Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del Bilag 627
Offentligt
1
Besvarelse af samrådsspørgsmål DC-DE stillet
efter ønske fra Benny Engelbrecht (S)
De treSpørgsmål DC:
Vil ministeren redegøre for, hvilke
spørgsmål initiativer ministeren vil tage for at sikre en bedreindsamling af forseglede batterier?Spørgsmål DD:
Vil ministeren redegøre for, hvor-dan ministeren vil forhindre, at et voksende antalbrugte batterier fra bl.a. lykønskningskort ender hospapirfabrikker som oplever en markant stigning i ni-veauet af de sundhedsfarlige tungmetaller, cadmi-um og kviksølv, i deres genbrugspapir?Spørgsmål DE:
Vil ministeren redegøre for, hvor-dan ministeren vil sikre, at alle producenter og im-portører af produkter, som indeholder batterier, la-der sig registrere hos myndighederne, så det sikresat batterierne bortskaffes som miljøfarligt affald ef-ter brug?
Samletsvar
Tak for spørgsmålene, som jeg vil besvare samlet
2
Indsamling Det skal ikke være nogen tvivl om vigtigheden af, ataf batterier vores batterier bliver indsamlet for sig selv og be-handlet på den rigtige måde, så deres indhold aftungmetaller ikke som spredes i naturen og opkon-centreres i fødekæden.I Danmark har vi derfor valgt at gøre kommunerneansvarlige for selve indsamlingen af batterierne,fordi vi mener, at det giver den mest effektive ind-samling. Borgerne er vant til at kunne aflevere altderes affald til de kommunale ordninger, og det erderfor naturlig at batterierne indgår i disse indsam-lingsordninger.
Fra 1. januar 2009 har det været kommunernesopgave at samle alle bærbare batterier ind. Kom-munerne har derfor etableret forskellige lokale ord-ninger, hvor borgerne kan komme af med batteriertæt på deres bopæl. Det er sket ved poseordningersammen med den almindelige dagrenovation ellerved opstilling af batterikuber eller lignende.Men en forudsætning for, at batterier bliver afleve-ret til de kommunale ordninger er, at borgerne har
3
kendskab til vigtigheden af at aflevere batteriernedet rigtige sted. Og at borgerne har kendskab til de-res kommunale indsamlingsordning.
Oplys-
Og hvordan sikrer det så, at borgerne får det nød-
ningskam- vendige kendskab til indsamlingen i deres kommu-pagne ret- ne? Batterierne er underlagt et producentansvar,tet modborgereog det indebærer, at producenter og importører afbærbare batterier er forpligtet til at gennemføre op-lysningskampagner.
Og jeg kan med glæde konstatere, at batteribran-chen løfter deres del af deres forpligtigelser.
I øjeblikket er producenterne således ved at gen-nemføre oplysningskampagner i form af tv spots ogannoncer på blandt andet populære hjemmesider.Kommu-nerne ori-entererPå den måde bliver danskerne orienteret om vittig-heden af indsamlingen af batterier gennem dereskommunale indsamlingsordning.Det vil altså sige, at Kommunerne sørger for lokaltat fortælle om deres indsamlingsordninger, samti-
4
Alle skaltage an-svar
digt med at borgerne i producenternes informati-onskampagne bliver oplyst om hvordan de kan fin-de ud af, hvor man kan aflevere sine batterier.
Jeg forventer, at der efter oplysningskampagnen vilblive indsamlet flere batterier, så de ikke endersammen med papir eller andet affald.
For man kan ikke undervurdere hvor vigtigt det er,at vi alle tager et fælles ansvar for, at batterier bli-ver indsamlet.
Indsam-lingsmål
I øvrigt kan jeg oplyse, at der i affaldsstrategien for2009-2012, som netop er blevet offentliggjort, erfastsæt en national målsætning om indsamling af45 pct. af de bærbare batterier senest i 2012, hvil-ket er 4 år tidligere end påkrævet i batteridirektivet.
Lovkrav
Generelt kan jeg derudover oplyse, at de eksiste-rende er lovkrav om mærkning af elektroniske ogelektriske produkter også omfatter lykønskningskortog blinkende sko. De skal altså også mærkes med
5
en overstreget affaldsspand. Miljøstyrelsen har til-syn med om elektronik og batterier er mærket kor-rekt, og kemikalieinspektionen planlægger en kam-pagne om dette.
Informati-onskam-pagne tilbatteri-branchen
For at sikre, at alle producenter og importører afbatterier bliver registreret i producentregistret er derigangsat en intensiv informationskampagne rettetmod producenter, som ikke måtte være klar over atde er omfattet. Den bliver gennemført i samarbejdemellem Miljøstyrelsen, brancheorganisationen Bat-teriforeningen og den nationale registreringsmyn-dighed Dansk Producentansvarssystem.Batteriforeningen er den udførende part, og senderderfor informationsmateriale direkte ud til virksom-heder, der kunne være omfattet af producentansva-ret. Informationskampagnen startede i begyndelsenaf maj, og der bliver hver måned sendt ca. 2000breve til potentielle producenter og importører afbatterier for, at gøre dem opmærksom på deresansvar. Miljøministeriet har finansieret kampagnen.
6
Man kan så med rette spørge, om det er et miljø-mæssigt problem, hvis alle importører og produ-center ikke har tilmeldt sig endnu. Det er det hel-digvis ikke, da de virksomheder der allerede er re-gistreret, tager sig af affaldshåndteringen af alle debatterier, der bliver indsamlet – også selvom demåtte stamme fra producenter, der endnu ikke erregistreret.Men det er selvfølgelig vigtigt, at alle importører ogproducenter deler ansvaret, og derfor gøres der enstor indsats for at få alle til at tilmelde sig.
Tilsyn oghåndhæ-velse
Det er først og fremmest virksomhederne selv, somer ansvarlige for at tilmelde sig registret. Men der-udover fører Miljøstyrelsen tilsyn med, at det rentfaktisk sker. Hvis Miljøstyrelsen i forbindelse medden i gangværende kampagne, eller på anden vis,får viden om virksomheder, der burde være tilmeldtmen som ikke er det, vil Miljøstyrelsen kontaktevirksomhederne for at få det til at ske. Og i nød-vendigt omfang følger styrelsen op med indskær-
7
pelser og i sidste ende politianmeldelse. Jeg kan iden forbindelse oplyse, at Miljøstyrelsen netop harpolitianmeldt syv virksomheder på elektronikområ-det, fordi disse ikke har tilmeldt sig registret.