Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10, Det Politisk-Økonomiske Udvalg 2009-10
AMU Alm.del Bilag 93, PØU Alm.del Bilag 53
Offentligt
787867_0001.png
787867_0002.png
787867_0003.png
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København K
Den 16. december 2009

Svar på høring vedrørende indsats på ligelønsområdet

De seneste år har arbejdet med de nye ligelønsstatistikker fyldt en del i såvelFinanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) som i de enkelte medlemsvirksom-heder.

1. FA's initiativer

Revideret lønbegrebI samarbejde med Danmarks Statistik og Dansk Arbejdsgiverforening revide-rede FA i efteråret 2006 lønbegrebet "smalfortjeneste", så det blev målrettetligelønsstatistikkerne. Den "gamle" smalfortjeneste var ekskl. pension og per-sonalegoder og dermed ikke velegnet til ligelønssammenligning.Gratis ligelønsstatistik til medlemsvirksomhederneI november 2007 lancerede FA den første test af ligelønsstatistikken, der blevstillet til rådighed for medlemsvirksomhederne på FA's hjemmeside. Teststati-stikken var baseret på lønindberetninger for kalenderåret 2006.De efterfølgende virksomhedsspecifikke ligelønsstatistikker for 2007 og 2008er blevet stillet til rådighed for virksomhederne henholdsvis den 17. juli 2008og 29. juni 2009. I forbindelse med ligelønsstatistikkerne rådgiver FA med-lemsvirksomhederne om loven, de anvendte lønbegreber og jobfunktioner.LigelønstestI 2006/07 gennemførte FA en ligelønstest hos en række medlemsvirksomhe-der. Inden testen syntes der umiddelbart at være tale om væsentlige lønfor-skelle. De konkrete undersøgelser viste imidlertid, at lønforskellene kunneforklares ud fra objektive forhold. Nogle af de forhold, der ofte ikke fremgik afstatistikken, men som kunne forklare lønforskellene, var forskelle i relevanterfaring i jobbet, uddannelse, efteruddannelse og præstationer. Konklusionenpå undersøgelsen er herefter, at det stod godt til med ligelønssituationen iden finansielle sektor.Konference om kønsbalance i finanssektorenFA planlægger i samarbejde med arbejdstagersiden, DFL og Finansforbundet,en konference i marts 2010 om kønsbalance i finanssektoren. Konferencen ermålrettet både ledelse og medarbejdere i den finansielle sektor, der arbejdermed ligeløn, samt vertikal og horisontal kønsopdeling. Konferencen bliver
DOK. NR. 3287S. NR. 07/131AMS /
handlingsorienteret, så ledelse og medarbejdere får redskaber til at arbejdevidere med kønsbalance i egen virksomhed.Kurser om ligelønsloven og statistikFA underviser i ligelønsloven på grund- og opfølgningskurser for medarbejderei FA's medlemsvirksomheder flere gange om året.De seneste 3 år har der ligeledes været afholdt 1-2 kurser om året vedrørendestatistikindberetning. Som konsekvens af indførelsen af ligelønsstatistikker eren del af kurset forbeholdt ligelønsloven og anvendelse af de kønsopdelte sta-tistikker - herunder de krav, som loven stiller til virksomhederne.Fokus på ligeløn i bestyrelse og andre udvalgLigeløn er blevet drøftet flere gange i FA's bestyrelse og medlemskreds deseneste 3 år. Der er stor interesse for emnet, da branchestatistikker viserkønsmæssige lønforskelle, som man ikke genkender i de enkelte virksomhe-der.Den 14. maj 2009 holdt forsker Mette Deding fra SFI, Det nationale forsk-ningscenter for velfærd, foredrag for FA's udvalg for personalechefer. Opdra-get var at se på det kønsopdelte arbejdsmarked og ligelønsdiskussionen ogdermed klæde personalecheferne på med den seneste viden.

2. Ligelønssager

Der har ikke været ligelønsager i finanssektoren.

3. Virksomhedernes administration af ligelønsloven

Den væsentligste ændring i medlemsvirksomhedernes administration af lige-lønsloven er udarbejdelse og behandling af de kønsopdelte lønstatistikker.Langt hovedparten af virksomhederne henter statistikken på FA's hjemmesideeller udarbejder egen ligelønsstatistik. FA er kun bekendt med, at en enkeltkoncern har valgt at udarbejde en ligelønsredegørelse.Ligelønsstatistikker giver meget administrationFA har spurgt de største medlemsvirksomheder om deres oplevelser med ad-ministration af ligelønsloven de seneste 3 år.Hovedparten af medlemsvirksomhederne finder, at ligelønsstatistikkerne givermeget administration. Det skal ses i lyset af, at det er en forholdsvis ny ord-ning. Ligelønsstatistikkerne har bl.a. medført, at virksomhederne har fåetstørre fokus på de jobfunktioner, medarbejderne er registreret med ved indbe-retning til FA, og nogle virksomheder har fundet det nødvendigt at opdaterejobfunktionerne.Afskedigelser påvirker byrderDe mange kollektive afskedigelser i finanssektoren gennem det forløbne 1½ århar også givet arbejdsgiverne mere arbejde end tidligere år med at løfte be-visbyrden for, at der ikke foregår diskrimination i forbindelse med afskedigel-ser. De administrative byrder ved denne del af loven påvirkes naturligt af om-fanget af afskedigelser.
Side 2
Ligelønsloven giver flere byrder2 ud af 3 virksomheder finder, at de administrative byrder af ligelønsloven ersteget i løbet af de seneste 3 år, mens den sidste tredjedel finder byrderneuændrede.
Med venlig hilsen
Anne Mette Skousen[email protected]
Side 3