Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10, Det Politisk-Økonomiske Udvalg 2009-10
AMU Alm.del Bilag 93, PØU Alm.del Bilag 53
Offentligt
787863_0001.png
787863_0002.png
787863_0003.png
787863_0004.png
L U K
L I G E
L Ø N G A B E T
Luk lige løngabet på din arbejdspladsNye regler om kønsopdelt lønstatistik fra 1. januar 2007Landsorganisationen i Danmark
Luk lige løngabet– på din arbejdsplads14-19 %. Det er forskellen på kvinders og mænds løn på LO/DA områ-det– og det har det været i mange år. I daglig tale LØNGABET.Det meste afløngabetkan forklares. Det skyldes bl.a. forskelle iuddannelse, anciennitet, placering i job hierarkiet, det kønsopdeltearbejdsmarked o. lign.. At man kan forklare dele af løngabet, er ikke detsamme som at det er i orden. De 3-7 % kan ikke forklares. I mange århar man troet, at løngabet ville lukke sig i takt med kvinders højereuddannelsesniveau. Det er ikke tilfældet! Det ser ikke ud som om, kvin-der kan uddanne sig til ligeløn. Der skal andre ting til.For at finde ud af om der er lige løn på jeres arbejdsplads skal I rekvire-reen kønsopdelte lønstatistik– og I kan få det gjort gratis!Den ny lov om lige løn, den såkaldte lov om gennemsigtige lønoplysnin-ger, trådte i kraft d. 1. januar 2007. Alle virksomheder der har mere end35 ansatte og minimum 10 kvinder og 10 mænd indenfor samme jobty-pe, (den såkaldte 6-cifrede DISCO-kode *) harpligttil at udarbejde enkønsopdelt lønstatistik og informere de ansatte. Tillidsrepræsentanterhar krav påat blive informeret fyldestgørende.Alle virksomheder der indberetter lønoplysninger til Danmarks Statistik(det gør alle private virksomheder med mere end 10 fuldtidsansatte)har til gengældrettil at rekvirere de kønsopdelte lønstatistikker. Lovenstiller på den måde etgratisligelønsværktøj til rådighed for danskevirksomheder.I praksis foregår det ved at virksomheden retter henvendelse tilDanmarks Statistik.Statistikken kan rekvireres første gang i oktober2008, gældende for 2007. Det kan dog lade sig gøre at rekvirere en ”prø-vestatistik” allerede i oktober 2007, gældende for 2006.Virksomhedenkan også vælgeat udarbejde sin statistik selv, efterretningslinjer specificeret i loven eller bestille den hos sin arbejdsgiver-
*) DISCO er en fordeling af lønmodtagere efter arbejdsfunktioner, baseret på en dansk version afILO’s og EU’s officielle nomenklatur. Hvilke Discokoder man opererer med på din virksomhed, kan dufå oplyst på lønkontoret der indberetter alle ansattes discokoder, sammen med oplysninger om løn.
organisation.Ellervirksomheden kan vælge at udarbejde enlige-lønsredegørelseeller -handlingsplan i stedet for. I givet fald skaldette gøres inden udgangen af 2007, første gang.

Som tillidsrepræsentant kan du

• Finde ud af om loven forpligter din virksomhed til at rekvirere sta-tistikken – eller giver jer retten til at rekvirere den gratis statistik• Bringe den ny lovgivning op i en SU sammenhæng eller direkteoverfor ledelsen• Bruge den nye pligt – og ret i loven til at sætte ligeløn på dagsor-denen overfor ledelsen og overfor kollegaerne• Anbefale at virksomheden både rekvirerer en kønsopdelt lønstati-stik, samt udarbejder en handlingsplan for ligeløn og for ligestilling• Statistikken kan give jer et fingerpeg om, hvorvidt der på jeresarbejdsplads er ligeløn eller ej.• Statistikmaterialet er på grund af de strenge anonymitetskravikke nuanceret nok, til at udelukke at den enkelte virksomhed harligelønsproblemer.
Adresser og linksDanmarks Statistik,Lønstatistikken:Sejrøgade 11, 2100 København Ø, tlf.: 3917 3420, mail: [email protected]Beskæftigelsesministerietshjemmeside om lige løn:www.ligeloen.dkLuk lige løngabet– www.loli.dk –hvis du vil vide merePå LO’s hjemmeside om køn og ligestilling finder du yderligereoplysningerom ligeløn og forskelligeværktøjsmaterialer,der kanhjælpe jer videre i arbejdet.
Landsorganisationen i DanmarkIslands Brygge 32D2300 København STlf. 3524 6000www.lo.dk
LO-varenr. 4807
Silkeborg Bogtryk. Juni 2007