Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del Bilag 558
Offentligt
J.nr. BLS-301-00356Den 20. maj 2010
Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. BÅstillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsud-valgstillet efter ønske fra Per Clausen (EL)Spørgsmål BÅVil ministrene redegøre for, hvorfor en række miljøtiltag,som aftalt i forbindelse med regeringens plan for GrønVækst, er blevet udsat og hvordan ministrene vil sikre, atdette ikke får negative effekter for natur og miljø?(Til samrådet er fødevareministeren og miljøministeren indkaldt,hvorfor besvarelsen begrænses til at vedrøre status for indsatserinden for de to ministeriers ressort).
Svar på spørgsmål BÅJeg er glad for indkaldelsen til dette samråd sammenmed Fødevareministeren, så vi i fællesskab får mu-lighed for at fortælle udvalget om de mange initiati-ver, der er på området. I regeringen har vi et fællesansvar for indsatsen på miljø- og naturområdet.
Jeg er opmærksom på, at Danmark er bagud iforhold til tidsplanen for vand- og naturplanlæg-ningen. Det er der rigtige gode grunde til – rege-ringen har lagt afgørende vægt på, at sikre det
bedst mulige grundlag i form af faglige bereg-ninger og vurdering af virkemidler og dissesomkostningseffektivitet for at nå målene forvandmiljøet og naturen.
Selv om vi er bagud i den formelle planlægning,er vi langt fremme i forhold til de beslutninger,som skal sikre forbedringer for miljøet og natu-ren.
Grøn Vækst aftalen, der jo blev indgået i junisidste år, er en meget omfattende aftale, der sik-rer en betydelig indsats for at forbedre vandmil-jø- og naturtilstanden.
Med aftalen blev der også sikret en betydelig fi-nansiering af implementeringen af vandramme-direktivet og Natura2000-direktiverne.
Jeg kan orientere udvalget om, at overordnet seter der god fremdrift i arbejdet med at udmønteGrøn Vækst-aftalen i Miljøministeriet.
2
Før jul blev indgået aftale med KL om etable-ring af vådområder, som er et centralt virkemid-del til begrænsning af næringsstoffer til vand-miljøet og etablering af ny natur.
Indsatsen omfatter etablering af op til 10.000 ha våd-områder – den forudsætter ikke lovændringer - og deførste ansøgninger vedr. forundersøgelser med hen-blik på identifikation og udvikling af vådområdepro-jekter forventes pr. 1. juni 2010. Indsatsen er såledesgodt i gang allerede nu – hvor direktivet blot kræver,at indsatsen skal være igangsat i 2012.
Endvidere er der ved at blive lagt sidste hånd påaftaler med KL om realisering af Grøn Vækst-indsatserne for vandløb og Natura2000.
Vand- og Natura 2000-planerne har været i tek-nisk forhøring, og Miljøministeriet er nu ved atbearbejde de mange svar fra kommuner og an-dre myndigheder. Når planforslagene er juste-rede sendes de i 6 måneders offentlig høring.Det får dermed ikke betydning for den samlede
3
opfølgning, at lovforslaget først fremsættes tilefteråret.Miljøministeriet har en tæt koordinering medøvrige ministerier, herunder Fødevareministeri-et, omkring væsentlige dele af Grøn Vækst-aftalen.
Miljøministeriets lovforslag vil indeholde enrække ændringer af lovgivningen på miljøområ-det, som er nødvendige for at gennemføre afta-len om Grøn Vækst. Forsinkelsen af lovforslagetvil dog ikke få nogen indflydelse i forhold tilmulighederne for at nå målene i 2015.
Jeg stiler efter, at lovforslaget kan sendes i hø-ring meget snart således, at høringen kan væreafsluttet inden sommerferien.
Afslutningsvis vil jeg fremhæve, at Regeringener – jf. regeringsprogrammet – optaget af at for-bedre vandmiljø og naturtilstand, og at målsæt-ningen om en reduktion på 19.000 tons kvælstoffra landbruget står fast.
4