Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del Bilag 767
Offentligt
894408_0001.png
894408_0002.png

Notits

Pesticider og GenteknologiJ.nr. MST-606-00030Ref. anhan

Notat om sekundærforgiftning af rovfugle, ugler og små rovpattedyr i Danmark og i England

Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) har i juli udgivet rapporten: Forekomst af antikoagulante ro-denticider i danske rovfugle, ugler og små rovpattedyr, faglig rapport nr. 788, 2010.DMU har undersøgt dødfundne rovfugle, ugler og små rovpattedyr for rester af muse- og rottegifte(rodenticider), som indeholder antikoagulanter (stoffer, der hindrer blodet i at størkne).Til brug for undersøgelsen, er der indsamlet et meget stort antal leverprøver fra rovfugle, ugler ogsmå rovpattedyr, i alt 716 prøver fra 16 forskellige arter. Dyrene er indsamlet i årene 1988-2009.Dødsårsagerne var bl.a. ”dødfundne”, ”skudt”, ”aflivet af dyrlæger”, ”trafikdræbte” m.m.Rovfuglene og pattedyrene er blevet undersøgt for muse- og rottegiftmidler med fem aktivstoffer:bromadiolon, coumatetralyl, difenacoum, flocomafen og brodifacoum.Undersøgelsen viser, at rodenticider findes i alle de undersøgte arter med hyppigheder på mellem85% og 100%, samt at hovedparten af individerne indeholder mere end ét af de fem forskelligestoffer, der blev undersøgt for.1I forbindelse med udarbejdelsen af rapporten, har DMU gennemgået en række engelske rapporter,hvori dødfundne fugle og små rovpattedyr er blevet analyseret for rester af muse- og rottegifte. Densekundære forgiftning i England er blevet sammenholdt med forholdene i Danmark.For at kunne sammenligne de engelske fund med DMU´s danske fund, har DMU korrigeret pro-centandelen af danske rodenticidfund i ugler, rovfugle og små rovpattedyr for den højere følsomhedi de danske analysemetoder, der kan opdage lavere koncentrationer af rodenticider end i de lidtældre engelske undersøgelser. Derudover er udtaget fund af coumatetralyl, da der ikke er analyse-ret for dette rodenticid i de engelske fugleundersøgelser.På den baggrund har DMU udtalt, at der er en markant højere forekomst af antikoagulanter i dedanske rovfugle, ugler og rovpattedyr end i de engelske fugle og rovpattedyr. Miljøstyrelsen harefterfølgende gennemgået en nyere engelsk rapport: ”The Predatory Bird Monitoring Sceme(PBMS) Report 2006-7 (L.A. Walker et al.). Af denne rapport fremgår det, at der i de dødfundneugler og rovfugle blev fundet rodenticidrester i 62,9% af de 62 dødfundne slørugler, modtaget i2006 og i 77,8 % af de 18 dødfundne tårnfalke, modtaget i 2006. Disse tal afviger ikke markant frade tilsvarende danske tal.
1
Forekomst af antikoagulante rodenticider i danske rovfugle, ugler og små rovpattedyr, faglig rapport nr. 788, 2010, side 75
Miljøstyrelsens vurdering er, at der ikke er en markant forskel i forekomsten af antikoagulanter irovfugle, ugler og små rovpattedyr i Storbritanien og i Danmark. En del af forklaringen på forskelleni tallene mellem de ældre engelske undersøgelser og DMU`s danske fund kan dog være, at ind-samlingsmetoderne og antallet af døde dyr i de to undersøgelser er forskellig. Derudover vil derofte være en vis variation i resultaterne fra sådanne undersøgelse, dels på grund af forskelle i lan-denes landskabsstruktur og dels grundet variation i tilgængelige byttedyr.
2