation, hemmelig ransagning og aflytninger, har heller ikke givet grundlag for at an-tage, at hans eventuelle planer om at gennemføre terrorrelaterede aktiviteter her ilandet var umiddelbart forestående.
Det tilføjes, at hverken det forhold, at PET er i besiddelse af oplysninger om enpersons tilknytning til udenlandske terrororganisationer eller terrorrelaterede net-værk i Danmark, eller det forhold, at efterretningstjenesten mistænker en personfor at have været involveret i terrorrelaterede aktiviteter i udlandet, i sig selv kananses for tilstrækkeligt til at anholde, retsforfølge eller udvise den pågældende.Det vil således afhænge af karakteren af de oplysninger, som efterretningstjene-sten er besiddelse af, herunder om oplysningerne vil kunne fremlægges som led ien straffesag eller udvisningssag. I visse tilfælde vil bl.a. hensynet til efterretnings-tjenestens arbejdsmetoder, kilder, samarbejdspartnere samt andre verserende ef-terforskninger således udelukke en straffesag eller udvisningssag.
Østjyllands Politi gennemfører i øjeblikket en strafferetlig efterforskning mod den28-årige somaliske statsborger. Efterforskningen gennemføres i et tæt samarbejdemed PET, og PET’s oplysninger om den 28-årige somalier vil i den forbindelse bli-ve stillet til rådighed for anklagemyndigheden.
Side 7 af 7