Det Politisk-Økonomiske Udvalg 2009-10
PØU Alm.del Bilag 113
Offentligt
844605_0001.png
844605_0002.png

Schiller Instituttet

Sankt Knuds Vej 11, kld. t.v., 1903 Frederiksberg C,tel.: 35 43 00 33,[email protected],www.schillerinstitut.dk
Kære medlem af det Politisk-Økonomiske Udvalg,
Den 6. maj introducerede en tværpolitisk gruppe af amerikanske senatoreren ”amendment” for at genindføre Glass/Steagall bank-lovgivningen i USA. SchillerInstituttet mener at en lignende lov er nødvendig i Danmark.
Her er en 15 minutters video af den demokratiske Senator Maria Cantwell ogden republikanske Senator John McCain, da de lancerede deres forslag i december 2009:
http://www.facebook.com/group.php?gid=73549231067&ref=ts
Glass/Steagall blev vedtaget under Franklin D. Roosevelt og hjalp ved atdæmme op for finansspekulationen frem til 1999 hvor den desværre blev ophævet. Somvi sagde til vores foretræde for Folketingets Politisk-Økonomiske Udvalg den 15. april iår:”Glass/Steagall-lovgivning i USA, der tvang alle banker til at vælge imellemat være en normal bank eller sparekasse, med det formål at lade kunderne få tilgang tilnormal ind- og udlånsaktivitet, eller en investeringsbank, der spekulerede på egne ogkundernes vegne. De to ting måtte ikke længere foregå i samme bank og i mange tilfældemåtte banker deles i to. Den amerikanske stat lavede en indskudsgaranti for de normalebanker og sparekasser, mens investeringsbankerne fik lov til at sejle deres egen sø. Dethele skulle overvåges af et finanstilsyn.”I dag er den finansielle verden langt mere oppustet og gennemrådden endden gang. Man ved ikke, hvad den faktiske situation for verdens finansinstitutioneregentlig er. Vi må derfor, som en del af en sådan moderne global Glass/Steagall-lovgivning, ikke gentage Roskilde Bank-fiaskoen, men gå igennem bankernes forskelligefinansielle værdier og aktiviteter, og skelne skidt fra kanel. Alle derivater og andreeksotiske finansinstrumenter må afskrives og forbydes.”
Vi står naturligvis til rådighed for yderligere diskussion om emnet.
Mvh,
Michelle RasmussenNæstformand for Schiller Instituttet