Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del Bilag 773
Offentligt
894979_0001.png
894979_0002.png
894979_0003.png
894979_0004.png
894979_0005.png
894979_0006.png
894979_0007.png
894979_0008.png
J.nr. MST-706-00100Den 29. september 2010

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål

nr. CF og CG stillet af Folketingets Miljø-

og Planlægningsudvalg

Spørgsmål CFVil ministeren redegøre for, hvilke konkretemål ministeren har for udviklingen i mæng-den af affald fremover?
Spørgsmål CGVil ministeren redegøre for, hvilke konkreteinitiativer hun vil tage for at begrænse af-faldsmængden?

Svar

Tak for spørgsmålene som jeg har valgt at be-svare samlet.
Det har været et gennemgående princip i desidste 20 års affaldsstrategier, at konkrete
målsætninger på affaldsområdet blev fulgt opaf initiativer og virkemidler, som med en ri-melig sikkerhed ville sikre, at målene kunnenås. For at kunne sætte mål for nedbringelseaf affaldsmængderne skal man dels kunnefremskrive udviklingen i affaldsmængdernesom følge af den samfundsmæssige udvik-ling, dels kende effekten af de forskellige vir-kemidler til affaldsforebyggelse, som man viltage i anvendelse.
Vi har en rimelig god model til fremskrivningaf affaldsmængderne, men vi er endnu ikkenået så langt, at vi kan kvantificere effekten afforskellige virkemidler til affaldsforebyggel-se.
Forventningerne til udviklingen i mængden afaffald fremover er beskrevet i en prognose,som Miljøstyrelsen har fået udarbejdet. Mo-dellen, der bruges til fremskrivningen af af-
2
faldsmængderne, bygger bl.a. på Finansmini-steriets økonomiske fremskrivning, da der harvist sig en vis sammenhæng med den økono-miske udvikling - særligt i bygge- og anlægs-sektoren, som bidrager med 39 % af den sam-lede årlige affaldsproduktion. Men der er ogsåandre faktorer, som kan spille ind på udvik-lingen i affaldsmængderne. Her er nye initia-tiver til forebyggelse af affald af stor betyd-ning.
Den seneste affaldsprognose er offentligt tilgæn-gelig på Miljøstyrelsens hjemmeside og den vi-ser, at udviklingen i affaldsmængder vil falde fra2008-2010, som følge af finanskrisen. Efter 2010forudsiger modellen, at affaldsmængderne vilstagnere i et par år og derefter begynde at stigeigen, når krisen ifølge Finansministeriets frem-skrivning er overstået. Der vil derfor være enforholdsvis begrænset stigning på 2,3 % i år 2020i forhold til år 2008.
3
For at reducere usikkerheden i de fremtidigeprognoser, er et samarbejde mellem DTU ogMiljøstyrelsen i støbeskeen. En videreudvik-ling af datamodellen, der ligger til grund forprognoserne, forventes at kunne give et merenuanceret billede af fremtidens affaldsmæng-der.
For så vidt angår konkrete initiativer for atbegrænse affaldsmængden blev Affaldsstrate-gi ´10 udsendt før sommerferien, og heri be-skrives en række initiativer for de kommendeår. Strategien har som et vigtigt indsatsområ-de netop affaldsforebyggelse.
Strategien har et særligt fokus på ressourceef-fektivitet, herunder på behovet for at begræn-se spildet af ressourcer mest muligt både ihusholdningerne og i virksomhederne. Strate-
4
gien er bl.a. inspireret af den nye ”vugge tilvugge”-tankegang.Med Affaldsstrategi’ 10 lægges der op til enrække konkrete initiativer, der skal forebyggedannelsen af affald. Jeg vil gerne nævne føl-gende:
Jeg vil til oktober fremsætte lovforslagom udarbejdelse af affaldsforebyggel-sesplaner
Der er udarbejdet et katalog over idéer tiltiltag til affaldsforebyggelse som inspira-tion for alle aktører. Kataloget er allere-de udsendt, og jeg vil sende det til ud-valget efter samrådet.
Der er igangsat en landsdækkende in-formationskampagne rettet mod borger-ne om forebyggelse med sloganet ”Brugmere – spild mindre”. Kampagnen søgerat inddrage kommuner og frivillige or-
5
ganisationer i arbejdet. Kampagnen føl-ges op til næste år.
Jeg vil opfordre kommuner og miljøor-ganisationer til at følge op på voreslandsdækkende kampagne og desuden tilat igangsætte forebyggelsesinitiativer,f.eks. ved at udvide genbrugsordninger-ne på genbrugsstationerne
Der vil blive en øget indsats for embal-lageminimering i samarbejde med bl.a.emballageindustrien og detailhandlen
Der startes en målrettet indsats imodmadspild. Jeg vil nedsætte en aktions-gruppe imod madspild. Der skal igang-sættes en kortlægning af mængden afmadspild. Vi starter med husholdninger-nes madspild.
Initiativer til fremme af ”vugge til vug-ge”-tankegangen gennem producentan-svar og miljøvenligt design for elektro-nikudstyr
6
Der er derudover planlagt en række pro-jekter om undervisningsmateriale til sko-ler, værktøjer til virksomheder og analy-ser af nye virkemidler til styrkelse af af-faldsforebyggelsen
Det er ikke muligt at sætte konkrete tal på ef-fekten af alle disse initiativer. Der er derforikke opstillet kvantitative mål for affaldsfore-byggelse, og dermed heller ikke konkrete,specifikke mål for udviklingen i de samledeaffaldsmængder.
Jeg vil gerne pointere, at jeg ligesom mineforgængere også lægger stor vægt på, hvordanaffaldet behandles. Det er lige så vigtigt at fo-kusere på kvaliteten i affaldsbehandlingen ogat udnytte ressourcerne i dét affald, der pro-duceres. Derfor finder jeg det også vigtigt atsikre en høj genanvendelse og energiudnyttel-se, og dermed opnå så lille en affaldsmængde
7
til deponering som muligt. Derfor har vi ogsåi Affaldsstrategi ’10 en målsætning om at re-ducere mængderne af affald, der deponeres.Vi skal sikre en fornuftig udnyttelse af res-sourcerne og mindske miljøbelastningen fradet affald, som vi ikke kan undgå at produce-re.
Dette understøttes netop af initiativerne i Af-faldsstrategi ’10 vedrørende teknologisk ud-vikling af nye affaldsbehandlingsmetoder forfx shredderaffald, vindmøllevinger og røggas-rensningsprodukter. Disse er alle affaldstyper,der i dag deponeres, men hvor vi søger at ud-vikle ny teknologi, så vi kan udnytte ressour-cerne i dette affald.
8