Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del Bilag 746
Offentligt
890590_0001.png
890590_0002.png

Notat

Organisation & JuraJ.nr. MST-607-00006Ref. LISEW/LWE16. september 2010

Notat til Folketingets Europaudvalg, Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg og Folketin-

gets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri vedrørende Rettens sag T-240/10, Ungarn

mod Kommissionen, om Amflora-kartoflen.

1. Sagen kort

Ved stævning af 27. maj 2010 har Republikken Ungarn anlagt sag mod Kommissionen med på-stand om annullation af Kommissionens beslutninger af 2. marts 2010 om markedsføring af dengenmodificerede kartoffel benævnt »Amflora« (herefter Amflora-kartoflen) og foder og fødevarerindeholdende denne i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/18/EFom udsætning i miljøet af genetisk modificerede organismer (herefter udsætningsdirektivet) og Eu-ropa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1829/2003 om genetisk modificerede fødevarerog foderstoffer. Amflora-kartoflen indeholder det antibiotikaresistente markør (ARM) gennptII.Ungarn har til støtte for annullationspåstanden overordnet anført, at Kommissionen har anlagt etåbenbart urigtigt skøn og har tilsidesat forsigtighedsprincippet, ved at den har tilladt markedsføringaf Amflora-kartoflen på trods af, at der ved miljørisikovurderingen fremkom indsigelser støttet på, attilladelsen — henset til formålet om at sikre et højt niveau for beskyttelsen af sundheden og miljøet— kunne skade menneskers og dyrs sundhed samt miljøet. Efter Ungarns opfattelse hviler god-kendelsen til markedsføring på en miljørisikovurdering, der i mange henseender er ubegrundet ellermangelfuld.

2. Sagens baggrund

Sagen skal ses i sammenhæng med BASF Plant Science GmbH m.fl. mod Kommissionen (T-293/08). Sagen blev anlagt i 2008 med hovedpåstand om, at Kommissionen udviste retsstridigpassivitet ved ikke at vedtage en beslutning om godkendelse til markedsføring af Amflora-kartofleninden for de tidsrammer, der er fastlagt i medfør af udsætningsdirektivets regler herom. Kommissi-onen på den anden side begrundede udsættelsen af en endelig beslutning med, at der i den kon-krete sag var behov for – under påberåbelse af forsigtighedsprincippet - at afklare, om der var vi-denskabeligt grundlag for inkonsistensen mellem to forskellige udtalelser fra EFSA.Den danske regering besluttede at intervenere i sagen til støtte for Kommissionen, jf. notat over-sendt den 11. maj 2009 til Folketingets Europaudvalg, Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalgog Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Den danske regering afgav indlæg isagen den 7. maj 2009.Herefter afgav Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) den 11. juni 2009 en konsoli-deret vurdering af to tidligere udtalelser omkring risikoen ved det antibiotikaresistente markør(ARM) gennptII,som er indeholdt i Amflora-kartoflen. Vurderingen konkluderer, at der er en ubety-delig risiko for, at det omhandlede ARM-gen kan overføres til bakterier i naturen og dermed kom-promittere de antibiotika typer, der anvendes til helbredelse af infektioner hos mennesker og dyr.
Denne vurdering er blevet forelagt for danske miljøeksperter hos Danmarks Miljøundersøgel-ser/Århus Universitet og for DTU Fødevareinstituttet, som har erklæret sig enige i EFSA’s vurderingaf det konkrete antibiotikaresistensgen (nptII) og EFSA’s vurdering i øvrigt af ”Amflora” kartoflen.Ved beslutning af 2. marts 2010 meddelte Kommissionen, at den efter udsætningsdirektivets reglergodkendte markedsføring af Amflora-kartoflen. Den 31. marts 2010 meddelte Sverige som førsteansøgerland tilladelse til BASF Plant Science GmbH om at markedsføre Amflora-kartoflen til dyrk-ning inden for EU.Herefter ønskede BASF ikke at videreføre sagen mod Kommissionen, og ved kendelse af 9. juni2010 besluttede Retten ikke at afsige dom i sagen.Ungarn har som nævnt ovenfor nu anlagt annullationssøgsmål mod Kommissionen med påstandom, at beslutningen om at godkende Amflora-kartoflen er ugyldig.

3. Den danske interesse i sagen

I tidsrummet mellem anlæggelsen af sag T-293/08 og sag T-240/10, har EFSA afgivet en konsoli-deret vurdering af nptII-genet, som indgår i Amflora-kartoflen, som danske miljøeksperter har er-klæret sig enig i.Blandt andet på den baggrund har den danske regering fundet, at Kommissionen ikke har overtrådtEU-reglerne ved at give tilladelse til markedsføring af Amflora-kartoflen, og at der derfor ikke ergrundlag for et annullationssøgsmål, jf. svar på spørgsmål nr. 221 og 409 (alm. del) stillet af Folke-tingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, oversendt til Folketinget hhv. den 11. maj ogden 30. juni 2010.Regeringen har derfor besluttet ikke at intervenere i sag T-240/10.
2