Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del Bilag 596
Offentligt
861764_0001.png
861764_0002.png
861764_0003.png
Grundnotat til FMPU & FEUKommissionens forslag til forordning (EU) No (…) til ændring af forordning No …/2010 tilgennemførelsesbestemmelser, der implementerer EU-parlamentets og Rådets direktiv 2007/2/EC forså vidt angår interoperabilitet for geodatasæt og tjenester" - (ændring vedr. kodelister).
ResuméForslag til ændring af ”Forordning angående interoperabilitet for geodatasæt og tjenester - ændringvedrørende kodelister” er en ændring af en nuværende forordning af meget teknisk karakter.Danmark har haft visse bekymringer vedrørende ændringsforslaget, fordi det indebærer, atkodelister, som er rent tekniske specifikationer, fremover bliver inkluderet i selve forordningen, somer et juridisk dokument. Det betyder, at forordningen skal ændres hver gang der er behov for atændre kodelisterne. Det indebærer således en meget omfattende og tidskrævende proces vedændring af kodelisterne. Kommissionen har ved fremsendelse af det endelige udkast tilforordningen delvis imødekommet et forslag om at se nærmere på procedurerne.Danmark forventer at kunne stemme for forslaget.
1. StatusKodelisterne er udarbejdet i Themeatic Working Group (TWG) og under den forudsætning, at detskal være dynamiske dokumenter, som løbende kan revideres.EC Legal Service har imidlertid tilkendegivet, at kodelisterne bør være inkluderet i et juridiskdokument for at være juridisk bindende. På den baggrund er kodelisterne inkluderet i forslaget tilændring af forordningen.Medlemmer af INSPIRE komiteen har den 26. april 2010, som forberedelse til komiteens mødeden 17. juni 2010, modtaget udkast til ”Ændring (amendment) til Forordningen om interoperabilitetfor geodatasæt og tjenester”, som inkluderer kodelisterne. Det endelig forslag til ændring afforordningen er modtaget fra kommissionen den 28. maj 2010. Ændringsforslaget skal godkendesaf Komiteen og forslaget forventes at blive vedtaget på møde i komiteen den 17. juni 2010.
Hvis der i komiteen er kvalificeret flertal for forslaget, udsteder Kommissionen forordningen, efter atParlamentet har gennemført en legalitetskontrol af forslaget.Opnås der ikke kvalificeret flertal i komiteen, forelægger Kommissionen sagen for Rådet, ogunderretter samtidig Europa-Parlamentet. Hvis der i Rådet er kvalificeret flertal imod forslaget, skalKommissionen behandle sagen på ny.Vedtager Rådet forslaget med kvalificeret flertal, eller udtaler Rådet sig ikke inden en frist på højstto måneder, kan Kommissionen udstede forordningen, efter at Parlamentet har gennemført enlegalitetskontrol af forslaget.2. Formål og indholdFormålet med kommissionens ændring er at inkludere kodelister med tilhørende værdier iForordningen om interoperabilitet for geodatasæt og tjenester. Medlemslandene skal blandt andetbenytte kodelisterne til udveksling af datasæt, som opfylder betingelser i INSPIRE-direktivet.
I forordningen angives, hvordan der skal opstilles tekniske specifikationer for interoperabilitet forgeodatasæt og tjenester, herunder også specifikationer for kodelister.Definitionerne af begreberne vedrørende kodelister findes i forordningen angående interoperabilitetfor geodatasæt og tjenester.
Interoperabilitet
Muligheden for at geodatasæt kan sammenstilles og geodatatjenesterfungerer sammen, således at resultatet uden manuel indgriben bliversammenhængende og at den ekstra værdi af datasættene og tjenesterneforøges.En åben værdiliste, som kan udvides
kodeliste
En kodeliste består af tilladte værdier og tilhørende definitioner. Kodelisterne vil blive forvaltet i etfælles kodeliste-register.Eksempel fra Kodelisten Form-for-vej værdier:ValueBicycleRoadroundaboutDefinitionVej hvor cykel er det eneste tilladte befordringsmiddelVej som former en ring omkring hvilken trafikken kun er tilladt i énkørselsretning
3. NærhedsprincippetMålet med ændringen er at inkludere kodelister med tilhørende værdier i Forordningen ominteroperabilitet for geodatasæt og tjenester.Målets tværnationale aspekter kan således ikke i tilstrækkelig grad opfyldes af medlemslandenealene.
4. Konsekvenser for DanmarkGældende dansk ret og forslagets lovgivningsmæssige konsekvenser:Lov om infrastruktur for geografisk information (lov nr. 1331 af 19. december 2008), derimplementerer INSPIRE-direktivet i dansk ret, trådte i kraft den 15. maj 2009.Forslaget vil blive vedtaget som forordning og bliver således umiddelbart gældende i Danmark.Forslagets økonomiske konsekvenser.Den forslåede ændring vurderes ikke at have nogen økonomiske konsekvenser.Statsfinansielle konsekvenser.Forslaget vurderes ikke at have væsentlige statsfinansielle konsekvenser, idet de afledteomkostninger forventes at være begrænsede.Erhvervsadministrative konsekvenser.Forslaget vurderes ikke at have erhvervsadministrative konsekvenser, da
gennemførelsesbestemmelserne alene vedrører offentlige myndigheder.Beskyttelsesniveau:Forslaget berører ikke i sig selv beskyttelsesniveauet i Danmark.5. HøringRammenotatet blev sendt i høring i Miljøspecialudvalget den 2. juni 2010 med frist til den 4. juni2010. Det har ikke givet anledning bemærkninger.6. ForhandlingssituationenKommissionen udsendte til INSPIRE komiteens medlemmer den 26. april 2010 forslag til ”Ændringaf forordning om interoperabilitet mellem geodatasæt og tjenester” i høring med mulighed forkommentarer inden 14. maj 2010.Ifølge Kommissionens forslag vil kodelisterne fremover blive en del af ”Forordning ominteroperabilitet mellem geodatasæt og tjenester”. Det betyder, at selve forordningen skal ændres,hver gang kodelisternes indhold skal ændres. Det gør processen for revisionen af kodelisterbetydelig mere omfattende og længerevarende, end hvis kodelisterne ikke er en del af denjuridiske tekst, men et selvstændigt teknisk dokument, som det er tilfældet under den nuværendeforordning.Danmark har derfor - på linje med andre lande – i høringsvaret givet udtryk for bekymring over, atkodelisterne nu skal indgå i et juridisk dokument.Danmark har i sit høringssvar støttet et forslag om at etablere en anden og enklere procedure forrevision af kodelisterne.I forbindelse med det endelige udkast til ændring af forordningen udsendt den 28. maj 2010 harKommissionen til dels imødekommet dette ønske. Kommissionen har således foreslået, at man sernærmere på proceduren for revision af kodelister i forbindelse med de kommende drøftelser omvedligeholdelse og implementeringen af ”Forordningen for interoperabilitet for geodatasæt ogtjenester”.
7. Dansk holdningDanmark kan støtte forslaget.Danmark vil arbejde for en ændring af procedurerne for at gøre revision af kodelister så enkel ogfleksibel som mulig.