Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del Bilag 658
Offentligt
Til de på vedlagte høringsliste
JuraJ.nr. BLS-300-00022Ref.Den 2. juli 2010
Forslag til lov om ændring af naturbeskyttelsesloven, planloven, vand-
løbsloven, miljømålsloven, kemikalieloven og miljøbeskyttelsesloven
(Grøn Vækst)
Hermed fremsendes forslag til lov om ændring af naturbeskyttelsesloven,planloven, vandløbsloven, miljømålsloven, kemikalieloven og miljøbeskyt-telsesloven.Forslaget indeholder lovændringer på Miljøministeriets område, der er nød-vendige for at gennemføre regeringens aftale med Dansk Folkeparti omGrøn Vækst.Lovforslaget indeholder følgende lovændringer:Naturbeskyttelsesloven.
Det bliver muligt at plante flerårige energiafgrø-der inden for 150 m sø- og åbeskyttelseslinjen, hvor tilplantning ikke er til-ladt efter de gældende regler. De ændrede regler vil ikke gælde for arealer,der ligger inden for de internationale naturbeskyttelsesområder. For at sikre,at naturbeskyttelsen ikke forringes, opretholdes også andre bestemmelser inaturbeskyttelsesloven, f.eks. § 3 om beskyttede naturtyper.Af hensyn til forpligtelserne i forhold til habitat- og fuglebeskyttelsesdirekti-vet opretholdes et krav om kommunens konkrete godkendelse af tilplant-ning på arealer inden for sø- og åbeskyttelseslinjen, der ligger uden for in-ternationale naturbeskyttelsesområder og indtil 300 m herfra. Kommunentillader tilplantningen, hvis det ikke vil skade det internationale område. Af-standen er fastsat på baggrund af en faglig vurdering fra Danmarks Miljø-undersøgelser.Lovforslaget indeholder ændringer, der gør det muligt at etablere ådalspro-jekter med det formål at reducere fosforudledningen til søer efter de sammebestemmelser, som gælder for etablering af vådområder.Endvidere indføres en begrænsning for fredning af landbrugsarealer, somlov om landbrugsejendomme giver fonde og foreninger (juridiske personer)mulighed for, at opkøbe og udvikle til naturområder. Hvis området ejes af enfond eller forening med opkøb og bevaring af natur som en del af dens for-mål og virke, kan områderne kun fredes, såfremt fonden eller foreningen påforhånd giver afkald på fredningserstatning.
By- og Landskabsstyrelsen • Haraldsgade 53 • 2100 København ØTlf. 72 54 47 00 • Fax 39 27 98 99 • CVR 30811054 • EAN 5798000873100 • [email protected] • www.blst.dk
Planloven.
Lovforslaget indeholder et forslag om, at kommunerne i kom-muneplanerne fremover skal planlægge for lokalisering af store husdyrbrug.Herved sikres grundlaget for en hensigtsmæssig beliggenhed af arealer tilbyggeri på store husdyrbrug i forhold til omgivelserne på basis af en samletplanlægningsmæssig vurdering.Desuden foreslås, at kommunerne forpligtes til at inddrage lokalisering afstørre fælles biogasanlæg i kommuneplanlægningen. Herved fremmes pla-ceringen af biogasanlæg, og rammerne for energiudnyttelse af husdyrgød-ning forbedres.Vandløbsloven.
Lovforslaget indeholder ændring af vandløbsloven medhenblik på ophør eller reduktion af vandløbsvedligeholdelse samt vandløbs-restaurering og -genopretning.Lovforslaget giver hjemmel til, at der i vandløbsregulativer kan fastsættesbestemmelser om, at visse vandløb eller vandløbsstrækninger kun i særligetilfælde eller slet ikke skal vedligeholdes.Lovforslaget giver også hjemmel til at gennemføre restaureringsforanstalt-ninger i vandløb, herunder genopretning af vandløbs naturlige forløb ogfjernelse af fysiske spærringer for vandgennemstrømningen.Det foreslås, at kommunerne får pligt til at iværksætte de foranstaltninger,der fremgår af vandplanen efter miljømålsloven.Endelig foreslås en ordning, hvorefter der kan ydes tilskud til lodsejere, dersom følge af foranstaltninger efter de nye bestemmelser får nedsat indtje-ning.Miljømålsloven.
Lovforslaget indeholder en tilpasning af klageadgangen.Det foreslås, at der fremover kun kan klages over tilblivelsesmangler for såvidt angår de statslige vand- og Natura 2000-planer. Den fulde klageadgangfor statslige skovhandleplaner og kommunale handleplaner på vand- ognaturområdet opretholdes.Kemikalieloven.
Lovforslaget indeholder ændring af kemikalieloven for atgive mulighed for samkøring af data mellem forskellige myndigheder. Den-ne mulighed kan bl.a. bruges på Fødevareministeriets og Miljøministerietsområder med henblik på, at Plantedirektoratet kan bruge oplysninger fraMiljøministeriets ressort og målrette oplysnings- og kontrolindsatsen overfor brancher og virksomheder, der har et særligt stort forbrug af pesticider.Miljøbeskyttelsesloven.
Lovforslaget indfører et generelt forbud mod er-hvervsmæssig og offentlig anvendelse af pesticider og dermed en beskyt-telseszone på 25 meter omkring alle vandindvindingsanlæg, der indvindergrundvand til almene vandforsyningsanlæg, for at beskytte grundvand ogdrikkevand mod forurening med pesticider og disses nedbrydningsproduk-ter.Dette betyder i praksis, at hvor der i dag er udlagt en fysisk sikrings-zone/fredningsbælte, typisk på 10 meter, suppleres denne med et yderlige-re 15 meter pesticidfrit område. Forbuddet mod pesticidanvendelse vil såle-des gælde i alt i et område på 25 meter i radius fra boringerne. Der er ikketale om dyrkningsforbud i det supplerende 15 meter bælte.
2
Der er frist for afgivelse af høringssvar fredag den 20. august 2010.
Forslaget til lov om ændring af naturbeskyttelsesloven, planloven, vandløbs-loven, miljømålsloven, kemikalieloven og miljøbeskyttelsesloven kan endvi-dere findes elektronisk på By- og Landskabsstyrelsens hjemmesidewww.blst.dkunder ”Høringer” og på høringsportalenwww.hoeringsportalen.dk.Der gøres opmærksom på, at modtagne høringssvar vil blive oversendt tilFolketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.Eventuelle spørgsmål kan rettes tilooSusanne Stii, Jura, på telefon 72 54 47 76, ellerRikke Nielsen, Jura, på telefon 72 54 47 65
Med venlig hilsen
Susanne StiiJuridisk konsulent
3