Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del Bilag 124
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
27. november 2009LovteknikkontoretLouise Vadheim Mor-tensen2009-9404-0136LVM40620
Evaluering af forsøgsprojekt med tværfaglige møder i samværssager
med højt konfliktniveau
Familiestyrelsen har i perioden 2007-2009 gennemført et forsøgsprojekt istatsforvaltningerne med tværfaglige møder i ansøgningssager om sam-vær vedrørende særligt udsatte børn. I et tværfagligt møde deltager bådeen sagsbehandler og en børnesagkyndig. Målet med forsøgsprojektet harværet at styrke kvaliteten i statsforvaltningernes sagsbehandling i denævnte sager gennem en ensartet og helhedsorienteret tilgang til foræl-drenes konflikt om samvær.Det tværfaglige møde skal sikre, at barnets perspektiv får en mere centralplads ved afgørelsen af samværssager. Mødet skal gøre forældrene op-mærksomme på barnets behov og dermed også hjælpe forældrene med atfinde frem til den løsning, der er bedst for barnet. Samtidig er mødet medtil at styrke statsforvaltningens afgørelsesgrundlag i de tilfælde, hvorforældrene ikke selv når frem til en aftale. Målet med de tværfaglige mø-der er således at skabe faste rammer for barnet og at reducere konfliktenmellem forældrene, hvilket har betydning for barnets trivsel.Målgruppen for forsøgsprojektet har været sager, hvor forældrene har etvedvarende højt konfliktniveau, og hvor konfliktniveauet overskyggerfokus på barnet. Konflikten mellem forældrene kan være kendetegnet vedet fastlåst kommunikationsmønster mellem forældrene, ved gentageninddragelse af ofte flere offentlige myndigheder eller ved, at barnet afforældrene gøres til part i konflikten. Samtidig kan målgruppen have enrække andre problemer, eksempelvis psykiske problemer, misbrugspro-blemer, sociale problemer, eller der kan være særlige behov hos barnet.
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Forsøgsprojektet er en del af finanslovsaftalen for 2006, hvor der blevafsat 5 mio. kr. årligt over perioden 2006-2009 til i alle statsforvaltningerat gennemføre tværfaglige møder i samværssager med særligt udsattebørn.Sammen med Rambøll Management Consulting gennemførte Familiesty-relsen i foråret 2009 en midtvejsevaluering af forsøgsprojektet. Folketin-gets Retsudvalg fik denne midtvejsevaluering udleveret den 3. juni 2009på et møde i Justitsministeriet.Rambøll Management har nu udarbejdet en rapport om den endelige eva-luering af forsøgsprojektet, som vedlægges til retsudvalgets orientering.Der vedlægges desuden en pressemeddelelse om evalueringen.Rapporten konkluderer, at de tværfaglige møder hjælper forældrene medat finde den løsning, der er bedst for barnet, og at møderne også styrkergrundlaget for statsforvaltningernes afgørelser i de sager, hvor forældre-ne ikke når til enighed.Rapporten peger på, at brugen af de tværfaglige møder har indfriet mål-sætningerne bag projektet, og at metoden har medvirket til at tilvejebrin-ge forlig i samværssager med et højt konfliktniveau. Der opnås såledesenighed i 68 pct. af sagerne, hvor målsætningen var at opnå enighed i 2/3af sagerne.Medarbejderne i statsforvaltningerne angiver ifølge rapporten, at det erinddragelse af både det børnesagkyndige og det juridiske element i dettværfaglige samarbejde, som øger kvaliteten i sagsbehandlingen og med-virker til bedre og mere holdbare løsninger. Medarbejderne mener, at enaf metodens klare fordele er, at det tværfaglige møde styrker fokus påbarnets behov og dermed forbedrer forældrenes samarbejde.Rapporten konkluderer endvidere, at forældrene er meget positive over-for tværfagligheden i mødet og det forhold, at både en jurist og en børne-sagkyndig deltager. Dog har hovedparten af de deltagende forældre ikkeoplevet en væsentlig reduktion i deres indbyrdes konfliktniveau. Der erimidlertid en mindre gruppe på 18 pct. af forældrene, der angiver, at de erblevet bedre til at samarbejde om barnet efter afholdelsen af det tværfag-lige møde.
2
At det tværfaglige møde øger belysningen af barnets perspektiv godtgø-res ifølge rapporten bl.a. ved, at barnet kun i 15 pct. af sagerne er blevetindkaldt til en samtale i statsforvaltningen i forbindelse med sagens be-handling.Der er med de seneste satspuljeforhandlinger afsat 10 mio. kr. årligt i2010-2011 til videreførelse af projektet med tværfaglige møder i de 5statsforvaltninger. Der skal hvert år gennemføres ca. 1.200 tværfagligesagsforløb på hver 10 timer.
Brian Mikkelsen/Jens-Christian Bülow
3